BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Archyvas: ‘organizmo valymas’ kategorija

Linų sėmenys geriau nei probiotikai?

2015-12-14

Buvo atliktas tyrimas, kur palygino linų semenis su probiotiku (L.paracasei bakterija, randamam jogurtuose). Post-menopauzinio amžiaus moterims turinčioms virsvorio (nutukusios, BMI >, buvo duota (naudojo 6 savaites) arba 10 g linu semenų , kuris turėjo 30% skaidulų arba kapsule su Lactobacillus paracasei bakterija (ši bakterija klesti kai yra geras žarnyno floros balansas), arba placeba (maltodekstrino/cukraus su vandeniu). Yra manoma, kad žarnyno floros sudėtis turi labai didelę įtaką viršsvorio didėjimui. Viršsvorio turintys žmonės turi skirtingą žarnyno bakterijų balansą nei sveiki viršsvorio neturintys žmonės. Iki šiol tiksliai nežinomą, ar žarnyno floros pakitimai sukelia svorio augimą ar žarnyno flora pakinta kaip viršsvorio pasekmė. Tyrimai su pelėmis parodė, kad į sveiką pelę perkėlus bakterijas iš nutukusios pelės, ta sveika pelė priaugo svorio, nors jai buvo duodamas tas pats ir tiek pat maisto kaip ir anksčiau. Žarnyno floros pokyčiai taip pat gali sukelti/skatinti uždegiminius procesus, bei itakoti imunitetą.

Tyrimo autoriai žiūrėjo, kaip pasikeitė tyrimo dalyvių žarnyno bakterijos, buvo analizuojama bakterijų DNR bei sudėtis/rūšys. Buvo nustatyta, kad linų sėmenų naudojimas pekeitė žarnyno bakterijų balancą/sudėtį - padaugėjo gerų bakterijų skaičius ir sumažėjo blogų. Nauodjimas L.paracasei žarnyno bakterijų balansui reikšmingos itakos neturėjo. Nuo jos net nepadidėjo lactobacillus rūšies bakterijų (randama fermentuotose pieno produktuose, kaip jogurte). Tyrimo kritikai mano, kad geresnis efektas butu buves jei L.paracasei , būtų naudojama kartu su jogurtu, o ne kapsulėje. Taip pat reikia pažymėti, kad toje kapsulėje buvo tik vienos rūšies bakterijos, kai geri probiotikų papildai turi bent keletą skirtingų bakterijų rūšių.

Linų sėmenys taip pat pagerino insulino jautrumą, bet tyrimo dalyviai mano kad tai nesusiję su žarnyno bakterijos pokyčiais.

Kodėl linų sėmenų nuoviras sugebėjo pakeisti žarnyno bakterijas?

Gerai žinoma, kad geros žarnyno bakerijos maitinasi skaidulomis, kurias fermentuodamos pasigamina sau maisto bei kitų reikalingų medžiagų, kai kurias medžiagas mūsų organizmas net sugeba pasisavinti. Skaidulų turi įvairūs grūdiniai produktai, vaisiai ir daržovės, kai gyvuliniai produktai skaidulų neturi. Tad kai valgoma daugiau skaidulų turinčio maisto, geros bakterijos pradeda spaučiau daugintis, ir taip pat išstūmis/sumažina blogų bakterijų skaičių. Ir beje tokie pokyčiai zarnyno bakterijų balance įvyksta vos per kelias dienas. Pvz, nustojus valgyti mėsą ir kitą gyvulinį maista vos po keleto dienų pakinta žarnyno flora, sumažėja kai kurie pro-vėžiniai rodikliai. Esant prastam žarnyno floros balansui taip pat klesti grybelis - Candida Albicans (kandida), jis ypač pasireiškia valgant daug cukraus ir saldumynų.

Tad galbūt, kad pagerinti žarnyno flora geriau naudoti linų sėmenys bei kitus skaidulų turinčio maisto, nei jogurtus ar probiotikų papildus. Jei jau naudojama probiotikus, tai svarbu, kad juose būtų prebiotikų (tai skaidulos, bakterijų maistas), arba bent jau kad dietuoje būtų daugiau skaidulų. Čia esu nurodęs keletą geros kokybės žarnyno bakterijų papildų.

Kita linų sėmenų nauda:

Linų sėmenys tai pat turi daug omega 3 riebalinių rūgščių (alfa linoleninė rūgštis), turi prieš-vėžinį poveikį ir t.t. Svarbu linų sėmenis pirkti nemaltus, nes malti jie greitai oksiduojasi ir tampa pavojingi. Geriausia malti su kavamale ir tik vienam kartui (1-2 šaukštai). Linų sėmenų aliejus gali būti naudingas, bet jis neturi skaidulų, ir turi tik omega 3 riebalinių rūgščių. Naudojant linų sėmenis aliejų svarbu kad jis būtų šviežias, nekartus. Jei kartus tai greičiausiai riebalinės rūgštys yra oksidavesi, ir tokio pasenusio aliejaus reikia vengti.

Jei dar neskaitėte, siūlau taip pat paskaityti kitus mano straipsnius apie linų sėmenų naudą, bei kaip juos naudoti.

Linų sėmenys sumažina vėžio riziką

Vitaminas D, veganiška dieta ir linų sėmenys prostatos vėžio prevencijai ir gydymui

Straipsnis parengtas pagal:

Brahe et al. 2015. Dietary modulation of the gut microbiota - a randomised controlled trial in obese postmenopausal women. British Journal of Nutrition.

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reiškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Taip pat galite susisiekti per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiems nusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition, MSc, working towards PhD

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Strava athlete (runner & cyclist)

Rodyk draugams

Organizmo Valymas Raudonųjų Burokėlių Sultimis

2010-06-16

Šį kartą pateiksiu organizmo valymo metodą naudojant raudonųjų burokėlių sultis. Metodas yra pagal Robert von Sarbache, tai mityba besidomintis ir sveiką gyvenimo būdą propaguojantis žmogus, savo patarimais išgydęs daugelį žmonių. Originalų receptą anglų kalba galima rasti čia. Jis vadinasi Mini beet protocol. Burokėlių sultis geriausia gerti ryte, bet jei ryte nėra laiko, galima ir kitu metu. Jie jums yra vėžys ar kokia kita sunki liga, sultis reikia atlikti gerti kartus per dieną. Taip pat būtina valgyti daug šviežių daržovių ir bei naudoti caynne pipirą (jis labai aštrus, todėl atsargiai, pradėkite nuo mažų dozių, ypač jei padidėjęs skrandžio rūgštingumas). Šis metodas labai gerai valo kepenis ir gali būti kaip alternatyva kepenų plovimui, kurį ne kiekvienas išdrįsta atlikti. Kepenų plovimo protokolą galima rasti čia.

Burokėlių sulčių procedūra

Pirmiausia reikia išgerti stiklinę vandens su bent 1/3 arbatinio šaukštelio cinamono (cinamoną gerai išmaišyti vandenyje, nes jis sunkiai maišosi su vandeniu ir neišmaišius gali justis stiprus deginantis skonis). Robertas teigia, kad galima įdėti net du arbatinius šaukštelius cinamono, bet aš patarčiau, bent jau iš pradžių pradėti nuo mažų dozių, ir, taip pat naudoti tik Ceylon cinamoną, apie kurį plačiau atskirame straipsnyje, nes įprastas parduotuvėse randamas cinamonas gali būti toksiškas, ypač vartojant dideliais kiekiais. Jei cinamonas įstringa ar prilimpa burnoje, galima dar vieną stiklinę vandens išgerti. Tada pradėti ruoštis burokėlių sulčių spaudimui. Jas pradėti gerti reikia 15 min po cinamono gėrimo. Reikia pasidaryti ir išgerti vieną stiklinę burokėlių sulčių. Bet pradėti galima ir nuo ¼ stiklinės, ypač jei organizmas labai toksiškas. Kadangi burokėlių sultys labai stiprus detoksifikantas ir jei organizmas užterštas, tai gali supykinti. Beje, kuo neskanesnės jums atrodo sultys, tuo labiau užsiteršęs jūsų organizmas. Idealiai reiktų naudoti ekologiškus burokėlius, bet jei jų sunku gauti, bus geri ir įprasti. Jei labai jau neskanu, galima įspausti truputį šviežių citrinų sulčių, obuolių ar morkų sulčių. Jei supykina ar paleidžia vidurius, reikia mažinti dozę.

Robertas ten dar spaudžia šparagų (lot. Asparagus officinalis) sultis ir sumaišo su burokėlių, bet šparagų Lietuvoje sunku gauti ir, be to, jie gana brangūs, todėl, manau, pakaks ir vien burokėlių. Šparagų sultys yra skirtos fluoro detoksifikacijai. Išgėrus sultis reikia suvalgyti 1-3 obuolius. Obuoliai turi pektino, kuris neutralizuoja nemalonius detoksifikacijos efektus. Juos reikia būtinai valgyti, o ne spausti sultis, nes su išspaudomis pasišalina pektinas. Suvalgius obuolius dar reiktų suvalgyti 1-2 morkas. Bet svarbiausia yra burokėlių sultys ir obuoliai.

Kitas receptas

Reikės mikserio arba kokteilinės. Paimti 4 bananus, 20-30 vynuogių, 1 vidutinio dydžio burokėlį. Viską sumulkinti ir gerti tokį tirštą kokteilį. Išgėrus suvalgyti vieną obuolį ir morką.

Hidracijos gėrimas

Jis taip pat gerai tinka sumažėjusiai skrandžio rūgščiai atstatyti. Ši problema ypač aktuali vyresnio amžiaus žmonėms. Ir, beje, kai kurie mano, kad sumažėjusi skrandžio rūgšties gamyba yra viena iš senėjimo priežasčių. Robertas teigia, kad sumažinus skrandžio rūgšties kiekį, net ir jauną žmogų galima labai greitai pasendinti, nes organizmas nebepasisavina daugelio medžiagų, kurių trūkumas veda į ankstyvą senėjimą.
Reikia užmerkti du šaukštus Chia sėklų į stiklinę vandens ir gerai išmaišyti (geriausia palikti per naktį). Ryte į mikserį supilti išmirkusias Chia sėklas (jos bus pavirtusios į kažką panašaus į želė), paimti 1-2 burokėlius, du bananus ir sudėjus į mikserį susmulkinti. Dar galima įdėti tokotrienolių (tai vitamino E forma, jo daug yra palmių aliejuje). Tokį kokteilį ir gerti. Chia sėklos turi omega 3 riebalinių rūgščių, taip pat visas nepakeičiamas aminorūgštis bei skaidulų.
Dar galima valgyti ir žalius burokėlius, bet Robertas teigia, kad efektas bus mažesnis ir prireiks daugiau laiko.

Burokėlių  sulčių nauda

- Burokėlių sultys labai gerai tinka kandidai (kandidozei) gydyti ir parazitams šalinti, nes jie nemėgsta burokėliuose esančių medžiagų.
- Taip pat naudinga sergant Laimo liga, esant plaučių sutrikimams, gerai išvalo chlorą.
- Burokėliai stiprina kraują ir raudonuosius kraujo kūnelius. Todėl jie ypač tinkami vartoti sergant mažakraujyste.
- Atstato natūralią plaukų spalvą (pranyksta žili plaukai). Padeda esant vidurių užkietėjimui.
- Burokėliai turi folinės rūgšties, mangano, kalio, geležies. Padeda išlyginti ir užgydyti randus, išlygina odos raukšles, atjaunina odą.

Išvalo neorganinio kalcio nuosėdas iš organų ir audinių įskaitant kraujagysles, odą. Kalcio nuosėdos gali atsirasti nuo pieno produktų vartojimo (ypač pasterizuoto), blogos kokybės kalcio papildų, kurių dauguma yra sumaltos uolos ar jūros kriauklės ir jos atsidurs bet kur tik ne kauluose. Daugiau apie kalcio papildus atskiruose straipsniuose:

Ar kalcio vartojimas duoda stiprius kaulus?

Kodėl su papildais gaunami mineralai atsiduria ant kraujagyslių sienelių?

Tyrimas  parodė, kad raudonųjų burokėlių sultys pagerina ištvermę, deguonies įsisavinimą, ir taip leidžia sportuoti ilgiau palaikant intensyvumą. Tyrimo dalyviai šešias dienas kasdien gėrė po 500 ml burokėlių sulčių ir po to buvo testuojami. Burokėlių sultys padvigubino nitrato (NO3) kiekį kraujyje (nemaišyti su dėl perteklinio tręšimo daržovėse esančiais nitratais) ir sumažino energijos išteklių naudojimą tuo pagerindami ištvermę.

Burokėliams raudoną pigmentą (spalvą) duodanti medžiaga - betacyanin naikina vėžines ląsteles. Šis chemikalas į vėžines ląsteles patenka kartu su gliukoze, nes jos suvartoja apie 10 kartų daugiau cukraus nei normalios, sveikos ląstelės. Taip yra todėl, kad vėžinės ląstelės utilizuoja gliukozę anaerobiniu (be deguonies) būdu. Anaerobinis gliukozės (viena molekulė) utilizavimas duoda tik 2 ATP (energijos forma, kurią naudoja visos organizmo ląstelės), kai aerobiniu būdu oksiduojama viena gliukozės molekulė duoda 30-32 ATP. Tyrimas su gyvūnais parodė, kad jiems vartojant burokėlių skaidulas padidėjo glutathione peroxidase ir glutathione-S-transferase enzimų kiekis. Glutathione peroxidase gamina Glutathione, kuris yra geras antioksidantas ir labai svarbus apsaugant kepenų ląsteles, ypač kai kepenys neutralizuoja toksinus (http://www.whfoods.com).

Kitas tyrimas, atliktas su gyvūnais, parodė, jog burokėliai sustiprino jų imunitetą. Burokėliai taip pat turi antioksidantų, kurie apsaugo nuo laisvųjų radikalų, mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Tyrimas parodė, kad burokėliai 30% sumažino cholesterolio kiekį (LDL/ŽTL - ‘blogąjį’) ir 40% sumažino trigliceridų kiekį (kraujo riebalai, kurių didelis kiekis yra širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnys), bei padidino HLD cholesterolį (gerąjį). Bet noriu pasakyti, ‘geras’ ir ‘blogas’ cholesterolis yra labai neteisingi pavadinimai, nes net ir LDL yra reikalingas. Burokėliuose esanti medžiaga - betaine - bent 20% sumažino uždegiminius rodiklius - C-reaktyvųjį baltymą, IL-6, tumor necrosis factor alpha (American Journal of Clinical Nutrition, Detopoulou P, et al.). Efektas buvo dar didesnis, kai kartu buvo vartojamas cholinas (randamas kiaušinio trynyje, bet kadangi jis yra labai jautrus temperatūrai, dauguma jo sunyksta verdant ar kepant). Ir cholinas yra labai gera antiuždegiminė medžiaga, taip pat reikalinga neurotransmitorių (smegenų nerviniai signalai) gamybai (Detopoulou et al., 2008).

Čia yra dar vienas geras straipsnis su nuorodomis į mokslines studijas apie borokelių naudą sveikatai.

Dar patarčiau būtinai perskaityti kitus mano straipsnius:

Kepenų ir tulžies pūslės plovimas išgydo daugelį ligų

Straipsnis parengtas pagal:

Beets http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=49

http://robertvon.com/

Organic beetroot boosts stamina: Study, http://www.nutraingredients.com/Research/Organic-beetroot-boosts-stamina-Study?utm_source=RSS_text_news

Detopoulou P, et al. (2008) Dietary choline and betaine intakes in relation to concentrations of inflammatory markers in healthy adults: the ATTICA study American Journal of Clinical Nutrition 87 (2), 424-43.

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Rodyk draugams