BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Archyvas: ‘cukraus žala sveikatai’ kategorija

Diabetas pagydomas per keletą savaičių

2011-08-01

Ankstesniame straipsnyje jau esu rašęs, kad skirtingai nuo daugelio medikų teiginių, II tipo diabetas yra pagydomas pakeitus dietą ir gyvenimo būdą. Neseniai Newcastle universiteto (UK) mokslininkų atliktas tyrimas taip pat parodė, kad diabetas gali būti išgydytas per keletą savaičių. Tad jei jus koks gydytojas išjuoks, kai jam pasakysite, kad diabetas yra išgydomas, parodykite šią studiją - ‘Reversal of type 2 diabetes: normalisation of beta cell function in association with decreased pancreas and liver triacylglycerol‘. Tyrime dalyvavo 11 II tipo diabetikų, kurie buvo diagnozuoti ne daugiau nei prieš 4 metus ir jiems dar nereikia leistis insulino, vidutinis kraujo gliukozės lygis ryte nevalgius - 9.4 mmol./l. Tyrimo dalyviams buvo radikaliai sumažintas maisto ir energijos kiekis: 600 kcal per dieną. Čia priminsiu, kad rekomendacijos suaugusiems yra neviršyti 2000kcal/d (moterims) ir 2500 kcal/d (vyrams), bet, žinoma, dar priklauso nuo fizinės veiklos ir kai kurių kitų faktorių. Tyrimo dalyviai gėrė specialiai paruoštus kokteilius, turinčius 510 kcal bei vitaminų bei mineralų. Šis specialus kokteilis yra Nestle kompanijos produktas - Optifast ir pagal sudėtį tikrai nėra pats idealiausias produktas, nes savo sudėtyje turi pieno, fruktozės, cukraus, ir t. t. Pilna produkto sudėtis yra tokia (angliškai): Skimmed Milk Powder, Milk Proteins, Fibre (Inulin), Fructose, Sugar, Glucose Syrup, Vegetable Oils, Minerals (Potassium Citrate, Magnesium Carbonate, Potassium Phosphate, Iron Pyrophosphate, Zinc Sulphate, Copper Gluconate, Calcium Phosphate, Manganese Sulphate, Sodium Fluoride, Chromium Chloride, Potassium Iodide, Sodium Selenite, Sodium Molybdate), Medium Chain Triglycerides, Flavourings, Maize Starch, Fish Oil (contains antioxidants E301, E304(i), E306), Salt, Sweeteners (E950, E9511),Vitamins (Niacin, E, Pantothenic Acid, C, B6,Thiamin [B1], Riboflavin [B2], A, Folic Acid, K1, Biotin, D3, B12), Emulsifier (Soya Lecithin), Colour (E160a).
Be to, tyrimo dalyviams buvo leista valgyti nekrakmolingas daržoves (išskyrus bulves ir kai kurias kitas), iš kurių buvo gauta dar likusios 90 kcal.. Dalyviams buvo nutrauktas visų diabetinių vaistų, tokių kaip Meformin, vartojimas, bet jie buvo nuolat testuojami ir prižiūrimi medicininio personalo. Mano nuomone, tikrai būtų geriau visas 600 kcal gauti iš natūralaus maisto - valgyti truputį daugiau daržovių ar vieną kitą vaisių, vartoti vitaminus, kuriuos galima gauti iš kokio nors geresnės kokybės vitamino.

Jau po savaitės gliukozės buvo normos ribose

Jau po savaitės visiems tyrimo dalyviams, gavusiems šią specialią dietą, rytinė kraujo gliukozė buvo normos ribose (<6 mmol/l). Tai reiškia, kad jiems pagerėjo insulino jautrumas bei gamyba (insulinas taip pat buvo normos ribose). Po 8 savaičių MRI testas (scan), parodė, kad kasoje, kuri gamina insuliną, sumažėjo riebalų kiekis. Yra manoma, kasos riebalai kompromituoja jos veiklą. Po 8 savaičių tyrimo dalyviams buvo leista valgyti įprastą maistą, bet buvo patarta maitintis sveikai bei riboti porcijų dydį. Laikantis įprastos dietos 7-niems iš 10 testuotų (vienuoliktas dalyvis nebuvo testuotas) dalyvių gliukozė buvo normos ribose (<6 mmol/l), kas reiškia, kad diabetas, bent jau kuriam laikui, buvo išgydytas. Tyrimo dalyviams taip pat sumažėjo svoris, riebalų masė, riebalų kiekis kepenyse, juosmens apimtis, glikuotas hemoglobinas, trigliceridai (kraujo riebalai), taip pat LDL ir bendras cholesterolis ir CRB (kuris rodo uždegiminius procesus).

Prof. R. Taylor tiki, kad ši studija gali pakeisti požiūrį į diabeto gydymą. Taip pat šios studijos rezultatai leidžia daryti prielaidą, kad II diabetas yra susijęs su energijos disbalansu: per daug suvalgoma ir per mažai išnaudojama/judama/sportuojama. Šios studijos rezultatai buvo pristatyti Diabeto Asociajos konferencijos, ir taip pat studija publikuota Diabetologia peer-reviewed moksliniame žurnale.

Dr. G.Cousen diabetą išgydo žalio maisto dieta

Beje, Dr. Cousens taip pat išgydo diabetą naudodamas labai panašią dietą - per pirmą mėnesį jis diabetikams taip pat duoda tik žalias daržoves bei jų sultis. Po to įvedamas kitas maistas. Dr. Cousens taip pat turi apie 70% išgydymo rekordą (čia tiems, kuriems dar nereikia leisti insulino, kai kasos beta ląstelės, kurios gamina insuliną, nėra visiškai išsekusios/nefunkcionuojančios) Tai reiškia, kad sekant jo programą 7 iš 10 atvejų II tipo diabetas yra pagydomas. Man Dr. Cousen programa tikrai būtų priimtinesnė, nes valgomas natūralus maistas, o ne koks Nestle kokteilis. Ir net jei vartojamas kokteilis, tikrai galima geresnį produktą pasigaminti naudojant kanapių ar ryžių baltymą, įdėjus žalių daržovių ir dar kokį multivitaminą.

Kada tokį gydymą pradės naudoti gydytojai?

Gerai būtų, kad endokrinologai taip pat naudotų tokį diabeto gydymo būdą, nes taikant tokią terapiją reikalinga medicininė priežiūra, bet įtariu, kad apie šį tyrimą dauguma jų net negirdėjo ir net jei ir girdėjo, tai tikrai artimiausiu metu šių atradimų netaikys savo praktikoje, nes daug pelningiau yra išrašinėti diabeto vaistus bei insuliną.

Nepaisant to, manau, kad prisiimant pilną atsakomybę ir turint kitą žmogų šalia (kuris reikalui esant galėtų padėti ar bent iškviesti medikus), šią dietą galima sekti ir namuose, tik, žinoma, reikia pastoviai matuoti kraujo gliukozę, ypač jei jūs leidžiatės insuliną, nes pradėjus taikyti tokią dietą jo poreikis labai sumažėja.

Diabeto gydymas sumažinus riebalų kiekį

Yra ir kitų programų. Kai kuriems užtenka tiesiog radikaliai sumažinti riebalų kiekį: ne daugiau nei 10% kalorijų iš riebalų - apie 20 g riebalų per dieną. Dalyviams leidžiami valgyti košes, bulves, daržoves ir vaisius, atsisakant gyvulinio maisto. Šią dietą propaguoja Dr. McDougall, Dr. Bernard (yra publikaves keletą studijų), taip pat Dr. N. Delgado (jis taip pat naudoja veganiškus baltymus, tokius kaip kanapių ar ryžių, bei kai kuriuos papildus) ir jie taip pat yra išgydė ne vieną diabetiką. Čia yra video kur Dr. Delgado demostrauoja kaip per 6 valandas galima tapti diabetiku valgant daug riebalų ir kito blogo maisto. Šių gydytojų programos yra mažiau radikalios ir jas tikrai galima atlikti patiems, bet rezultatams reikia daugiau laiko.

Diabeto gydymas apribojant angliavandenius

Kai kuriems diabetą kontroliuoti ir net išgydyti pavyksta mažai angliavandenių ir daug riebalų turinčia dieta. Čia angliavandenių leidžiama naudoti ne daugiau nei 100 g per dieną, kartais reikia sumažinti iki 25-50 g/d, bet čia vėlgi priklauso nuo žmogaus, reiktų valgyti iki tiek, kad gliukozė be insulino leidimo ar vaistų vartojimo būtų nei daugiau nei 5 mmol/l. Todėl sekant šią dietą atsisakoma visų košių bei kitų grūdinių produktų ir net vaisių. Leidžiama valgyti daržoves, išskyrus bulves, morkas, pastarnokus. Taip pat leidžiama valgyti mėsą, kiaušinius, žuvį, riešutus. Tokiu atveju ypač gerai kokoso riešutų aliejus, avokadas. Taip pat galima daugiau veganiškos pakraipos - tik sėklos, riešutai, geros kokybės aliejai, daržovės. Panašią dietą vėlesniuose etapuose pataria Dr. Cousen. Bet vėlgi perspėsiu, kad daug riebalų ir mažai angliavandenių turinti dietą tinka ne visiems. Taip pat ilgalaikės pasekmės - tokios dietos nėra gerai ištirtos, nes dauguma tokios dietos studijų yra trumpalaikės (iki 6 mėn). Ir yra teigiančių, kad po šio periodo tokios dietos nauda sumažėja. Bet yra žmonių, kurie klesti sekdami tokią mažai angliavandenių turinčią dietą. Nepaisant to, tokia dieta gali duoti nemalonų kūno kvapą, ir tai ne kartą esu pats patyręs, kai vartodavau daugiau riebalų.

Diabeto gydymas sumažinus uždegiminius procesus

Žolininkas Kal Seller teigia, kad jis taip pat daugumai savo klientų išgydo diabetą ar bent sureguliuoja kraujo gliukozę tiesiog sumažindamas uždegiminius procesus - taip patariama išsivalyti kepenis. Tai jis daro naudodamas antiuždegimines vaistažoles, taip pat dietą - pagrinde vartojami vaisiai ir daržovės, atsisakoma mėsos, bei kitų gyvulinių produktų, grūdinių produktų, kurie taip pat gali skatinti uždegiminius procesus, ypač tie, kurie turi gluteino.

Diabeto gydymas badaujant

Dar diabetas gali būti išgydytas badaujant, tik vėlgi reikia priežiūros. Dr. J. Whitaker teigia, kad kai kuriems užtenka pabadauti 5 dienas ir per tą laiką atsistato gliukozės savireguliacija (‘termostatas’), pagerėja insulino jautrumas. Ypač kepenų, nes būtent kepenys yra pagrindinis organas, kuris palaiko kraujo gliukozės lygį. Kai kepenys tampa nejautrios insulinui, jos gamina gliukozę iš glikogeno ir po to paleidžia į kraujotaką, nors tuo metu yra pakankamai gliukozės. Beje, aukščiau aprašyta Newcastle universiteto studija taip pat parodė, kad riebalų kiekis kepenyse taip pat sumažėjo, kas gali būti vienas iš veiksnių, kodėl tyrimo dalyviams pavyko išgydyti diabetą. Čia yra studija (The effects of three-week fasting diet on blood pressure, lipid profile and glucoregulation in extremely obese patients), kurios rezultatai rodo, kad badavimas pagerina labai daug kraujo testo rodiklių. Tik vėlgi perspėju, kad jei nuspręsite badauti, tai reikia, kad kas nors būtų šalia, ir, žinoma, turite prisiimti atsakomybę už tai, ką darote.

Dar labai svarbu sportuoti ir būti fiziškai aktyviam

Be dietos dar labai svarbu sportuoti, nes būtent sportavimas padidina insulino jautrumą. Ir pradžioje pakanka net greito vaikščiojimo. Jie šis netinka galima važinėti dviračiu, bėgioti, šokinėti ant batuto ir t. t. Reiktų bent 30 min per dieną, kas tikrai nėra daug.

Taip pat naudoti prieskonius, tokius kaip  cinamoną, fenu greek, bitter melon, tumeric (ciberžolė) ir kt. Taip pat diabetikai labai stokoja  chromo, vanadžio, magnio  ir kitų mineralų bei vitaminų.

Susiję straipsniai:

Diabetas pagydoma liga

Kofeino Poveikis  Diabetikams

I tipo diabetą sukelia pienas?

Straipsnis parengtas pagal:

Lim et al.(2011)· Reversal of type 2 diabetes: normalisation of beta cell function in association with decreased pancreas and liver triacylglycerol. Diabetologia.

Newcastle University. Reversing type 2 Diabetes

NHS health news. Crash diets’ studied for type 2 diabetes
Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau. Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.
P.S.1
Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudinga
jūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiems
nusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Rodyk draugams

Ksilitolis apsaugo dantis

2011-06-16

Kas yra ksilitolis?

Ksilitolis (Ksilitas, angliškai Xylitol) yra cukraus rūšis, bet tai ne tas pats, kas visiems žinomas cukrus - gliukozė ar sacharozė (gliukozė+fruktozė). Skirtingai nuo daugelio kitų cukraus rūšių, ksilitolis turi tik penkis anglies atomus, kai gliukozė turi šešis. Priešingai nei kiti cukrūs, ksilitolis turi antibakterinį/anti-mikrobinį poveikį ir apsaugo dantis. Jis suardo bakterijų kolonijas ant dantų paviršiaus ir taip sumažina apnašų susidarymą ir skatina dantų remineralizaciją. Tyrimai rodo, kad ksilitolis sumažina streptococcus mutants (S. mutants) bakterijų kiekį ir pieno rūgštį, kurią gamina bakterijos. Ši rūgštis ardo dantų emalį ir neleidžia vykti remineralizacijai. Gliukozę bakterijos naudoja energijai ir taip dauginasi/auga ir būtent dėl to atsiranda apnašos. Skirtumas tame, kad ksilitolio tos bakterijos nesugeba panaudoti energijai ir tik be reikalo eikvoja savąją bandydamos ją metabolizuoti. Dar ne viskas - ksilitolis sumažina ir bakterijų „prisitvirtinimą” prie dantų. Yra net teigiama, kad ksilitolis yra efektyvesnis nei fluoras apsaugant dantis nuo karieso, gedimo.

Ar ksilitolis tinka diabetikams?

Ksilitolis turi 40% mažiau kalorijų nei gliukozė - 2,4 kcal/g, kai gliukozė ir daugelis kitų angliavandenių turi 4 kcal/g. Jis taip pat turi žemą gliceminį indeksą, todėl tinka ir diabetikams. Plačiau apie diabetą atskirame straipsnyje. Ksilitolį taip pat gamina ir mūsų žarnyne esančios bakterijos, jis mažais kiekiais randamas vaisiuose ir daržovėse. Bet parduotuvėse parduodamas išgrynintas ksiltolis yra dažniausiai išgautas iš beržo žievėje ir kitose dalyse esančio xylan, kuris yra hydrolizuojams ir taip gaunamas ksilitolis. Čia yra detaliau paaiškintas ksilitolio gaminimo procesas. Taip pat gali būti išgautas iš kukurūzų ir kai kurių kitų augalų.

Kiek reikia ksilitolio, kad dantys būtų sveiki?
Tyrimuose naudojama nuo 3.5 g/d iki 10 g/d, bet teigiama, kad reikia bent 5g per dieną. Taipogi, norint pasiekti gerų rezultatų, reikia vartoti bent 3 kartus per dieną, idealiu atveju - 5. Vienas tyrimas parodė, kad vartojant 14g ksilitolio per dieną žymiai sumažėjo DMFS rodikliai (ši skalė naudojama vertinant dantis). DMFS (sugedę, iškritę/pašalinti, su plombom dantys). Tačiau didelio skirtumo nepastebėta tarp grupių, kurios vartojo 10g/d ir 14g/d, o tai reiškia, kad pakanka ir 10g/d. Su ksilitoliu taip pat galima valyti dantis jo truputį uždėjus ant drėgno dantų šepetuko. Viena studija parodė, kad vaikams valant dantis su ksilitolio turinčia dantų pasta dantų apnašų kiekis sumažėjo 9 kartus.

Ar tinka ksilitolio turinti kramtoma guma?
Geriau vartoti patį ksilitolį, nes guma turi visokių kitokių priedų, kurių geriau vengti, be to, gumoje ksilitolio kiekis gali būti nepakankamas. Nepaisant visko, net ir kramtomoji guma gali turėti naudos, jei galvosime tik apie dantų sveikatą.

Glikacija
Ksilitolis taip pat daug mažiau reaguoja su baltymais - žymiai sumažėja rizika susidaryti glikacijai/glikacijos produktams (kai organizme gliukozė prisijungia prie baltymų - tai labai didelė diabetikų problema). Specialus A1c testas parodo glikacijos lygį, jis matuoja koks procentas hemoglobino yra glikuotas. Normalu, jei ne daugiau nei 6%, o geriausia - mažiau nei 4%. A1c testas parodo vidutinį gliukozės lygį kraujyje per paskutinius 3-4 mėnesius, nes vidutinis raudonųjų kraujo ląstelių gyvenimo ciklas yra apie 120 dienų.

Kaip neperduoti vaikui bakterijų iš savo burnos?
Svarbu, kad tėvai naudotų ksilitolį ir neperduotų savo bakterijų vaikui ir taip sumažintų vaikų dantų ėduonies riziką. Bakterijos labai lengvai perduodamos bučiuojantis ar naudojant tuos pačius valgymo įrankius bei maistą. Tyrimai rodo, kad vaikai, kurių mamos vartojo ksilitolį, burnoje turėjo mažiau S. mutans bakterijų, kurios po to sukelia kariesą ir dantų ėduonį.

Ksilitolis pagerina kalcio pasisavinimą
Ksilitolis pagerina kalcio pasisavinimą žarnyne ir taip yra naudingas ne tik dantims, bet ir kaulams. Tiesa, studijos tebuvo atlikos su pelėmis, tad ar tai galioja ir žmonėms, nėra visiškai aišku. Ksilitolis netaps pagrindiniu kaulų stiprinimo šaltiniu, tačiau tikėtini teigiami pašaliniai efektai.

Ksilitolis taip pat stimuliuoja seilių gamybą (Seilės vaidina labai svarbų vaidmenį remineralizuojant dantis). Jis taip pat pakelia burnos ph, kas labai svarbu dantų emalio remineralizacijai. Kritinis ph šiuo atveju yra (5.5), bet tai dar priklauso nuo emalio bei seilių kompozicijos. Jei ph nukrinta žemiau, dantų remineralizacija sustoja ir prasideda demineralizacija. Dažniausiai tai atsitinka valgio metu ir po valgio. Seilės turi kalcio ir fosfatų, kurie skatina dantų remineralizaciją. Teigiama, kad jei žmogaus seilėse kalcio ir fosfatų koncentracija yra žema, tai kritinis ph gali būti net 6.5. Čia priminsiu, kad ph skalė yra logaritminė, o tai reiškia, kad skirtumas tarp 5.5 ir 6.5 yra 10 kartų - ph nukritus nuo 6.5 iki 5.5 rūgštingumas padidėja 10 kartų. Pažeistą emalį galima remineralizuoti, tik reikia, kad tam būtų sudarytos sąlygos, tad nereikia skubėti gręžti ir dėti plombų. Čia vėlgi viską turi nuspręsti sąžiningas dantistas, kuriuo jūs pasitikite.

Seilių gamyba sumažėja su amžiumi

Ksilitolio vartojimas po valgio padėtų atstatyti ph ir paskatinti seilių gamybą bei dantų emalio remineralizaciją. Beje, seilių gamyba mažėja su amžiumi - ir tai yra viena iš priežasčių, kodėl seni žmonės turi dantų sveikatos problemų. Ksilitolis rekomenduojamas senyviems žmonėms, kurie taipogi dažnai nebesugeba gerai išsivalyti dantų.

Taip pat nereiktų valgyti dažnai ir ypač nevartoti saldumynų bei putojančių gėrimų, kurie turi fosforo rūgšties. Vaikai, vartojantys ksilitolį, turi mažiau kvėpavimo takų ir ausų infekcinių susirgimų, nes bakterijos dažnai migruoja iš burnos į kitus organus. Beje, burnos ir ypač dantų kanalų bakterijos sėjamos su vėžiu, širdies ir kraujagyslių, autoimuninėmis ir kitomis ligomis.

Ksilitolis sumažina ausų infekcijas vaikams

Viena neseniai atlikta studija parodė, kad ksilitolio gumos naudojimas  (apie 8.4 g ksilitolio per dieną) sumažino  ausų infekcijų riziką vaikams iki 12 metų.

Ką dar galima vartoti norint apsaugoti dantis?
Dar dantis galima skalauti su sodos tirpalu ar druska, valyti su geros kokybės muilu, jį naudojant vietoje dantų pastos. Patarčiau nevartoti pastos, turinčios fluoro, kadangi manoma, kad tai labai pavojingas darinys, galintis sukelti daug sveikatos problemų, tačiau apie tai - atskirame straipsnyje. Dar labai svarbu su specialiu siūlu/juosta po valgio ar bent prieš miegą išvalyti tarpdančius, kas kai kurių manymų yra net svarbiau nei dantų valymas.

Ar ksilitolis tikrai saugus?
Didelis kiekis ksilitolio gali paleisti vidurius, bet iki 15g per dieną yra saugu daugumai žmonių. Čia yra truputį prieštaringas požiūris į ksilitolio naudojimą, bet vėlgi, mano manymu, jį vartoti yra saugu, nes ten daugeliu atveju buvo naudotos dideles dozės. Taip pat iš asmeninio pastebėjimo galiu pasakyti, kad jį vartojant sumažėjo dantų jautrumas. Jie Lietuvoje nerandate, galima parsisiųsti iš čia. Ir, beje, pirkdami pirmą kartą iš iherb.com, įvedę šį kodą - JAK839 - gausite $5 nuolaidą. Bet šiaip ksilotolį  parduoda daugelyje sveiko maisto parduotuvių, bent jau UK.

Straipsnis parengtas pagal:
Dawes C. (2003) What Is the Critical pH and Why Does a Tooth Dissolve in Acid? J Can Dent Assoc 69(11):722-4
Hämäläinen MM, Mäkinen KK, Parviainen MT, Koskinen T. (1985) Peroral xylitol increases intestinal calcium absorption in the rat independently of vitamin D action. Miner Electrolyte Metab. 11(3):178-81.
Hamalainen MM. (1994). Bone Repair in Calcium-Deficient Rats: Comparison
of Xylitol + Calcium Carbonate with Calcium Carbonate, Calcium Lactate and Calcium Citrate
on the Repletion of Calcium
. The Journal of Nutrition. 124: 874 - 881.
http://www.raysahelian.com/xylitol.html

http://xylitol.org/

http://www.xylitolcanada.com/xylitol-health-benefits/
Internetinio Radio laida Women’s healing circle. http://www.progressiveradionetwork.com/the-womens-healing-circle/2011/6/5/womens-healing-circle-060511.html
Ly K, Milgrom P, Rothen M. (2006) Xylitol, Sweeteners, and Dental Caries. Pediatr Dent;28:154-163.
Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turi kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau. Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas. IR taip pat per Facebook, kur dažnai idedu nuorodas į naujai publikuotus straipsnius.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark’.
P.S.1
Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudinga
jūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiems
nusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy

http://www.buksveikas.net/

Rodyk draugams

Astma: kas sukelia ir kas apsaugo?

2010-07-27

Šiandien vis daugiau žmonių ir ypač vaikų serga bronchine astma. Šiame straipsnyje bus analizuojama, kas sukelia astmą ir kas sumažina susirgimų riziką.

Antibiotikai

Tyrimai rodo, kad jei vaikai iki vienerių metų vartoja antibiotikus, tai padidina astmos riziką. Vartojant antibiotikus ne nuo kvėpavimo takų susirgimų, astmos rizika padvigubėja, o vartojant daugiau nei kartą, ir jei motina neturi astmos, tai rizika taip pat padidėja du kartus. Taip pat naudojant antibiotikus daugiau nei vieną kartą per pirmus gyvenimo metus ir namuose neturint šuns, astmos rizika taip pat padidėja du kartus.

Kad šuo namuose sumažina astmos riziką galima paaiškinti tuo, kad jis į namus atneša visokių mikrobų, kurie padeda suformuoti geresnį imunitetą ir taip išvengiama astmos, nes ji yra autoimuninė, uždegiminė liga. Kiti tyrimai taip pat rodo, kad šuns ar katės buvimas namuose sumažina astmos ir alergijų riziką vaikams.

Valikliai

Tyrimai rodo, kad įvairūs namuose naudojami valikliai taip pat padidina astmos riziką. Motinos, kurios per nėštumą ir po jo dažnai naudoja valiklius, padidina vaiko astmos riziką. Tyrime dalyvavo 13 tūkst. vaikų, kurie buvo sekami nuo gimimo iki 16 metų. Šis tyrimas parodė, kad vaikai, kurie susiduria su chemikalais ankstyvame amžiuje, 41 % daugiau suserga astma.


Padidėjusią riziką galima paaiškinti tuo, kad valikliai sumažina įvairių mikrobų, bakterijų kiekį aplinkoje ir jų trūkumas neleidžia tinkamai susiformuoti imuninei sistemai ir dėl to padidėja astmos rizika. Ši hipotezė yra žinoma kaip Higienos hipotezė.
Valikliuose esantys chemikalai taip pat gali padidinti astmos riziką, baliklis - natrio hypochloritas (NaClO). Čia reikia pažymėti, kad daugelis žmonių naudojamų chemikalų nėra gerai ištirti, ir, be to, labai retai kada tiriamos kelių chemikalų sąveikos.

Šiuos pavojingus valiklius galima pakeisti vandenilio peroksidu, soda, obuolių actu, citrinos rūgštimis ir kitomis natūraliomis priemonėms. Indus galima plauti karštu vandeniu. Yinkamai gaminant maistą bei vengiant kepto daug riebalų turinčio maisto indų plovimas nesukels problemų.

Plastikas - dar vienas astmos kaltininkas

Tyrimai su pelėmis rodo, kad BPA (bisphenol A), kuriis yra randamas įvairių tipų plastike, taip pat padidina astmos riziką. Todėl reiktų kiek galima vengti plastiko, nenaudoti plastikinių butelių, juos pakeisti plieno ar stikliniais buteliais . Taip pat reikia vengti skardinėse parduodamo maisto, nes jų paviršius turi BPA. Rreiktų kiek galima sumažinti įvairius plastikinius įpakavimus, valgyti kuo natūralesnį maistą, ir niekada nešildyti maisto plastikinėje pakuotėje, niekada nedėti tokiu pakuočių į mikro bangų krosnelę, nes pakaitinus BPA labai lengvai patenka į maistą.

Paracetamolis ir  kiti nuskausminamieji vaistai

Nuskausminamųjų vaistų - Acetaminophen, kuris geriau žinomas kaip Paracetamolis, vartojimas padidina astmos riziką tiek vaikams, tiek suaugusiems. Acetaminophen aktyvus ingredientas taip pat randamas Tylanolyje, Panadolyje, Anacine ir kituose vaistuose. Rizika didėja su doze.
Kita studija ( Nagel et al., 2010) parodė, kad suvalgant tris ar daugiau burgerių per savaitę padidėja rizika susirgti astma. Tačiau vėlgi reikia pažymėti, kad burgeriai yra nesveikas maistas ir tai nereiškia, kad vartojimas mažiau nei tris burgerius per savaitę yra saugus ir nekelia pavojaus sveikatai. Tokio brudo, kurio net maistu nesinori vadinti, iš viso nereikia leisti vaikams vartoti.

Užterštas oras ir pelėsiai

Dar vienas didelis rizikos veiksnys yra užterštas oras, todėl reikia gerai išvėdinti namus, ir, jei įmanoma, laikyti atvirą langą (jei negyvenama prie kelio ar bent jau langas nėra į kelio puse).
Namuose esantys pelėsiai taip pat padidina astmos riziką ir gali sukelti kitas ligas. Todėl jei namuose yra pelėsių, reikia juos išnaikinti.

Pieno produktai

Pieno ir pieno produktų vartojimas vaikams ir suaugusiems padidina astmos riziką bei paūmina ligos simptomus. Jei sergate astma, reikia būtinai vengti pieno produktų ir ypač pasterizuotų. Objektyvumo dėlei pasakysiu, kad kai kurie tyrimaiparodė, kad pieno produktų vartojimas sumažino astmos riziką, tačiau gerai žinoma, kad nemažai tokių studijų yra finansuojama iš pieno pramonės pinigų, ir jie dažnai gauna palankų rezultatą. Taip pat yra gerai žinoma, kad atsisakius pieno produktų, ypač pasterizuoto, astmos ir kitų ligų simptomai pagerėja.

Dar astmą gali sukelti vakcinos, bet tai labai plati ir atskira tema ir apie vakcinų žalą esu rašęs kituose straipsniuose. Štai vienas tyrimas parodė, kad stabligės (tetanus), pertusio (kokliušas) ir difterijos vakcinos 50% padidino alergijų riziką palyginus su tais vaikais, kurie šių vakcinų negavo.

Kas sumažina astmos riziką?

Ispanų mokslininkų tyrimai parodė, kad vaikai, kurie per dieną suvalgydavo daugiau nei 40 g vaisinių daržovių (pomidorai, cukinija, baklažanas) turėjo mažesnę riziką susirgti astma. Vaikai, kurie valgydavo 60 ar daugiau gramų žuvies per dieną taip pat turėjo mažesnę astmos riziką. Manoma, kad vaisinės daržovės ir žuvis sumažina uždegiminius procesus tuo pačiu sumažindami astmos riziką. Pomidorai taip pat turi likopeno (lycopen), kuris, kaip parodė kitas tyrimas, sumažina tikimybę susirgti astma ir palengvina jos simptomus. Likopenas taip pat mažina uždegiminius procesus.

Vaikai, kurių motinos per nėštumą valgė daugiausiai obuolių, turėjo mažiausią astmos riziką palyginus su tais, kurių motinos valgė mažiausiai obuolių. Obuoliai turi flavanoidų (antioksidantų tipas), kurie, kaip manoma, sumažina astmos riziką.

Kitas tyrimas taip pat parodė, kad motinos, kurios nėštumo metu vartoja žuvį (bent kartą per savaitę) sumažina vaiko egzemos riziką, palyginus su vaikais, kurių motinos žuvies iš viso nevartojo.

Kiti tyrimai rodo, kad per nėštumą vartojant ar gaunant su maistu vitaminų E ir D ir cinko, taip pat sumažėjo rizika susirgti astma.

Šis tyrimas nerado, kad kitų produktų (vaisių, daržovių, visų grūdų) vartojimas per nėštumą sumažintų vaiko astmos riziką , bet šių produktų vartojimas yra naudingas.

Bet kiti tyrimai rodo ( Nagel et al., 2010), kad vaisių ir daržovių bei žuvies vartojimas sumažina astmos riziką.

Dar vieno tyrimo autoriai  padarė išvadą, kad motinos dieta per nėštumą gali turėti didesnę įtaką sumažinant vaiko astmos riziką nei paties vaiko dieta ankstyvame amžiuje. Bet vėlgi tai nereiškia, kad vaiko dietą galima ignoruoti.

Maitinimas krūtimi - geriausia, ką jūs galite duoti savo vaikui

Labai svarbu vaiką maitinti krūtimi, nes tai bene geriausias dalykas, kurį galite duoti savo vaikui ir taip turėti įtakos jo sveikatai. Tyrimai rodo, kad maitinant krūtimi sumažėja astmos, vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, kvėpavimo takų infekcijų, viršsvorio rizika. Rekomenduojama vaiką išskirtinai maitinti motinos pienu 6 mėnesius ir po to įvedant maistą maitinimą krūtimi tęsti iki dviejų metų ar ilgiau.

Magnio vartojimas yra labai svarbus sumažinant astmos simptomus. Tyrimai (su suaugusiais astmatikais) rodo, kad 370 mg magnio per dieną palengvino astmos simptomus. Magnis padeda atpalaiduoti kvėpavimo takus ir taip jo vartojimas palengvina simptomus. Magnio turi žalios spalvos daržovės, riešutai, magnio ypač daug turi kanapių sėklos. Tiesa, magnio kiekis maiste priklauso nuo to, kokioje dirvoje maistas buvo augintas, ir gerai žinoma, kad dėl intensyvios žemdirbystės magnio kiekis dirvose labai sumažėjęs. Geras magnio šaltinis yra kanapių sėklos, jūros daržovės, kai kurie riešutai, taip pat lapinės daržovės (salotos ir kt.).
Vienas tyrimas parodė, kad kai visa šeima valgo kartu, vaiko astmos simptomai sumažėja. Tai paaiškinama tuo, kad vaikas patiria mažiau streso, nerimo. Ir gerai žinoma, kad esant stresui paūminėja astmos simptomai.

Riebalai

Daug riebalų turintis maistas taip pat sustiprina astmos simptomus, todėl astmatikams reikia riebalus vartoti saikingai ir tik geros kokybės. Tokie riebalai yra linų sėmenys ar jų aliejus, kanapių sėklos ir jų aliejus, riešutai, avokadas, geros kokybės aliejus. Ir žinoma, vengti blogų riebalų, tokių kaip margarinas, tepieji mišiniai, hidrogenizuoti riebalai, greitas maistas, rafinuoti aliejai.
Vitamino D trūkumas taip pat yra labai svarbus veiksnys. Todėl svarbu pavasarį ir vasarą pabūti saulėje tarp 10-14 val. be jokio kremo. Reikia pabūti apie 20 minučių. Bet vėlgi atsargiai, nenudegti. Dar galima vartoti papildus, kas kartais naudinga žiemą, bet geriau, kai organizmas saulės vitaminų pasigamina pats. Galima pasidaryti vitamino D testą (reikia, kad būtų 60-90 ng/mL.) Jei yra mažiau nei 30 ng/mL, tai jau žymus trūkumas. Tyrimai parodė, kad nemažai daliai žmonių trūksta vitamino D. Tiesa, yra manančių, kad žemas vitamino D kiekis kraujuje (25-hydroxy vitamin D arba 25-hydroxy cholecalciferol) yra uždegiminių procesų ir L-formos bakterijų pasekmė, o ne priežastis. Vėlgi priminsiu, kad 25-hydroxy vitamin D yra neaktyvi vitamino D forma organizme, kuri inkstuose yra paverčiama į 1,25 dihydroxy cholecalciferol.

Susiję straipsniai:

Organizmo Valymas Raudonųjų Burokėlių Sultimis

Kepenų ir tulžies pūslės plovimas išgydo daugelį ligų

Kaip žmonės yra apgaudinėjami ir nuodijami su chemo

Pienas - Sveikatos Šaltinis ar Ligų Sukėlėjas?

Alyvuogių aliejus ir kiti sveikatai naudingi riebalai

Omega 3 riebalinių rūgščių svarba

Hidrogenizuoti riebalai - legalus nuodas?

Oraganizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyra

Ar tikrai vakcinos saugios ir apsaugo nuo ligų? Antra dalis

Ar tikrai vakcinos saugios ir apsaugo nuo ligų?

Straipsnis parengtas pagal:

Antibiotic Use In Infants Linked To Asthma

Use Of Cleaning Products During Pregnancy Increases Risk Of Asthma In Young Children

Chatzi et al. Diet, wheeze and atophy in school children in Menorca, Spain.Pediatric Allergy and Immunology 18, pages 480 to 485.

Eating Apples And Fish During Pregnancy May Protect Against Childhood Asthma And Allergies

Willers SM, Devereux G, Craig LCA, et al. (2007)Maternal Food Consumption During Pregnancy and Asthma, Respiratory and Atopic Symptoms in 5-Year-Old Children Thorax, An International Journal of Respiratory Medicine

Bisphenol A linked to asthma - study

Kazaks et al. (2010) Effect of oral magnesium supplementation on measures of airway resistance and subjective assessment of asthma control and quality of life in men and women with mild to moderate asthma: a randomized placebo controlled trial Journal of Asthma 47(1):83-92.

Magnesium supplements may boost lung health for asthmatics

Common Painkiller Acetaminophen Linked to Asthma

Breast Is Best In Fight Against Childhood Asthma

Burger Diet Boosts Kids’ Asthma and Wheeze Risk, Study Finds

G. Nagel, G. Weinmayr, A. Kleiner, L. Garcia-Marcos, D. P. Strachan. Effect of diet on asthma and allergic sensitisation in the International Study on Allergies and Asthma in Childhood (ISAAC) Phase Two. Thorax, 2010; 65 (6): 516

Early Life Exposure To Cats May Reduce Risk Of Childhood Allergies And Asthma Symptoms


Family Mealtimes Help Children With Asthma Breathe Easier, Study Says

High-Fat Meals a No-No for Asthma Patients, Researchers Find

Brehm JM et al· (2010) Serum vitamin D levels and severe asthma exacerbations in the Childhood Asthma Management Program study., J Allergy Clin Immunol. 126(1):52-58.

Robert J. Freishtat, Sabah F. Iqbal, Dinesh K. Pillai, Catherine J. Klein, Leticia M. Ryan, Angela S. Benton, Stephen J. Teach. High Prevalence of Vitamin D Deficiency among Inner-City African American Youth with Asthma in Washington, DC. The Journal of Pediatrics, 2010; DOI: 10.1016/j.jpeds.2009.12.033

Hazlewood  et al. (2009) Dietary lycopene supplementation suppresses Th2 responses and lung eosinophilia in a mouse model of allergic asthmaLycopene may reduce risk of asthma: Study

Moldy Homes a Serious Risk for Severe Asthma Attacks in Some

Lycopen May Reduce Risk of Asthma: Study

Mother’s Exposure to Bisphenol A May Increase Children’s Chances of Asthma

Ruby Tiwar et al. Maternal Bisphenol A Exposure Promotes the Development of Experimental Asthma in Mouse Pups Environemtal Health Perspective 118(2), 273-7.

Pat Hoddinott et al. (2008) Breast feeding British Medical Journal 336:881-887

Mother’s Diet Can Affect Genes And Offspring’s Risk Of Allergic Asthma, Rodent Studies Suggest


Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition

http://www.buksveikas.net/

Facebook


Rodyk draugams

Kava - dar vienas legalus narkotikas

2008-06-02

Geri kavą - nuodiji save

Daug žmonių geria kavą norėdami gauti daugiau energijos ar prabusti net neįtardami, kad jie taip nuodija save. Dauguma yra priklausomi nuo kavos arba, kitaip tariant, legalūs narkomanai.

Mokslininkas S. Cherniske 10 metų tyrė kavos ir kofeino poveikį žmogaus organizmui ir gavo šokiruojančius rezultatus, kuriuos plačiai išdėstė knygoje ‘Caffeine Blues’ (kofeino depresija).

Jau pirmajame puslapyje galima perskaityti:

  • Kofeinas nesuteikia energijos, jis yra tik cheminis stimuliatorius ir tai gali sukelti irzlumą, nuotaikos svyravimus ir net panikos priepuolius (ekstremalus atvejis).
  • Kofeinas duoda klaidingą padidėjusios energijos pojūtį išplėsdamas vyzdžius, pagreitindamas širdies ritmą ir pakeldamas kraujo spaudimą. Iš tikrųjų, kofeinas nepagerina protinės veiklos aktyvumo.

Kas atsitinka išgėrus puodelį kavos?

Po penkių minučių kofeinas pradeda stimuliuoti centrinę nervų sistemą ir taip organizmas pradeda gaminti streso hormoną adrenaliną, kuris sukelia taip vadinamą ‘flight (čia: staigiai atsitraukti) ar fight (kovoti)’ atsaką. Dėl jo padidėja kraujo spaudimas, padažnėja širdies ritmas. Stresas naudingas ekstremaliose situacijose (bėgant nuo priešo, skęstant t. t.), bet ne sėdint ofise prie kompiuterio ar žiūrint TV. Po valandos,  kai adrenalino kiekis kraujyje sumažėja, žmogus pradeda jausti nuovargį, energijos trūkumą ir alkį. Tokiu atveju kavos mėgėjai siekia kito kavos puodelio ar saldumynų ar net abiejų kartu. Tai duoda dar vieną laikiną pagerėjimą ir dienos pabaigoje toks žmogus būna labai išsekęs.

Su saiku viskas gerai?

Turbūt visi esate girdėję nesąmonę, kad su saiku viskas gerai ir tai nekenkia sveikatai. Deja, realybė yra tokia, kad nuodas net ir mažomis dozėmis yra nuodas ir tik žmogaus organizmas yra labai stiprus ir bent jau kurį laiką mažus nuodų kiekius sugeba neutralizuoti. Tas pats pasakytina apie alkoholį, blogą maistą, rūkymą ir t. t. Prie šios klaidingos nuomonės, aišku, prisideda kavos pramonė ir spauda, nes nori gauti daugiau pinigų. Spauda ir kitos masinės žiniasklaidos priemonės gauna pinigų iš reklamos.

Dažnai yra sakoma, kad kava yra pavojinga tik tada, kai jos geriama labai daug, o po nedaug kava net gali būti naudinga. Bet kada gi nuodas gali duoti naudos ar suteikti sveikatos? Kofeinas yra kaip narkotikas ir po kurio laiko kavos geriama vis daugiau ir stipresnės. Bet kiekvienas organizmas į kofeino poveikį reaguoja skirtingai - vienus jis veikia daugiau, kitus mažiau. Taip pat organizmas pripranta toleruoti nuodą.

Kofeinas yra nuodas

Kofeinas yra nuodas ir  kepenys turi jį išfiltruoti ir pašalinti iš organizmo per šlapimą. Bet šiame procese naudojamas kalcis (dažniausiai imamas iš kaulų), kalis ir kiti organizmui svarbūs mineralai. Taip pat prarandamas vanduo (neutralizuoti vienam puodeliui kavos reikia 3-4 puodelių vandens (vidutiniškai). Todėl daugelis kavos mėgėjų dažnai vaikšto į tualetą

Kavos  suteikta energija - pašalinis nuodų šalinimo efektas

Visa kavos stimuliacija yra tik nuodų šalinimo pašalinis efektas, nes organizmas privalo sutelkti visus išteklius nuodams šalinti ir, aišku, tai žmogus kurį laiką junta kaip apgaulingą energijos antplūdį. Ir kas, atrodytų, duoda jums energijos, iš tikrųjų sekina organizmą. Tikra energija gaunama tik iš tinkamo poilsio (geros kokybės miego), sveikos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo.

Chemiske rašo, kad suvokiama energija yra dėl padidėjusių streso hormonų (adrenalino, noradrenalino,  kortizono ir kt.) kraujyje, ir tai trumpam suteikia energijos (dėl adrenalino poveikio). Tai trumpalaikė palaima vedanti į ilgalaikį prakeikimą.

Botago poveikis

Kofeino poveikis yra toks pat kaip ir botago arkliui. Botagas neduoda arkliui daugiau jėgų, bet reaguodamas į skausmą ir taip patirdamas stresą arklys kurį laiką sugebą palaikyti tempą ar net bėgti greičiau. Tačiau tai veikia trumpai ir anksčiau ar vėliau efektas baigiasi ir gyvulys, net ir plakamas botagu, nebeturi jėgų greičiau lėkti. Tas pats ir su žmonėmis - kuri laiką kofeinas veikia, bet per ilgesnį laiką organizmas yra nualinamas ir jau reikia vis stipresnės ir daugiau kavos, bet po dar kurio laiko ir tai nebepadeda. Taigi, kofeino mėgėjai, nustokite save plakę botagu.

Kaip mes pradėjome gerti kavą
Kofeinas ilgą laiką buvo vartojamas kaip vaistas bandant atgaivinti nusilpusius ligonius, bet rezultatai būdavo ne kokie. Ir tik tryliktame amžiuje arabų vienuolis padarė revoliucinį
atradimą. Pakepino kavos pupeles ir iš jų padarė gėrimą, kuris jiems padėjo neužmigti per ilgas naktines maldas. Greitai ši žinia pasklido po daugelį vienuolynų ir vėliau apie tai sužinojo kiti žmonės.
Kai septynioliktame amžiuje kava buvo atgabenta į Europą, žmonės buvo pasibjaurėję jos skoniu ir kvapu (ir jums pirmas kavos puodelis buvo bjaurus). Žinoma, per kurį laiką jūs pripratote taip, kaip priprantama prie cigarečių, alkoholio ir kitų narkotinių medžiagų. Tačiau kai žmonės patyrė jos stimuliuojantį efektą, kava buvo paskelbta gamtos stebuklu.
Bet faktas yra tas, kad kofeinas yra psichiką aktyvinanti medžiaga ir žmonės linkę trokšti medžiagų, kurios pakeičia pojūčius (būklę). Tokios medžiagos yra kofeinas, morfijus, nikotinas, kokainas, cukrus ir kt. Visos šios medžiagos yra chemiškai panašios ir nuodingos, bet turi skirtingą stimuliuojantį poveikį.

Kava turi šimtus žalingų medžiagų
Kava yra ne maistas ir ne gėrimas - ji yra nuodas. Kava turi šimtus žalingų medžiagų (įskaitant chemikalus, kurie naudojami auginimo ir paruošimo procese), įskaitant daugiau nei 200 rūgščių. Beje, kavos pupelės yra vienas labiausiai purškiamų augalų. Kad organizmas neutralizuotų visus šiuos nuodus, jis turi sutelkti išteklius ir taip filtruoti su kava gautus chemikalus - nuodus.


Kofeinas biologinis nuodas

Kofeinas yra biologinis nuodas, kurį augalai naudoja kaip natūralų pesticidą (kofeino turi ir kai kurie kiti augalai). Kofeinas sėkloms ir lapams duoda kartų skonį, kuris atbaido vabzdžius ir gyvūnus. Jei vis dėlto gyvūnas ar vabzdys pradeda ėsti kofeino turintį augalą, kofeinas greitai sutrikdo centrinę nervų sistemą ar net sukelia mirtį. Todėl dauguma vabzdžių ir gyvūnų greitai supranta, kad tai yra nuodas. Deja, nors žmogus save laiko protingiausia būtybe, daugelis to niekaip negali suprasti.

Skonių receptorių klaidinimas
Žmogus yra toks protingas, kad net sugebėjo apgauti savo natūralius instinktus ir skonio receptorius ir paversti kavą į geriamą gėrimą dažnai pridėdamas pieno ir cukraus. Tas pats pasakytina ir apie
šokoladą. Tik nedaugelis valgytų žalią kakavos pupelę, iš kurios kaip tik ir gaminamas šokoladas. Tam, kad jas būtų įmanoma valgyti, žmones sugalvojo maišyti su cukrumi, riebalais ir pavadino tai
šokoladu. Bet mūsų jutimo organai (šiuo atveju skonio receptoriai) vis tiek sugeba aptikti kofeiną ir daugelį kitų žalingų medžiagų ir tai padeda pasiruošti organizamą jo neutralizacijai/filtravimui.
Kofeiną, kaip ir feobrominą (theobromine, randamas šokolade), kepenys turi detoksikuoti ir išfiltruoti. Taigi, kofeinas, kaip ir alkoholis, nuodija ir žaloja kepenis. Bet kofeinas ne vienintelė toksinė medžiaga, randama kavoje. Tarp labiausiai pavojingų yra polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), kuri yra vėžį sukeliantis kancerogenai, kurie taip pat susidaro kepant mėsą, ypatingai ant ugnies.


Šokoladas

Šokoladas taip pat turi nedidelį kofeino kiekį ir feobrominą (theobromine). Feobromino poveikis labai panašus į kofeino. Kad būtų objektyvu pasakysiu, kad gryni kakavos (cacao) pupelės ar iš jų padaryti gabaliukai turi labai daug antioksidantų, bei magnio. Taučiau jų skonis yra gana kartus ir tai atbaido daugumą žmonių.

Bet beveik visi geria kavą
Kai aš pradedu kalbėti apie kavos žalą, mano kolegos sako, kad žmonės kavą geria jau labai ilgą laiką. Bet tai nieko vertas argumentas, nes yra daug istorinių pavyzdžių, kaip milijonai žmonių
ilgą laiką darydavo tą pačią klaidą. Pavyzdžiui, kinai dažnai naudoja vieną vaistažolę sinusų uždegimui gydyti, bet naudojat šią vaistažolę ilgą laiką, padidėja grėsmė susirgti gerklės vėžui. Tai rodo, kad daugelis žmonių gali būti neteisūs, ypatingai, kai jie nežino faktų. Kartais būna, kad liaudies išmintis yra klaidinga.

Aš negaliu pradėti dienos be kavos puodelio’
Daugelis žmonių sako nuvalkiotą frazę: ‘aš negalių pradėti dienos be kavos puodelio’. Bet tai reiškia, kad vis šie žmonės yra priklausomi nuo kavos ir yra legalūs narkomanai. Beje, tas pats ir su cukrumi, kuris yra dar vienas legalus narkotikas. Bet kadangi cukraus ir kavos vartojimas yra socialiai priimtinas ir pelningas biznis, tai narkomanijos faktas yra nuneigiamas.

Kofeinas sutrikdo virškinimą
Blogas virškinimas yra didesnė problema nei daugelis žmonių galvoja ir dažnai net nesupranta, kad jie turi virškinimo sutrikimų ir galvoja, kad tai yra normalu. O kofeinas virškinimą dar labiau
pablogina. Kava gali būti viena pagrindinių vidurių pūtimo, pilvo skausmų priežasčių ir šiuos simptomus patiria apie 50% išsivysčiusių ir besivystančių šalių populiacijos. Bet kadangi tai patiria dauguma žmonių, tai galvojama, kad tai yra normalu ir ne problema. Iš tikrųjų, nesuvirškintas ar blogai suvirškintas maistas keliaudamas per virškinamąjį traktą skleidžia toksinus, kurie yra įsiurbiami į kraują ir taip nuodija organizmą.

Kava sumažina kraujagyslių elastingumą

Viena studija parodė, kad kavą geriačių žmonių kraujagyslės yra standesnės/mažiau elastingos nei kavos negeriančių žmonių. Kas reiškia kad kavos mėgejai turi didesnę aterosklerozės bei padiddėjusio kraujo spaudimo riziką.

Kofeinas ir miego sutrikimai
Daugelis žino, kad gerti kavą vakare negerai, nes bus sunku užmigti. Bet tik nedaugelis žino ir supranta, kad net ir anksti ryte geriama kava sutrikdo miegą, ypač jei jūs dar patiriate nuolatinį stresą (kas yra būdinga daugeliui šiuolaikinių žmonių).
Mokslininkai nustatė, kad kofeinas sutrikdo svarbiausią miego fazę - gilų miegą, per kurią organizmas remontuoja per dieną nualintą organizmą ir jei ši fazė yra nesutrikdoma, ryte žmogus atsikelia gerai pailsėjęs ir kupinas jėgų pradėti dieną, kas šiais laikas yra labai reta.

Užburtas ratas
Taip gaunasi užburtas ratas - kofeinas sutrikdo gilaus miego fazę ir žmogus ryte atsikelia nepailsėjęs ir, aišku, siekia kavos puodelio. Organizmas gauna dar vieną kofeino dozę ir tai reiškia, kad ateinančios nakties miegas vėl bus nepilnavertis. Deja, tokioje karuselėje sukasi labai daug žmonių, kol galų gale nualina organizmą ir prireikia medikų pagalbos, kurie, aišku, nemato jokio ryšio tarp kavos vartojimo ir sveikatos sutrikimo ir paskiria kokių nors nieko su sveikata daryti neturinčių vaistų, kurie per kurį laiką sukelia dar didesnes sveikatos problemas ir reikia dar kelių vaistų.

Vyresniems kava dar pavojingesnė
Beje, vyresniems žmonėms kofeinas yra dar žalingesnis, kadangi jų medžiagų apykaita yra lėtesnė ir dėlto kofeinas ilgiau išlieka kūne. Tyrimai parodė, kad kofeinas labai pablogina vyresnių žmonių protinę veiklą ir sveikatą.

Kava sutrikdo vitaminų ir mineralų pasisavinimą
Nuodingos medžiagos, esančios kavoje, skatina B grupės vitaminų pašalinimą su šlapimu ir, kaip jau minėjau, prarandamas gyvybiškai svarbus kalcis bei kiti mineralai. Tyrimai parodė, kad kofeinas trečdaliu padidina kalio praradimą. Ir mineralų praradimas dar labiau padidėja, kai kava geriama su cukrumi. Mokslininkai mano, kad mineralų praradimas yra dėl to, kad kofeinas sutrikdo inkstų funkciją sugrąžinti (resorbciją) į kraują kalcį, magnį, kalį ir kitus mineralus.

Visai neseniai į šį sąrašą buvo įtrauktas ir dar vienas labai svarbus mineralas - cinkas. Kofeinas taip pat pablogina ir geležies įsisavinimą.

Kofeinas ir protinės ligos
Yra manoma, kad net ir saikingas kavos vartojimas sukelia lengvą depresiją, kas labai būdinga šiuolaikiniam žmogui.
Tyrimuose žmogui suleidus 500mg kofeino (vienas puodelis kavos vidutiniškai turi apie 100mg kofeino), po valandos išsivystydavo sunkios protinės ligos simptomai - haliucinacijos, paranoja,
panika, depresija. Suleidus tą patį 500mg per vieną dieną, bet reguliariais intervalais, išsivystė lengvos formos simptomai, kuriems slopinti žmonės paprastai vartoja raminančius vaistus ar antidepresantus.

Kofeinas ir galvos skausmas
45 milijonai amerikiečių (iš 300 milijonų populiacijos) kenčia nuo galvos skausmų. 17 milijonų turi sunkesnę galvos skausmo formą - migreną. Daugelis net nepagalvoja, kad kava yra viena pagrindinių galvos skausmo priežasčių ir galvos skausmą malšina nuskausminamais vaistais, kurie tik nuodija organizmą. Dar daugiau, 95% analgetikų turi kofeino (kofeinas sutraukia išsiplėtusias smegenų kraujagysles, kas atsitinka išgėrus alkoholio). Jie veikia panašiai kaip narkotikas - gavus dozę kuriam laikui skausmas praeina ir pasidaro geriau, bet, aišku, tik labai trumpam. Ir taip toks žmogus tampa priklausomas ne tik nuo kavos, bet ir nuo vaistų, bei krauna pelnus farmacijos kompanijoms. Taip pat galvos skausmas tampa vis intensyvesnis.
Kofeino (kofeino nebuvimo) sukeltas galvos skausmas yra dėl kraujagyslių plėtimosi, o reguliarus kofeino vartojimas galvos kraujagysles susiaurina. Kai kofeinas yra nevartojamas, kraujagyslės sugrįžta į normalų diametrą (ar beveik normalų) ir taip pagerėja kraujotaka ir daugiau kraujo patenka į smegenis. Šis netikėtas kraujo antplūdis ir sukelia galvos skausmus. Priedo neseniai buvo nustatyta, kad kavos ir  nuskausminamųjų vaistų kokteilis per kuri laiką gali labai sugadinti kepenis.
Taip pat galvos skausmas dažnai būna dėl dehidratacijos (vandens trūkumo) ir kava kaip tik ir prisideda prie organizmo dehidratacijos (vandens praradimo).


Antinksčių išsekimas

Kava (ir stresas) prisideda antinksčių išsekimo, ko rezultatas yra visokios alergijos, nemiga, dažnas nuovargis (plačiau apie antinksčių išsekimą ateityje).


Kofeinas ir moterys

Kofeinas labiau kenkia moterims ir dar labiau kenkia vaisiui (kai moteris yra nėščia). Kofeinas sukelia geležies trūkumą, ištraukia iš kaulų kalcį, kas sukelia osteoporozę (greitai lūžtantys kaulai dėl mineralų (daugiausia kalcio) praradimo). Kofeinas trumpam pakelia nuotaiką, bet tai veda į ilgalaikę depresiją. Jei moteris geria kavą (2-3 puodeliai per dieną) per nėštumą, tai rizikuoja, kad kūdikis gims mažesnio svorio. Kofeinas, kaip ir alkoholis, per placentą labai lengvai patenka į vaisių ir taip jį nuodija. Todėl kofeino vartojimas padidina persileidimo tikimybę ar priešlaikinį gimdymą.

Kūdikiai, kurių motinos per nėštumą gėrė kavą ar kitus kofeino turinčius gėrimus, gali gimti su kofeino nebuvimo sindromu (šis atvejis nėra dažnas bet pasitaiko): dažnai verkia, nemiega. Šis sindromas labai panašus į narkomanių motinų vaikų. Todėl, mielos moterys ir būsimos mamos, jei nesirūpinate savo sveikata, tai bent pagalvokite apie savo būsimus vaikus.

Kofeinas ir kontracepcija

Moterims, vartojančios kontraceptines piliules, prireikia dvigubai daugiau laiko pašalinti kofeiną iš organizmo. Kofeinas vidutiniškai organizme išbūna 3-7 valandas.

Kofeinas ir vaisingumas

Pagal American Journal of Epidemiology, moterys, kurios per dieną suvartoja 300mg ir daugiau kofeino (apie 3 puodelius kavos), dvigubai pablogina šansus pastoti. Tokioms moterims gali prireikti metų ar net daugiau kol jos pastos.

Kava pupelės vienas labiausiai vartojamų  produktų
Kava yra vienas labiausiai paplitusių maisto produktų, nes ji yra legalus narkotikas ir dauguma žmonių yra nuo jos priklausomi. Taip pat kavos pupelės yra vienas labiausiai purškiamų augalų, kas ne tik teršia aplinką, bet ir labai kenkia jūsų sveiktai. Taip pat dėl kavos ir kitų produktų išaugusios paklausos yra kertami Amazonės miškai, kurie vadinami žemės plaučiais.
Kavos auginimas ir paruošimas reikalauja labai daug gamtinių (vandens ir kt.) bei energetinių išteklių. Per metus pasaulyje suvartojama 12 tūkst. tonų kavos. Kai vienas kavamedis (ant kurio auga kavos pupelės) per metus duoda apie 1kg kavos pupelių, tai reikia 12 milijardų kavamedžių, tai galite įsivaizduoti, kokių plotų reikia (apie 50 milijonų hektarų). Jei dar pridėsime kakavos medžių - cacao (kakava, iš kurios gaminamas šokoladas), cukranendrių ir vynuogių (vynui), tai gausime milijonus hektarų žemės ploto, kuris yra naudojamas gaminti legaliems nuodams, kai ši žemė galėtų būti naudojama geros kokybės maistui auginti ir taip padėtų išvengti maisto trūkumo.


Kaip atsikratyti kavos priklausomybės?

Kavos atsisakyti yra nelengva, nes, kaip jau sakiau, tai yra narkotikas (vis dar legalus), kurį jūs vartojote daugelį metų. Kofeino detoksikacija (kai nustojama gerti kavą) gali sukelti galvos
skausmus, lengvos formos depresiją, nuovargį ir kitus nemalonius simptomus. Savo knygoje Chemske aprašo metodą, kaip laipsniškai lengvai atsikratyti kavos priklausomybės pakeičiant kavą žolelių arbata. Tačiau šis procesas yra gana ilgas. Užtrunka apie 60 dienų, kol organizmas išsivalo nuo kofeino, bet tai galima pagreitinti pasninkaujant ar valgant tik žalią maistą (vaisius ir daržoves).

Kava be kofeino - ne išeitis
Jus turbūt žinote, kad yra taip vadinama kava ir arbata be kofeino, bet tai toks pat skirtumas kaip tarp kolos ir dietinės kolos. Iš kavos išimti kofeiną naudojami chemikalai, kas be kofeino kavą padaro dar labiau nuodingą.

Kavos klizmos
Ar kava gali būti naudinga? Taip, ji gali būti naudinga tulžies pūslei ir žarnynui valyti. Tam gerai kavos klizmos. Bet įspėju, kad reikia daryti su specialisto priežiūra, nes didesni akmenys gali užblokuoti tulžies lataką. Jei domina, parašykite e-paštą - galiu atsiusti straipsnį apie kavos
klizmas, bet klizmos turi pašalinių efektų ir reikia gerai pasverti visu už ir prieš.

Kofeino turi ir arbata

Visi žino, kad kava turi kofeino, bet tik nedaugelis žino, kad arbata taip pat turi kofeino, todėl ja piktnaudžiauti taip pat nereikėtų. Tačiau iš arbatos kofeinas yra įsisavinamas daug lėčiau ir taip pavojingas kofeino poveikis labai sumažėja.

Kofeinas energetiniuose gėrimuose

Daugelis energetinių gėrimų turi labai daug kofeino. Ir jų poveikis labai panašus į kavos. Šioje website galite pasižiūrėti, kiek kofeino yra įvairiuose energetiniuose ir putojančiuose gėrimuose. Pvz., Redbull skardinėje yra 80mg, dietinėje koloje - 45mg. Pabaigoje pateikiu kofeino poveikių organizmui sąrašą


Kofeino poveikis organizmui:

  • Energijos svyravimai ar nuovargio periodai
  • Nuotaikos svyravimas ir depresijos periodai, galvos skausmai
  • Blogas virškinimas - vidurių pūtimas it t. t.
  • Padidėję priešmenstruaciniai simptomai, skausmingos krūtys
  • Nemiga
  • Padidėjęs nerimas, nervingumas, irzlumas, piktumas
  • Atsikėlus jaučiamas nuovargis
  • Aukštas kraujo spaudimas
  • Opos
  • Anemija (mažakraujystė)
  • Dėl pablogėjusios kraujotakos šąlančios galūnės

Kofeino atsisakymo simptomai:

  • Galvos skausmas
  • Depresija
  • Stiprus nuovargis
  • Dezorientacija
  • Padidėjusi raumenų įtampa
  • Pykinimas
  • Vėmimas

Straipsnis parengtas pagal knygą ‘Caffeine Blues: Wake Up to the Hidden Dangers of America’s #1 Drug’
http://www.amazon.com/Caffeine-Blues-Hidden-Dangers-Americas/dp/044667391

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Rodyk draugams