BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Archyvas: ‘Baltymai’ kategorija

Acne (spuogai) ir pieno produktai

2017-01-30

Acne (spuogai) yra labai dažna odos problema nuo kurios kenčia labai daug paauglių. Bet taip pat gali būti ir vyresnio amžiaus žmonėms. Yra keturi pagrindiniai šios ligos komponentai: (1) per didelis riebalų išsiskyrimas per odą, (2) per didelis odos ląstelių dalinimasis/augimas, (3) bakterijos bei (4)uždegiminiai procesai.

Kaip susiformuoja spuogai/acne?

Spuogai susiformuoja kai odos poros užsikemša su senom mirusios odos ląstelėm. Paprastai senos odos  ląstelės tiesiog nusilupa ir pasišalina nuo odos paviršiaus, bet kai oda yra per daug riebaluota/oda išskiria per daug riebalų, senos odos ląstelės sulimpa ir taip užblokuoja odos poras. Užblokuotose porose gali pradėti veistis įvairios bakterijos tuo sukeldamos uždegimą ir ko pasekoje atsiranda spuogai/acne.

Kaip pieno produktai veikia hormonų balansą ir sukelia acne?

Yra ne vienas tyrimas kur parodė, kad acne atsiradima padidina gyvulinių produktų ir ypač pieno produktų vartojimas, ko pasekoje  išbalansuojami kai kurie hormonai. Tai skatina padidėjusį riebalų išsiskyrimą per  odą, bei uždegiminius procesus.

Didelis kiekis  gyvylinių  baltymų padidina IGF-1

Pieno produktai bei didelis kiekis baltymų ir taip pat didelis kiekis greitai pasisavinamų angliavandenių (cukrus ir jo turintys produktai) padidina insulino kiekį bei insulino augimo faktorių 1 (IGF-1). Padidėjęs IGF-1 net tik kad padidina vėžio riziką, bet taip pat sukelia uždegiminius procesus, neigiamai išbalansuoja kitus hormonus, padidina odos išsiskyrimą per odą. Priedo daugelis gyvulinių produktų taip pat turi daug riebalų, kas gali padidinti riebalų išsiskyrimą per odą.

Acne dažniausiai patiria paaugliai. Viena iš priežasčių yra tai, kad natūraliai dėl augimo tokiame amžiuje būna padidėję IGF-1 ir kiti augimą ir vystymąsi skatinantys hormonai. Bet pienas skirtas tam kad per metus iš mažo veršio užaugtų didelė karvė/jautis, todėl karvės piene būna žymiai daugiau ir stipresnių hormonų bei augimą stimuliuojančių faktorių/medžiagų, nei žmogaus piene. Vartojant pieno produktus IGF-1  kiekis dar labiau padidėja ir ko pasėkmė atsiranda acne ir kiti neigiami šio hormono poveikiai. Pieno produktai taip pat aktyvuoja dar vieną signalizavimo ‘‘kelią” žmogaus organizme - mTORC1 , kuris siejamas su daug ligų, tame tarpe acne bei vėžiu. Kadangi dauguma žmonių vartoja karvės pieną ar jo produktus, tai šiandieną didelė dalis populiacijos gyvena su pastovia overaktyvuota mTORC1 signalizavimo sistema.

Baltymų papilpdai ir acne
Viena iš priežasčių, kodėl žmonės ir sportininkai kurie naudoja daug baltymų papildų (ypač pagamintų ir pieno produktų - whey protein) ir valgo daug gyvulinių baltymų turi acne. Net moterims ir merginoms įvairūs sporto klubų treneriai pataria naudoti visokių proteinų papipldų, kai daugelis žmonių jau ir taip baltymų gauna daugiau nei reikia. Kita acne priežastis yra steroidų naudojimas, kas vėlgi gana dažnas atvejis, nes juos vartoja ne tik profesonalus sportininkai bet ir paprasti žmonės, kurie nori greitai užsiauginti raumenų dėl estetikos.

Kai kurios baltymuose esančios amino rūgštys yra insulinogeninės - stimuliuoja insulino gamybą ir net stipriau nei paprastas cukrus ar balta duona. Taip jūs perskaitėte teisingai, baltymai ir kai kurios amino rūgštys stimuliuoja insulino gamybą. Merginoms ir moterims acne bei odos problemas taip pat dažnai gali sukelti naudojama hormoninė kontracepciją.

Karvės piene yra daug hormonų
Karvės pienoas ne tik kad padidina IGF-1 bet ten taip pat natūraliai randama daug kitų hormonų. Dauguma naudojamo pieno yra iš  karvių, kurios jau būna apvaisintos ir laukiasi kito veršio. Ko pasekoje piene būna dar daugiau hormonų (ypač estrogenų), kurie patekę į organizmą dar labiau išbalansuoja hormonus ir taip gali prisidėti prie acne atsiradimo. Beje, labai daug visokių Paleo deitos šalininkų kalba neigiamai apie soją, bet sąmoningai ar tiesiog dėl nežinojimo pamiršta pasakyti, kad karvės piene yra žymiai daugiau  ir stipresnių estrogenų nei sojoje (fito estrogenai turi daug silpnesni poveikį nei gyvulinės kilmės estrogenai). Daugiausiai hormonų būna nugriebtame piene (skimmed milk).  Piene esantys estrogenai taip pat gali įtakoti moterų ir merginų menstruacinį ciklą/ovuliaciją, bet plačiau apie tai kitą kartą. Skaitantiems anglų kalba galite pasiskaityti čia kas atsitiko tyrimo dalyviams kurie tris savaites gėrė po dvi stiklines pieno.

Kaip išvengti ar išgyydti acne?
Pagrindinis patarimas norint išvengti ar išgydyti acne tai atsisakyti visų pieno produktų bei daugelio kitų gyvylinių produktų. Yra ne vienas pavyzdys, kai atsisakius pieno produktų ar perėjus prie veganiškos mitynos acne išnyko. Nepasant to, net ir valgant veganiškai, svarbu nepadauginti riebalų , nes tai taip pat gali sukelti acne. Čia yra dviejų veganių merginų patirtis, kaip joms atsirado acne pradėjus valgyti daugiau riebalų turinčio maisto, bei kaip sumažinus riebalų kiekį acne išgijo.
Taip pat patartina vengti daug cukraus turinčių produktų, kurie gali sukelti staigų gliukozės ir insulino padidėjimą kraujyje bei padidėjusį  IGF-1.

Produktai bei vitaminai ir mineralai kurie gali sumažinti acne riziką

Šie produktai bei vitaminai ir mineralai gali sumažinti acne riziką: cinkas, karotenoidai (randami morkose bei žalios spalvos lapinėse daržovėse,  bei vitaminas E ar jo turintys produktai kaip moliūgų sėklos, braziliški, migdolų ir kai kurie kiti riešutai.

Acne taip pat gali būti susijusi su prasta žarnyno flora, kuri yra labai įtakojama nuo to ką valgome bei antibiotikų naudojimu.

Daugiau apie tai kaip ir kodėl gyvyliniai produktai sukelia acne siūlau pažiūrėti Dr. Gregor iš Nutritionfacts.org video:

The Acne-Promoting Effects of Milk

Saving Lives By Treating Acne With Diet

National Dairy Council on Acne and Milk

Why Do Vegan Women Have 5x Fewer Twins?

Straipsnis parengtas pagal:

Melnic et al. (2012) The impact of cow’s milk-mediated mTORC1-signaling in the initiation and progression of prostate cancer

Melnic et al. (2013) Milk is not just food but most likely a genetic transfection system activating mTORC1 signaling for postnatal growth

Melnic (2009) Milk consumption: aggravating factor of acne and promoter of chronic diseases of Western societies

Spencer et al. (2009) Diet and acne review of evidence

Dr Furhman. Preventing Acne with Diet

Kad išjungti blogas.lt dedamas reklamas užsidėkite reklamų blokerius ant Firefox naršykles, kaip Adblock plus.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą, kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudinga jūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiems nusiųstumėte mano blogo adresą.

Andrius, BSc Nutrition, MSc, working towards PhD

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Strava athlete (runner & cyclist)

Rodyk draugams

Vaistų vergai tampa naujais ligoniais

2011-04-12

Siūlau pažiūrėti šią gydotojo Sonkaus video. Jis ten pateikia labai gerą informaciją apie vakcinas, druską, vaistus ir kitus sveikatos dalykus. Taip pat persiųskite šį video kitiems, nes reikia, kad žmonėms atsivertų akys.

Gyd Stonkus patvirtina labai daug faktų, apie kuriuos esu kalbėjęs atskiruose straipsniuose bei komentaruose. Žinoma, dėl druskos jis turi visiškai kitokią nuomonę ir, gali būti, kad jis yra teisus. Nepaisant to, be proto jos vartoti nereiktų, ir taip pat reikia rinktis kokybišką.

Jei video neveikia, čia yra nuoroda į originalų  balsas.lt puslapį, kur video yra patalpinta.

Jie video neveikia, čia yra nuoroda į orgininalų  balsas.lt puslapį, kur video yra patalpinta.

Vaistų vergai tampa naujais ligoniais

Rodyk draugams

Baltymų svarba

2008-09-15

Komentaruose buvo keletą kartų diskutuota apie baltymus. Šiandieną kaip tik apie juos ir pakalbėsiu. Kad baltymai yra reikalingi organizmui ir gerai sveikatai sutinka daugelis, bet dėl kiekio, šaltinių ir pasisavinimo yra daug skirtingų nuomonių ir atsirinkti nėra lengva.

Kas yra baltymai?

Trumpas baltymų apibrėžimas - ilga molekulių grandinė sudaryta iš amino rūgščių, kurios sujungtos peptidinėmis jungtimis. Baltymai yra antra pagal kiekį medžiaga organizme (daugiausiai yra vandens - apie 70%).

Baltymų yra kiekvienoje ląstelėje ir yra labai daug skirtingų baltymų, kurie atlieka skirtingas funkcijas:

  • Suteikia struktūrą nagams, plaukams, raiščiams
  • Padeda suvirškinti maistą - veikia kaip enzimai/fermentai
  • Vaidina svarbų vaidmenį imuninėje sistemoje - imunoglobulinai (IgE, IgA, IgG).
  • Perneša deguonį - kaip hemoglobinas
  • Sudaro raumenis, kurių pagalba organizmas sugeba judėti.
  • Ir net padeda matyti - akies lęšiukas sudarytas iš baltymo kristalino (crystallin).

Įdomus dalykas, kad nors organizmas baltymų iš maisto tiesiogiai nesugeba pasisavinti. Į organizmą patekę baltymai enzimų (fermentų) pagalba yra suskaidomi į amino rūgštis, kurios per virškinamąjį
traktą patenką į kraują ir nugabenami į reikiamą vietą - ląsteles (didelė dalis eina į kepenis, kurios gamina labai daug įvairių baltymų). Perteklinis baltymų kiekis paverčiamas į gliukozę, kuri nesunaudota paverčiama į riebalus.

Iki visai neseniai buvo manoma, kad organizmas su maistu gaunamus baltymus suskaido į amino rūgštis ir po to jas vėl atgal sujungia į baltymus. Vėliausi tyrimai parodė, kad žmogaus organizmas sugeba įsisavinti ir mažas peptidų grandines, kurios yra sudarytos iš sujungtų amino rūgščių. Peptidų grandinės atlieka specifines funkcijas, kurios dar nėra gerai ištirtos.

Amino rūgštys

Kad organizmas padarytų baltymus, reikia įvairių amino rūgščių. Yra virš 20 skirtingų amino rūgščių, iš kurių 9 yra nepakeičiamos - organizmas jų negali pasigaminti ir jų reikia gauti su maistu.

  1. Fenilalaninas
  2. Valinas
  3. Treoninas
  4. Triptofanas
  5. Izoleucinas
  6. Metioninas
  7. Leucinas
  8. Lysinas
  9. Histidinas (organizmas gali pasigaminti truputi histidino, bet šis kiekis yra nepakankamas vaikams)

Jei maiste nuolat trūksta bent vienos iš šių amino rūgščių, tai baltymų gamyba gali sutrikti ir per ilgesnį laiką išsivystyti ligos, nes organizmas baltymus naudoja audinių statybai bei ląstelių remontui, taip pat enzimams. Tačiau su šia baltymų teorija ne visi sutinka. Dr. D.Graham (žalio maisto atstovas, parašęs populiarią knyga ‘80/10/10 Diet’) teigia, kad baltymų reikia tik 20-30g per dieną ir jų galima gauti iš vaisių ir daržovių.

Veganams, kurių pagrindinis baltymų šaltinis yra grūdiniai produktai  (turi mažai lizino), per ilgesnį laiką gali išsivystyti šios amino rūgšties trūkumas. Todėl rekomenduojama valgyti ankštinių augalų - žirnių, pupelių, kuriuose yra gausu lizino ir taip pasiekiamas balansas. Ir kad būtų gautos visos amino rūgštys, rekomenduojama valgyti įvairius baltymus. Iš augalinių produktų visas nepakeičiamas amino rūgštis turi kanapių sekos, chia sėklos (Salvia Hispanica), quinoa.

Čia noriu pabrėžti, kad augalinis maistas turi visas nepakeičiamas amino rūgštis, tik reikia tinkamai pasirinkti. Teigiantys, kad augaliniai baltymai yra nepilnaverčiai labai klysta ir nėra analizave augalinių baltymų.

Organizmas šias amino rūgštis surikiuoja ir sujungia atitinkama tvarka ir pagamina reikiamus baltymus (amino rūgščių išsidėstymo tvarka priklauso nuo to, koks baltymas yra gaminamas, pvz: raumuo, enzimas ir t.t.). Baltymų molekulės yra didelės ir jas sudaro nuo kelių šimtų iki keliasdešimt tūkstančių amino rūgščių, kurios susijungtos į šakas ir grandines.

Organizme enzimų pagalba pagamintas baltymas gali būti matuojamas pagal amino rūgščių skaičių ir molekulės masę. Didžiausia baltymą (titin) sudaro apie 27,000 amino rūgščių.

Baltymų struktūra

Kiekvienas baltymas turi sau unikalią amino rūgščių išsidėstymo tvarką. Ir ši informacija yra saugoma (užkoduota) DNR. Baltymai gaminami ląstelės citoplazmoje ir kartais sujungiama net iki 20 amino rūgščių per sekundę. Tarp kitko, pirmiausiai amino rūgštys yra sujungiamos į peptidus ir polipetidus, kurie dar vadinami kaip nepilni/neužbaigti baltymai. Peptidai ir polipetidai vėliau sujungiami į baltymus.

Daugelis baltymų yra trimatės struktūros ir tai yra natūrali baltymų struktūra. Baltymų struktūra priklauso nuo baltymo funkcijos. Nuo baltymo struktūros priklauso baltymo suvirškinimas ir pasisavinimas. Taip pat baltymo struktūra nulemia baltymo alergiškumą

Kaip valgomi baltymai įtakoja sveikatą?

Gamtoje (gyvūnuose ar augaluose) niekur nerasite gryno baltymo. Baltymas visada yra apsuptas arba angliavandeniais arba riebalais. Tai įtakoja baltymų virškinimą ir pasisavinimą. Pavyzdžiui, kai kurie baltymai turi medžiagų, blokuojančių virškinimo enzimų priėjimą ir aktyvumą (pvz.: riešutai, todėl prieš valgant  riešutus geriausia 12-24 val. pamirkyti vandenyje).

Kaip virškinami baltymai?

Baltymus virškina skrandžio rūgštis ir enzimai. Virškinimas prasideda skrandyje ir po to tęsiasi plonajame žarnyne, kur baltymai suskaidomi į amino rūgštis ir jos pasisavinamos į kraujotakos sistemą bei nugabenamos į reikiamą vietą.

Kas trikdo baltymų virškinimą?

Baltymų virškinimą lėtina kartu valgomi riebalai bei kompleksiniai angliavandeniai. Todėl čia reikėtų prisiminti maisto derinimo taisykles ir koncentruotus baltymus valgyti su šviežiomis daržovėmis. Nesuvirškinti baltymai keliaudami per virškinamąjį traktą rūgsta, skleidžia toksinus ir taip nuodija organizmą. Per pralaidžias žarnyno sieneles į kraujotaką patekę nesuvirškinti baltymai gali sukelti alergines reakcijas.

Kaip pagerinti baltymų virškinamą ir įsisavinimą?

Baltymų virškinimą ir įsisavinimą pagerina šviežių daržovių valgymas. Šviežios daržovės turi enzimų, kurie taip pat padeda virškinti baltymus, kurie dažniausiai būna termiškai apdoroti ir enzimų nebeturi. Galima vartoti geros kokybės enzimus.

Taip pat patartina nemaišyti koncentruotų baltymų (mėsa, žuvis, kiaušiniai, sūris, pupelės ir kt.) su kompleksiniais angliavandeniais (kruopos, bulvės) ir riebalais, bei saldumynais. Nors žinoma, su šia teorija ne visi sutinka.

Dažnai būna, kad baltymai yra nesuvirškinami ar suvirškinami nepilnai dėl nepakankamo skrandžio rūgšties kiekio. Ir tai ypač būdinga vyresniems žmonėms. Skrandžio rūgšties gamybą padidina 15 min prieš valgį suvalgytas šaukštelis bičių žiedadulkių ar duonelės. Taip pat skrandžio rūgšties gamyba skatina imbieras, citrina, ananasas (kuris dar turi bromelaino - baltymus virškinančio enzimo), bei kiti natūralūs  produktai. Yra net skrandžio rūgšties papildai.

Baltymai žaliame maiste

Kaip teigia kai kurie žalio maisto pasekėjai (raw foodistst), žaliame augaliniame maiste baltymai yra amino rūgščių forma ir todėl organizmas jas pasisavina neeikvodamas tiek daug energijos kiek iš virto baltyminio maisto. Dėl šios priežasties organizmui reikia mažiau baltyminio maisto. Iš žalio maisto gautas amino rūgštis iš karto naudoja gaminti organizmui reikalingus baltymus. Negaliu teigti, kad šis faktas yra 100% tiesa, bet manau, kad jis yra vertas dėmesio. Dr. G. Cousens teigia, kad iš termiškai apdoroto maisto pasisavinama ne daugiau nei 50% baltymų.

Kiek mums reikia baltymų?

Kiek per parą žmogui reikia baltymų nuomonės išsiskiria. Dažniausiai patariama 0.5 -1 gramą baltymų vienam kūno masės kilogramui. Sportuojantiems kartais reikia daugiau. Bet čia neatsižvelgiama į baltymų šaltinius, nes vieni baltymai yra pasisavinami geriau kiti blogiau, taip pat dar priklauso nuo individualaus organizmo.

Žmonės vartoja per daug baltymų

Dauguma žmonių (išskyrus trečio pasaulio šalis) šiandieną vartoja per daug gyvulinės kilmės baltymų. Perteklinis baltymų vartojimas sukelia įvairias problemas: rūgština organizmas ir to pasekmė - organizmas ima iš kaulų kalcį, kad neutralizuotų susidariusią rūgštį.  Baltymų virškinimas apkrauna organizmą ir taip pat didelis krūvis tenka inkstams, nes inkstai pašalina baltymų virškinimo apykaitos produktus, tokius kaip šlapalą, šlapimo rūgštį, kreatininą. Nepanaudoti baltymai yra paverčiami į riebalus (jei tos kalorijos yra nesunaudojamos). Taip pat perteklinis gyvulinės kilmės baltymų vartojimas siejamas su daugeliu ligų: vėžiu, širdies ir kraujagyslių ligomis (aukštas spaudimas, aterosklerozė - kraujagyslių susiaurėjimas ir sustandėjimas, kas taip pat yra viena iš padidėjusio kraujospūdžio priežasčių ir kt.

Gyvulinės kilmės baltymai sukelia ligas?

Kaip teigia vieno didžiausių mitybos tyrimo - “The China Study” autorius T. Colin Campbell , gyvulinės kilmės baltymų vartojimas sukelia daugelį chroniškų ligų. Buvo tirti Kinijos kaimo vietovių gyventojai ir tie, kurie valgė daugiausiai gyvulinių baltymų, dažniausiai sirgo vėžiu, chroniškomis ir kitomis vakarų šalių gyventojams būdingomis ligomis. Dar daugiau, T. Colin Campbell tegia, kad jei daugiau nei 1.5% kalorijų gaunama iš gyvulinės kilmės maisto, tai labai padidėja rizika susirgti vėžiu.

Čia vėlgi nesakau, kad jūs būtinai turite atsisakyti gyvulinės kilmės baltymų, bet tikrai patarčiau juos vartoti saikingai ir, jei vartojate, tai valgykite geros kokybės.

Gyd. D. Graham, kuris yra žalio maisto pasekėjas, taip pat teigia, kad baltymų reikia labai mažai ir užtenka, kad baltymai sudarytų 10% dienos kalorijų kiekio.

Baltymų kokybė prastėja

Šiandieną, nors daugelis žmonių baltymų valgo daugiau nei reikia, valgomų baltymų kokybė dažniausiai yra prasta. Tai yra dėl gyvulių auginimo sąlygų - gyvuliai šeriami jiems nenatūralia dieta, jie dažnai net nemato saulės, duodami įvairūs antibiotikai, kiti vaistai ir net augimo hormonai. Štai vidutinis mėsinės vištos amžius yra 40-50 dienų, kai natūraliai kaime auganti višta užauga per kelis mėnesius.

Pienas ir jo produktai yra pasterizuojami ir homogenizuojami, kas pakeičia jų struktūrą ir organizmas jų negali tinkamai suvirškinti. Taip pat, dėl intensyvios pienininkystės piene yra antibiotikų likučių ir net pūlių. Dėl pasikeitusios karvių dietos labai suprastėjo riebalų kokybė.

Kiaušiniai taip pat dažniausiai išgaunami iš vištų, kurios auga tinkliniuose garduose, nuolat
patirdamos stresą ir dar, kai nepadeda pakankamai kiaušinių, joms duodamas lengvas elektrošokas. Tiesa, jau yra laisvėje augančių vištų kiaušinių. O patys geriausi yra kaimiški kiaušiniai ir jų
trynys visada būna tamsesnis, ir tokiame kiaušinyje yra žymiai daugiau vitaminų.

Daugiau apie atskirus baltymų šaltinius ir jų kokybę kitą kartą.

Baltymų pasisavinimas

Baltymų vertę nulemia 3 veiksniai:

  1. Amino rūgščių derinys baltyme ir valgomų baltymų įvairovė.
  2. Baltymo struktūra ir molekulės dydis, nuo kurių priklauso virškinimas ir pasisavinimas. Kuo
    didesnė ir labiau koncentruota baltymo molekulė, tuo jis sunkiau suskaidomas ir pasisavinamas. Dideles baltymų molekulės dažnai būna nepilnai suvirškinamos ar visiškai nesuvirškinamos. Tai ypač būdinga kviečių (gluteinas), kukurūzų, sojos ir pieno baltymams. Ir būtent šiems produktams žmonės ir yra labiausiai alergiški ar jautrūs. Baltymų nevirškinimo simptomas yra blogas (dvokiantis) išmatų kvapas.
  3. Baltyminiame maiste yra medžiagų, kurios blokuoja ar apsunkina virškinimą. Pvz., riešutai yra sunkiai virškinamas maistas dėl juose esančių apsauginių medžiagų, kurios deaktyvuoja ar blokuoja virškinimo enzimus.

Skirtingi baltymai yra virškinami skirtingai ir skiriasi jų pasisavinimo koeficientas. Vienų šaltinių
baltymų organizmas sugeba pasisavinti geriau nei kitų. Pvz., pagal kai kuriuos šaltinius žmogaus organizmas sugeba pasisavinti tik 3% baltymų iš bičių žiedadulkių ir duonelės. Nepaisant to, net ir
tie 3% yra labai naudingi, nes turi visas amino rūgštis.

Yra keletas metodų, matuojančių baltymų kokybę:

Kjeldahl metodas matuoja baltymų koncentraciją maiste. Būtent naudojant šį metodą,
nurodomas baltymų kiekis maisto produktų etiketėje. Deja, šis metodas nėra tikslus, nes jis neparodo, kiek to baltymo yra pasisavinama.

Baltymo biologinė vertė. Ji matuojama pagal tai, kiek suvalgytų baltymų pasisavinama ir panaudojama audinių gamybai ar remontui. Nustatoma pagal tai, kiek iš suvalgytuose baltymuose esančio azoto yra pasisavinama ir kiek yra pašalinama. Bet problema yra ta, kad azoto kiekis priklauso nuo maisto paruošimo būdo.

Baltymo masės pasisavinimo koeficientas (Net protein utilization - NPU). Tai amino rūgščių pavertimo į baltymus organizme iš maiste esančių amino rūgščių santykis. Šis santykis gaunamas matuojant baltymų kiekį maiste ir kiek azoto yra pašalinama. Rodiklį gali įtakoti kurios nors amino rūgšties trūkumas organizme, dėl kurios azoto gali padaugėti ir tai taip pat gali būti viena iš podagros priežasčių.

Baltymų efektyvumo koeficientas. Jis skaičiuojamas kokio baltymų kiekio reikia kūno svoriui priaugti. Bet šis testas galimas tik laboratorijose su pelėm ir su žmonėmis tai labai sunku padaryti.


Straipsnis parengtas pagal:

http://www.jonbarron.com
newsletter

Http://www.naturalnews.com

http://www.paulnison.com

Knygą ‘The China Study: The Most Comprehensive Study of Nutrition
Ever Conducted and the Startling Implications for Diet, Weight Loss
and Long-term Health (Paperback)
by T. Colin Campbell

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition

http://www.buksveikas.net/

Facebook


Rodyk draugams

Alergijų priežastys ir gydymas

2008-08-21

Alergijų daugėja

Vis daugiau ir daugiau žmonių kenčia nuo alergijų, todėl šį kartą kaip tik apie jas. Kas sukelia alergijas, kodėl jos atsiranda ir kaip jas gydyti.

Alergijų yra labai daug ir įvairių: alergijos maistui, alergijos žiedadulkėms, chemikalams, odos ir t.t.

Kas yra alergija?

Alergija yra organizmo imuninės sistemos reakcija į organizmą patekusį neatpažįstamą
objektą (žiedadulkes, dulkes, maistą, chemikalus ir t. t.). Kad sunaikintų į organizmą patekusius alergenus, imuninė sistema gamina antikūnius (tai dar vadinama imuniniu kompleksu), kurie atlikę savo darbą (sunaikinę alergeną) žūsta. Žuvusius antikūnius organizmas turi neutralizuoti ar pašalinti iš organizmo ir tai dažnai daroma per slogą. Jei tų antikūnių gaminama daug ir dažnai, tai organizmas jų visų pašalinti nesugeba ir jie gali atsidurti įvairiuose organuose ir sukelti daug problemų - jie gali būti atidedami ant arterijų sienelių, smegenyse, kepenyse, inkstuose, sąnariuose. Yra manoma, kad 90% inkstų ligų yra dėl imuninių reakcijų ir antikūnių atidėjimo. Taip pat perteklinis antikūnių gaminimas (dėl nuolat patenkančių alergenų) siaurina kraujagysles ir žaloja sąnarius (reumatoidinis artritas). Taip pat vykstant alerginei reakcijai (atsakui) gaminamas chemikalas - histaminas, kuris yra toksiškas organizmui ir sukelia odos bėrimus, niežėjimą.

Dėl imuninio komplekso ir histamino gamybos audiniai ir organai gali patinti ir ląstelei
pradeda trūkti deguonies, sumažėja jos ph ir ląstelė negali normaliai funkcionuoti. Alergija gali pasireikšti įvairiais simptomais - čiaudėjimu, odos išbėrimais, niežėjimu, sloga, viduriavimu, vidurių pūtimu ar užkietėjimu ir net sąmonės netekimu. Alerginės reakcijos  silpnina imuninę sistemą ir taip atitraukisa nuo jos pagrindinio darbo - organizmo apsaugos bei ‘remontavimo’. Taip pat alerginė reakcija eikvoja organizmo energiją.

Todėl dažnai nuo alergijų kenčiantys žmonės yra labiau linkę į įvairias ligas, infekcijas, jaučiasi pavargę.

Dauguma alergijų dėl nusilpusios imuninės sistemos ir užsiteršusio organizmo

Dauguma alergijų atsiranda dėl nusilpusios imuninės sistemos ir užsiteršusio organizmo, nes ne kiekvienam žmogui tie patys alergenai sukelia alerginę reakciją. Yra manoma, kad 50-80 % imuninės sistemos priklauso nuo gero žarnyno bakterijų balanso. Kai žarnyne įsivyrauja blogos bakterijos, žarnyno sienelės išplonėja ir nesuvirškinti ar nevisiškai suvirškinti baltymai bei kitas nevisiškai suvirškintas maistas patenka į kraują. Imuninė sistema jų neatpažįsta ir palaiko priešais ir atakuoja - taip išsivysto alergija įvairiems maisto produktams, ypač baltymams, nes baltymai turi daugiausiai šansų būti nesuvirškinti ir todėl dažniausiai maisto alergija būna baltyminiam maistui - pieno produktams, riešutams, kiaušiniams, sojai, daugelis žmonių yra alergiški ar netoleruoja kviečių dėl juose esančio baltymo gluteino. Šiandien kviečių veislės yra modifikuotos taip, kad juose būtų kuo daugiau gluteino (nes gaunasi geresni kepiniai ir taip geriau prekybininkams), deja, žmogui tai nieko gero neduoda, nes organizmas yra neprisitaikęs apdoroti didelį kiekio gluteino ir vien dėl to per pastaruosius 10-20 metų labai padaugėjo alergijų kviečiams - kviečiuose esančiam gluteinui (gluteino randama daugelyje produktų, kiti grūdai taip pat turi gluteino, bet mažiau, todėl dažniausiai problemų nesukelia). Jie įtariate maisto alergiją, tai reikia nevartoti labiausiai alergiškų maisto produktų kokias 2 sav. Po to po vieną pradėti valgyti ir žiūrėti, kaip organizmas reaguoja. Jei alerginiai simptomai pradeda vėl pasireikšti, tai reiškia, kad jūs tam produktui esate alergiškas ir jo reikia vengti.

Alergija kaip narkotikas

Dažniai žmonės yra alergiški ar jautrūs tiems produktams, kuriuos jie labiausiai mėgsta ir sako, kad be jų negalėtų gyventi. O tai yra dėl to, kad organizmas, jei negauna šio maisto, siunčia į smegenis signalą (panašiai kaip narkomanui reikia dozės atsigauti), suvalgius alergiją sukeliančio maisto organizmas trumpam jaučia pasitenkinamą ir net gaminasi endorfinai ir kiti nuotaiką keliantys chemikalai, bet tai trunka trumpai ir po to pasireiškia alerginiai simptomai. Beje, tas pats vyksta ir su  saldumynų ir cukraus mėgėjais ir cukraus troškimą dar labiau sustiprina kandidos grybelinė infekcija (valgant daug cukraus ir saldumynų bei rafinuotų produktų ji įsivyrauja, bet randama visų žmonių kraujyje ir net padeda kontroliuoti cukraus kiekį, bet kai ši grybelinė infekcija išplinta, prasideda problemos, taip pat ji įsivyrauja žarnyne ir naikina gerąsias bakterijas. Kandidos augimą dar skatina antibiotikai ir gyvsidabris).

Kaip su alergijomis kovoja šiuolaikinė medicina ir daugelis žmonių?

Deja, šiuolaikinė medicina nuo alergijų kenčiantiems žmonėms mažai kuo gali padėti ir turi tik simptomus valdantį metodą - antihistamininius vaistus. Bet toks gydymo metodas prilygsta šiukšlių šlavimui po kilimu, histamino gamybos slopinimas alergijos nepašalina, o tik sušvelnina simptomus. Dar kartais daromos kortizono injekcijos (kortizoną gamina antinksčiai, bet jiems nusilpus gamyba sutrinka ir dėl to kaip tik ir pasireiškia alergijos), bet leidžiamas dirbtinis ne natūralus kortizonas, kuris per ilgesnį laiką dar labiau sugriauna imuninę sistemą ir taip pridaro daugiau žalos nei duoda naudos.

Kaip efektyviai atsikratyti alergijų?

Kadangi dauguma alergijų yra dėl nusilpusios imuninės sistemos, išsekusių antinksčių ir užsiteršusio organizmo tai atsakymas kaip ir aiškus - reikia atstatyti ir sustiprinti imuninę sistemą bei antinksčius ir išvalyti organizmą.

Kas silpnina imuninę sistemą?

Imuninę sistemą ir antinksčius labai silpnina stresas, todėl jo reikia kaip galima vengti, bei daryti atsipalaidavimo pratimus, tokius kaip gilus kvėpavimas, meditacija, savihipnozė.

Dar imuninę sistemą labai silpnina bloga mityba ir ypač cukrus - yra manoma, kad šaukštelis
cukraus bent 50% prislopina imuninę sistemą bent 2 valandom. O kadangi daugelis žmonių nuolat vartoja cukrų ar jo turinčius produktus (saldumynus, baltų miltų gaminius, kurie beveik prilygsta cukrui), tai jų imuninė sistema yra nuolat prislopinta ir per ilgesnį laiką ji nusilpsta. Taip pat, cukrus labai sutrikdo žarnyno bakterijų balansą, nuo kurio kaip tik ir priklauso 50-70% imuninės sistemos. Todėl reikia atstatyti tinkamą balansą (80% gerųjų ir 20% blogųjų, jei šis santykis pakrypsta blogųjų bakterijų (tokių kaip kandidos) naudai, prasideda problemos). Gerųjų bakterijų dauginimąsi skatina bananai, špinatai, nepasterizuotas rūgpienis (surauginamas nepasterizuotas pienas) svogūnai, česnakai (žali, bet reikia vartoti saikingai, nes yra manoma, kad per didelis kiekis gali net ir sunaikinti bakterijas, nes česnakas yra natūralus antibiotikas, o antibiotikai naikina žarnyno bakterijas ir skatina blogųjų veisimąsi, bet vieningos nuomonės apie česnaką nėra), todėl net ir vienas antibiotikų kursas labai sutrikdo žarnyno floros balansą ir užima daug laiko ir pastangų jį atstatyti ir, deja, daugelis žmonių to neatstato. Dar galima vartoti žarnyno bakterijų papildus, bet problema yra ta, kad daugelis jų yra beverčiai ir bakterijos juose arba jau būna mirę ar pačios viena kitą suėdę arba kiekis būna labai mažas. Be to, dar skrandžio rūgštis daugelį jų sunaikina ir tik nedaugelis pasiekia žarnyną.

Žarnyno florą naikina chloras

Dar žarnyno florą naikina vandenyje esantis chloras, todėl krano vandenį reikia bent Brita filtru prafiltruoti, o butelių vanduo ne ką geriau, nes plastikiniai buteliai gaminai iš naftos ir jie skleidžia toksinus - Bisphenol A (BPA). Taip pat, puse buteliuose parduodamo vandens yra iš krano, tai klausimas, ar verta jį pirkti, ir dar plastikas labai teršia aplinką, nes jis nesuyra tūkstančius metų.

Dar imuninę sistema stiprina vitamino C vartojimas (po kelis gramus per dieną), vit. E ir kiti antioksidantai. Tik problema, kad daugelis papildų yra beverčiai ir geri papildai kainuoja nemažai. Jei norit sužinoti, kaip atsirinkti geros kokybės papildus, atsiųskit email info@lifecoachandy.co.uk, atsiųsiu edukacinį straipsnį.

Organizmo užterštumas ir imuninė sistema

Organizmo ir visų pirma žarnyno užterštumas yra tiesiogiai susiję su imunine sistema ir net yra sakoma, kad daugelis ligų prasideda žarnyne. O žarnynas kaip tik ir užsiteršia dėl sutrikusios žarnyno floros bei nesveikos mitybos. Kai organizmas nebesugeba neutralizuoti ar pašalinti atliekų ir toksinų per inkstus, žarnyną, plaučius, kepenis (kepenys neutralizuoja daugumą toksinų ir medžiagų apykaitos produktų), toksinai gali pradėti lįsti per odą (per odoje esančias prakaito liaukas toksinai yra natūraliai šalinami) spuogų ir bėrimų pavidalu ir tai dažnai diagnozuojama kaip odos
alergija (ypač egzema, kuri dar vadinama odos uždegimu). Yra sakoma, kad oda yra kaip trečias
inkstas
. Ir jei inkstai nepašalina visų toksinų, tai jie pradeda lįsti per odą (oda taip pat natūraliai šalina toksinus per prakaito liaukas), spuogų ir bėrimų pavidalu. Oda taip pat atspindi kepenų ir žarnyno būklę.  Todėl išvalius organizmą egzema dažnai išnyksta. Dar egzema gali būti dėl nepakeičiamų riebalinių rūgščių (omega 3) deficito. Todėl patartina vartoti geros kokybės žuvų taukus ar linų sėmenų aliejų

Odos alergija

Dar odos alergija (egzema ir kitos) gali būti dėl naudojamų chemikalų, kurių gausų įvairiuose
valikliuose ir kūno priežiūros produktuose (apie kūno priežiūros produktuose esančius toksinus ir chemikalus galite paskaityti žiūrėti komentarus)

Šienligė

Tai viena labiausiai paplitusių alergijų ir labai daug žmonių pavasarį ir vasarą nuo jos kečia. Yra manoma, kad šienligė atsiranda dėl nusilpusių antinksčių (ant inkstų esančių endokrininių liaukų, kurios gamina adrenaliną, kortizoną ir kitus hormonus) bei nusilpusios imuninės sistemos (dėl nusilpusios imuninės sistemos kyla labai daug alergijų). Antinksčiai nusilpsta dėl nuolat patiriamo streso, kas šiandieninėje visuomenėje yra labai paplitę.

Antinksčių veiklos testas

Antinksčių veiklą patikrinti galima padarius Reglan testą. Jį turi daryti gydytojas - reikia ramiai gulėti 5 min ir po to pamatuoti kraujo spaudimą, tada atsistoti ir vėl pamatuoti (matuoti kitą ranką, nes kitaip duomenys bus netikslūs). Jei kraujo spaudimas nei kiek nepakyla tai labai galimas daiktas, kad jūsų  antinksčiai yra išsekę ir nusilpę ir reikia juos stiprinti.

Kaip stiprinti antinksčius?

Antinksčius gerai stiprina Sibiro ženšenis, Rhodiola rosea (Golden Root, Roseroot), Astwagndha arba Indijos ženšenis, bet problema, kad dauguma papildų yra beveik beverčiai ir naudos iš jų nedaug. Jei domina, žinau vieną neblogą papildą antinksčių veiklai stiprinti, kainuoja apie $30/mėn. Jei domina, atsiųskit e-paštą ar palikit komentarą.

Bronchinė astma

Bronchinė astma plinta vis labiau ir jau diagnozuojama net vaikams. Jos priežasčių yra daug: oro užterštumas ir ypač dėl iš dyzelinių variklių sklindančių teršalų (paticular matter 10 - ypatingoji dalelė 10 - nežinau lietuviško termino), kurie įstringa plaučių audinyje ir taip jį dirgindami sukelia astmą. Taip pat astmą gali sukelti įvairūs oro gaivikliai, kurie turi pavojingų medžiagų ir juos tikrai patarčiau išmesti ir tai tikrai sumažins kvėpavimo takų ligų skaičių. Galima naudoti natūralius eterinius aliejus. Dar astmą sukelia ir jos simptomus paūmina blogas patalpų oras - dulkės, pelėsių sporos ir kt. Todėl kenčiantiems nuo astmos gerai vėdinti namus ir išvalyti visus pelėsius ir dulkes, ir, jei leidžia, galimybės net įsigyti gero oro filtrą, bet jį išsirinkti taip pat nelengva. Taip pat astmą sukelia ar simptomus paūmina kai kurie valikliai su chloru (ypač Bleach), todėl jų reikia vengti. Taip pat reikia vengti baseinų ir viešų jakuzi, kurie naudoja chloruotą vandenį, o šildomas toks vanduo garuoja ir taip patenką į plaučius. Vienas tyrimas parodė, kad plaukimo baseinų prižiūrėtojai daug dažniau serga kvėpavimo takų ligomis ir labiau rizikuoja gauti astmą.

Dar šienligę, rinitinę slogą bei bronchinę astmą paūmina pieno produktų (ir ypač pasterizuotų) vartojimas, nes pienas skatina gleivių susidarymą. Taip pat astma gali būti dėl omega 3 ir kitų nepakeičiamų riebalinių rūgščių stokos.

Astmos simptomus slopinantys sferoidiniai vaistai taip pat nieko gero neduoda ir turi nemalonius pašalinius efektus bei per ilgą laiką dar labiau silpnina organizmą. Ir astma yra visiškai išgydoma.

Dar yra nuomonė, kad alergijas, kaip ir kai kurias kitas ligas, sukelia vakcinos (daugelis vakcinų turi gyvsidabrio ir kitų pavojingų chemikalų, tiesa, gyvsidabrį dabar jau pradeda išimti). Negaliu 100% teigti, kad tai tiesa, bet vakcinos yra pavojingos ir jų reikėtų vengti, nes dauguma vakcinų yra lengvi pinigai farmacijos kompanijoms ir juos platinančioms įstaigoms, bet plačiau apie vakcinas ateityje.

Kaip išvalyti užsiteršusį organizmą?

Išvalyti užsiteršusi žarnyną ir atstatyti gerą žarnyno bakterijų balansą ir išgydyti alergiją reikia daug pastangų ir laiko. Dar galite naudoti burokėlių sultis.

Patartina valgyti kuo daugiau žalio maisto, skaidulų, nes skaidulos yra kaip žarnyno šluota. Ir žinoma, reikia vengti cukraus, pieno produktų, kviečių ir rafinuotų produktų, apie kuriuos daugiau galite paskaityti ankstesniame straipsnyje - Bloga mityba - tiesus kelias į ligas. Gerai toksinams šalinti yra pirtys ir ypač infra raudonų spindulių, nes šio tipo spinduliai prasiskverbia žymiai giliau ir taip pat padeda atsikratyti riebaluose tirpstančių toksinų, tokių kaip BPA (Bisphenol A), PCB (Polychlorinated biphenyls) ir kt. Ateityje parašysiu atskirą straipsnį apie organizmo užterštumą ir valymą.

Čia yra labai geras straipsnis apie alergijas, chronišką dehidrataciją (vandens trūkumą) ir histamino gamybą (gaminamas esant alerginei reakcijai ir sukelia niežėjimą).

Straipsnis parengtas pagal:

Http://www.beyoundhealth.com
Http://www.roex.com radio laidas
Ir kitą per paskutinis kelis metus sukauptą informaciją.

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy

http://www.buksveikas.net/

Facebook




Rodyk draugams

Oraganizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyra

2008-07-18

Kas yra ph?

‘Ph’ (potential hydrogen - potencialus vandenilis) nurodo organizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyrą. Ph skalė yra 1-14, 1 - labai rūgštus , 7 - neutralus ir 14 - labai šarminis. Ph skalė yra logaritminė - tai reiškia, kad skirtumas tarp 6 ir 7 yra 10 kartų, o skirtumas tarp 4 ir 8 yra 10000 kartų. Įvairiuose organuose ph yra skirtingas:

  • Skrandžio - 1.5
  • Odos - 4.7. Oda yra šiek tiek rūgštinė ir tai padeda apsaugoti organizmą nuo mikrobų, bakterijų ir kitų svetimkūnių.
  • Seilės - 7.1
  • Ląstelės - 7.1
  • Kasos sultys - 8.8. Kasos sultys (kuriose yra enzimų) yra šarminės, nes iš skrandžio ateinantis maistas yra rūgštus ir todėl kasos sultys tą rūgštį neutralizuoja ir toliau maistas virškinamas šarminėje terpėje.
  • Makštyje - nuo 3.8 iki 4.5. Makšties ph yra rūgštinė, kad apsisaugotų nuo infekcijų.
  • Vyrų sperma - 7.2-8.0. Sperma yra šarminė todėl, kad spermatozoidas, patekęs į makštį, išgyventų ir nukeliautų iki kiaušialąstės.
  • Kraujas - 7.35 - 7.45

Kraujo ph yra pats svarbiausias

Bet svarbiausias yra kraujo ph ir jis yra 7,35 - 7,45. Kaip matote, kraujo ph diapazonas yra labai siauras, todėl net ir labai mažas nukrypimas nuo šios normos stipriai pakeičia organizmo elektrocheminius procesus. Kraujo ph nukrypus vos kelioms dešimtosioms dalims žmogus gali mirti. Todėl organizmas daro viską (gamina cholesterolį ir riebalus, ima iš kaulų kalcį, magnį ir kitus šarminius elementus), kad išlaikytų kraujo ph šiuose siauruose rėmuose. Jei žmogus maitinasi sveikai - valgo natūralų maistą ir praktikuoja sveiką gyvenimo būdą - organizmas lengvai palaiko optimalų ph balansą. Deja, šiandieną daugelio žmonių dietoje vyrauja rafinuoti produktai - cukrus, balta duona ir baltų miltų gaminiai, balti ryžiai, nesveiki riebalai (hidrogenizuoti - margarinas, tepieji mišiniai, taip pat riebalai, kuriuose vyrauja omega 6 - sojos, saulėgrąžų, kukurūzų aliejai), vartojama per daug gyvulinės kilmės baltymų. Visi šie produktai labai rūgština organizmą ir per ilgesnį laiką sukelia sveikatos sutrikimus ir chroniškas ligas.

Organizmas palaiko ph pusiausvyrą
Organizmas kiek galėdamas stengiasi palaikyti optimalų kūno ph, bet už tai mokame ‘brangiai’ - kad neutralizuotų susikaupusią rūgštį, organizmas iš kaulų ir kitų gyvybiškai svarbių organų ima šarminius mineralus - kalcį, magnį, kalį ir kt. Taip pat yra manoma, kad viena priežasčių, kodėl organizmas gamina cholesterolį, yra apsauga nuo organizme cirkuliuojančios perteklinės rūgšties. Taip pat tai yra viena iš priežasčių kodėl siaurėja kraujagyslės. Perteklinė rūgštis yra atidedama į įvairius organus riebalų
forma. Yra manoma, kad žemas ph skatina trigliceridų gamybą (kraujyje esančių riebalų, kurie vėliau atsiduria ant jūsų juosmens, šlaunų, kraujagyslių sienelių ir kitų kūno organų, forma). Taip riebalų kaupimas šiek tiek padeda neutralizuoti ph - todėl šiandieną yra tiek daug viršsvorio turinčių žmonių. Ir dėl to labai sunku tų riebalų atsikratyti. Todėl norint lieknėti vienas pirmųjų dalykų, kurį reikia padaryti - normalizuoti ph. Yra daug atvejų, kai žmonės, subalansavę ph sugebėjo lengvai ir per trumpą laiką atsikratyti papildomų kilogramų. Dar viena vieta, kur yra kaupiama perteklinė rūgštis - sąnariai. Dėl to kyla ir jų ligos - artritas, podagra (tai artrito forma, kai rūgšties kristalai (normaliai turėtų būti pašalinami per inkstus) renkasi sąnariuose ir taip sąnariai patinsta, tampa skausmingi) ir kitos.

Organizmas išsenka

Nepaisant organizmo pastangų, žmogui nieko nedarant su laiku organizmas išsekina šarminius rezervus ir dėl to tarpląstelinis skystis ir net kraujas tampa vis rūgštesnis. Tai labai paveikia ląstelių funkciją - energijos gamybą - ir dėl to žmonės jaučiasi pavargę (tik pažvelkit aplinkui, kiek daug žmonių šiandien nuolat skundžiasi nuovargiu). Perteklinė rūgštis sumažina ląstelių atsparumą ir tinkamo atsinaujino funkciją, bei sumažina deguonies pernešimą į ląsteles. Mažas deguonies kiekis ląstelėse leidžia veistis virusams ir bakterijoms (organizme sumažėjus deguonies kiekiui prislopinama imuninė sistema ir dėl to nebesugebama atsiginti nuo infekcijų). Rūgšti  ir mažai deguonies turinti organizmo aplinka yra labai palanki vėžinėms ląstelėms - visų vėžininkų ph yra labai žemas ir organizmas yra labai ‘užsirūgštinęs’.

Kaip pamatuoti organizmo ph?

Namuose matuoti kraujo ph yra nepatogu, todėl geriausia matuoti rytinio šlapimo ph, kuris geriausiai atspindi organizmo rūgščių ir šarmų balansą. Galima nusipirkti ph matuoti skirtų juostelių, kurios įmerkus į šlapimą pakeičia spalvą ir žiūrint į duotą lentelę nustatomas rezultatas. Idealiai rytinio šlapimo ph turėtų būti 6.8 - 7.4. Nuolat didesnis nei 7.4 rodo, kad organizme vyksta katalizacijos procesas - organizmas naudoja raumenis, kad palaikytų gyvybines funkcijas ir tai nėra gerai - tai tas pats, kas griauti medinio namo sienas ir kūrenti pečių. 6 - 6.8 dar nėra taip blogai, bet žemiau 6 reiškia, kad organizmas yra ‘užsirūgštinęs’. Tuomet reikia keisti dietą ir gyvenimo stilių. Bet įspėju, kad šlapimo ph gali būti apgaulingas ir ne visada tiksliai atspindi ląstelėse vyraujantį ph. Fiziologijos vadovėliai teigia visiškai atvirkščiai - jei šlapimo ph  yra žemas, tai organizme vyrauja šarminiai procesai, nes vandenilio protonai pašalinami į šlapimą, o biokarbonatas gražinamas į kraują. Biokarbonatas yra šarminantis produktas.

Stresas rūgština ir sendina organizmą
Stresas taip pat labai žemina ph, ir kai ph yra žemas reiškia, kad organizmas nebesugeba pašalinti visų atliekų ir todėl pradeda greičiau senti. Geras pavyzdys yra šiukšlės - tik pagalvokit, kas nutiktų, jei namuose pradėtumėte kaupti šiukšles (ar ištuštintumėte tik puse šiukšlių dėžės). Deja, daugelio žmonių organizmai yra kaip šiukšlių dėžės - valgoma ir geriama kas papuola ir dar blogiau - tos šiukšlės nėra išvežamos (dėl užkietėjusių vidurių, paviršutinio kvėpavimo, vandens trūkumo ir kt.).

Kas dar rūgština organizmą?

Norint šarminti organizmą pirmiausia reikia atsisakyti ar bent sumažinti organizmą rūgštinančių produktų - cukraus, baltos duonos ir baltų miltų gaminių, baltų ryžių, nesveikų riebalų (hidrogenizuotų - margarino, tepiųjų mišinių, riebalų, kuriuose vyrauja omega 6 -
sojos, saulėgrąžų, kukurūzų aliejų), gyvulinės kilmės baltymų (vartoti saikingai, ar kurį laiką iš viso nevartoti) - mėsos, pieno produktų. Organizmą labai rūgština putojantys gėrimai (jų ph yra apie 2), kava, alkoholis, energetiniai gėrimai. Visų šių gėrimų reikia atsisakyti ir juos keisti vandeniu. Beje, neutralizuoti stiklinės kavos ar kolos (joje esančią rūgštį) reikia bent keturių stiklinių vandens. Rūgštinantys mineralai yra šie: chloras, fosforas, jodas ir kt.

Kas dar rūgština organizmą?
Organizmą rūgština įvairūs namuose naudojami chemikalai. Alergenai taip pat labai žemina ph ir todėl juos kiek galima reikia sumažinti.

Kas šarmina organizmą
Organizmą labai šarmina švieži vaisiai ir daržovės ir tai geriausias būdas palaikyti optimalų organizmo ph. Taip pat galima vartoti geros kokybės šarminius mineralus - kalcį, magnį, kalį ir MSM (methyl sulfonyl methane ), tik nereikia maišyti organinės sieros su kai kuriuose vaistuose randamos sieros. Vartojant papildus reikia vartoti tik geros kokybės, nes 90% rinkoje esančių papildų neturi jokios naudos. Esu parašęs straipsnį apie papildus. Jei norite  kokybės papildų atsiųskite e-paštą.

Citrinos taip pat šarmina?
Daugelis žmonių klaidingai mano, kad citrinos ir kiti rūgštų skonį turintys vaisiai (apelsinai, pomidorai (gali būti klasifikuojami ir kaip daržovė) rūgština organizmą, tačiau visi jie yra virškinami šarminėje terpėje ir todėl faktiškai labai šarmina. Bet per daug rūgščių (citrusinių) vaisių valgyti nereikėtų, nes taip galite pakenkti dantims.

Gilus kvėpavimas šalina rūgštį
Gilus ir lėtas kvėpavimas padeda normalizuoti kūno ph, nes giliai kvėpuojant organizmas gauna daugiau deguonies ir tai pagreitina rūgšties šalinimą iš organizmo. Taip pat per plaučius pašalinami vandenilio protonai, kurie rūgština organizmą. Todėl labai patartina daryti kvėpavimo pratimus, ypač atvirame gryname ore. Lėtas ir gilus kvėpavimas padeda nusiraminti ir neutralizuoti streso sukeltus pašalinius efektus (pagreitėjusį širdies ritmą, padidėjusį kraujo spaudimą ir kt.).
Šarmins vanduo (labai panašus į kalnų šaltinio vandenį) taip pat šarmina organizmą ir net gydo ligas bei sulėtina senėjimą. Šarminį vandenį galimą pasidaryti namuose, tik reikia nusipirkti vandens jonizatorių. Vandens jonizavimo procese naudojant elektros srovę atskiriami ir pašalinami rūgštinantys elementai (geležis, fosforas, chlorą ir kt.) ir paliekamas magnis, kalcis, kalis, natris ir kt.). Taip pat sumažinama H+ (vandenilio) jonų koncentracija ir padidinama OH- (hydroxyl) jonų koncentracija ir taip šarminiame vandenyje atsiranda daugiau deguonies. Bet plačiau apie šarminį vandenį kitą kartą.

Straipsnis parengtas pagal:

http://www.beyondhealth.com
Sang Whang knygą -  Reverse Aging

Patrick Quillin knygą - Beating Cancer with nutrition

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Rodyk draugams

Bloga mityba - tiesus kelias į ligas

2008-03-19

Bloga mityba - kelias į ligas

Šį kartą pakalbėsiu apie vieną pagrindinių kelių į ligas - netaisyklingą mitybą. Šiuolaikinė dieta yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl vis daugiau ir daugiau žmonių serga. Ir vakaruose yra toks posakis - ‘savižudybė su šaukštu ir šakute‘.

Kadangi daugumos žmonių dieta yra nepilnavertė ir tik taip vadinamos ‘tuščios kalorijos’, ankščiau ar vėliau organizmui pradeda trūkti vitaminų, makro ir mikro elementų, geros kokybės sočiųjų ir nesočiųjų riebalinių rūgščių. Įdomus faktas - Amerikoje (USA) buvo atliktas labai didelis tyrimas - buvo tirta 10 tūkst. žmonių ir nei vienas iš tų 10 tūkst. negavo minimalios rekomenduotinos dienos normos visų reikalingų makro ir mikro elementų (magnio, kalcio, kalio ir kt.) bei vitaminų.

Keturi maisto produktai, kurių kiekvienas turi vengti

  1. Cukrus
  2. Balti miltai (balta duona ir kiti iš baltų miltų pagaminti produktai)
  3. Hidrogenizuoti ir kiti blogos kokybės riebalai (margarinas ir kt.)
  4. Pieno produktai ir per daug gyvulinės kilmės baltymai

Jei jūsų dietoje vyrauja šios keturios maisto produktų grupės, tai beveik garantuota, kad anksčiau ar vėliau jūs pradėsite sirgti. Deja, daugumos žmonių dietoje kaip tik ir vyrauja šie sveikatai pavojingi maisto produktai. Jūs turbūt sakysite, kad jei dauguma žmonių taip maitinasi, tai kaip gali būti blogai? Atsakymas yra labai paprastas - trys iš keturių žmonių (amerikiečių ir britų) turi bent vieną diagnozuojamą ligą. Bet besivystančios šalys labai sparčiai vejasi šias dvi chroniškų ligų apsėstas tautas. Kituose įrašuose plačiau pakalbėsiu apie kiekvieną šių produktų atskirai

Jei norite būti sveiki, pradėkite keisti gyvenimo stilių ir nustokite vartoję šiuos produktus. Norint išlikti sveikam, reikia vartoti kuo daugiau vaisių ir daržovių ir geriausia valgyti nevirtas ir žalias, nes verdant ir kitaip termiškai apdorojant (verdant, kepant) vaisius ir daržoves, žūsta visi enzimai ir dauguma vitaminų. Taip pat reikėtų rinktis kuo natūralesnius produktus ir, žinoma, skaityti ir analizuoti produktų etiketes. Jei produktas turi ilgą sudėtinių dalių sąrašą ir jei kai kurių iš jų negalima net perskaityti, tai tokį produktą palikite ant lentynos.

Jei leidžia sąlygos, gaminkite maistą namuose, nes dauguma parduotuvėse ir kitur paruoštų produktų turi visokių dirbtinių skonio gerintojų, konservantų, hidrogenizuotų riebalų, modifikuoto krakmolo, dirbtinių saldiklių ir kitų nenatūralių sudėtinių dalių ir chemikalų. Taip pat maisto kompanijos norėdamos kad produktai turėtų ilgesnį galiojimo laiką prideda įvairiausių konservantų ir chemikalų, kurie yra žalingi žmogaus organizmui ir sukelia įvairias ligas, įskaitant vėžį.

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Andy

Rodyk draugams