BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Archyvas: ‘Mityba’ kategorija

Kava - dar vienas legalus narkotikas

2008-06-02

Geri kavą - nuodiji save

Daug žmonių geria kavą norėdami gauti daugiau energijos ar prabusti net neįtardami, kad jie taip nuodija save. Dauguma yra priklausomi nuo kavos arba, kitaip tariant, legalūs narkomanai.

Mokslininkas S. Cherniske 10 metų tyrė kavos ir kofeino poveikį žmogaus organizmui ir gavo šokiruojančius rezultatus, kuriuos plačiai išdėstė knygoje ‘Caffeine Blues’ (kofeino depresija).

Jau pirmajame puslapyje galima perskaityti:

  • Kofeinas nesuteikia energijos, jis yra tik cheminis stimuliatorius ir tai gali sukelti irzlumą, nuotaikos svyravimus ir net panikos priepuolius (ekstremalus atvejis).
  • Kofeinas duoda klaidingą padidėjusios energijos pojūtį išplėsdamas vyzdžius, pagreitindamas širdies ritmą ir pakeldamas kraujo spaudimą. Iš tikrųjų, kofeinas nepagerina protinės veiklos aktyvumo.

Kas atsitinka išgėrus puodelį kavos?

Po penkių minučių kofeinas pradeda stimuliuoti centrinę nervų sistemą ir taip organizmas pradeda gaminti streso hormoną adrenaliną, kuris sukelia taip vadinamą ‘flight (čia: staigiai atsitraukti) ar fight (kovoti)’ atsaką. Dėl jo padidėja kraujo spaudimas, padažnėja širdies ritmas. Stresas naudingas ekstremaliose situacijose (bėgant nuo priešo, skęstant t. t.), bet ne sėdint ofise prie kompiuterio ar žiūrint TV. Po valandos,  kai adrenalino kiekis kraujyje sumažėja, žmogus pradeda jausti nuovargį, energijos trūkumą ir alkį. Tokiu atveju kavos mėgėjai siekia kito kavos puodelio ar saldumynų ar net abiejų kartu. Tai duoda dar vieną laikiną pagerėjimą ir dienos pabaigoje toks žmogus būna labai išsekęs.

Su saiku viskas gerai?

Turbūt visi esate girdėję nesąmonę, kad su saiku viskas gerai ir tai nekenkia sveikatai. Deja, realybė yra tokia, kad nuodas net ir mažomis dozėmis yra nuodas ir tik žmogaus organizmas yra labai stiprus ir bent jau kurį laiką mažus nuodų kiekius sugeba neutralizuoti. Tas pats pasakytina apie alkoholį, blogą maistą, rūkymą ir t. t. Prie šios klaidingos nuomonės, aišku, prisideda kavos pramonė ir spauda, nes nori gauti daugiau pinigų. Spauda ir kitos masinės žiniasklaidos priemonės gauna pinigų iš reklamos.

Dažnai yra sakoma, kad kava yra pavojinga tik tada, kai jos geriama labai daug, o po nedaug kava net gali būti naudinga. Bet kada gi nuodas gali duoti naudos ar suteikti sveikatos? Kofeinas yra kaip narkotikas ir po kurio laiko kavos geriama vis daugiau ir stipresnės. Bet kiekvienas organizmas į kofeino poveikį reaguoja skirtingai - vienus jis veikia daugiau, kitus mažiau. Taip pat organizmas pripranta toleruoti nuodą.

Kofeinas yra nuodas

Kofeinas yra nuodas ir  kepenys turi jį išfiltruoti ir pašalinti iš organizmo per šlapimą. Bet šiame procese naudojamas kalcis (dažniausiai imamas iš kaulų), kalis ir kiti organizmui svarbūs mineralai. Taip pat prarandamas vanduo (neutralizuoti vienam puodeliui kavos reikia 3-4 puodelių vandens (vidutiniškai). Todėl daugelis kavos mėgėjų dažnai vaikšto į tualetą

Kavos  suteikta energija - pašalinis nuodų šalinimo efektas

Visa kavos stimuliacija yra tik nuodų šalinimo pašalinis efektas, nes organizmas privalo sutelkti visus išteklius nuodams šalinti ir, aišku, tai žmogus kurį laiką junta kaip apgaulingą energijos antplūdį. Ir kas, atrodytų, duoda jums energijos, iš tikrųjų sekina organizmą. Tikra energija gaunama tik iš tinkamo poilsio (geros kokybės miego), sveikos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo.

Chemiske rašo, kad suvokiama energija yra dėl padidėjusių streso hormonų (adrenalino, noradrenalino,  kortizono ir kt.) kraujyje, ir tai trumpam suteikia energijos (dėl adrenalino poveikio). Tai trumpalaikė palaima vedanti į ilgalaikį prakeikimą.

Botago poveikis

Kofeino poveikis yra toks pat kaip ir botago arkliui. Botagas neduoda arkliui daugiau jėgų, bet reaguodamas į skausmą ir taip patirdamas stresą arklys kurį laiką sugebą palaikyti tempą ar net bėgti greičiau. Tačiau tai veikia trumpai ir anksčiau ar vėliau efektas baigiasi ir gyvulys, net ir plakamas botagu, nebeturi jėgų greičiau lėkti. Tas pats ir su žmonėmis - kuri laiką kofeinas veikia, bet per ilgesnį laiką organizmas yra nualinamas ir jau reikia vis stipresnės ir daugiau kavos, bet po dar kurio laiko ir tai nebepadeda. Taigi, kofeino mėgėjai, nustokite save plakę botagu.

Kaip mes pradėjome gerti kavą
Kofeinas ilgą laiką buvo vartojamas kaip vaistas bandant atgaivinti nusilpusius ligonius, bet rezultatai būdavo ne kokie. Ir tik tryliktame amžiuje arabų vienuolis padarė revoliucinį
atradimą. Pakepino kavos pupeles ir iš jų padarė gėrimą, kuris jiems padėjo neužmigti per ilgas naktines maldas. Greitai ši žinia pasklido po daugelį vienuolynų ir vėliau apie tai sužinojo kiti žmonės.
Kai septynioliktame amžiuje kava buvo atgabenta į Europą, žmonės buvo pasibjaurėję jos skoniu ir kvapu (ir jums pirmas kavos puodelis buvo bjaurus). Žinoma, per kurį laiką jūs pripratote taip, kaip priprantama prie cigarečių, alkoholio ir kitų narkotinių medžiagų. Tačiau kai žmonės patyrė jos stimuliuojantį efektą, kava buvo paskelbta gamtos stebuklu.
Bet faktas yra tas, kad kofeinas yra psichiką aktyvinanti medžiaga ir žmonės linkę trokšti medžiagų, kurios pakeičia pojūčius (būklę). Tokios medžiagos yra kofeinas, morfijus, nikotinas, kokainas, cukrus ir kt. Visos šios medžiagos yra chemiškai panašios ir nuodingos, bet turi skirtingą stimuliuojantį poveikį.

Kava turi šimtus žalingų medžiagų
Kava yra ne maistas ir ne gėrimas - ji yra nuodas. Kava turi šimtus žalingų medžiagų (įskaitant chemikalus, kurie naudojami auginimo ir paruošimo procese), įskaitant daugiau nei 200 rūgščių. Beje, kavos pupelės yra vienas labiausiai purškiamų augalų. Kad organizmas neutralizuotų visus šiuos nuodus, jis turi sutelkti išteklius ir taip filtruoti su kava gautus chemikalus - nuodus.


Kofeinas biologinis nuodas

Kofeinas yra biologinis nuodas, kurį augalai naudoja kaip natūralų pesticidą (kofeino turi ir kai kurie kiti augalai). Kofeinas sėkloms ir lapams duoda kartų skonį, kuris atbaido vabzdžius ir gyvūnus. Jei vis dėlto gyvūnas ar vabzdys pradeda ėsti kofeino turintį augalą, kofeinas greitai sutrikdo centrinę nervų sistemą ar net sukelia mirtį. Todėl dauguma vabzdžių ir gyvūnų greitai supranta, kad tai yra nuodas. Deja, nors žmogus save laiko protingiausia būtybe, daugelis to niekaip negali suprasti.

Skonių receptorių klaidinimas
Žmogus yra toks protingas, kad net sugebėjo apgauti savo natūralius instinktus ir skonio receptorius ir paversti kavą į geriamą gėrimą dažnai pridėdamas pieno ir cukraus. Tas pats pasakytina ir apie
šokoladą. Tik nedaugelis valgytų žalią kakavos pupelę, iš kurios kaip tik ir gaminamas šokoladas. Tam, kad jas būtų įmanoma valgyti, žmones sugalvojo maišyti su cukrumi, riebalais ir pavadino tai
šokoladu. Bet mūsų jutimo organai (šiuo atveju skonio receptoriai) vis tiek sugeba aptikti kofeiną ir daugelį kitų žalingų medžiagų ir tai padeda pasiruošti organizamą jo neutralizacijai/filtravimui.
Kofeiną, kaip ir feobrominą (theobromine, randamas šokolade), kepenys turi detoksikuoti ir išfiltruoti. Taigi, kofeinas, kaip ir alkoholis, nuodija ir žaloja kepenis. Bet kofeinas ne vienintelė toksinė medžiaga, randama kavoje. Tarp labiausiai pavojingų yra polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), kuri yra vėžį sukeliantis kancerogenai, kurie taip pat susidaro kepant mėsą, ypatingai ant ugnies.


Šokoladas

Šokoladas taip pat turi nedidelį kofeino kiekį ir feobrominą (theobromine). Feobromino poveikis labai panašus į kofeino. Kad būtų objektyvu pasakysiu, kad gryni kakavos (cacao) pupelės ar iš jų padaryti gabaliukai turi labai daug antioksidantų, bei magnio. Taučiau jų skonis yra gana kartus ir tai atbaido daugumą žmonių.

Bet beveik visi geria kavą
Kai aš pradedu kalbėti apie kavos žalą, mano kolegos sako, kad žmonės kavą geria jau labai ilgą laiką. Bet tai nieko vertas argumentas, nes yra daug istorinių pavyzdžių, kaip milijonai žmonių
ilgą laiką darydavo tą pačią klaidą. Pavyzdžiui, kinai dažnai naudoja vieną vaistažolę sinusų uždegimui gydyti, bet naudojat šią vaistažolę ilgą laiką, padidėja grėsmė susirgti gerklės vėžui. Tai rodo, kad daugelis žmonių gali būti neteisūs, ypatingai, kai jie nežino faktų. Kartais būna, kad liaudies išmintis yra klaidinga.

Aš negaliu pradėti dienos be kavos puodelio’
Daugelis žmonių sako nuvalkiotą frazę: ‘aš negalių pradėti dienos be kavos puodelio’. Bet tai reiškia, kad vis šie žmonės yra priklausomi nuo kavos ir yra legalūs narkomanai. Beje, tas pats ir su cukrumi, kuris yra dar vienas legalus narkotikas. Bet kadangi cukraus ir kavos vartojimas yra socialiai priimtinas ir pelningas biznis, tai narkomanijos faktas yra nuneigiamas.

Kofeinas sutrikdo virškinimą
Blogas virškinimas yra didesnė problema nei daugelis žmonių galvoja ir dažnai net nesupranta, kad jie turi virškinimo sutrikimų ir galvoja, kad tai yra normalu. O kofeinas virškinimą dar labiau
pablogina. Kava gali būti viena pagrindinių vidurių pūtimo, pilvo skausmų priežasčių ir šiuos simptomus patiria apie 50% išsivysčiusių ir besivystančių šalių populiacijos. Bet kadangi tai patiria dauguma žmonių, tai galvojama, kad tai yra normalu ir ne problema. Iš tikrųjų, nesuvirškintas ar blogai suvirškintas maistas keliaudamas per virškinamąjį traktą skleidžia toksinus, kurie yra įsiurbiami į kraują ir taip nuodija organizmą.

Kava sumažina kraujagyslių elastingumą

Viena studija parodė, kad kavą geriačių žmonių kraujagyslės yra standesnės/mažiau elastingos nei kavos negeriančių žmonių. Kas reiškia kad kavos mėgejai turi didesnę aterosklerozės bei padiddėjusio kraujo spaudimo riziką.

Kofeinas ir miego sutrikimai
Daugelis žino, kad gerti kavą vakare negerai, nes bus sunku užmigti. Bet tik nedaugelis žino ir supranta, kad net ir anksti ryte geriama kava sutrikdo miegą, ypač jei jūs dar patiriate nuolatinį stresą (kas yra būdinga daugeliui šiuolaikinių žmonių).
Mokslininkai nustatė, kad kofeinas sutrikdo svarbiausią miego fazę - gilų miegą, per kurią organizmas remontuoja per dieną nualintą organizmą ir jei ši fazė yra nesutrikdoma, ryte žmogus atsikelia gerai pailsėjęs ir kupinas jėgų pradėti dieną, kas šiais laikas yra labai reta.

Užburtas ratas
Taip gaunasi užburtas ratas - kofeinas sutrikdo gilaus miego fazę ir žmogus ryte atsikelia nepailsėjęs ir, aišku, siekia kavos puodelio. Organizmas gauna dar vieną kofeino dozę ir tai reiškia, kad ateinančios nakties miegas vėl bus nepilnavertis. Deja, tokioje karuselėje sukasi labai daug žmonių, kol galų gale nualina organizmą ir prireikia medikų pagalbos, kurie, aišku, nemato jokio ryšio tarp kavos vartojimo ir sveikatos sutrikimo ir paskiria kokių nors nieko su sveikata daryti neturinčių vaistų, kurie per kurį laiką sukelia dar didesnes sveikatos problemas ir reikia dar kelių vaistų.

Vyresniems kava dar pavojingesnė
Beje, vyresniems žmonėms kofeinas yra dar žalingesnis, kadangi jų medžiagų apykaita yra lėtesnė ir dėlto kofeinas ilgiau išlieka kūne. Tyrimai parodė, kad kofeinas labai pablogina vyresnių žmonių protinę veiklą ir sveikatą.

Kava sutrikdo vitaminų ir mineralų pasisavinimą
Nuodingos medžiagos, esančios kavoje, skatina B grupės vitaminų pašalinimą su šlapimu ir, kaip jau minėjau, prarandamas gyvybiškai svarbus kalcis bei kiti mineralai. Tyrimai parodė, kad kofeinas trečdaliu padidina kalio praradimą. Ir mineralų praradimas dar labiau padidėja, kai kava geriama su cukrumi. Mokslininkai mano, kad mineralų praradimas yra dėl to, kad kofeinas sutrikdo inkstų funkciją sugrąžinti (resorbciją) į kraują kalcį, magnį, kalį ir kitus mineralus.

Visai neseniai į šį sąrašą buvo įtrauktas ir dar vienas labai svarbus mineralas - cinkas. Kofeinas taip pat pablogina ir geležies įsisavinimą.

Kofeinas ir protinės ligos
Yra manoma, kad net ir saikingas kavos vartojimas sukelia lengvą depresiją, kas labai būdinga šiuolaikiniam žmogui.
Tyrimuose žmogui suleidus 500mg kofeino (vienas puodelis kavos vidutiniškai turi apie 100mg kofeino), po valandos išsivystydavo sunkios protinės ligos simptomai - haliucinacijos, paranoja,
panika, depresija. Suleidus tą patį 500mg per vieną dieną, bet reguliariais intervalais, išsivystė lengvos formos simptomai, kuriems slopinti žmonės paprastai vartoja raminančius vaistus ar antidepresantus.

Kofeinas ir galvos skausmas
45 milijonai amerikiečių (iš 300 milijonų populiacijos) kenčia nuo galvos skausmų. 17 milijonų turi sunkesnę galvos skausmo formą - migreną. Daugelis net nepagalvoja, kad kava yra viena pagrindinių galvos skausmo priežasčių ir galvos skausmą malšina nuskausminamais vaistais, kurie tik nuodija organizmą. Dar daugiau, 95% analgetikų turi kofeino (kofeinas sutraukia išsiplėtusias smegenų kraujagysles, kas atsitinka išgėrus alkoholio). Jie veikia panašiai kaip narkotikas - gavus dozę kuriam laikui skausmas praeina ir pasidaro geriau, bet, aišku, tik labai trumpam. Ir taip toks žmogus tampa priklausomas ne tik nuo kavos, bet ir nuo vaistų, bei krauna pelnus farmacijos kompanijoms. Taip pat galvos skausmas tampa vis intensyvesnis.
Kofeino (kofeino nebuvimo) sukeltas galvos skausmas yra dėl kraujagyslių plėtimosi, o reguliarus kofeino vartojimas galvos kraujagysles susiaurina. Kai kofeinas yra nevartojamas, kraujagyslės sugrįžta į normalų diametrą (ar beveik normalų) ir taip pagerėja kraujotaka ir daugiau kraujo patenka į smegenis. Šis netikėtas kraujo antplūdis ir sukelia galvos skausmus. Priedo neseniai buvo nustatyta, kad kavos ir  nuskausminamųjų vaistų kokteilis per kuri laiką gali labai sugadinti kepenis.
Taip pat galvos skausmas dažnai būna dėl dehidratacijos (vandens trūkumo) ir kava kaip tik ir prisideda prie organizmo dehidratacijos (vandens praradimo).


Antinksčių išsekimas

Kava (ir stresas) prisideda antinksčių išsekimo, ko rezultatas yra visokios alergijos, nemiga, dažnas nuovargis (plačiau apie antinksčių išsekimą ateityje).


Kofeinas ir moterys

Kofeinas labiau kenkia moterims ir dar labiau kenkia vaisiui (kai moteris yra nėščia). Kofeinas sukelia geležies trūkumą, ištraukia iš kaulų kalcį, kas sukelia osteoporozę (greitai lūžtantys kaulai dėl mineralų (daugiausia kalcio) praradimo). Kofeinas trumpam pakelia nuotaiką, bet tai veda į ilgalaikę depresiją. Jei moteris geria kavą (2-3 puodeliai per dieną) per nėštumą, tai rizikuoja, kad kūdikis gims mažesnio svorio. Kofeinas, kaip ir alkoholis, per placentą labai lengvai patenka į vaisių ir taip jį nuodija. Todėl kofeino vartojimas padidina persileidimo tikimybę ar priešlaikinį gimdymą.

Kūdikiai, kurių motinos per nėštumą gėrė kavą ar kitus kofeino turinčius gėrimus, gali gimti su kofeino nebuvimo sindromu (šis atvejis nėra dažnas bet pasitaiko): dažnai verkia, nemiega. Šis sindromas labai panašus į narkomanių motinų vaikų. Todėl, mielos moterys ir būsimos mamos, jei nesirūpinate savo sveikata, tai bent pagalvokite apie savo būsimus vaikus.

Kofeinas ir kontracepcija

Moterims, vartojančios kontraceptines piliules, prireikia dvigubai daugiau laiko pašalinti kofeiną iš organizmo. Kofeinas vidutiniškai organizme išbūna 3-7 valandas.

Kofeinas ir vaisingumas

Pagal American Journal of Epidemiology, moterys, kurios per dieną suvartoja 300mg ir daugiau kofeino (apie 3 puodelius kavos), dvigubai pablogina šansus pastoti. Tokioms moterims gali prireikti metų ar net daugiau kol jos pastos.

Kava pupelės vienas labiausiai vartojamų  produktų
Kava yra vienas labiausiai paplitusių maisto produktų, nes ji yra legalus narkotikas ir dauguma žmonių yra nuo jos priklausomi. Taip pat kavos pupelės yra vienas labiausiai purškiamų augalų, kas ne tik teršia aplinką, bet ir labai kenkia jūsų sveiktai. Taip pat dėl kavos ir kitų produktų išaugusios paklausos yra kertami Amazonės miškai, kurie vadinami žemės plaučiais.
Kavos auginimas ir paruošimas reikalauja labai daug gamtinių (vandens ir kt.) bei energetinių išteklių. Per metus pasaulyje suvartojama 12 tūkst. tonų kavos. Kai vienas kavamedis (ant kurio auga kavos pupelės) per metus duoda apie 1kg kavos pupelių, tai reikia 12 milijardų kavamedžių, tai galite įsivaizduoti, kokių plotų reikia (apie 50 milijonų hektarų). Jei dar pridėsime kakavos medžių - cacao (kakava, iš kurios gaminamas šokoladas), cukranendrių ir vynuogių (vynui), tai gausime milijonus hektarų žemės ploto, kuris yra naudojamas gaminti legaliems nuodams, kai ši žemė galėtų būti naudojama geros kokybės maistui auginti ir taip padėtų išvengti maisto trūkumo.


Kaip atsikratyti kavos priklausomybės?

Kavos atsisakyti yra nelengva, nes, kaip jau sakiau, tai yra narkotikas (vis dar legalus), kurį jūs vartojote daugelį metų. Kofeino detoksikacija (kai nustojama gerti kavą) gali sukelti galvos
skausmus, lengvos formos depresiją, nuovargį ir kitus nemalonius simptomus. Savo knygoje Chemske aprašo metodą, kaip laipsniškai lengvai atsikratyti kavos priklausomybės pakeičiant kavą žolelių arbata. Tačiau šis procesas yra gana ilgas. Užtrunka apie 60 dienų, kol organizmas išsivalo nuo kofeino, bet tai galima pagreitinti pasninkaujant ar valgant tik žalią maistą (vaisius ir daržoves).

Kava be kofeino - ne išeitis
Jus turbūt žinote, kad yra taip vadinama kava ir arbata be kofeino, bet tai toks pat skirtumas kaip tarp kolos ir dietinės kolos. Iš kavos išimti kofeiną naudojami chemikalai, kas be kofeino kavą padaro dar labiau nuodingą.

Kavos klizmos
Ar kava gali būti naudinga? Taip, ji gali būti naudinga tulžies pūslei ir žarnynui valyti. Tam gerai kavos klizmos. Bet įspėju, kad reikia daryti su specialisto priežiūra, nes didesni akmenys gali užblokuoti tulžies lataką. Jei domina, parašykite e-paštą - galiu atsiusti straipsnį apie kavos
klizmas, bet klizmos turi pašalinių efektų ir reikia gerai pasverti visu už ir prieš.

Kofeino turi ir arbata

Visi žino, kad kava turi kofeino, bet tik nedaugelis žino, kad arbata taip pat turi kofeino, todėl ja piktnaudžiauti taip pat nereikėtų. Tačiau iš arbatos kofeinas yra įsisavinamas daug lėčiau ir taip pavojingas kofeino poveikis labai sumažėja.

Kofeinas energetiniuose gėrimuose

Daugelis energetinių gėrimų turi labai daug kofeino. Ir jų poveikis labai panašus į kavos. Šioje website galite pasižiūrėti, kiek kofeino yra įvairiuose energetiniuose ir putojančiuose gėrimuose. Pvz., Redbull skardinėje yra 80mg, dietinėje koloje - 45mg. Pabaigoje pateikiu kofeino poveikių organizmui sąrašą


Kofeino poveikis organizmui:

  • Energijos svyravimai ar nuovargio periodai
  • Nuotaikos svyravimas ir depresijos periodai, galvos skausmai
  • Blogas virškinimas - vidurių pūtimas it t. t.
  • Padidėję priešmenstruaciniai simptomai, skausmingos krūtys
  • Nemiga
  • Padidėjęs nerimas, nervingumas, irzlumas, piktumas
  • Atsikėlus jaučiamas nuovargis
  • Aukštas kraujo spaudimas
  • Opos
  • Anemija (mažakraujystė)
  • Dėl pablogėjusios kraujotakos šąlančios galūnės

Kofeino atsisakymo simptomai:

  • Galvos skausmas
  • Depresija
  • Stiprus nuovargis
  • Dezorientacija
  • Padidėjusi raumenų įtampa
  • Pykinimas
  • Vėmimas

Straipsnis parengtas pagal knygą ‘Caffeine Blues: Wake Up to the Hidden Dangers of America’s #1 Drug’
http://www.amazon.com/Caffeine-Blues-Hidden-Dangers-Americas/dp/044667391

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Rodyk draugams

Diabetas - pagydoma liga

2008-05-25

Diabetas plinta epidemiškai

Diabetas yra angliavandenių įsisavinimo sutrikimas, kuris epidemiškai plinta daugelyje šalių įskaitant Lietuvą.

Diabetas yra dviejų tipų: pirmo tipo (5% visų diabeto atvejų) dažniausiai atsiranda labai ankstyvame amžiuje. Šį tipą turinčių žmonių kasa negamina insulino arba gamina nepakankamai. Todėl žmonės turi vartoti insuliną, nes kitaip jie atsidurtų komoje (prarastų sąmonę) ir greitai  mirtų.

Antro tipo diabeto simptomai

  • Labai didelis troškulys
  • Dažnas ir gausus šlapinimasis
  • Susiliejantis vaizdas
  • Viršsvoris (beje, pavojingiausi yra riebalai apie pilvą, juosmenį. Mažiau pavojingi ant šlaunų)
  • Impotencija
  • Grybelinė infekcija
  • Galūnių nejautrumas
  • Kūno niežėjimas

Antro tipo diabetas

Antro tipo diabetas (95% visų diabeto atvejų) dar kitaip vadinamas - nejautrumu insulinui, nes antro tipo diabetikai turi pakankamai insulino, tik dėl neaktyvaus gyvenimo būdo, streso ir blogos mitybos ilgai prievartautos organizmo ląstelės tampa nejautrios insulinui. To rezultatas - gliukozė nebepatenka į ląsteles (insulinas yra kaip raktas, kuris atrakina ‘ląstelių vartus’ gliukozei), pakyla gliukozės kiekis kraujyje, žmogus jaučiasi pavargęs ir t.t. Taip pat, kadangi ląstelės negaudamos gliukozės (energijos) pradeda badauti, jos siunčia signalą kasai gaminti dar daugiau insulino. Taip insulino kiekis kraujyje padidėja dar labiau, kas sukelia dar viena problemą, nes padidėjęs insulino kiekis turi pašalinius efektus (padidėja kraujo spaudimas, nuolat jaučiams alkis ir kt.). Kai ląstelės net kasos pagamintam insulinui tampa visiškai nejautrios, gydytojai paskiria insulino vaistus - kas tik dar labiau apsunkina situaciją.

Kodėl ląstelės tampa nejautrios insulinui?

Viena pagrindinių priežasčių yra ta, kad dauguma šiuolaikinių žmonių gyvena labai nejudrų gyvenimo būdą ir suvartoja daugiau energijos (maisto kalorijų) nei jo organizmui reikia. Blogiausia yra tai, kad tokie žmonės vartoja labai daug cukraus ir kitų greitai įsisavinamų angliavandenių (baltos duonos, kitų baltų miltų gaminių, o valgyti baltų miltų produktus, tai tas pats, kas valgyti cukrų), kurie labai greitai patenka į kraują (gliukozės forma) ir taip padidina gliukozės kiekį kraujyje. Kurį laiką organizmas naudodamas insuliną perteklinį gliukozės (energijos) kiekį sugeba paversti į riebalus ir taip padėti į saugyklą (apie pilvą šlaunis ir kitas kūno vietas). Bet po kurio organizmas nusilpsta ir ląstelės tampa nejautrios insulinui. Nejautrumas atsiranda ir dėl to, kad organizmui esant nejudriam energijos poreikis labai sumažėja ir ląstelės gliukozės vartoja daug mažiau. Rezultatas - organizmas nesunaudoja ir nebesugeba perteklinio gliukozės kiekio paversti riebalais ir tada padarius kraujo testą diagnozuojamas antro tipo diabetas.

Gliukozė (kraujyje esanti cukraus forma) yra gyvybiškai svarbi

Organizmo ląstelėms reikia gliukozės (cukraus forma kraujyje) ir yra labai svarbu, kad kraujyje nuolat būtų atitinkamas gliukozės kiekis (nevalgius cukraus 5,5 mmol/l). Kasa nustoja gaminti insuliną, kai gliukozės lygis nukrinta žemiau 4,7. ir tada pradedamas naudoti glikogenas ir riebalinės rūgštys.

Jei kraujyje atsiranda perteklinis gliukozės kiekis - nesunaudojama energija- insulinas ją paverčią į glikogeną ir riebalus ateities naudojimui, jei trūktų maisto . Deja, tai būdavo aktualu mūsų protėviams - jie iš energijos sankaupų sugebėdavo ištverti badą, pabėgti nuo priešų ar naudoti intensyviai dirbant. Tačiau šiandien daugelis žmonių turi maisto daugiau negu pakankamai ir dažniausiai tos atsargos niekada nenaudojamos, išskyrus kai žmogus pradeda aktyviau gyventi ir sunaudoja daugiau energijos negu suvalgo maisto.

Insulino svarba

Insulinas yra daug svarbesnis, nei tik sumažinti cukraus kiekį kraujuje ir paversti perteklinę energiją į riebalus. Tyrimai parodė, kad sumažinus insulino kiekį kraujyje, labai padidėja gyvenimo trukmė ir tie bandymai buvo atlikti su labai daug gyvų organizmų, įskaitant žmones.

Chroniškos ligos atsiranda dėl ląstelių ‘nesusikalbėjimo’

Pasak gyd. R. Rosedale, visos chroniškos ligos atsiranda dėl to, kad organizmo ląstelės nebesusikalba (neperduoda informacijos viena kitai). Ir diabetas yra liga, kai ląstelės nebesusikalba su insulinu.

Leptino reikšmė

Pasirodo, kad kitas hormonas leptinas reguliuoja sotumą, siųsdamas signalą smegenims, kad organizme yra pakankamai energijos arba dar reikia daugiau ir svarbiausia, ką daryti su pertekline energija - siųsti į ląsteles ar pavesti į riebalus. Naujausi tyrimai parodė, kad ar žmogus taps diabetiku ar ne labiausiai priklauso nuo kepenų ir smegenų veiklos. Taip pat leptinas ir riebalai labai įtakoja organizmo uždegiminius procesus ir tai turi tiesioginį ryšį su širdies ligomis, Alzhaimeriu ir diabetu.

Diabetas ne genetinė liga

Diabeto atvejų labai padaugėjo tik per paskutinius 50 metų. Daugelis genų ramiai snaudžia užkulisiuose ir tik netinkamas gyvenimo stilius juos įjungia - aktyvuoja. Genetika tik pasiteisinimas, kad tai mano tėvų ar senelių kaltė ir aš čia niekuo dėtas, bet tai visiška nesąmonė ir labiausiai apmaudu, kad šia nesąmone tiki nemaža dalis gydytojų. Dažniausiai diabetas yra dėl paveldėtų blogų mitybos įpročių ir žalingo gyvenimo stiliaus.

Perteklinis riebalų vartojimas - dar viena diabeto priežastis

Yra manoma, kad dar viena diabeto priežastis yra perteklinis riebalų ir ypač blogųjų riebalų (hidrogenizuotų riebalų - margarinas, tepieji mišiniai, rapsų, sojos aliejai ir kt.) vartojimas. Nes perteklinis riebalų kiekis kraujyje apsunkina insulino priėjimą prie gliukozės. Riebalai yra labai sunkiai virškinami ir dauguma jų yra paverčiami į gliukozę.

Stresas - kelias į diabetą

Taip, stresas yra viena iš padažnėjusio diabeto priežasčių. Žmogui patiriant stresą organizme padaugėja adrenalino (streso hormono) ir organizmui duodamas signalas, kad reikia sutelkti visas pajėgas kovoti ar bėgti nuo priešo (taip kraujyje padidėja cukraus kiekis - į kraują išmetami visi raumenų ląstelėse ir kepenyse saugomi ištekliai (glikogenas, bet ne riebalai). Deja, šiandieną tų priešų labai beveik nebėra ir stresą sukelia mintys ar gyvenimo stilius ir net ir patirdamas stresą žmogus neatlieka jokios aktyvios fizinės veiklos tam cukraus kiekiui sumažinti. Padidėjus cukraus kiekiui ir jo nenaudojant, organizmas turi gaminti insuliną, kad tą perteklinę gliukozę paverstų į riebalus. O žinant, kad daug žmonių didesnį ar mažesnį stresą patiria nuolat - tai labai sutrikdo cukraus reguliavimą ir per ilgesnį laiką priveda prie diagnozuojamo diabeto.

Antidepresantai sutrikdo angliavandenių apykaitą

Tyrimai parodė, kad antidepresantai ne tik kad nepagydo depresijos, bet dar ir sukrikdo angliavandenių apykaitą ir taip sukelia diabetą.

Daugelis vaistų nuo diabeto - neveiksmingi

Deja, daugelis gydytojų nesupranta diabeto, ir jų patarimai, pagal gyd. R. Rosedale, daro daugiau žalos nei naudos. Kaip sakoma, nėra blogų mokinių yra tik blogi mokytojai. Beje, žodis ‘doctor’ (gydytojas) išvertus iš lotynų kalbos reiškia ‘mokyti’. Deja, labai mažai gydytojų tą daro. Norint laimėti mūšį reikia žinoti priešą

Deja, šiuolaikinė medicina vis dar mano, kad diabetas yra tik ‘cukraus liga’. Pagal Ron Rosedale, insulino pagrindinė užduotis yra ne kontroliuoti cukraus kiekį kraujuje, o paversti perteklinę energiją į saugoti tinkamą formą - glikogeną ir riebalus.

Daugelis vaistų nuo diabeto yra neveiksmingi ir gydo tik simptomą - bando sumažinti cukraus kiekį kraujuje padidindami insulino kiekį, bet tai labai trumparegiškas sprendimas, kuris per ilgesnį laiką tik dar labiau pablogina situaciją. Pakeltas insulino kiekis sukelia šias pasekmes:

  • Širdies ir kraujagyslių ligas
  • Padidėjusį kraujo spaudimą
  • Vėžį
  • Viršsvorį
  • Ir daug kitų ligų

Aišku, tai labai pelninga vaistus parduodančioms farmacijos firmoms, bet ne žmogui, kuriam anksčiau ar vėliau pasirodo labai nemalonūs vaistų aukščiau išvardinti pašaliniai efektai. Perteklinis insulino kiekis yra toksiškas organizmui, o toksinai sukelia ligas

Antro tipo diabetas yra 100 % pagydomas


Taip, antro tipo diabetas yra 100 % pagydomas (skirtingai nuo to, ką jums sako gydytojai) ir be jokių vaistų. Reikia tik dviejų dalykų - sureguliuoti mitybą ir pradėti sportuoti. Net kai kurie medicininiai tyrimai parodė, kad antro tipo diabetas gali būti išgydytas daugumai ligonių 1995 metais Journal of Applied Physiology (US medicinos žurnalas) paskelbtame tyrime rašoma, kad sureguliavus mitybą ir pradėjus sportuoti, pusei žmonių (tyrime dalyvavusių) antro tipo diabeto simptomai visiškai išnyko per tris savaites. Įsivaizduokit, ką galima padaryti per ilgesnį laiką.

Kaip išgydyti antro tipo diabetą?

Kaip sakiau, antro tipo diabetas yra lengvai išgydomas, tik, aišku, reikia įdėti pastangų. Pirmiausia, reikia pradėti sportuoti. Aktyvumas pagerina organizmo medžiagų apykaitą (metabolizmą) ir ląstelės pradeda reikalauti daugiau energijos (gliukozės) ir per kurį laiką pradeda reaguoti į insuliną.
Tikrai neįmanoma išgydyti diabeto nesportuojant. Bet sportavimas gali būti labai paprastas ir čia nereikia nei specialių priemonių ar gabumų - viską galimą atlikti namuose ar lauke.

Reikia pradėti pamažu ir palaipsniui didinti laiką ir intensyvumą. Jei turite širdies problemų, prieš pradėdami pasikonsultuokite su gydytoju.

Greitas vaikščiojimas - vienas geriausių sportų ir nieko nekainuoja. Taip pat gerai važinėti dviračiu. Bet galit daryti tai, kas jums patinka - svarbiausia judėti ir būti aktyviam.

Beje, sportuoti reikia reguliariai - geriausia kiekvieną dieną. Ir tik nesakykit labai paplitusios nesąmonės - ‘nėra laiko’. Ne laiko nėra, o noro. Tik paskaičiuokite, kiek prie tos kvailos dėžės - televizoriaus (dauguma laidų neturi jokios vertės ir tik plauna smegenis) - prasėdite. Jei nesugebate jo atsisakyti, siūlau jį tiesiog išmesti. Tarp kitko, aš namuose neturiu televizoriau ir tik kartas nuo karto jį pažiūriu darbe (dažniausiai Discovery kanalą).

Įvarius pratimus galite daryti ir namie (jei manote, kad esate labai užimtas) - padarykit vienos minutės pertraukėlę ir padarykit 20 pritūpimų ar 20 atsispaudimų (ar kiek jūs padarot). Na, naudokite vaizduotę. Vieni geriausių rezultatų pasiekiami darant pratimus intervalais, bet čia yra aukštesnis lygis ir reikia bent minimalaus fizinio pasiruošimo. Jie norite daugiau, atsiuskite e-paštą.

Mityba sergant antro tipo diabetu

Mityba yra labai svarbi ir pirmiausia reikia griežtai nustoti vartoti cukrų ir jo turinčius gaminius (tik jau nekeiskit cukraus saldikliais, nes jie yra nuodingi ir dar blogiau nei cukrus - daugiau apie tai ateityje). Vieninteliai natūralūs saldikliai, kurie mano žiniomis nepakelia cukraus kiekio kraujyje, yra stevia ir agavė (pastarojo geriau nenaudoti, nes jis turi daug fruktozės), tačiau ir jais piktnaudžiauti nereikėtų (nežinau, ar Lietuvoje juos parduoda).

Balta duona ir baltų miltų gaminiai (makaronai, sausainiai, balti ryžiai ir kt.). Balta duona ir balti miltai yra tas pats, kas cukrus, ir norint išgydyti diabetą ar nuo jo apsisaugoti, niekas šių produktų neturėtų liesti. Į šią kategoriją įeina visi sausainiai, bandelės, picos, balti ryžiai ir t. t.

Alkoholis - daugelis žmonių nežino, kad alkoholis yra ne kas kitas, o cukrus (fermentuotas) ir jis labai pakelia cukraus kiekį kraujyje. Beje, 1 gramas gryno alkoholio turi 7 kalorijas, kai 1 gramas angliavandenių - 4, 1 gramas riebalų 8. Todėl alkoholiui - ne, kuris taip pat yra neurotoksinas ir tirpdo smegenis (turbūt dėlto šiais laikais tiek daug ‘besmegenių’).

Pienas. Taip, reikia vengti pieno, kuris, beje, yra skirtas veršiams (daugiau apie pieno žalą kitą kartą), o ne suaugusiems žmonėms. Pienas turi cukraus, kurio suaugusių žmonių organizmas net nesugeba suvirškinti. Jei jau negalite visiškai atsisakyti pieno produktų, tai bent jau valgykite liesą varškę, kefyrą ar jogurtą. Na, iš dalies dar šviežią nepasterizuotą pieną, nes pasterizacija tiesiog pakeičia molekulinę pieno struktūrą ir taip padaro jį beveik nevirškinamą (plačiau apie pieną ateityje).

Riebalai. Venkite hidrogenizuotų riebalų - margarinų, tepiųjų mišinių ir visų produktų, kurie turi hidrogenizuotų riebalų, o tokių produktų yra labai daug (skaitykite etiketes). Taip pat venkite rapsų, sojų ir kitų aliejų, kuriuose vyrauja omega 6 riebiosios rūgštys. Kaip sakiau, riebalai apsunkina insulino priėjimą prie angliavandenių, tai net ir gerus riebalus (alyvuogių aliejus, kanapių aliejus, avokadus, linų sėmenų aliejus) reikia vartoti saikingai.

Sultys ir putojantys gėrimai

Antro tipo diabetikai ir kiti, norintys veikai gyventi, turi vengti sulčių ir putojančių gėrimų. Sultys turi daug cukraus ir neturi skaidulų, o tai labai pagreitina cukraus patekimą į kraują. Putojantys gėrimai, tai tiesiai šviesiai sakant - nuodai - buteliukas coca-colos turi apie 10 šaukštelių cukraus. Dietinės kolos taip pat netinka diabetikams, nes jos pagamintos su dirbtiniais saldikliais, kurie skatina insulino gamybą, kas dar labiau alina kasą. Burnoje receptoriai aptinka saldumą ir taip siunčia signalą kasai gaminti insuliną, nes greitai i kraują pateks gliukozės. Deja, saldikliai gliukozės neturi ir taip žmogus pradeda jausti alkį ir dažnai ieško kokio nors užkandžio (daugeliu atvejų užkandžiaujama blogu maistu) alkiui numalšinti.

Ką valgyti sergant diabetų?

Reikia valgyti daug skaidulų turintį maistą, nes tai sulėtina cukraus (gero) įsisavinamą (visi kompleksiniai (grūdai) ar paprasti (vaisiai) angliavandeniai yra paverčiami į gliukozę, nes
kitaip organizmas jų neįsisavintų). Pirmiausia reikia valgyti daug daržovių (tik ne bulves), nes jos turi daug skaidulų ir labai mažai angliavandenių. Daržoves geriausia valgyti žalias, nes verdant sunyksta visi enzimai ir daugelis vitaminų. Beje, nepaisant to, kad šiandien vaisiai ir daržovės turi daug mažiau vitaminų ir mineralų, jos vis tiek yra vienas geriausių maisto produktų ir daug geriau nei sintetiniai papildai.

Nereikia bijoti vaisių. Daugelis gydytojų diabetikams liepia vengti vaisių, kas, mano žiniomis, yra klaidinga. Daugelis vaisių nepadidina gliukozės kiekio kraujyje ar padidina labai nežymiai, nes jie turi skaidulų. Švieži vaisiai turi enzimų, kurie padeda juos suvirškinti ir taip organizmas nenaudoja savo enzimų ir tokiu būdu sumažina kasos krūvį. Aišku, reikia vengti džiovintų vaisių, taip pat labai saikingai vartoti vynuoges bei bananus. Diabetikams labai gerai obuoliai. Nerafinuoti grūdai (grikiai, avižiniai, kvietiniai, ruginiai dribsniai ir kiti) turi daug skaidulų ir yra gerai. Tačiau yra manoma, kad daugelis diabetikų vartoja per daug kompleksinių angliavandenių, todėl net ir nerafinuotų grūdų per daug vartoti  nereikėtų.

Cinamonas -padeda reguliuoti cukraus lygį kraujyje

Cinamonas yra labai gerai diabetikams, nes jis padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Tyrimai parodė, kad cinamonas turi vandenyje tirpstančio polifenolio MHCP, kuris, kaip parodė testai, imituoja insuliną ir aktyvuoja jo receptorius, ko pasekmė - ląstelės vėl tampa jautrios insulinui ir insulinas reguliuoja cukraus kiekį kraujuje. Per tyrimus savanoriams buvo duodama 1, 3 ar 6 gramai cinamono miltelių per dieną po kiekvieno valgio. Po dviejų savaičių tyrimo dalyviams, kurie vartojo cinamoną, cukraus kiekis vidutiniškai sumažėjo 20%, kas yra labai geras rezultatas. Dalyviams nustojus vartoti cinamoną, cukraus kiekis kraujyje per kurį laiką vėl pakilo. Kai kurie tyrimo dalyviai net visiškai sunormalizavo cukraus kiekį kraujyje. Taip pat tyrimo dalyviai sumažino kraujo riebalus (trigliceridus) ir blogąjį cholesterolį, kuris turi įtakos insulino veiklai. Gydytojas Andersonas rekomenduoja suvalgyti ¼ - tąją šaukštelio su kiekvienu valgiu. Blogiausia kas gali atsitikti vartojant cinamoną - tai nieko neatsitikti (nebus jokio teigiamo ar neigiamo efekto).

Ikidiabetinė stadija

Yra dar ir ikidiabetinė stadija (sindromas X), kai gliukozės kiekis kraujyje yra didesnis nei normalus, bet dar nėra toks aukštas, kad žmogui būtų diagnozuotas diabetas. Taip pat kasa gamina daugiau insulino kad kompensuotų ląstelių nejautrumą (hyperinsulinimia). Daugelis tokių žmonių net neįtaria, kad jie yra ikidiabetinėje stadijoje ir yra paskaičiuota, kad ikidiabetinėje stadijoje yra ketvirtadalis amerikiečių. Tai yra labai pavojinga ir per ilgesnį laiką sukelia širdies ir kraujagyslių ligas, labai kenkia inkstams, bei akims ir galima net visiškai prarasti regėjimą. Sindromą X dažniausiai turi nutukę, viršsvorį turintys ir neaktyvūs žmones. Sindromą X turintiems žmonėms ypač svarbu imtis aktyvių veiksmų ir pradėti keisti situaciją, kol dar nediagnozuotas antro tipo diabetas. O visi veiksmai yra tie patys kaip ir sergant antro tipo diabetu.

Diabetikams naudingi vitaminai ir mineralai

  • Chromas - tyrimai parodė, kad labai naudingas reguliuojant cukraus kiekį kraujyje
  • Vanadis (Vanadium)
  • Magnis - taip pat labai naudingas

Bet reikia, kad papildai būtų tik aukštos kokybės. Jei domina, galiu atsiusti straipsnį, kaip atsirinkti geros kokybės papildus - atsiųskit e-paštą info [eta] lifecoachandy.co.uk Taip pat yra specialiai diabetikams skirtų papildų, bet, mano nuomone, dauguma jų neturi jokios naudos ir yra tik pinigų leidimas vėjais. 90% papildų ne tik kad neturi jokios naudos, bet dar ir yra toksiški, o Lietuvoje geros kokybės papildų beveik nėra.

Rezultatai priklauso nuo jūsų

Baigdamas pasakysiu, kad informaciją turite, dabar tik reikia imtis veiksmų ir pradėti keisti gyvenimo stilių. Viskas priklauso nuo jūsų. Kaip sakoma, gali arklį privesti prie vandens, bet jei jis nenori gerti - niekaip nepriversi. Rezultatai ne visada pasirodo greitai, todėl reikia kantrybės ir nuoseklumo. Dar būtinai perskaitykite naujesni straipsnį apie diabeto gydymą ir pagydymą:

Diabetas pagydomas per keletą savaičių

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition

http://www.buksveikas.net/

Facebook


Rodyk draugams

Alyvuogių aliejus ir kiti sveikatai naudingi riebalai

2008-04-18

Kokie riebalai geriausi?

Šį kartą pakalbėsiu apie tai, kokie riebalai yra naudingi sveikatai. Kaip sakiau, labai gerai vartoti sėmenų aliejų arkanapių aliejų, nes šie riebalai turi omega 3 riebalinių rūgščių, kurių pats organizmas negali pasigaminti ir todėl turi gauti su maistu. Nepaisant to net ir gerus riebalus reikia vartoti saikingai. Ir dar geriau naudoti linų sėmenis ar kanapių sėklas.

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus yra dar vienas naudingas riebalų šaltinis ir yra vienas iš taip vadinamų ‘gydančių riebalų’. Yra manoma, kad prie Viduržemio jūros gyvenantys žmonės (graikai, prancūzai, ispanai, italai ir kt.) yra sveikesni todėl, kad jie gausiai vartoja alyvuoges ir alyvuogių aliejų. Nors alyvuogių aliejus beveik neturi omega 3 riebalinių rūgščių, jis taip pat beveik neturi omega 6 riebalinių rūgščių ir taip nepaveikia omega 3 ir omega 6 santykio, kuris, kaip esu minėjęs anksčiau, turėtų būti ne didesnis nei 1:3. Alyvuogių aliejuje gausu mono nesočiųjų riebalinių rūgščių, dar kitaip žinomų kaip omega 9. Alyvuogių aliejus turi antioksidantų (vit. E, chlorofilo, karotinų ir kt.), kurie, kaip manoma, padeda apsisaugoti nuo vėžio (ypatingai žarnyno). Moksliniai tyrimai parodė, kad alyvuogių aliejus mažina širdies ligų riziką, mažina kraujo spaudimą, mažina kraujo krešumą, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje (kuris nėra toks pavojingas, kaip farmacijos kompanijos ir kai kurie gydytojai bando pateikti, norėdami parduoti kuo daugiau cholesterolį mažinančių vaistų, bet plačiau apie tai kitą kartą). Alyvuogių aliejus skatina tulžies gamybą ir tai pagerina virškinimą ir mažina riziką susidaryti tulžies akmenims.

Kiek reikia vartoti?

Kad pajustumėte alyvuogių aliejaus gerąsias savybes, rekomenduojama vartoti bent du šaukštus per dieną. Nors riebalai yra naudingi, jų nereikėtų vartoti per daug, nes riebalai apsunkina virškinimą. Mano nuomone, kuri yra pagrįsta remiantis žalios dietos atstovais, 30% kalorijų iš riebalų yra per daug.

Alyvuogių aliejus labai tinka kepti

Beje, alyvuogių aliejus gana gerai kepimui (jei vis dėl to kepate), nes jame dominuojančios omega 9 riebiosios rūgštys kaitinamos mažiau oksiduojasi. Tačiau aš patarčiau iš viso nekepti, nes tai labai
blogas maisto apdorojimo būdas ir dažnai valgant keptą maistą labai padidinate vėžio riziką, ypač jei kepate ant rapsų, saulėgrąžų aliejų ar margarino. Mano žiniomis, pats geriausias kepimui yra kokoso aliejus, kuris yra labai sveikas, bet plačiau apie jį kitą kartą. Kepimui taip pat galima naudoti sviestą (gryną 100% sviestą, geriausia kaimišką iš nepasterizuoto pieno).

Kaip pasirinkti geros kokybės alyvuogių aliejų

Prieš jums bėgant į parduotuves pirkti alyvuogių aliejaus pasakysiu, kad ne visi alyvuogių aliejai vienodi ir trumpai paaiškinsiu, kuo jie skiriasi ir kokie yra geriausi.

Extra virgin yra aukščiausios kokybės ir jis yra (turėtų būti) pirmo spaudimo, nerafinuotas, spaustas naudojant tik šalto spaudimo metodą, nenaudojant jokių chemikalų ir nekaitinant. Šis aliejus turi daugiausia antioksidantų. Tai vienintelis alyvuogių aliejus, kurį reikėtų vartoti.

Virgin reiškia antro spaudimo ir, aišku, jo kokybė yra žemesnė.

Pure -rafinuotas ir truputį pridėta nerafinuoto.

Light - yra pats prasčiausias, ir jis net nėra sertifikuotas.

Alyvuogių aliejaus skandalas

Deja, net ir extra virgin alyvuogių aliejus gali būti prastos kokybės, ypač jei jis yra pigus. Kadangi
geros kokybės alyvuogių aliejus yra brangus, tai žmonės, norėdami uždirbti daugiau pinigų, jį skiedžia prastesnės kokybės alyvuogių aliejumi ar net kitokios rūšies aliejumi. Prieš keletą
metų buvo atskleista, kad kelios labai gerai žinomos Italijos firmos skiesdavo ekstra virgin aliejų su žemos kokybės labai rafinuotu lazdyno riešutų aliejumi. Taip pat labai dažnai net ir alyvuogių
aliejus buvo importuojamas iš kitų šalių, bet etiketėje nurodoma, kad jis yra pagamintas iš Italijoje užaugintų alyvuogių. Deja, šis skandalas buvo labai greitai nutildytas naudojant žiniasklaidą ir viskas užsimiršo, tačiau niekas negali garantuoti, kad tokie dalykai nevyksta ir šiandieną. Beje, yra
paskaičiuota, kad tiek, kiek yra parduodamą itališko alyvuogių aliejaus, tai net ir apsodinus visa Italiją alyvuogėmis to derliaus nepakaktų. Todėl išvadas pasidarykit patys.

Todėl, jei leidžia finansinė, padėtis reiktų vengti pigaus alyvuogių aliejaus. O geras kainuoja apie keliasdešimt US dolerių. Taip pat reikia žiūrėti į pagaminimo ir galiojimo laiką, nes net ir šalto spaudimo aliejus po to yra pakaitinamas, kad būtų prailgintas galiojimo laikas. Deja, taip sunaikinami enzimai ir kai kurios kitos naudingos medžiagos.

Kaip pasirinkti geriausią

Pirkite tik ekstra virgin alyvuogių aliejų ir, jei leidžia finansinės galimybės, pirkite ekologišką. Aliejus turi būti tamsiame stikliniame butelyje. Taip pat rinkitės butelį, kuris yra toliausiai nuo krašto, nes jis gauna mažiau šviesos. Niekada nepirkite nuo viršutinės lentynos, nes jis gauna daug šviesos, kuri sunaikina visus antioksidantus. Niekada nepirkite plastikiniame butelyje, nes plastikiniai buteliai yra labai pavojingi sveikatai (plačiau apie tai ateityje). Čia galit nusipirkti geros kokybės alyvuogių aliejaus. Bet pasakau, kad su šiuo puslapiu neturiu jokių finansinių ryšių ir komisinių negaunu. Todėl čia ne reklama, o tiesiog nuoroda, kur galite įsigyti produktą.

http://www.alyvuogiualiejus.lt/

Susiję straipsniai:

Hidrogenizuoti riebalai - legalus nuodas?

Omega 3 riebalinių rūgščių svarba

Hidrogenizuoti riebalai - legalus nuodas?

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition

http://www.buksveikas.net/

Facebook



Rodyk draugams

Omega 3 riebalinių rūgščių svarba

2008-04-05

Praeitame įraše rašiau apie hidrogenizuotų riebalų keliamą pavojų sveikatai. Šiame straipsnyje pratęsiu riebalų temą.

Nepakeičiamos riebalinės rūgštys

Riebalai turi nepakeičiamų riebalinių rūgščių, kurios yra esminė geros sveikatos dalis. Yra dvi pagrindinės nepakeičiamųjų riebalinių rūgščių (poli-nesočiųjų) grupės - omega 3 grupė ir omega
6 grupė. Nepakeičiamos reiškia, kad organizmas jų negali pasigaminti ir turi gauti su maistu.

Omega 3 ir omega 6 santykis

Labai svarbus vartojamų riebalinių rūgščių santykis, kuris idealiai turėtų būti 1:1 ar 1:2. Deja, radikaliai pasikeitus mitybai, šiandien daugumos žmonių suvartojamų riebalinių rūgščių santykis yra 1:15 ar net daugiau. Šis santykis yra labai žalingas sveikatai ir yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės vis daugiau ir daugiau serga chroniškomis ligomis tokiom kaip debetas, artritas, Alzhaimerio, taip pat yra manoma kad perteklinis omega 6 riebalinių rūgščių vartojimas
skatina vėžines ligas.

Omega 3 (alfa linolenin 3 rūgštis ir omega 6 (linoleinė) riebalinė rūgštis

Omega 3 (alfa linoleninė) rūgštis ir omega 6 (linoleinė) riebalinė rūgštis

Omega 6 riebalinės rūgštys vyrauja šiuose aliejuose ir iš jų pagamintuose produktuose: saulėgrąžų, kukurūzų (santykis 1:46), sojų (1:7), sezamo ir žemės riešutų, taip pat margarinuose, nes dauguma jų pagaminti iš šių rūšių aliejų. Todėl patartina šių aliejų vengti. Ypatingai išvardintų aliejų turėtų vengti žmonės, sergantys reumatoidiniu artritu ir kitomis uždegiminėmis ligomis, nes omega 6 grupės riebalai skatina uždegimą.


Omega 3 riebalinės rūgštys mažina uždegimą

Omega 3 riebalinės rūgštys yra priešuždegiminės, todėl jas labai gerai vartoti sergant reumatoidiniu artritu ir kitomis uždegiminėmis ligomis. Taip pat omega 3 riebalinės rūgštys atlieka svarbią veiklą reguliuojant kraujo spaudimą bei cholesterolį, mažina astmos simptomus ir kitus alerginius simptomus,  apsaugo nuo gliaukomos ir stiprina regėjimą, gerina medžiagų apykaitą (metabolizmą).
Omega 3 riebalinės rūgštys gali būti gyvulinės ir augalinės kilmės. Gyvulinės kilmės šaltinis yra riebios žuvys - laisvai gyvenančios lašišos, skumbrės, sardinės, silkės. Bet tik ne žuvų
fermose augintos lašišos, kurios turi mažiau omega 3 riebalinių rūgščių, nekalbant apie tai, kad jos turi labai daug teršalų ir kitų toksinų (plačiau apie fermose auginamas lašišas ir kodėl jų reikėtų vengti ateityje). Laisvėje augančių lašišos ir fermose augintos skiriasi kaip diena ir naktis. Gyvulinės kilmės omega 3 turi daug DHA (Doccosahexaenoinė riebalinė rūgštis) ir EPA (Eicossapentaenoinė riebalinė rūgštis), kurios yra dvi pačios svarbiausios omega 3 grupės riebalinės rūgštys.
Deja, net ir laisvėje augančios žuvys dėl labai užterštų vandenų turi sunkiųjų metalų ir kitų toksinų, todėl net ir laisvėje augusias žuvis reikia vartoti saikingai (2-3 kartus per sav.). Dar galima vartoti žuvies taukus.

Augalinės kilmės omega 3

Labai geras augalinės kilmės omega 3 riebalinių rūgščių šaltinis yra linų sėmenų aliejus. Augalinės kilmės omega 3 riebalinės rūgštys yra ALA (Alfa linoleninė riebalinė rūgštis). Tačiau kad organizmas visiškai įsisavintų augalinės kilmės omega 3 rūgštis, reikia delta-6-desturase (D6D) enzimo, kuris ALA paverčia į DHA ir EPA.

Linų sėmenų aliejus

Nepaisant to, geros kokybės, neapkartęs linų sėmenų aliejus yra labai sveikas, jei jis yra šalto spaudimo. Labai tinka dėti į salotas ar košes, ar net užpilto ant duonos vietoj margarino ar sviesto. Bet reikia prisiminti, kad linų sėmenų aliejus netinka kepimui. Geriausia pirkti lietuvišką ir mano žiniomis geriausias yra „Aletovis” firmos, kuris turi trumpą galiojimo laiką, bet tai reiškia, kad jis yra geros kokybės ir šviežias. Taip pat labai gerai valgyti linų sėmenis. Tik jas reikia sumalti su kavamale ar kuo nors kitu, nes kitaip organizmas jų nesuvirškins. Bet malti reikia tik tam kartui, nes linų sėmenyse esantys riebalai labai greitai oksiduojasi (prisijungia deguonį) ir taip tampa kenksmingi. Beje, linų sėmenys turi labai naudingų skaidulų ir todėl gerai nuo vidurių užkietėjimo.
Graikiški riešutai, moliūgų sėklos taip pat turi augalinės kilmės augalinės kilmės omega 3 riebalinių rūgščių.
Yra labai daug visokių omega 3 riebalinių rūgščių papildų, bet dauguma jų neturi jokios naudos, ir perkant juos tik švaistote pinigus, todėl geriau valgyti riebią žuvį (2-3 kartus per savaitę) ar geros kokybės žuvų taukus, kuriems pagaminti naudojamos aukščiausios kokybės technologijos (AOAC) ir apdorojimo procese nenaudojami  jokie chemikalai.

Kitame įraše pratęsiu riebalų temą.

Susiję straipsniai:

Hidrogenizuoti riebalai - legalus nuodas?

Rapso aliejus - sveikas ar nuodingas?

Alyvuogių aliejus ir kiti sveikatai naudingi riebalai

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition

http://www.buksveikas.net/

Facebook


Rodyk draugams

Hidrogenizuoti riebalai - legalus nuodas?

2008-03-29

Riebalai - nepakeičiama mitybos dalis

Riebalai yra labai svarbi mitybos dalis, tačiau šiandieną žmonės vartoja ‘blogus’ riebalus,
kurie yra pavojingi sveikatai ir normalioje visuomenėje privalėtų būti uždrausti. Taip pat didelė dalis žmonių vartoja per daug riebalų.

Patys pavojingiausi ir vieni labiausiai vartojamų riebalų yra hidrogenizuoti riebalai (pvz., margarinas, tepieji mišiniai ). Faktiškai dar 1978m Pasaulinė sveikatos organizacija (WHO), pasiūlė uždrausti hidrogenizuotus riebalus, bet įtakingi pramonės magnatai sugebėjo paveikti jos vadovus ir taip šis sprendimas yra nepriimtas iki šiol. Šiuo metu jie jau yra uždrausti visuose Niujorko restoranuose ir kai kurios kitos USA valstijos šiuo metu svarsto galimybę juos uždrausti. Danijoje maisto produktai, kuriuose yra daugiau nei 2% hidrogenizuotų riebalų yra uždrausti. Tai patys pagalvokit, jei yra uždrausti Niujorke ir Danijoje, tai yra pakankamai gera priežastis tai daryti.

Hidrogenizuoti riebalai yra gaunami pakaitinant augalinį aliejų (rapsų, saulėgrąžų, sojos, kukurūzų ir kt.) iki labai aukštos temperatūros ir taip pat pridedant vieną vandenilio molekulę. Žodis hidrogenizuotas kaip tik ir kilęs iš angliško žodžio ‘Hydrogen’ (vandenilis). Taip aliejus tampa kietas (kambario temperatūroje) ir panašus į sviestą.

Įdomumo dėlei pasakysiu, kad margarinas pirmiausiai buvo sukurtas riebinti kalakutams, bet vėliau kažkas vėliau nusprendė jį pabandyti ant žmonių.

Hidrogenizuoti riebalai yra dedami į labai daug produktų (ypatingai keptus produktus: sausainius, saldumynus, majonezą ir kt.), todėl reikia atidžiai skaityti etiketes ir analizuoti sudėtines dalis. Labai plačiai naudojami greito maisto restoranuose (McDonald’s, KFC ir kt.), kurių reikėtų vengti, nes ten, mano nuomone, nėra nieko valgomo ir tik pusiau sintetiniai maisto pakaitalai.

Margarinas blogiau nei lašiniai

Margarinas ir hidrogenizuoti riebalai yra daug pavojingesni negu sotieji riebalai, kurie yra neteisingai apkaltinti kaip daugelio ligų sukėlėjai. Nes būsite sveikesni valgydami lašinius nei vartodami margariną.

Ar gali margarinas būti sveikas?

Maisto kompanijos bando reklamuoti, kad margarinas yra labai sveikas produktas, neturintis
cholesterolio ir sočiųjų riebalų (riebalų, kurie sukietėja kambario temperatūroje, pvz., sviestas, taukai, lašiniai ir kt.). Bet tai labai klaidinanti informaciją ir tokie modifikuoti nesotieji riebalai taip pat padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Kai kas net bando reklamuoti, kad margarinas turi omega 3 ir kitų nepakeičiamų riebalinių rūgščių, bet tai tik dar vienas reklaminis triukas.  Margarine esančios omega 3 riebalinės rūgštys yra dirbtinai pridėtos (sintetinės) ir yra tokioje formoje, kad organizmas jų negali pasisavinti. Todėl neužkibkit ant šio reklaminio kabliuko. Visi margarinai yra nuodai ir turėtų būti uždrausti,
bet čia vėl maisto pramonės magnatai nenori paaukoti savo pelno ir taip tęsia nuodiję žmones. Todėl nustokite tikėję, kad valdžia ir kitos institucijos jus apsaugos. Jūs patys turite savimi pasirūpinti ir geriausia, ką jūs galite padaryti - nustoti pirkti. Kai dauguma žmonių nustos pirkę, tai jie automatiškai išeis iš rinkos. Tiesa, reikia pridurti, kad šiandien gamintojai labai sumažino margarinuose esančias transriebalines rūgštis, bet nepaisant to, margarinas yra nesveikas ir sveikatai kenksmingas produktas.

Hidrogenizuoti riebalai ir širdies ligos

Kadangi hidrogenizuotų riebalų struktūra yra pakeista (nenatūrali ir sukurta chemijos laboratorijoje), tai organizmas tokių riebalų neatpažįsta ir negali suvirškinti. Nesuvirškinti riebalai tada nusėda ant kraujagyslių ir taip per ilgesnį laiką susiaurina ir užblokuoja kraujagysles. Tai labai padidina širdies infarkto ir kitų širdies ligų tikimybę. Ne tik kad hidrogenizuoti riebalai yra
nesuvirškinami, organizmas į juos reaguoja kaip ‘priešus’ ir imuninė sistema juos ‘atakuoja’ .To rezultatas - alergijos, kraujagyslių uždegimas ir imuninės sistemos ligos. Kai imuninė sistema nuolat užimta kovojant su neatpažintais riebalais ir kitais alergenais, tai per ilgesnį laiką ji nusilpsta ir nebeturi galios atlikti pagrindinės savo funkcijos - kovoti prieš virusus ir bakterijas ir taip apsaugoti mus nuo ligų.

Jei hidrogenizuoti riebalai vis dėlto sugeba prasibrauti pro imuninės sistemos barjerą, moterims jie dažnai atsiduria krūtyse, sukeldami krūties vėžį. Plaučiau apie krūtų vėžį ir labai pavojingas mamogramas ateityje. Taip pat hidrogenizuoti riebalai sukelia kitų rūšių vėžį, II tipo debetą, moterims 70% padidiną riziką tapti nevaisinga, sukelia gimimo defektus ir daugelį kitų ligų.

1994 metais Harvard Universiteto (USA) mokslininkai nustatė, kad hidrogenizuotų riebalų vartojimas daugiau nei 200% padidina širdies ligų riziką.

Hidrogenizuoti riebalai turi sunkiųjų metalų, tokių kaip nikelio, aliuminio ir kt. likučių. Šie metalai naudojami apdorojimo procese. Patekę į organizmą sunkieji metalai yra labai žalingi ir juos labai sunku išvalyti.

Plačiau apie hidrogenizuotų riebalų keliamą pavojų galite paskaityti M.Adams knygoje ‘Poison in the Food: Hydrogenated Oils’.

Doc. Mary G. Enig ir Meryland Universito atliko įvairius tyrimus, kurie taip pat patvirtina, kad hidrogenizuoti riebalai yra pavojingi sveikatai. Plačiau apie tai galite paskaityti anglų kalba, paspauskite su pele ant mokslininkės vardo.

Apie kitus žalingus riebalus ir kuo juos pakeisti, parašysiu kituose įrašuose.

Susiję straipsniai:

Omega 3 riebalinių rūgščių svarba

Rapso aliejus - sveikas ar nuodingas?

Alyvuogių aliejus ir kiti sveikatai naudingi riebalai

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Rodyk draugams

Cukrus – legalus narkotikas?

2008-03-24

Cukrus - legalus narkotikas

Cukrus yra labai žalingas maisto produktas ir jo reikia vengti kaip maro. Pagal naujausius tyrimus, cukrus yra narkotikas ir cukraus priklausomybės yra sunkiau atsikratyti negu kokaino ir tai yra moksliniais tyrimais įrodytas faktas. Pelėms buvo leista rinktis cukrų, kokainą ar vandenį, ir visos pelės rinkdavosi cukrų. Net ir tos pelės, kurios ankščiau turėjo kokaino, labai greitai ‘persijungė’ į cukrų. Žinant, kiek žmonių šiandien vartoja cukrų, reiškia, kad visi šie žmonės yra narkomanai.

Jūs turbūt paklausite, jei cukrus yra narkotinė medžiaga tai kodėl jis yra legalus? Atsakymas labai paprastas - maisto pramonės magnatai ir lobistai nenori to girdėti, nes cukraus pramonė yra
milijardinis biznis. Jei norite, peržiūrėkite šiuos video. Bet jie yra anglų kalba.

Kaip sužinoti, ar tu turi cukraus priklausomybę

Šie simptomai gali parodyti, kad jūs turite cukraus priklausomybę:

  • Niekaip negalite numesti svorio, net jei nuolat sportuojate
  • Jaučiatės liūdnas (depresija)
  • Blogai miegate
  • Dažnai jaučiatės pavargęs ir letargiškas
  • Aukštas kraujo spaudimas
  • Nuolat norite ko nors saldaus
  • Padidėjęs blogasis cholesterolis (LDL)

Vidutinis vartotojas kartai net nežino, kad jis vartoja labai daug cukraus, nes jis yra dedamas į labai daug produktų, ypatingai pusiau paruoštų ar pagamintų parduotuvėse. Maisto kompanijos moka labai gražiai tai nuslėpti, pateikdamos įvairias jo formas, tokias kaip fruktozės sirupas ir kt. Todėl visada skaitykite ir analizuokite etiketes ir sudėtines dalis: kiek cukraus yra 100-te gramų. Taip pat cukrus gali būti pateiktas kaip fruktozė, gliukozė, sacharozė ir kt.

Cukrus koloje

Labai daug cukraus yra suvartojama geriant ‘kolas’ ir kitus putojančius gėrimus. 0,5l Koca-colos buteliuke yra apie 10 arbatinių šaukštelių cukraus. Todėl nustokite save nuodiję ir pradėkite gerti vandenį. Beje, dietinė kola yra dar blogiau, nes ji pasaldinta dirbtiniai saldikliais, kurie sukelia vėžį ir kitas ligas. Plačiau apie saldiklių žalą parašysiu ateityje. Taip pat labai daug cukraus yra alkoholiniuose gėrimuose.

Cukrus slopina imuninę sistemą

Du arbatiniai šaukšteliai cukraus bent dviem valandoms 50% prislopina imuninę sistemą ir taip atveria kelią infekcinėms ligoms. Žinant, kad dauguma žmonių nuolat naudoja cukrų reiškia, kad jų imuninė sistema yra prislopinta visą dieną ir nenuostabu, kad jie pasigauna slogą, gripą ir kitas infekcines ligas.

Cukraus žala

Cukrus sutrikdo mineralų balansą, ‘ištraukia’ iš kaulų kalcį, kas per ilgesnį laiką veda į osteoporozę (sumažėjęs kaulų tankis ir dėl to jie lengvai lūžta). Perteklinis cukraus vartojimas ‘padaro organizmą rūgštų’. Taip, jūs perskaitėte teisingai - nors cukraus skonis yra saldus, patekęs į organizmą jis jį rūgština - pakeičia rūgščių ir šarmų pusiausvyrą (‘ph’). Plačiau apie ph parašysiu ateityje.

Cukrus skatina blogojo cholesterolio (LDL) gamybą ir sumažina gerąjį cholesterolį (HDL).

Aukštas gliukozės kiekis kraujyje ir fermentacija labai skatina vežinių ląstelių dauginimąsi, todėl jei jums diagnozuotas vėžys, iškart nustokite vartoje cukrų. Plačiau apie vėžį ir natūralų gydymą ateityje. Jei reikia informacijos skubiai, palikite komentarą ir aš su jumis susisieksiu. Perteklinis cukraus vartojimas sumažina jautrumą insulinui, kas veda į antro tipo debetą. Debetas jau yra vadinamas 21 amžiaus maru.

Cukrus skatina ankstyvą senėjimą ir odos susiraukšlėjimą. Man juokinga, kai matau moteris tepant ant veido ir kitų kūno dalių brangius kremus ir po to šlamščiančias saldumynus. Beje, kremai ir kiti kūno priežiūros produktai yra toksiški ir pavojingi sveikatai, bet plačiau apie tai ateityje. Cukraus vartojimas sukelia artritą, astmą, išsėtinę sklerozę ir kitas autoimunines ligas.

Cukrus sukelia širdies ir kraujagyslių ligas, nes jis nusėda ant kraujagyslių sienelių. Cukrus
net gali pakeisti jūsų DNR struktūrą Cukrus gali sukelti kataraktas ir kitas regėjimo problemas. Cukraus vartojimas gali sukelti Alzhaimerio ligą, depresiją ir dar daug kitų ligų. Cukraus vartojimas veda į hormonų pusiausvyros sutrikimus. Cukrus sukelia dantų ėduonį. Jei iš cukraus gautos kalorijos yra nesudeginamos atliekant fizinę veiklą, tai jas organizmas paverčia į riebalus, kurie atsiranda ant jūsų pilvo, šlaunų ar kitų kūno vietų. Tai veda į viršsvorį ir nutukimą. Cukrus sukelia įvairias alergijas maistui ir silpnina imuninę sistemą.

Cukrus cukrui nelygus

Ne visas cukrus yra vienodas. Dauguma vaisių turi nemažai cukraus, bet jis nedaro jokios žalos, nes vaisiai turi skaidulų, kurios sulėtina cukraus įsisavinimą ir duoda mums taip reikalingos energijos. Taip pat vaisiai turi enzimų, kurie padeda suvirškinti ir įsisavinti. Tačiau nevertėtų piktnaudžiauti džiovintais vaisiais, nes jie turi daug didesnį cukraus kiekį ir nebeturi enzimų.

Kuo pakeisti cukrų

Geriausia cukraus iš viso nevartoti, bet jei negalite jo atsisakyti, tai jį galite pakeisti medumi, kuris yra gana geras ir naudingas produktas, tik nereikia juo piktnaudžiauti.

Taip pat cukrų galima pakeisti  klevo sirupu, stevia. Bet aš nežinau, ar Lietuvoje galima gauti šių produktų o jei ir galima tai kokybė gali būti abejotina, todėl geriausia cukrų keisti natūraliu lietuvišku medumi. Beje, stevia nepakelia cukraus kiekio kraujyje ir todėl tinka diabetikams (diabetas, tarp kitko, yra gana lengvai pagydomas!!!!!!!!!!!!!!!! - apie tai ateityje).

O visiems skeptikams siūlau paskaityti šį straipsnį, kur pateikiamos 140 priežasčių nevartoti cukraus ir su  nuorodomis į mokslinius tyrimus. 140+ Reasons Why Sugar Is Ruining Your Life Ypač patarčiau perskaityti šį tyrimą, kur sucrozės (cukraus) vartojimas po valandos fagocitinį rodiklį sumažino beveik perpus, kas reiškia susilpnintą imuninės sistemos veiklą, nes fagocitai yra imuninės sistemos dalis.

Sanchez, A, et al. “Role of Sugars in Human Neutrophilic Phagocytosis.” Am J Clin Nutr. Nov 1973; 261: 1180-1184.

Palikite
atsiliepimus

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Rodyk draugams

Bloga mityba - tiesus kelias į ligas

2008-03-19

Bloga mityba - kelias į ligas

Šį kartą pakalbėsiu apie vieną pagrindinių kelių į ligas - netaisyklingą mitybą. Šiuolaikinė dieta yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl vis daugiau ir daugiau žmonių serga. Ir vakaruose yra toks posakis - ‘savižudybė su šaukštu ir šakute‘.

Kadangi daugumos žmonių dieta yra nepilnavertė ir tik taip vadinamos ‘tuščios kalorijos’, ankščiau ar vėliau organizmui pradeda trūkti vitaminų, makro ir mikro elementų, geros kokybės sočiųjų ir nesočiųjų riebalinių rūgščių. Įdomus faktas - Amerikoje (USA) buvo atliktas labai didelis tyrimas - buvo tirta 10 tūkst. žmonių ir nei vienas iš tų 10 tūkst. negavo minimalios rekomenduotinos dienos normos visų reikalingų makro ir mikro elementų (magnio, kalcio, kalio ir kt.) bei vitaminų.

Keturi maisto produktai, kurių kiekvienas turi vengti

  1. Cukrus
  2. Balti miltai (balta duona ir kiti iš baltų miltų pagaminti produktai)
  3. Hidrogenizuoti ir kiti blogos kokybės riebalai (margarinas ir kt.)
  4. Pieno produktai ir per daug gyvulinės kilmės baltymai

Jei jūsų dietoje vyrauja šios keturios maisto produktų grupės, tai beveik garantuota, kad anksčiau ar vėliau jūs pradėsite sirgti. Deja, daugumos žmonių dietoje kaip tik ir vyrauja šie sveikatai pavojingi maisto produktai. Jūs turbūt sakysite, kad jei dauguma žmonių taip maitinasi, tai kaip gali būti blogai? Atsakymas yra labai paprastas - trys iš keturių žmonių (amerikiečių ir britų) turi bent vieną diagnozuojamą ligą. Bet besivystančios šalys labai sparčiai vejasi šias dvi chroniškų ligų apsėstas tautas. Kituose įrašuose plačiau pakalbėsiu apie kiekvieną šių produktų atskirai

Jei norite būti sveiki, pradėkite keisti gyvenimo stilių ir nustokite vartoję šiuos produktus. Norint išlikti sveikam, reikia vartoti kuo daugiau vaisių ir daržovių ir geriausia valgyti nevirtas ir žalias, nes verdant ir kitaip termiškai apdorojant (verdant, kepant) vaisius ir daržoves, žūsta visi enzimai ir dauguma vitaminų. Taip pat reikėtų rinktis kuo natūralesnius produktus ir, žinoma, skaityti ir analizuoti produktų etiketes. Jei produktas turi ilgą sudėtinių dalių sąrašą ir jei kai kurių iš jų negalima net perskaityti, tai tokį produktą palikite ant lentynos.

Jei leidžia sąlygos, gaminkite maistą namuose, nes dauguma parduotuvėse ir kitur paruoštų produktų turi visokių dirbtinių skonio gerintojų, konservantų, hidrogenizuotų riebalų, modifikuoto krakmolo, dirbtinių saldiklių ir kitų nenatūralių sudėtinių dalių ir chemikalų. Taip pat maisto kompanijos norėdamos kad produktai turėtų ilgesnį galiojimo laiką prideda įvairiausių konservantų ir chemikalų, kurie yra žalingi žmogaus organizmui ir sukelia įvairias ligas, įskaitant vėžį.

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Andy

Rodyk draugams

Viena liga ir daug vardų

2008-03-18

Nefunkcionuojanti ląstelė

Jus turbūt nustebsite, jei pasakysiu, kad yra tik viena liga - nefunkcionuojanti/blogai funkcionuojanti ląstelė. Pirmą kartą tai išgirdęs aš taip pat buvau labai nustebęs ir truputį skeptiškas, bet pasiklausius vos keleto minučių interviu su Raymodu Franciu, kuris
vienos ligos teoriją labai paprastai paaiškina savo knygoje ‘Never be sick again’, tapo aišku, kad tai absoliuti tiesa. Tai viena geriausių iš visų mano perskaitytų knygų apie sveikatą. Išvertus knygos pavadinimą į lietuvių kalbą reiškia ‘ Niekada daugiau nebesirk’. Nemanau, kad ši knyga yra išversta į lietuvių kalbą, todėl trumpai pateiksiu pagrindines mintis.

Kad ir kaip būtų keista, yra tik viena liga - nefunkcionuojanti ar blogai funkcionuojanti ląstelė ir tik gydytojai ir medicina davė skirtingus ir dažnai paprastiems žmonėms nesuprantamus ligų vardus. Bet faktas yra tas, kad ir kokia liga jūs besirgtumėte - tai tik nefunkcionuojanti ar blogai funkcionuojanti ląstelė. Visos ligos yra tik simptomai. Jei jūs sergate bronchitu - nefunkcionuoja/blogai funkcionuoja plaučius sudarančios ląstelės, širdies ligos - nefunkcionuojančios/blogai funkcionuojančios širdies ląstelės ir t. t.

2 priežastys

Pagal R. Francį yra 2 priežastys, kodėl ląstelė pradeda blogai funkcionuoti ar visai nustoja funkcionavusi:

Toksikacija
- Toksikacija pasireiškia tada, kai organizmas yra persisotinęs ir nebegali pašalinti ‘atliekų’ ir energijos apykaitos produktų. Atliekos susikaupia per ilgesnį laiką gyvenant nesveiką gyvenimo būdą ir taip ‘prievartaujant’ savo kūną.

Nepakankamumas ar trūkumas - kad ląstelė gerai ‘dirbtų’, jai reikia pakankamai medžiagų - baltymų, riebalų, angliavandenių, makro ir mikro elementų (kalcio, magnio, seleno, cinko, geležies ir kt.) ir vitaminų. Kai šių medžiagų pradeda trūkti, ląstelė pradeda blogai funkcionuoti.

Taip pat yra šeši keliai į ligą:

  1. Mityba
  2. Toksinai
  3. Neaktyvumas (kai nedaroma jokių fizinių pratimų)
  4. Psichologinis (visos negatyvios mintys, stresas)
  5. Genetinis (genetinės ir paveldimos ligos)
  6. Šiuolaikinė medicina - vaistų pašaliniai efektai ir kelių vaistų tarpusavio sąveika, cheminė ir kitos pavojingos terapijos ir neatsakingi gydytojų veiksmai (bereikalingos ar blogai atliktos
    operacijos ir t. t.)

Visus šiuos kelius plačiau paaiškinsiu kituose straipsniuose. Jei kas skaitote anglų kalba, tikrai verta nusipirkti šią knygą ‘Never Be Sick Again’ ir tai padaryti galima www.amazon.com

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Rodyk draugams