BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Archyvas: ‘cukrus - narkotikas’ kategorija

Saldikliai gali sutrikdyti žarnyno florą ir kraujo cukraus balansą

2016-03-24

Žmonės mano, kad saldikliai yra nekaltas produktas, kuriuo galima pakeisti cukrų. Saldiklius dažnai patariama vartoti diabetikams bei virsvorio turintiems žmonėms. Deja daugelis saldiklių turi didesnį ar mažesnį neigiamą poveikį ir kai kurie yra net blogiau nei cukrus.

Saldikliai neigiamai veikia žarnyno flora

Pasirodo, kad saldikliai gali net neigiamai paveikti kraujo gliukozę. Dauguma saldiklių yra oragnizmo nesuvirškinami ir manoma kad jie pereina per plonąjį žarnyna nepasisavinti. Bet jei saldikliai ar kitos medziagos yra nepasisavinamos plonajame žarnyne, tai jie patenka į storajį žarnyną. Mokslininkai nustatė, kad patekę į storąjį žarnyną sukralozę (E955) (vienas iš dažniausiai naudojamų saldiklių) bei Aspartamas (E951) neigiamai veikią žarnyno florą, ir dėl to kai kuriems žmonėms gali pakelti kraujo gliukozę ar reikalauti daugiau insulino. Tai ypač pavojinga diabetikams, kuri ir taip jau turi padidėjusį kraujo cukrų. Bet nustojus vartoti saldiklius žarnyno flora pilnai atsistato vos per keletą savaičių.

Daugiau apie tai galite sužinoti pažiūrėjė daktaro Gregor video, ten yra nuorodos į tyurimus ir t.t. Jis taip pat turi daug kitų naudingų video apie sveikatą, veganišką gyvenimo būdą.

Aspartamas

Aspartamas (E951)  yra kitas labai populiarus saldiklis (dedama į įvairius dietinius gerimus, kaip Diet Coke), bet vėlgi ne be neigiamų poveikių.  Nors aspartamas sudarytas iš trijų amino rūgščių, organizmas jį gali paversti į metanolį bei po to į formadehidą, kuris yra carcinogenas, bei taip pat gali neigiamai paveikti regėjimą.

Saldikliai taip pat gali sukelti dirglios žarnos sindromą ar kolitą.

Tad  dauguma saldiklių tikrai nėra saugus cukraus pakaitalas. Jei yra daug kartų saldesni už cukrų, kai kurie būtent dėl saldumo, patekę į organizmą gali stimuliuoti insulino gamybą. Ko pasekoje, sumažėją kraujo gliukozė, ir žmogus vėl nori valgyti ko nors saldaus. Yra manoma, kad tai yra viena iš priežasčių, kodėl saldiklius naudojantys žmonės priauga dar daugiau svorio. Bene saugiausias yra stevia, bet ir jo be proto daug vartoti nereiktų. Dar yra ksilitolis, kuris naudingas dantų priežiūrai, apie tai atskiram straipsnyje. Taip pat galite paskaityti straipsnį , kaip linų sėmenis gali pagerinti žarnyno floros balansą.

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reiškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Taip pat galite susisiekti per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiems nusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition, MSc, working towards PhD

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Strava athlete (runner & cyclist)

Rodyk draugams

Diabetas pagydomas per keletą savaičių

2011-08-01

Ankstesniame straipsnyje jau esu rašęs, kad skirtingai nuo daugelio medikų teiginių, II tipo diabetas yra pagydomas pakeitus dietą ir gyvenimo būdą. Neseniai Newcastle universiteto (UK) mokslininkų atliktas tyrimas taip pat parodė, kad diabetas gali būti išgydytas per keletą savaičių. Tad jei jus koks gydytojas išjuoks, kai jam pasakysite, kad diabetas yra išgydomas, parodykite šią studiją - ‘Reversal of type 2 diabetes: normalisation of beta cell function in association with decreased pancreas and liver triacylglycerol‘. Tyrime dalyvavo 11 II tipo diabetikų, kurie buvo diagnozuoti ne daugiau nei prieš 4 metus ir jiems dar nereikia leistis insulino, vidutinis kraujo gliukozės lygis ryte nevalgius - 9.4 mmol./l. Tyrimo dalyviams buvo radikaliai sumažintas maisto ir energijos kiekis: 600 kcal per dieną. Čia priminsiu, kad rekomendacijos suaugusiems yra neviršyti 2000kcal/d (moterims) ir 2500 kcal/d (vyrams), bet, žinoma, dar priklauso nuo fizinės veiklos ir kai kurių kitų faktorių. Tyrimo dalyviai gėrė specialiai paruoštus kokteilius, turinčius 510 kcal bei vitaminų bei mineralų. Šis specialus kokteilis yra Nestle kompanijos produktas - Optifast ir pagal sudėtį tikrai nėra pats idealiausias produktas, nes savo sudėtyje turi pieno, fruktozės, cukraus, ir t. t. Pilna produkto sudėtis yra tokia (angliškai): Skimmed Milk Powder, Milk Proteins, Fibre (Inulin), Fructose, Sugar, Glucose Syrup, Vegetable Oils, Minerals (Potassium Citrate, Magnesium Carbonate, Potassium Phosphate, Iron Pyrophosphate, Zinc Sulphate, Copper Gluconate, Calcium Phosphate, Manganese Sulphate, Sodium Fluoride, Chromium Chloride, Potassium Iodide, Sodium Selenite, Sodium Molybdate), Medium Chain Triglycerides, Flavourings, Maize Starch, Fish Oil (contains antioxidants E301, E304(i), E306), Salt, Sweeteners (E950, E9511),Vitamins (Niacin, E, Pantothenic Acid, C, B6,Thiamin [B1], Riboflavin [B2], A, Folic Acid, K1, Biotin, D3, B12), Emulsifier (Soya Lecithin), Colour (E160a).
Be to, tyrimo dalyviams buvo leista valgyti nekrakmolingas daržoves (išskyrus bulves ir kai kurias kitas), iš kurių buvo gauta dar likusios 90 kcal.. Dalyviams buvo nutrauktas visų diabetinių vaistų, tokių kaip Meformin, vartojimas, bet jie buvo nuolat testuojami ir prižiūrimi medicininio personalo. Mano nuomone, tikrai būtų geriau visas 600 kcal gauti iš natūralaus maisto - valgyti truputį daugiau daržovių ar vieną kitą vaisių, vartoti vitaminus, kuriuos galima gauti iš kokio nors geresnės kokybės vitamino.

Jau po savaitės gliukozės buvo normos ribose

Jau po savaitės visiems tyrimo dalyviams, gavusiems šią specialią dietą, rytinė kraujo gliukozė buvo normos ribose (<6 mmol/l). Tai reiškia, kad jiems pagerėjo insulino jautrumas bei gamyba (insulinas taip pat buvo normos ribose). Po 8 savaičių MRI testas (scan), parodė, kad kasoje, kuri gamina insuliną, sumažėjo riebalų kiekis. Yra manoma, kasos riebalai kompromituoja jos veiklą. Po 8 savaičių tyrimo dalyviams buvo leista valgyti įprastą maistą, bet buvo patarta maitintis sveikai bei riboti porcijų dydį. Laikantis įprastos dietos 7-niems iš 10 testuotų (vienuoliktas dalyvis nebuvo testuotas) dalyvių gliukozė buvo normos ribose (<6 mmol/l), kas reiškia, kad diabetas, bent jau kuriam laikui, buvo išgydytas. Tyrimo dalyviams taip pat sumažėjo svoris, riebalų masė, riebalų kiekis kepenyse, juosmens apimtis, glikuotas hemoglobinas, trigliceridai (kraujo riebalai), taip pat LDL ir bendras cholesterolis ir CRB (kuris rodo uždegiminius procesus).

Prof. R. Taylor tiki, kad ši studija gali pakeisti požiūrį į diabeto gydymą. Taip pat šios studijos rezultatai leidžia daryti prielaidą, kad II diabetas yra susijęs su energijos disbalansu: per daug suvalgoma ir per mažai išnaudojama/judama/sportuojama. Šios studijos rezultatai buvo pristatyti Diabeto Asociajos konferencijos, ir taip pat studija publikuota Diabetologia peer-reviewed moksliniame žurnale.

Dr. G.Cousen diabetą išgydo žalio maisto dieta

Beje, Dr. Cousens taip pat išgydo diabetą naudodamas labai panašią dietą - per pirmą mėnesį jis diabetikams taip pat duoda tik žalias daržoves bei jų sultis. Po to įvedamas kitas maistas. Dr. Cousens taip pat turi apie 70% išgydymo rekordą (čia tiems, kuriems dar nereikia leisti insulino, kai kasos beta ląstelės, kurios gamina insuliną, nėra visiškai išsekusios/nefunkcionuojančios) Tai reiškia, kad sekant jo programą 7 iš 10 atvejų II tipo diabetas yra pagydomas. Man Dr. Cousen programa tikrai būtų priimtinesnė, nes valgomas natūralus maistas, o ne koks Nestle kokteilis. Ir net jei vartojamas kokteilis, tikrai galima geresnį produktą pasigaminti naudojant kanapių ar ryžių baltymą, įdėjus žalių daržovių ir dar kokį multivitaminą.

Kada tokį gydymą pradės naudoti gydytojai?

Gerai būtų, kad endokrinologai taip pat naudotų tokį diabeto gydymo būdą, nes taikant tokią terapiją reikalinga medicininė priežiūra, bet įtariu, kad apie šį tyrimą dauguma jų net negirdėjo ir net jei ir girdėjo, tai tikrai artimiausiu metu šių atradimų netaikys savo praktikoje, nes daug pelningiau yra išrašinėti diabeto vaistus bei insuliną.

Nepaisant to, manau, kad prisiimant pilną atsakomybę ir turint kitą žmogų šalia (kuris reikalui esant galėtų padėti ar bent iškviesti medikus), šią dietą galima sekti ir namuose, tik, žinoma, reikia pastoviai matuoti kraujo gliukozę, ypač jei jūs leidžiatės insuliną, nes pradėjus taikyti tokią dietą jo poreikis labai sumažėja.

Diabeto gydymas sumažinus riebalų kiekį

Yra ir kitų programų. Kai kuriems užtenka tiesiog radikaliai sumažinti riebalų kiekį: ne daugiau nei 10% kalorijų iš riebalų - apie 20 g riebalų per dieną. Dalyviams leidžiami valgyti košes, bulves, daržoves ir vaisius, atsisakant gyvulinio maisto. Šią dietą propaguoja Dr. McDougall, Dr. Bernard (yra publikaves keletą studijų), taip pat Dr. N. Delgado (jis taip pat naudoja veganiškus baltymus, tokius kaip kanapių ar ryžių, bei kai kuriuos papildus) ir jie taip pat yra išgydė ne vieną diabetiką. Čia yra video kur Dr. Delgado demostrauoja kaip per 6 valandas galima tapti diabetiku valgant daug riebalų ir kito blogo maisto. Šių gydytojų programos yra mažiau radikalios ir jas tikrai galima atlikti patiems, bet rezultatams reikia daugiau laiko.

Diabeto gydymas apribojant angliavandenius

Kai kuriems diabetą kontroliuoti ir net išgydyti pavyksta mažai angliavandenių ir daug riebalų turinčia dieta. Čia angliavandenių leidžiama naudoti ne daugiau nei 100 g per dieną, kartais reikia sumažinti iki 25-50 g/d, bet čia vėlgi priklauso nuo žmogaus, reiktų valgyti iki tiek, kad gliukozė be insulino leidimo ar vaistų vartojimo būtų nei daugiau nei 5 mmol/l. Todėl sekant šią dietą atsisakoma visų košių bei kitų grūdinių produktų ir net vaisių. Leidžiama valgyti daržoves, išskyrus bulves, morkas, pastarnokus. Taip pat leidžiama valgyti mėsą, kiaušinius, žuvį, riešutus. Tokiu atveju ypač gerai kokoso riešutų aliejus, avokadas. Taip pat galima daugiau veganiškos pakraipos - tik sėklos, riešutai, geros kokybės aliejai, daržovės. Panašią dietą vėlesniuose etapuose pataria Dr. Cousen. Bet vėlgi perspėsiu, kad daug riebalų ir mažai angliavandenių turinti dietą tinka ne visiems. Taip pat ilgalaikės pasekmės - tokios dietos nėra gerai ištirtos, nes dauguma tokios dietos studijų yra trumpalaikės (iki 6 mėn). Ir yra teigiančių, kad po šio periodo tokios dietos nauda sumažėja. Bet yra žmonių, kurie klesti sekdami tokią mažai angliavandenių turinčią dietą. Nepaisant to, tokia dieta gali duoti nemalonų kūno kvapą, ir tai ne kartą esu pats patyręs, kai vartodavau daugiau riebalų.

Diabeto gydymas sumažinus uždegiminius procesus

Žolininkas Kal Seller teigia, kad jis taip pat daugumai savo klientų išgydo diabetą ar bent sureguliuoja kraujo gliukozę tiesiog sumažindamas uždegiminius procesus - taip patariama išsivalyti kepenis. Tai jis daro naudodamas antiuždegimines vaistažoles, taip pat dietą - pagrinde vartojami vaisiai ir daržovės, atsisakoma mėsos, bei kitų gyvulinių produktų, grūdinių produktų, kurie taip pat gali skatinti uždegiminius procesus, ypač tie, kurie turi gluteino.

Diabeto gydymas badaujant

Dar diabetas gali būti išgydytas badaujant, tik vėlgi reikia priežiūros. Dr. J. Whitaker teigia, kad kai kuriems užtenka pabadauti 5 dienas ir per tą laiką atsistato gliukozės savireguliacija (‘termostatas’), pagerėja insulino jautrumas. Ypač kepenų, nes būtent kepenys yra pagrindinis organas, kuris palaiko kraujo gliukozės lygį. Kai kepenys tampa nejautrios insulinui, jos gamina gliukozę iš glikogeno ir po to paleidžia į kraujotaką, nors tuo metu yra pakankamai gliukozės. Beje, aukščiau aprašyta Newcastle universiteto studija taip pat parodė, kad riebalų kiekis kepenyse taip pat sumažėjo, kas gali būti vienas iš veiksnių, kodėl tyrimo dalyviams pavyko išgydyti diabetą. Čia yra studija (The effects of three-week fasting diet on blood pressure, lipid profile and glucoregulation in extremely obese patients), kurios rezultatai rodo, kad badavimas pagerina labai daug kraujo testo rodiklių. Tik vėlgi perspėju, kad jei nuspręsite badauti, tai reikia, kad kas nors būtų šalia, ir, žinoma, turite prisiimti atsakomybę už tai, ką darote.

Dar labai svarbu sportuoti ir būti fiziškai aktyviam

Be dietos dar labai svarbu sportuoti, nes būtent sportavimas padidina insulino jautrumą. Ir pradžioje pakanka net greito vaikščiojimo. Jie šis netinka galima važinėti dviračiu, bėgioti, šokinėti ant batuto ir t. t. Reiktų bent 30 min per dieną, kas tikrai nėra daug.

Taip pat naudoti prieskonius, tokius kaip  cinamoną, fenu greek, bitter melon, tumeric (ciberžolė) ir kt. Taip pat diabetikai labai stokoja  chromo, vanadžio, magnio  ir kitų mineralų bei vitaminų.

Susiję straipsniai:

Diabetas pagydoma liga

Kofeino Poveikis  Diabetikams

I tipo diabetą sukelia pienas?

Straipsnis parengtas pagal:

Lim et al.(2011)· Reversal of type 2 diabetes: normalisation of beta cell function in association with decreased pancreas and liver triacylglycerol. Diabetologia.

Newcastle University. Reversing type 2 Diabetes

NHS health news. Crash diets’ studied for type 2 diabetes
Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau. Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.
P.S.1
Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudinga
jūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiems
nusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Rodyk draugams

Ksilitolis apsaugo dantis

2011-06-16

Kas yra ksilitolis?

Ksilitolis (Ksilitas, angliškai Xylitol) yra cukraus rūšis, bet tai ne tas pats, kas visiems žinomas cukrus - gliukozė ar sacharozė (gliukozė+fruktozė). Skirtingai nuo daugelio kitų cukraus rūšių, ksilitolis turi tik penkis anglies atomus, kai gliukozė turi šešis. Priešingai nei kiti cukrūs, ksilitolis turi antibakterinį/anti-mikrobinį poveikį ir apsaugo dantis. Jis suardo bakterijų kolonijas ant dantų paviršiaus ir taip sumažina apnašų susidarymą ir skatina dantų remineralizaciją. Tyrimai rodo, kad ksilitolis sumažina streptococcus mutants (S. mutants) bakterijų kiekį ir pieno rūgštį, kurią gamina bakterijos. Ši rūgštis ardo dantų emalį ir neleidžia vykti remineralizacijai. Gliukozę bakterijos naudoja energijai ir taip dauginasi/auga ir būtent dėl to atsiranda apnašos. Skirtumas tame, kad ksilitolio tos bakterijos nesugeba panaudoti energijai ir tik be reikalo eikvoja savąją bandydamos ją metabolizuoti. Dar ne viskas - ksilitolis sumažina ir bakterijų „prisitvirtinimą” prie dantų. Yra net teigiama, kad ksilitolis yra efektyvesnis nei fluoras apsaugant dantis nuo karieso, gedimo.

Ar ksilitolis tinka diabetikams?

Ksilitolis turi 40% mažiau kalorijų nei gliukozė - 2,4 kcal/g, kai gliukozė ir daugelis kitų angliavandenių turi 4 kcal/g. Jis taip pat turi žemą gliceminį indeksą, todėl tinka ir diabetikams. Plačiau apie diabetą atskirame straipsnyje. Ksilitolį taip pat gamina ir mūsų žarnyne esančios bakterijos, jis mažais kiekiais randamas vaisiuose ir daržovėse. Bet parduotuvėse parduodamas išgrynintas ksiltolis yra dažniausiai išgautas iš beržo žievėje ir kitose dalyse esančio xylan, kuris yra hydrolizuojams ir taip gaunamas ksilitolis. Čia yra detaliau paaiškintas ksilitolio gaminimo procesas. Taip pat gali būti išgautas iš kukurūzų ir kai kurių kitų augalų.

Kiek reikia ksilitolio, kad dantys būtų sveiki?
Tyrimuose naudojama nuo 3.5 g/d iki 10 g/d, bet teigiama, kad reikia bent 5g per dieną. Taipogi, norint pasiekti gerų rezultatų, reikia vartoti bent 3 kartus per dieną, idealiu atveju - 5. Vienas tyrimas parodė, kad vartojant 14g ksilitolio per dieną žymiai sumažėjo DMFS rodikliai (ši skalė naudojama vertinant dantis). DMFS (sugedę, iškritę/pašalinti, su plombom dantys). Tačiau didelio skirtumo nepastebėta tarp grupių, kurios vartojo 10g/d ir 14g/d, o tai reiškia, kad pakanka ir 10g/d. Su ksilitoliu taip pat galima valyti dantis jo truputį uždėjus ant drėgno dantų šepetuko. Viena studija parodė, kad vaikams valant dantis su ksilitolio turinčia dantų pasta dantų apnašų kiekis sumažėjo 9 kartus.

Ar tinka ksilitolio turinti kramtoma guma?
Geriau vartoti patį ksilitolį, nes guma turi visokių kitokių priedų, kurių geriau vengti, be to, gumoje ksilitolio kiekis gali būti nepakankamas. Nepaisant visko, net ir kramtomoji guma gali turėti naudos, jei galvosime tik apie dantų sveikatą.

Glikacija
Ksilitolis taip pat daug mažiau reaguoja su baltymais - žymiai sumažėja rizika susidaryti glikacijai/glikacijos produktams (kai organizme gliukozė prisijungia prie baltymų - tai labai didelė diabetikų problema). Specialus A1c testas parodo glikacijos lygį, jis matuoja koks procentas hemoglobino yra glikuotas. Normalu, jei ne daugiau nei 6%, o geriausia - mažiau nei 4%. A1c testas parodo vidutinį gliukozės lygį kraujyje per paskutinius 3-4 mėnesius, nes vidutinis raudonųjų kraujo ląstelių gyvenimo ciklas yra apie 120 dienų.

Kaip neperduoti vaikui bakterijų iš savo burnos?
Svarbu, kad tėvai naudotų ksilitolį ir neperduotų savo bakterijų vaikui ir taip sumažintų vaikų dantų ėduonies riziką. Bakterijos labai lengvai perduodamos bučiuojantis ar naudojant tuos pačius valgymo įrankius bei maistą. Tyrimai rodo, kad vaikai, kurių mamos vartojo ksilitolį, burnoje turėjo mažiau S. mutans bakterijų, kurios po to sukelia kariesą ir dantų ėduonį.

Ksilitolis pagerina kalcio pasisavinimą
Ksilitolis pagerina kalcio pasisavinimą žarnyne ir taip yra naudingas ne tik dantims, bet ir kaulams. Tiesa, studijos tebuvo atlikos su pelėmis, tad ar tai galioja ir žmonėms, nėra visiškai aišku. Ksilitolis netaps pagrindiniu kaulų stiprinimo šaltiniu, tačiau tikėtini teigiami pašaliniai efektai.

Ksilitolis taip pat stimuliuoja seilių gamybą (Seilės vaidina labai svarbų vaidmenį remineralizuojant dantis). Jis taip pat pakelia burnos ph, kas labai svarbu dantų emalio remineralizacijai. Kritinis ph šiuo atveju yra (5.5), bet tai dar priklauso nuo emalio bei seilių kompozicijos. Jei ph nukrinta žemiau, dantų remineralizacija sustoja ir prasideda demineralizacija. Dažniausiai tai atsitinka valgio metu ir po valgio. Seilės turi kalcio ir fosfatų, kurie skatina dantų remineralizaciją. Teigiama, kad jei žmogaus seilėse kalcio ir fosfatų koncentracija yra žema, tai kritinis ph gali būti net 6.5. Čia priminsiu, kad ph skalė yra logaritminė, o tai reiškia, kad skirtumas tarp 5.5 ir 6.5 yra 10 kartų - ph nukritus nuo 6.5 iki 5.5 rūgštingumas padidėja 10 kartų. Pažeistą emalį galima remineralizuoti, tik reikia, kad tam būtų sudarytos sąlygos, tad nereikia skubėti gręžti ir dėti plombų. Čia vėlgi viską turi nuspręsti sąžiningas dantistas, kuriuo jūs pasitikite.

Seilių gamyba sumažėja su amžiumi

Ksilitolio vartojimas po valgio padėtų atstatyti ph ir paskatinti seilių gamybą bei dantų emalio remineralizaciją. Beje, seilių gamyba mažėja su amžiumi - ir tai yra viena iš priežasčių, kodėl seni žmonės turi dantų sveikatos problemų. Ksilitolis rekomenduojamas senyviems žmonėms, kurie taipogi dažnai nebesugeba gerai išsivalyti dantų.

Taip pat nereiktų valgyti dažnai ir ypač nevartoti saldumynų bei putojančių gėrimų, kurie turi fosforo rūgšties. Vaikai, vartojantys ksilitolį, turi mažiau kvėpavimo takų ir ausų infekcinių susirgimų, nes bakterijos dažnai migruoja iš burnos į kitus organus. Beje, burnos ir ypač dantų kanalų bakterijos sėjamos su vėžiu, širdies ir kraujagyslių, autoimuninėmis ir kitomis ligomis.

Ksilitolis sumažina ausų infekcijas vaikams

Viena neseniai atlikta studija parodė, kad ksilitolio gumos naudojimas  (apie 8.4 g ksilitolio per dieną) sumažino  ausų infekcijų riziką vaikams iki 12 metų.

Ką dar galima vartoti norint apsaugoti dantis?
Dar dantis galima skalauti su sodos tirpalu ar druska, valyti su geros kokybės muilu, jį naudojant vietoje dantų pastos. Patarčiau nevartoti pastos, turinčios fluoro, kadangi manoma, kad tai labai pavojingas darinys, galintis sukelti daug sveikatos problemų, tačiau apie tai - atskirame straipsnyje. Dar labai svarbu su specialiu siūlu/juosta po valgio ar bent prieš miegą išvalyti tarpdančius, kas kai kurių manymų yra net svarbiau nei dantų valymas.

Ar ksilitolis tikrai saugus?
Didelis kiekis ksilitolio gali paleisti vidurius, bet iki 15g per dieną yra saugu daugumai žmonių. Čia yra truputį prieštaringas požiūris į ksilitolio naudojimą, bet vėlgi, mano manymu, jį vartoti yra saugu, nes ten daugeliu atveju buvo naudotos dideles dozės. Taip pat iš asmeninio pastebėjimo galiu pasakyti, kad jį vartojant sumažėjo dantų jautrumas. Jie Lietuvoje nerandate, galima parsisiųsti iš čia. Ir, beje, pirkdami pirmą kartą iš iherb.com, įvedę šį kodą - JAK839 - gausite $5 nuolaidą. Bet šiaip ksilotolį  parduoda daugelyje sveiko maisto parduotuvių, bent jau UK.

Straipsnis parengtas pagal:
Dawes C. (2003) What Is the Critical pH and Why Does a Tooth Dissolve in Acid? J Can Dent Assoc 69(11):722-4
Hämäläinen MM, Mäkinen KK, Parviainen MT, Koskinen T. (1985) Peroral xylitol increases intestinal calcium absorption in the rat independently of vitamin D action. Miner Electrolyte Metab. 11(3):178-81.
Hamalainen MM. (1994). Bone Repair in Calcium-Deficient Rats: Comparison
of Xylitol + Calcium Carbonate with Calcium Carbonate, Calcium Lactate and Calcium Citrate
on the Repletion of Calcium
. The Journal of Nutrition. 124: 874 - 881.
http://www.raysahelian.com/xylitol.html

http://xylitol.org/

http://www.xylitolcanada.com/xylitol-health-benefits/
Internetinio Radio laida Women’s healing circle. http://www.progressiveradionetwork.com/the-womens-healing-circle/2011/6/5/womens-healing-circle-060511.html
Ly K, Milgrom P, Rothen M. (2006) Xylitol, Sweeteners, and Dental Caries. Pediatr Dent;28:154-163.
Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turi kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau. Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas. IR taip pat per Facebook, kur dažnai idedu nuorodas į naujai publikuotus straipsnius.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark’.
P.S.1
Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudinga
jūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiems
nusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy

http://www.buksveikas.net/

Rodyk draugams

Astma: kas sukelia ir kas apsaugo?

2010-07-27

Šiandien vis daugiau žmonių ir ypač vaikų serga bronchine astma. Šiame straipsnyje bus analizuojama, kas sukelia astmą ir kas sumažina susirgimų riziką.

Antibiotikai

Tyrimai rodo, kad jei vaikai iki vienerių metų vartoja antibiotikus, tai padidina astmos riziką. Vartojant antibiotikus ne nuo kvėpavimo takų susirgimų, astmos rizika padvigubėja, o vartojant daugiau nei kartą, ir jei motina neturi astmos, tai rizika taip pat padidėja du kartus. Taip pat naudojant antibiotikus daugiau nei vieną kartą per pirmus gyvenimo metus ir namuose neturint šuns, astmos rizika taip pat padidėja du kartus.

Kad šuo namuose sumažina astmos riziką galima paaiškinti tuo, kad jis į namus atneša visokių mikrobų, kurie padeda suformuoti geresnį imunitetą ir taip išvengiama astmos, nes ji yra autoimuninė, uždegiminė liga. Kiti tyrimai taip pat rodo, kad šuns ar katės buvimas namuose sumažina astmos ir alergijų riziką vaikams.

Valikliai

Tyrimai rodo, kad įvairūs namuose naudojami valikliai taip pat padidina astmos riziką. Motinos, kurios per nėštumą ir po jo dažnai naudoja valiklius, padidina vaiko astmos riziką. Tyrime dalyvavo 13 tūkst. vaikų, kurie buvo sekami nuo gimimo iki 16 metų. Šis tyrimas parodė, kad vaikai, kurie susiduria su chemikalais ankstyvame amžiuje, 41 % daugiau suserga astma.


Padidėjusią riziką galima paaiškinti tuo, kad valikliai sumažina įvairių mikrobų, bakterijų kiekį aplinkoje ir jų trūkumas neleidžia tinkamai susiformuoti imuninei sistemai ir dėl to padidėja astmos rizika. Ši hipotezė yra žinoma kaip Higienos hipotezė.
Valikliuose esantys chemikalai taip pat gali padidinti astmos riziką, baliklis - natrio hypochloritas (NaClO). Čia reikia pažymėti, kad daugelis žmonių naudojamų chemikalų nėra gerai ištirti, ir, be to, labai retai kada tiriamos kelių chemikalų sąveikos.

Šiuos pavojingus valiklius galima pakeisti vandenilio peroksidu, soda, obuolių actu, citrinos rūgštimis ir kitomis natūraliomis priemonėms. Indus galima plauti karštu vandeniu. Yinkamai gaminant maistą bei vengiant kepto daug riebalų turinčio maisto indų plovimas nesukels problemų.

Plastikas - dar vienas astmos kaltininkas

Tyrimai su pelėmis rodo, kad BPA (bisphenol A), kuriis yra randamas įvairių tipų plastike, taip pat padidina astmos riziką. Todėl reiktų kiek galima vengti plastiko, nenaudoti plastikinių butelių, juos pakeisti plieno ar stikliniais buteliais . Taip pat reikia vengti skardinėse parduodamo maisto, nes jų paviršius turi BPA. Rreiktų kiek galima sumažinti įvairius plastikinius įpakavimus, valgyti kuo natūralesnį maistą, ir niekada nešildyti maisto plastikinėje pakuotėje, niekada nedėti tokiu pakuočių į mikro bangų krosnelę, nes pakaitinus BPA labai lengvai patenka į maistą.

Paracetamolis ir  kiti nuskausminamieji vaistai

Nuskausminamųjų vaistų - Acetaminophen, kuris geriau žinomas kaip Paracetamolis, vartojimas padidina astmos riziką tiek vaikams, tiek suaugusiems. Acetaminophen aktyvus ingredientas taip pat randamas Tylanolyje, Panadolyje, Anacine ir kituose vaistuose. Rizika didėja su doze.
Kita studija ( Nagel et al., 2010) parodė, kad suvalgant tris ar daugiau burgerių per savaitę padidėja rizika susirgti astma. Tačiau vėlgi reikia pažymėti, kad burgeriai yra nesveikas maistas ir tai nereiškia, kad vartojimas mažiau nei tris burgerius per savaitę yra saugus ir nekelia pavojaus sveikatai. Tokio brudo, kurio net maistu nesinori vadinti, iš viso nereikia leisti vaikams vartoti.

Užterštas oras ir pelėsiai

Dar vienas didelis rizikos veiksnys yra užterštas oras, todėl reikia gerai išvėdinti namus, ir, jei įmanoma, laikyti atvirą langą (jei negyvenama prie kelio ar bent jau langas nėra į kelio puse).
Namuose esantys pelėsiai taip pat padidina astmos riziką ir gali sukelti kitas ligas. Todėl jei namuose yra pelėsių, reikia juos išnaikinti.

Pieno produktai

Pieno ir pieno produktų vartojimas vaikams ir suaugusiems padidina astmos riziką bei paūmina ligos simptomus. Jei sergate astma, reikia būtinai vengti pieno produktų ir ypač pasterizuotų. Objektyvumo dėlei pasakysiu, kad kai kurie tyrimaiparodė, kad pieno produktų vartojimas sumažino astmos riziką, tačiau gerai žinoma, kad nemažai tokių studijų yra finansuojama iš pieno pramonės pinigų, ir jie dažnai gauna palankų rezultatą. Taip pat yra gerai žinoma, kad atsisakius pieno produktų, ypač pasterizuoto, astmos ir kitų ligų simptomai pagerėja.

Dar astmą gali sukelti vakcinos, bet tai labai plati ir atskira tema ir apie vakcinų žalą esu rašęs kituose straipsniuose. Štai vienas tyrimas parodė, kad stabligės (tetanus), pertusio (kokliušas) ir difterijos vakcinos 50% padidino alergijų riziką palyginus su tais vaikais, kurie šių vakcinų negavo.

Kas sumažina astmos riziką?

Ispanų mokslininkų tyrimai parodė, kad vaikai, kurie per dieną suvalgydavo daugiau nei 40 g vaisinių daržovių (pomidorai, cukinija, baklažanas) turėjo mažesnę riziką susirgti astma. Vaikai, kurie valgydavo 60 ar daugiau gramų žuvies per dieną taip pat turėjo mažesnę astmos riziką. Manoma, kad vaisinės daržovės ir žuvis sumažina uždegiminius procesus tuo pačiu sumažindami astmos riziką. Pomidorai taip pat turi likopeno (lycopen), kuris, kaip parodė kitas tyrimas, sumažina tikimybę susirgti astma ir palengvina jos simptomus. Likopenas taip pat mažina uždegiminius procesus.

Vaikai, kurių motinos per nėštumą valgė daugiausiai obuolių, turėjo mažiausią astmos riziką palyginus su tais, kurių motinos valgė mažiausiai obuolių. Obuoliai turi flavanoidų (antioksidantų tipas), kurie, kaip manoma, sumažina astmos riziką.

Kitas tyrimas taip pat parodė, kad motinos, kurios nėštumo metu vartoja žuvį (bent kartą per savaitę) sumažina vaiko egzemos riziką, palyginus su vaikais, kurių motinos žuvies iš viso nevartojo.

Kiti tyrimai rodo, kad per nėštumą vartojant ar gaunant su maistu vitaminų E ir D ir cinko, taip pat sumažėjo rizika susirgti astma.

Šis tyrimas nerado, kad kitų produktų (vaisių, daržovių, visų grūdų) vartojimas per nėštumą sumažintų vaiko astmos riziką , bet šių produktų vartojimas yra naudingas.

Bet kiti tyrimai rodo ( Nagel et al., 2010), kad vaisių ir daržovių bei žuvies vartojimas sumažina astmos riziką.

Dar vieno tyrimo autoriai  padarė išvadą, kad motinos dieta per nėštumą gali turėti didesnę įtaką sumažinant vaiko astmos riziką nei paties vaiko dieta ankstyvame amžiuje. Bet vėlgi tai nereiškia, kad vaiko dietą galima ignoruoti.

Maitinimas krūtimi - geriausia, ką jūs galite duoti savo vaikui

Labai svarbu vaiką maitinti krūtimi, nes tai bene geriausias dalykas, kurį galite duoti savo vaikui ir taip turėti įtakos jo sveikatai. Tyrimai rodo, kad maitinant krūtimi sumažėja astmos, vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, kvėpavimo takų infekcijų, viršsvorio rizika. Rekomenduojama vaiką išskirtinai maitinti motinos pienu 6 mėnesius ir po to įvedant maistą maitinimą krūtimi tęsti iki dviejų metų ar ilgiau.

Magnio vartojimas yra labai svarbus sumažinant astmos simptomus. Tyrimai (su suaugusiais astmatikais) rodo, kad 370 mg magnio per dieną palengvino astmos simptomus. Magnis padeda atpalaiduoti kvėpavimo takus ir taip jo vartojimas palengvina simptomus. Magnio turi žalios spalvos daržovės, riešutai, magnio ypač daug turi kanapių sėklos. Tiesa, magnio kiekis maiste priklauso nuo to, kokioje dirvoje maistas buvo augintas, ir gerai žinoma, kad dėl intensyvios žemdirbystės magnio kiekis dirvose labai sumažėjęs. Geras magnio šaltinis yra kanapių sėklos, jūros daržovės, kai kurie riešutai, taip pat lapinės daržovės (salotos ir kt.).
Vienas tyrimas parodė, kad kai visa šeima valgo kartu, vaiko astmos simptomai sumažėja. Tai paaiškinama tuo, kad vaikas patiria mažiau streso, nerimo. Ir gerai žinoma, kad esant stresui paūminėja astmos simptomai.

Riebalai

Daug riebalų turintis maistas taip pat sustiprina astmos simptomus, todėl astmatikams reikia riebalus vartoti saikingai ir tik geros kokybės. Tokie riebalai yra linų sėmenys ar jų aliejus, kanapių sėklos ir jų aliejus, riešutai, avokadas, geros kokybės aliejus. Ir žinoma, vengti blogų riebalų, tokių kaip margarinas, tepieji mišiniai, hidrogenizuoti riebalai, greitas maistas, rafinuoti aliejai.
Vitamino D trūkumas taip pat yra labai svarbus veiksnys. Todėl svarbu pavasarį ir vasarą pabūti saulėje tarp 10-14 val. be jokio kremo. Reikia pabūti apie 20 minučių. Bet vėlgi atsargiai, nenudegti. Dar galima vartoti papildus, kas kartais naudinga žiemą, bet geriau, kai organizmas saulės vitaminų pasigamina pats. Galima pasidaryti vitamino D testą (reikia, kad būtų 60-90 ng/mL.) Jei yra mažiau nei 30 ng/mL, tai jau žymus trūkumas. Tyrimai parodė, kad nemažai daliai žmonių trūksta vitamino D. Tiesa, yra manančių, kad žemas vitamino D kiekis kraujuje (25-hydroxy vitamin D arba 25-hydroxy cholecalciferol) yra uždegiminių procesų ir L-formos bakterijų pasekmė, o ne priežastis. Vėlgi priminsiu, kad 25-hydroxy vitamin D yra neaktyvi vitamino D forma organizme, kuri inkstuose yra paverčiama į 1,25 dihydroxy cholecalciferol.

Susiję straipsniai:

Organizmo Valymas Raudonųjų Burokėlių Sultimis

Kepenų ir tulžies pūslės plovimas išgydo daugelį ligų

Kaip žmonės yra apgaudinėjami ir nuodijami su chemo

Pienas - Sveikatos Šaltinis ar Ligų Sukėlėjas?

Alyvuogių aliejus ir kiti sveikatai naudingi riebalai

Omega 3 riebalinių rūgščių svarba

Hidrogenizuoti riebalai - legalus nuodas?

Oraganizmo rūgščių ir šarmų pusiausvyra

Ar tikrai vakcinos saugios ir apsaugo nuo ligų? Antra dalis

Ar tikrai vakcinos saugios ir apsaugo nuo ligų?

Straipsnis parengtas pagal:

Antibiotic Use In Infants Linked To Asthma

Use Of Cleaning Products During Pregnancy Increases Risk Of Asthma In Young Children

Chatzi et al. Diet, wheeze and atophy in school children in Menorca, Spain.Pediatric Allergy and Immunology 18, pages 480 to 485.

Eating Apples And Fish During Pregnancy May Protect Against Childhood Asthma And Allergies

Willers SM, Devereux G, Craig LCA, et al. (2007)Maternal Food Consumption During Pregnancy and Asthma, Respiratory and Atopic Symptoms in 5-Year-Old Children Thorax, An International Journal of Respiratory Medicine

Bisphenol A linked to asthma - study

Kazaks et al. (2010) Effect of oral magnesium supplementation on measures of airway resistance and subjective assessment of asthma control and quality of life in men and women with mild to moderate asthma: a randomized placebo controlled trial Journal of Asthma 47(1):83-92.

Magnesium supplements may boost lung health for asthmatics

Common Painkiller Acetaminophen Linked to Asthma

Breast Is Best In Fight Against Childhood Asthma

Burger Diet Boosts Kids’ Asthma and Wheeze Risk, Study Finds

G. Nagel, G. Weinmayr, A. Kleiner, L. Garcia-Marcos, D. P. Strachan. Effect of diet on asthma and allergic sensitisation in the International Study on Allergies and Asthma in Childhood (ISAAC) Phase Two. Thorax, 2010; 65 (6): 516

Early Life Exposure To Cats May Reduce Risk Of Childhood Allergies And Asthma Symptoms


Family Mealtimes Help Children With Asthma Breathe Easier, Study Says

High-Fat Meals a No-No for Asthma Patients, Researchers Find

Brehm JM et al· (2010) Serum vitamin D levels and severe asthma exacerbations in the Childhood Asthma Management Program study., J Allergy Clin Immunol. 126(1):52-58.

Robert J. Freishtat, Sabah F. Iqbal, Dinesh K. Pillai, Catherine J. Klein, Leticia M. Ryan, Angela S. Benton, Stephen J. Teach. High Prevalence of Vitamin D Deficiency among Inner-City African American Youth with Asthma in Washington, DC. The Journal of Pediatrics, 2010; DOI: 10.1016/j.jpeds.2009.12.033

Hazlewood  et al. (2009) Dietary lycopene supplementation suppresses Th2 responses and lung eosinophilia in a mouse model of allergic asthmaLycopene may reduce risk of asthma: Study

Moldy Homes a Serious Risk for Severe Asthma Attacks in Some

Lycopen May Reduce Risk of Asthma: Study

Mother’s Exposure to Bisphenol A May Increase Children’s Chances of Asthma

Ruby Tiwar et al. Maternal Bisphenol A Exposure Promotes the Development of Experimental Asthma in Mouse Pups Environemtal Health Perspective 118(2), 273-7.

Pat Hoddinott et al. (2008) Breast feeding British Medical Journal 336:881-887

Mother’s Diet Can Affect Genes And Offspring’s Risk Of Allergic Asthma, Rodent Studies Suggest


Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition

http://www.buksveikas.net/

Facebook


Rodyk draugams

Cukrus – legalus narkotikas?

2008-03-24

Cukrus - legalus narkotikas

Cukrus yra labai žalingas maisto produktas ir jo reikia vengti kaip maro. Pagal naujausius tyrimus, cukrus yra narkotikas ir cukraus priklausomybės yra sunkiau atsikratyti negu kokaino ir tai yra moksliniais tyrimais įrodytas faktas. Pelėms buvo leista rinktis cukrų, kokainą ar vandenį, ir visos pelės rinkdavosi cukrų. Net ir tos pelės, kurios ankščiau turėjo kokaino, labai greitai ‘persijungė’ į cukrų. Žinant, kiek žmonių šiandien vartoja cukrų, reiškia, kad visi šie žmonės yra narkomanai.

Jūs turbūt paklausite, jei cukrus yra narkotinė medžiaga tai kodėl jis yra legalus? Atsakymas labai paprastas - maisto pramonės magnatai ir lobistai nenori to girdėti, nes cukraus pramonė yra
milijardinis biznis. Jei norite, peržiūrėkite šiuos video. Bet jie yra anglų kalba.

Kaip sužinoti, ar tu turi cukraus priklausomybę

Šie simptomai gali parodyti, kad jūs turite cukraus priklausomybę:

  • Niekaip negalite numesti svorio, net jei nuolat sportuojate
  • Jaučiatės liūdnas (depresija)
  • Blogai miegate
  • Dažnai jaučiatės pavargęs ir letargiškas
  • Aukštas kraujo spaudimas
  • Nuolat norite ko nors saldaus
  • Padidėjęs blogasis cholesterolis (LDL)

Vidutinis vartotojas kartai net nežino, kad jis vartoja labai daug cukraus, nes jis yra dedamas į labai daug produktų, ypatingai pusiau paruoštų ar pagamintų parduotuvėse. Maisto kompanijos moka labai gražiai tai nuslėpti, pateikdamos įvairias jo formas, tokias kaip fruktozės sirupas ir kt. Todėl visada skaitykite ir analizuokite etiketes ir sudėtines dalis: kiek cukraus yra 100-te gramų. Taip pat cukrus gali būti pateiktas kaip fruktozė, gliukozė, sacharozė ir kt.

Cukrus koloje

Labai daug cukraus yra suvartojama geriant ‘kolas’ ir kitus putojančius gėrimus. 0,5l Koca-colos buteliuke yra apie 10 arbatinių šaukštelių cukraus. Todėl nustokite save nuodiję ir pradėkite gerti vandenį. Beje, dietinė kola yra dar blogiau, nes ji pasaldinta dirbtiniai saldikliais, kurie sukelia vėžį ir kitas ligas. Plačiau apie saldiklių žalą parašysiu ateityje. Taip pat labai daug cukraus yra alkoholiniuose gėrimuose.

Cukrus slopina imuninę sistemą

Du arbatiniai šaukšteliai cukraus bent dviem valandoms 50% prislopina imuninę sistemą ir taip atveria kelią infekcinėms ligoms. Žinant, kad dauguma žmonių nuolat naudoja cukrų reiškia, kad jų imuninė sistema yra prislopinta visą dieną ir nenuostabu, kad jie pasigauna slogą, gripą ir kitas infekcines ligas.

Cukraus žala

Cukrus sutrikdo mineralų balansą, ‘ištraukia’ iš kaulų kalcį, kas per ilgesnį laiką veda į osteoporozę (sumažėjęs kaulų tankis ir dėl to jie lengvai lūžta). Perteklinis cukraus vartojimas ‘padaro organizmą rūgštų’. Taip, jūs perskaitėte teisingai - nors cukraus skonis yra saldus, patekęs į organizmą jis jį rūgština - pakeičia rūgščių ir šarmų pusiausvyrą (‘ph’). Plačiau apie ph parašysiu ateityje.

Cukrus skatina blogojo cholesterolio (LDL) gamybą ir sumažina gerąjį cholesterolį (HDL).

Aukštas gliukozės kiekis kraujyje ir fermentacija labai skatina vežinių ląstelių dauginimąsi, todėl jei jums diagnozuotas vėžys, iškart nustokite vartoje cukrų. Plačiau apie vėžį ir natūralų gydymą ateityje. Jei reikia informacijos skubiai, palikite komentarą ir aš su jumis susisieksiu. Perteklinis cukraus vartojimas sumažina jautrumą insulinui, kas veda į antro tipo debetą. Debetas jau yra vadinamas 21 amžiaus maru.

Cukrus skatina ankstyvą senėjimą ir odos susiraukšlėjimą. Man juokinga, kai matau moteris tepant ant veido ir kitų kūno dalių brangius kremus ir po to šlamščiančias saldumynus. Beje, kremai ir kiti kūno priežiūros produktai yra toksiški ir pavojingi sveikatai, bet plačiau apie tai ateityje. Cukraus vartojimas sukelia artritą, astmą, išsėtinę sklerozę ir kitas autoimunines ligas.

Cukrus sukelia širdies ir kraujagyslių ligas, nes jis nusėda ant kraujagyslių sienelių. Cukrus
net gali pakeisti jūsų DNR struktūrą Cukrus gali sukelti kataraktas ir kitas regėjimo problemas. Cukraus vartojimas gali sukelti Alzhaimerio ligą, depresiją ir dar daug kitų ligų. Cukraus vartojimas veda į hormonų pusiausvyros sutrikimus. Cukrus sukelia dantų ėduonį. Jei iš cukraus gautos kalorijos yra nesudeginamos atliekant fizinę veiklą, tai jas organizmas paverčia į riebalus, kurie atsiranda ant jūsų pilvo, šlaunų ar kitų kūno vietų. Tai veda į viršsvorį ir nutukimą. Cukrus sukelia įvairias alergijas maistui ir silpnina imuninę sistemą.

Cukrus cukrui nelygus

Ne visas cukrus yra vienodas. Dauguma vaisių turi nemažai cukraus, bet jis nedaro jokios žalos, nes vaisiai turi skaidulų, kurios sulėtina cukraus įsisavinimą ir duoda mums taip reikalingos energijos. Taip pat vaisiai turi enzimų, kurie padeda suvirškinti ir įsisavinti. Tačiau nevertėtų piktnaudžiauti džiovintais vaisiais, nes jie turi daug didesnį cukraus kiekį ir nebeturi enzimų.

Kuo pakeisti cukrų

Geriausia cukraus iš viso nevartoti, bet jei negalite jo atsisakyti, tai jį galite pakeisti medumi, kuris yra gana geras ir naudingas produktas, tik nereikia juo piktnaudžiauti.

Taip pat cukrų galima pakeisti  klevo sirupu, stevia. Bet aš nežinau, ar Lietuvoje galima gauti šių produktų o jei ir galima tai kokybė gali būti abejotina, todėl geriausia cukrų keisti natūraliu lietuvišku medumi. Beje, stevia nepakelia cukraus kiekio kraujyje ir todėl tinka diabetikams (diabetas, tarp kitko, yra gana lengvai pagydomas!!!!!!!!!!!!!!!! - apie tai ateityje).

O visiems skeptikams siūlau paskaityti šį straipsnį, kur pateikiamos 140 priežasčių nevartoti cukraus ir su  nuorodomis į mokslinius tyrimus. 140+ Reasons Why Sugar Is Ruining Your Life Ypač patarčiau perskaityti šį tyrimą, kur sucrozės (cukraus) vartojimas po valandos fagocitinį rodiklį sumažino beveik perpus, kas reiškia susilpnintą imuninės sistemos veiklą, nes fagocitai yra imuninės sistemos dalis.

Sanchez, A, et al. “Role of Sugars in Human Neutrophilic Phagocytosis.” Am J Clin Nutr. Nov 1973; 261: 1180-1184.

Palikite
atsiliepimus

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Rodyk draugams