BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Alyvuogių aliejus ir kiti sveikatai naudingi riebalai

Kokie riebalai geriausi?

Šį kartą pakalbėsiu apie tai, kokie riebalai yra naudingi sveikatai. Kaip sakiau, labai gerai vartoti sėmenų aliejų arkanapių aliejų, nes šie riebalai turi omega 3 riebalinių rūgščių, kurių pats organizmas negali pasigaminti ir todėl turi gauti su maistu. Nepaisant to net ir gerus riebalus reikia vartoti saikingai. Ir dar geriau naudoti linų sėmenis ar kanapių sėklas.

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus yra dar vienas naudingas riebalų šaltinis ir yra vienas iš taip vadinamų ‘gydančių riebalų’. Yra manoma, kad prie Viduržemio jūros gyvenantys žmonės (graikai, prancūzai, ispanai, italai ir kt.) yra sveikesni todėl, kad jie gausiai vartoja alyvuoges ir alyvuogių aliejų. Nors alyvuogių aliejus beveik neturi omega 3 riebalinių rūgščių, jis taip pat beveik neturi omega 6 riebalinių rūgščių ir taip nepaveikia omega 3 ir omega 6 santykio, kuris, kaip esu minėjęs anksčiau, turėtų būti ne didesnis nei 1:3. Alyvuogių aliejuje gausu mono nesočiųjų riebalinių rūgščių, dar kitaip žinomų kaip omega 9. Alyvuogių aliejus turi antioksidantų (vit. E, chlorofilo, karotinų ir kt.), kurie, kaip manoma, padeda apsisaugoti nuo vėžio (ypatingai žarnyno). Moksliniai tyrimai parodė, kad alyvuogių aliejus mažina širdies ligų riziką, mažina kraujo spaudimą, mažina kraujo krešumą, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje (kuris nėra toks pavojingas, kaip farmacijos kompanijos ir kai kurie gydytojai bando pateikti, norėdami parduoti kuo daugiau cholesterolį mažinančių vaistų, bet plačiau apie tai kitą kartą). Alyvuogių aliejus skatina tulžies gamybą ir tai pagerina virškinimą ir mažina riziką susidaryti tulžies akmenims.

Kiek reikia vartoti?

Kad pajustumėte alyvuogių aliejaus gerąsias savybes, rekomenduojama vartoti bent du šaukštus per dieną. Nors riebalai yra naudingi, jų nereikėtų vartoti per daug, nes riebalai apsunkina virškinimą. Mano nuomone, kuri yra pagrįsta remiantis žalios dietos atstovais, 30% kalorijų iš riebalų yra per daug.

Alyvuogių aliejus labai tinka kepti

Beje, alyvuogių aliejus gana gerai kepimui (jei vis dėl to kepate), nes jame dominuojančios omega 9 riebiosios rūgštys kaitinamos mažiau oksiduojasi. Tačiau aš patarčiau iš viso nekepti, nes tai labai
blogas maisto apdorojimo būdas ir dažnai valgant keptą maistą labai padidinate vėžio riziką, ypač jei kepate ant rapsų, saulėgrąžų aliejų ar margarino. Mano žiniomis, pats geriausias kepimui yra kokoso aliejus, kuris yra labai sveikas, bet plačiau apie jį kitą kartą. Kepimui taip pat galima naudoti sviestą (gryną 100% sviestą, geriausia kaimišką iš nepasterizuoto pieno).

Kaip pasirinkti geros kokybės alyvuogių aliejų

Prieš jums bėgant į parduotuves pirkti alyvuogių aliejaus pasakysiu, kad ne visi alyvuogių aliejai vienodi ir trumpai paaiškinsiu, kuo jie skiriasi ir kokie yra geriausi.

Extra virgin yra aukščiausios kokybės ir jis yra (turėtų būti) pirmo spaudimo, nerafinuotas, spaustas naudojant tik šalto spaudimo metodą, nenaudojant jokių chemikalų ir nekaitinant. Šis aliejus turi daugiausia antioksidantų. Tai vienintelis alyvuogių aliejus, kurį reikėtų vartoti.

Virgin reiškia antro spaudimo ir, aišku, jo kokybė yra žemesnė.

Pure -rafinuotas ir truputį pridėta nerafinuoto.

Light - yra pats prasčiausias, ir jis net nėra sertifikuotas.

Alyvuogių aliejaus skandalas

Deja, net ir extra virgin alyvuogių aliejus gali būti prastos kokybės, ypač jei jis yra pigus. Kadangi
geros kokybės alyvuogių aliejus yra brangus, tai žmonės, norėdami uždirbti daugiau pinigų, jį skiedžia prastesnės kokybės alyvuogių aliejumi ar net kitokios rūšies aliejumi. Prieš keletą
metų buvo atskleista, kad kelios labai gerai žinomos Italijos firmos skiesdavo ekstra virgin aliejų su žemos kokybės labai rafinuotu lazdyno riešutų aliejumi. Taip pat labai dažnai net ir alyvuogių
aliejus buvo importuojamas iš kitų šalių, bet etiketėje nurodoma, kad jis yra pagamintas iš Italijoje užaugintų alyvuogių. Deja, šis skandalas buvo labai greitai nutildytas naudojant žiniasklaidą ir viskas užsimiršo, tačiau niekas negali garantuoti, kad tokie dalykai nevyksta ir šiandieną. Beje, yra
paskaičiuota, kad tiek, kiek yra parduodamą itališko alyvuogių aliejaus, tai net ir apsodinus visa Italiją alyvuogėmis to derliaus nepakaktų. Todėl išvadas pasidarykit patys.

Todėl, jei leidžia finansinė, padėtis reiktų vengti pigaus alyvuogių aliejaus. O geras kainuoja apie keliasdešimt US dolerių. Taip pat reikia žiūrėti į pagaminimo ir galiojimo laiką, nes net ir šalto spaudimo aliejus po to yra pakaitinamas, kad būtų prailgintas galiojimo laikas. Deja, taip sunaikinami enzimai ir kai kurios kitos naudingos medžiagos.

Kaip pasirinkti geriausią

Pirkite tik ekstra virgin alyvuogių aliejų ir, jei leidžia finansinės galimybės, pirkite ekologišką. Aliejus turi būti tamsiame stikliniame butelyje. Taip pat rinkitės butelį, kuris yra toliausiai nuo krašto, nes jis gauna mažiau šviesos. Niekada nepirkite nuo viršutinės lentynos, nes jis gauna daug šviesos, kuri sunaikina visus antioksidantus. Niekada nepirkite plastikiniame butelyje, nes plastikiniai buteliai yra labai pavojingi sveikatai (plačiau apie tai ateityje). Čia galit nusipirkti geros kokybės alyvuogių aliejaus. Bet pasakau, kad su šiuo puslapiu neturiu jokių finansinių ryšių ir komisinių negaunu. Todėl čia ne reklama, o tiesiog nuoroda, kur galite įsigyti produktą.

http://www.alyvuogiualiejus.lt/

Susiję straipsniai:

Hidrogenizuoti riebalai - legalus nuodas?

Omega 3 riebalinių rūgščių svarba

Hidrogenizuoti riebalai - legalus nuodas?

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition

http://www.buksveikas.net/

Facebook



Rodyk draugams

komentarai (239) | “Alyvuogių aliejus ir kiti sveikatai naudingi riebalai”

  1.   Anonimas rašo:

    Sveiki,
    Dziaugiuosi radusi jusu straipsni apie aliejus.As daug girdejau apie ju gydomas savybes, taciau nuejus i parduotuve yra labai sunku kanors issirinkti kai apie tai neturi jokios informacijos. Todeldidelis jums dekui uz suteikta informacija.
    Pagarbei

  2.   andy rašo:

    Malonu girdet, kad info jums naudinga. Ir absoluciai su jumis sutinku, kad parduotuveje nelengva issirinkti kuri gera produkta, kuriu deja yra labai mazai.

  3.   tom rašo:

    Sveiki,
    Nusipirkau ispanisko Extra virgin aliejaus ir paragavau ji gryna ( VIENA SAUKSTA ). Rekcija man nepatiko, nes pradejo labai GRIAUZTI GERKLE. Su kitu aliejumi negalejau palyginti, nes neturejau.
    Ar tai NORMALU ?? Ar visi aliejai griauzia gerkle? AR sito aliejaus rugstingumas virsija NORMAS ?
    Aciu

  4.   andy rašo:

    Aliejaus skonis priklauso ir nuo vietos kur augo alyvuoges, taip pat nuo spaudimo metodo.
    Kartais alyvuogiu aliejaus skonis gali buti stiprus, bet griauzti gerkles tai neturetu, na nebent jus esate jautrus ar sis skonis labai jau jumsm neiprastas.
    Rugstingumas daznai nurodomas etiketeje todel paskaitykit gal rasit.

    Is kitos puses jei labai kartus tai gali buti kad primaisytas kitu alieju ( tai gana daznas atvejis) arba net naudoja kokius chemikalus. Bet man paciam neragavus sunku pasakyti,
    Pabandykit nusipirkti kitos firmos ir palyginti.

  5.   mama rašo:

    Labai geras straipsnis, ypac renkantis alieju, tik man kilo klausimas - koki naudot kepimui? mes neapsieinam be keptu blineliu, o bandziau kepti be jokiu riebalu- neskanu.. dar girdejau, kad tas geriausias pirmo spaudimo kepimui netinka. O kaip Pomace Olive Oil?? is anksto dekoju…

  6.   andy rašo:

    Kepti produktai yra viena pagrindiniu ligu sukeleju ir ju patarciau atsisakyti arba labai sumazinti.
    Geriau kepti ant 100% svietos, nes sotieji reibalai ne taip oksiduodasi, taip pat tinka kokoso riesutu aliejus, bt jis brangokas.
    Alyvuogiu aliejus geriau nei rafinuoti ir deoduruoti rapsu , soju, kururuzu.
    Del pirmo spaudimo tai kiek zinau alyvuyogiu alieju galima naudoti ir kepimui, bet semenu aliejus kepimui netinka. Taip pat netinka kepimui nerafinuoti rapso ir saulegrazu.

    Beje kepant patartina idedi truputi vandens, taip sumazinamas riebalu kiekis.
    Idejus cesnako taip pat sumazinamas kancinogenu poveikis, nes cesnakas blokuoja juo pavertima skrandyje i kitus pavojingus komponentus. Ta pati daro sviezios darzoves, todel jei jau valgot keptai maista tai valgykit su svieziom darzovem nes nes juose yra vit c, kur taip pat siek tiek apsaugo.
    Bet velgi pries valgant bet koki kepta produkta siulau pagalvoti ar jis jums prides sveikatos ir duos energijos ar per ilgesni laika prives prie ligu.
    Siulau koncentruitis i ilgalaike nauda o ne i trumpalaiki malonuma, kuris veda i ligas.

  7.   vilma rašo:

    Gyvenu ten, kur gaminamas kokoso aliejus. Sakykit, koks omega 3 ir 6 santykis jame? Kazkur skaiciau kad geras jis, jei naudojamas nerafinuotas, bet as manau cia parduoda rafinuota. Ar tureciau juo pakeisti saulegrazu alieju - tikrai sveikiau?

  8.   andy rašo:

    Deje, kokoso riesutu aliejuje nera nei omega 3 nei omega6 todel siam santykiui jis neturi itakos. Nepaisant to kokoso riesutu aliejus varotjant saikingai yra labai naudigas, nes jis turi vidutinio ilgumo riebaliniu rugsciu, kaip lauric acid ir kt. Sio rugsctys yra labai lengvai pasisavinamos, turi antibakteriniu, antivirusiniu savybiu, gerai diabetikams (bet saikingai),
    daugiau jei skaitot anglu kalba
    http://www.coconutresearchcenter.org/
    Sis alieus turi daug sociuju rebaliniu rugsciu, ir juo buvo gasdinam , kad pakelia cholesteroli, norint sunaikinti si alieju ir parduoti daugiau prastu rafinuotu sojos, ir kukuruzu alieju.
    Ir del cholesterolio bijoti nereikia.
    Renkantis alieju reikia, kad butu salto spaudimo, nes kitaip daugelis savybiu sunaikinamos.
    O dar geriau tiesiog valgyti kokoso riesutus.

  9.   vilma rašo:

    Isigijau salto spaudimo kokosu alieju. sudetyje raso, kad 1 saukstas turi omega3 - 0, o omega6 - 243mg. Trumpai paaiskinkit, kad yra rafinuotas aliejus? Kodel raso, kad kai kuriuos aliejus kosmetikos pramoneje reik naudot tik nerafinuotus, o kitur raso, kad tam tikri nerafinuoti aliejai suvalgius gali but zalingi.
    Kodel negalima padaryt saulegrazu salto spaudimo aliejaus??
    Palyginau kainas - kokosu (salto spaudimo) yra 5 kart brangesnis nei saulegrazu. Darau isvada, kad Filipinuose dauguma zmoniu tikrai negali sau leist, ir perka iprasta rafinuota. Beje, cia radau parduotuvese kokosu alieju su uzrasu "roasted coconut oil, micro filtered", ar cia koks patobulinimas, ar iprastas rafinavimas?
    Tai jei filipinuose zmones perka paprasta kokosu alieju, gal jis irgi yra geresnis nei saulegrazu ir nenesa zalos organizmui?
    Zinau, kad sakot - geriau pirkt brangesni - atsiperka ilgu laiku, nereik pas daktarus, bet siais laikais, kai pinigu nera daug, norisi subalansuot ant prieinamo/ikandamo produkto…

  10.   andy rašo:

    Rafinuotas aliejus yra kai naudojant ivarius filtrus, deodorantus ir kitus chemikalus isfiltruojamas paliekant beveik plika riebala - tuscias kolorijas, priedo toks aliejus labai lengvai oksiduojasi.
    Del nerafinuotu, tai kiek zinau nerafinuotas netinka tik kepimui ( ypac negalima kepti ant linu semenu aliejaus).
    Bet kokoso riesutu aliejus bene geriausias kepimui ( nes sociosios riebaines rugsctys kaitinamos nesioksiduoja,). Bet siaip joks keptas maistas nera sveikas ir jo geriau nevartoti.
    Padaryti nerafinuota saulegrazu alieju galima ir gerai paeiskojus jo rasti galima, bet problema yra ta kad nerafinuotu alieju galiojimo laikas yra trumpesni, todel tai nenaudinga prekybininkams.
    Bet saulegrazu aliejuje dominuoja omega 6 todel ji varoti saikingai. Ir beje kepant ant omega 6 sios rugstys labai lengvai oksiduojasi it taip tampa dar pavojingesnes sveikatai.
    Del kainos tai tiesa kad geras aliejus kainuoja nrangiau, bet tikrai neverta aukoti sveikatos ir nes poto gydymas kainuos brangiau. Ir beje geriau pirkti gero ir maziau, Ir nusipirkus byteli ar stiklaini jo turetu uztekti bent 1 menesiui ar ilgiau, nes daug reibalu nereikia.
    Ir bent jau man sveikata yra brangiausias turtas.
    Kokosu paprastas greiciausiai geriau nei rafinuotas saulegrazu, soju ar kukuruzu ar rapso, bet velgi priklauso nuo rafinavimo ligio ir metodu.

  11.   AnoniMAS rašo:

    kaip šitas aliejus ar rekomenduotumėte ?

    Jis vienas iš pigesnių aliejų

    Oilio di sansa di oliva

  12.   andy rašo:

    Internete ten neraso ar jis yra extra virgin, todel sunku pasakyti.
    Bet jei labai pigus tai gali buti praskiestas arba kokio antro spaudimo. Taip pat daznai italiskas alyvuogiu aliejus buna is kitu saliu ir tik ispilstytas italijoje, nes italiskas aliejus asocijuojasi su kokybe ir daznai yra brangesnis.

  13.   Anonimas rašo:

    Ka galetum pasakyti apie ekologiskus salto spaudimo migdolu ir brazilisku riesutu aliejus? Ar jie tinka salotoms? Ir koks jo kiekis dienai butu norma?

  14.   andy rašo:

    Su salyga, kad jie yra salto spaudimo tai 1-2 saukstai per diena gerai. Bet taip tai abu sie aliejai turi zimiau daugiau omega 6 nei omega3, Todel geriau valgyti riesutus. O salotoms geriau naudoti semenu alieju arba kanapiu.

  15.   Anonimas rašo:

    Andy, aciu, kad dalinates vertinga informacija.
    Domiuosi maisto derinimu. Aliejai ilgai virskinami, be to lyg ir stabdo skrandzio sekrecija, taip dar labiau letindami virskinima, taigi ju nereiketu maisyti su daugeliu produktu. Radau tokia informacija, kad aliejus reiketu naudoti tik su darzovemis, nes aliejai netrikdo ju virskinimo. Ka apie tai manote, Andy? Su kuo jus vartojate aliejus?

  16.   andy rašo:

    JO geriausia su darzoven, ir geriausia varoti mazai bet kokybiskus riebalus, kaip linu semenu alieju, zuvu taukus, linu semenis, chia seklas ar riesutus, taip pat kokoso riesutu alieju, alyvuogiu ir dar kai kuriuos kitus.

    Pagal daugelis maisto derinimo knygu, riebalus galima vartoti su kosem ir kitais frudiniais produktais. Bet cia riekitu po labai nedaug, nes riebalai blokuoja insulino priejima prie gliukozes. Taip reikia daugiau insulino, alinamo kepenis, perteklinis insulino kiekis labai kenkia sirdziai ir kraujagyslems.

  17.   Anonimas rašo:

    Be abejo, tik kokybiskas alyvuogiu, linu semenu aliejus. Reikes nepatingeti ir nusipirkti semenu pas ukininkus turguj ir paciam spausti. Nera sunku mazus kiekius paruosti. Kaina didele, taciau tokio aliejaus uztenka poros saukstu per diena. Kepima uzmirsti reikia.
    Praktiskai bandant man irgi geriausiai tinka aliejus su darzovemis. Kadangi reikiama kieki aliejaus galima suvartoti su darzovemis, tai ko gero ir neverta jo maisyti su kitais produktais. Valgant su kosemis toks ispudis susidare, kad ilgina virskinima, labiau atsirugstama. Sita dar tikslinsiu praktikuojant :)
    Idomus tie riebalai, labai daug ka itakoja.

  18.   andy rašo:

    Kaip jus pats saket, riebalai stabdo virskinima, ir todel daug riebalus turintis maistas ilgiau uzsilaiko skrandyje. Zinoma, taip ilgiau nesinori valgyti, bet daznai per ilgai bunant skrandyje skrandyje maistas pradeda rugti.

    O del alieju ,tai kaip jau sakiau kokybe o ne kiekybe, ir ju nereikia daugiau nei 3-4 saukstu per diena , bet gali uztekti 1-3.

    O riebalai itakoja labai daug procesu tiek tiegiamai tiek neigiamai.

  19.   Anonimas rašo:

    Prima, labai dekui uz informacija, kuria cia pateikiat!!
    Jei nesunku, patarkit, kaip su aliejaus vartojimu kudikiams. Kiek skaitinejau, siuloma i kudikio koses imaisyti po sauksteli aliejaus, ji nuolat keiciant (alyvu, saulegrazu, kukuruzu, soju).
    P.S. Po jusu straipsnio labai suabejojau siomis rekomendacijomis.

  20.   andy rašo:

    Specifiskai del mazu vaiku tai bet jiems labai reikia omega 3 (DHA ir EPA), kuriu yra zuvu taukuose, todel galit duoti po sauksteli zuvu tauku. SIos dvi riebalines rugstys labai svarbio smegenu vystymuisi.
    Bet kukuruzu , soju , saulegrazu ir rapsu tai geriau nevartoti arba labai saikingai, nes kaip sakiau jie yra radinuoti ivairiais chemikalais.
    Geriau jau alyvuogiu ar linu semenu. dar gerai kokoso reisutu, tik velgi reikia, kad butu salto spaudimo ekstra virgin.

  21.   Anonimas rašo:

    Del kokoso riesutu aliejaus tai as abejoju ar jo isviso yra tokio kaip salto spausdimo, jei zinai kur rasti gal galetum mestelti nuoroda?

  22.   andy rašo:

    Na va cia vienas yra , net yra video parodo kaip ji ruosia
    http://cocovida.co.uk/index.php?currency=USD&osCsid=2439f5a60b30710602a848e4033fbaaa

  23.   andy rašo:

    Bet siaip turbut geriausia valgyti pato kokoso riesuta.

  24.   Anonimas rašo:

    Labai aciu uz nuoroda, nustebau kad kokosu aliejus yra skaidrios spalvos, nes pas mus lietuvoje jis pardavinejamas tik baltas ir kietos konsistencijos. Idomu ka jie ten daro tame metaliniame puode turbut kazkiek ji pakaitina? gal kazkur yra ir aprasymas, bet pas mane ne kas su uzsienio kalba.Gal galetum kiek pakomentuoti ta procesa.Beje, as noriu isigyti kokosu aliejaus buten odai.

  25.   andy rašo:

    Ten parodomas visas rankinis procesas, ir kaip matote ji spaudzia mechaniniu kompresiniu budu, ir po to filtruoja , taip pat paprastu budy per kazkoki tanku audekla.

    Bet siaip tas aliejus skystas buna tik is pradziu, o poto kambario temperaturoje sukieteja, ir nera skaidrus, pats buvau is ju pirkes. Ten website tam stiklainyje kazkaip idomiai atrodo.
    O kad alyvuogiu aliejus sukieteja, tai normalu, nes jame pagrinde vyrauja sociosios riebalines rugstys, ir jos kambario temperaturaoje sukieteja.

    Bet pabaigai pasaskysiu, kad mano nuomone geriausia valgyti kokoso riesuta, nes jame yra kai kuriu mineralu, kurie spaudziant alieju yra pasalinami.

  26.   MG rašo:

    Labai malonu pasiskaityti ir isideti i galva tokia naudinga informacija. Aciu Jums uz tai. Taciau turiu pastebeti, kad liet. kalbos klaidos tikrai rezia aki..

  27.   guoda rašo:

    Labai patiko diskusija, su idomumu perskaiciau, mat pati esu vegetare ir savo firmoje (”Sveiki produktai”) mes prekiaujame salto spaudimo ekologiskais aliejais, ir kokoso tarp ju. Kokoso aliejaus kepimui daug nereikia, kepiau blynus - blynai neprisisunkia riebalu. Labai skanus, ir kvepia. Ta proga noriu tik del Italisko aliejaus pasakyti - zinoma, falsifikatu rizika visada yra, bet del jos atsisakyti Italisko aliejaus… manau, kad falsifikuoti ekologiska (sertifikuota) alieju neapsimoka. Per brangios sertifikavimo proceduros. Be to siek tiek igudus, galima is skonio atskirti. Paragaukit musu Il Molino, abejoniu nekils

  28.   andy rašo:

    Guoda, paziurejau jus wbsite sveikiproduktai.lt ir galiu pasakyti, kad turite daug geru produktu. Bet duosiu viena patarima, idekite tinkama shopping cart, nes pirkimas skabinant telefonu ir pervedent piningus i banko saskaita yra labai komplikuotas, padarykit normaliai su creditinek kortelems arba par pay pal ar google shopping cart.

    O kas del kokoso aliejaus tai jis bene tinkamiausias kepimui

  29.   Simona rašo:

    http://www.sveikiproduktai.lt/lt/main/products?pid=17880&id=18868
    Noreciau suzinoti ar sis kokoso aliejus tinka tepti oda? Ar jis tik maistui?As ji isigijau ir noreciau palepinti ir oda tik nezinau ar tinka jis.
    To guoda.

  30.   andy rašo:

    Kokoso aliejus kaip ir alyvuogiu labai tinka tepti ant odos, galima daryti ivairias veido kaukes.

  31.   Vilma rašo:

    Sveiki, parduotuveje radau safflower salto spaudimo alieju, ar galetumet pakomentuot, ar jis kaip rapsu negeras, ar geriau uz kad ir saulegrazu rafinuota?
    http://en.wikipedia.org/wiki/Safflower_oil

    Taip pat radau garstyciu salto spaudimo alieju, ar naudinga naudot, ar tai rapsu seimos augalas??

    Flaxseed yra linu seklos?? Kaip ju salto spaudimo aliejus??

  32.