BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Archyvas: ‘Papildai’ kategorija

Vitamino K2 trūkumas ir širdies ir kraujagyslių ligos

2016-10-30

Vitamino K2 trūkumas pavojingesnis nei rūkymas?

Naujas meta-analyzės tyrimas analyzavo anksčiau publikuotas studijas ir apibendrinus duomenis padarė išvadą, kad vitamino K2 trūkumas yra didelis širdies ir kraujagyslių ligų rizikos faktorius. Duomenys buvo surinkti net iš 168 šalių. Vitamino K2 trūkumas buvo reikšmingas širdies ir kraujagyslių ligų rizikos faktorius nepriklausomai nuo kitų veiksnių kaip fizinio aktyvumo trūkumas, socioekonominis statusas, lytis, rūkymas. Šalyse kur žmonės su maistu gaudavo mažiausiai vitamion K2 (< 5μg per dieną), turėjo 2.2 karto didesnę širdies ir kraujagyliš ligų riziką nei šalyse, kur žmonės suvalgydavo daugiausiai K2 (> 24 μg per dieną).
.

Šio tyrimo autoriai apskaičiavo kiek procentų įvairūs rizkos faktorius prisideda prie išankstinės mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų: per didelis kiekis alkoholio (0,38%), per mažai vitamion K2 (6,95%), rūkymas (6,87%), padidėjęs kraujo spaudimas (9,01%), oro užterštumas (9,15%), neturtingumas/skurdas (7,66%) , buvimas vyru (vyrai turi didesnę širdies ir kraujagyslių ligų riziką nei moterys) (6,13%). Žinoma, čia reikia pažymėti, kad statistika yra statistika, ir šių procentų negalima tiesiogiai taikyti indivdualiam žmogui. Nepaisant to žinoti ir sumažinti rizikos faktorius reikia.

Kodėl vitamino K2 trūkumas padidina širdies ir kraujaglyslių ligų riziką?

Vitaminas K2 reikalingas tam, kad kalcis iš kraujo nukeliautų į kaulus. Jei yra vitamino K2 trūkumas tas kraujyje esantis kalcis gali atsidurti ant kraujagyslių sienelių ir ko pasekoje per ilgą laiką kraujagyslės sustandėja, susiaurėja, ir išsivysto padidėjęsį kraujo spaudimas.

Kas dar gali sukelti vitamino K2 trūkumą?

Žmonėms turintiems padidėjusį kraujo krešumą, arba tiesiog kaip profilaktika po širdies infarkto ar insulto paskiriami kraujo krešumą mažynantys vaistai Warfarin (coumadin). Vitaminas K1 reikalingas kraujo krešumo procese. Pažymetina, kad yra dvi vitamino K formos: K1 (jo daug randama  žalios spalvos lapinėse daržovėse) ir K2 (yra dar yra K3, bet jo svarba dar mažai žinoma). Tas vaistas coumadin, sunaikina abi vitamino K formas, todėl tie vaistai sukelia ne tik K1 bet ir K2 trūkumą. Tad gaunasi, kad gydytojai norėdami sumažinti ligoniams kraujo krešumą, kartu gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Beje, coumadin yra žiurkių nuodas ir šis šis vaistas yra labai pavojingas, padauginus ar neteisingai apskaiciavus doze galima numirti, sukelia vidinį kraujavimą, hemoraginį insultą. O kraujo krešumą galima sumažinti naturaliais būdais: naudojant česnaką, svogūnus, didelės dozės vitamino C (bent vienas gramas per dieną), vitamino E,  imbiero, taip pat reikia gerti daugiau vandens.

Vartojant kalcį ir vitaminą D reikia vartoti ir K2

Žmonės norėdami turėti stiprius kaulus ar gydyti osteoporozę naudoja kalcį ir vitaminą D (padidina kalcio pasisavinima iš žarnyno, bet tuo pačiu taip pat padidina kalcio pašalinima per inkstus su šlapimu). Todėl patartina vartojant kalcį bei dideles dozes vitamino D, taip pat kartu naudoti vitaminą K2, kad tas kalcis nueitų į kaulus o ne nusėstu ant kraujagyslių sienelių.

Vitaminą K2 gauti su maistu nėra lengvą, jį gamina bakterijos ir todėl pagrinde randamas fermetuotuose produktuose, kaip sūrys, miso ir kt. Vitaminą K2 taip pat gamina žarnyne esančios gerosios bakterijos. Todėl svarbu vengti antibiotikų bei mažai skaidulų turinčio maisto, nes kad bakterijos klestetų joms reikia maisto, šiuo atveju skaidulų.

Kiek reikia vitamino K2?

Vitamino K dienos norma nediferencijuojant formų yra 90 mikrogramų (1mg =1000 mikrogramų (mkg). Bene geriausias rinkoje esanstys K2 papildas yra Source of Garden K2, kurio galima isigyti iš iherb.com arba amazon arba iš kitu.

Kiti būdai sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką

Veganiška mažai riebalų turinti dietą yra bene geriausias būdas išvengti ir išgydyti širdies ir kraujagyslių ligas. Apie tai buvo rašyta atskirame straipsnyje.

*Reikia pažymėti, kad vienas pagrindinių šios tyrimo autorių yra vienos kompanijos darbuotojas, kurie gamina vitaminą K, nepaisant to tai tikrai nera vienintelė studija, kur vitamino K2 trūkumas siejamas su širdies ir kraujagyslių ligomis.

Nuoroda į publikuotą studiją:

Cundiff and Agutter (2016)  Cardiovascular Disease Death Before Age 65 in 168 Countries Correlated Statistically with Biometrics, Socioeconomic Status, Tobacco, Gender, Exercise, Macronutrients,and Vitamin K.

Kad išjungti blogas.lt dedamas reklamas užsidėkite reklamų blokerius ant Firefox naršykles, kaip Adblock plus.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudinga jūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiems nusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy (Andrius), BSc Nutrition, MSc, working towards PhD

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Strava athlete (runner & cyclist)

Rodyk draugams

Linų sėmenys geriau nei probiotikai?

2015-12-14

Buvo atliktas tyrimas, kur palygino linų semenis su probiotiku (L.paracasei bakterija, randamam jogurtuose). Post-menopauzinio amžiaus moterims turinčioms virsvorio (nutukusios, BMI >, buvo duota (naudojo 6 savaites) arba 10 g linu semenų , kuris turėjo 30% skaidulų arba kapsule su Lactobacillus paracasei bakterija (ši bakterija klesti kai yra geras žarnyno floros balansas), arba placeba (maltodekstrino/cukraus su vandeniu). Yra manoma, kad žarnyno floros sudėtis turi labai didelę įtaką viršsvorio didėjimui. Viršsvorio turintys žmonės turi skirtingą žarnyno bakterijų balansą nei sveiki viršsvorio neturintys žmonės. Iki šiol tiksliai nežinomą, ar žarnyno floros pakitimai sukelia svorio augimą ar žarnyno flora pakinta kaip viršsvorio pasekmė. Tyrimai su pelėmis parodė, kad į sveiką pelę perkėlus bakterijas iš nutukusios pelės, ta sveika pelė priaugo svorio, nors jai buvo duodamas tas pats ir tiek pat maisto kaip ir anksčiau. Žarnyno floros pokyčiai taip pat gali sukelti/skatinti uždegiminius procesus, bei itakoti imunitetą.

Tyrimo autoriai žiūrėjo, kaip pasikeitė tyrimo dalyvių žarnyno bakterijos, buvo analizuojama bakterijų DNR bei sudėtis/rūšys. Buvo nustatyta, kad linų sėmenų naudojimas pekeitė žarnyno bakterijų balancą/sudėtį - padaugėjo gerų bakterijų skaičius ir sumažėjo blogų. Nauodjimas L.paracasei žarnyno bakterijų balansui reikšmingos itakos neturėjo. Nuo jos net nepadidėjo lactobacillus rūšies bakterijų (randama fermentuotose pieno produktuose, kaip jogurte). Tyrimo kritikai mano, kad geresnis efektas butu buves jei L.paracasei , būtų naudojama kartu su jogurtu, o ne kapsulėje. Taip pat reikia pažymėti, kad toje kapsulėje buvo tik vienos rūšies bakterijos, kai geri probiotikų papildai turi bent keletą skirtingų bakterijų rūšių.

Linų sėmenys taip pat pagerino insulino jautrumą, bet tyrimo dalyviai mano kad tai nesusiję su žarnyno bakterijos pokyčiais.

Kodėl linų sėmenų nuoviras sugebėjo pakeisti žarnyno bakterijas?

Gerai žinoma, kad geros žarnyno bakerijos maitinasi skaidulomis, kurias fermentuodamos pasigamina sau maisto bei kitų reikalingų medžiagų, kai kurias medžiagas mūsų organizmas net sugeba pasisavinti. Skaidulų turi įvairūs grūdiniai produktai, vaisiai ir daržovės, kai gyvuliniai produktai skaidulų neturi. Tad kai valgoma daugiau skaidulų turinčio maisto, geros bakterijos pradeda spaučiau daugintis, ir taip pat išstūmis/sumažina blogų bakterijų skaičių. Ir beje tokie pokyčiai zarnyno bakterijų balance įvyksta vos per kelias dienas. Pvz, nustojus valgyti mėsą ir kitą gyvulinį maista vos po keleto dienų pakinta žarnyno flora, sumažėja kai kurie pro-vėžiniai rodikliai. Esant prastam žarnyno floros balansui taip pat klesti grybelis - Candida Albicans (kandida), jis ypač pasireiškia valgant daug cukraus ir saldumynų.

Tad galbūt, kad pagerinti žarnyno flora geriau naudoti linų sėmenys bei kitus skaidulų turinčio maisto, nei jogurtus ar probiotikų papildus. Jei jau naudojama probiotikus, tai svarbu, kad juose būtų prebiotikų (tai skaidulos, bakterijų maistas), arba bent jau kad dietuoje būtų daugiau skaidulų. Čia esu nurodęs keletą geros kokybės žarnyno bakterijų papildų.

Kita linų sėmenų nauda:

Linų sėmenys tai pat turi daug omega 3 riebalinių rūgščių (alfa linoleninė rūgštis), turi prieš-vėžinį poveikį ir t.t. Svarbu linų sėmenis pirkti nemaltus, nes malti jie greitai oksiduojasi ir tampa pavojingi. Geriausia malti su kavamale ir tik vienam kartui (1-2 šaukštai). Linų sėmenų aliejus gali būti naudingas, bet jis neturi skaidulų, ir turi tik omega 3 riebalinių rūgščių. Naudojant linų sėmenis aliejų svarbu kad jis būtų šviežias, nekartus. Jei kartus tai greičiausiai riebalinės rūgštys yra oksidavesi, ir tokio pasenusio aliejaus reikia vengti.

Jei dar neskaitėte, siūlau taip pat paskaityti kitus mano straipsnius apie linų sėmenų naudą, bei kaip juos naudoti.

Linų sėmenys sumažina vėžio riziką

Vitaminas D, veganiška dieta ir linų sėmenys prostatos vėžio prevencijai ir gydymui

Straipsnis parengtas pagal:

Brahe et al. 2015. Dietary modulation of the gut microbiota - a randomised controlled trial in obese postmenopausal women. British Journal of Nutrition.

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reiškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Taip pat galite susisiekti per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiems nusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition, MSc, working towards PhD

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Strava athlete (runner & cyclist)

Rodyk draugams

Vitaminas C sumažina kraujo spaudimą

2012-05-25

Ne vienas žmogus kenčia nuo padidėjusio kraujo spaudimo. Ankstesniame straipsnyje esu rašęs, kad bene geriausia šią ir kitas širdies kraujagyslių ligas gydyti veganiška mažai riebalų turinčia dieta. Tačiau tokios dietos ne visi sugeba laikytis. Tad šiandieną pateiksiu dar vieną būdą kaip be vaistų sumažinti kraujo spaudimą. Vienas metaanalitinis (apžvelgiami anksčiau publikuoti tyrimai ir tada analizuojama, ar vaistas ar kitas produktas/metodas yra naudingas ar ne) tyrimas tyrė vitamino C naudą mažinant kraujo spaudimą. Šio tyrimo rezultatai (duomenys buvo paimti iš 29-ių anksčiau atliktų klinikinių tyrimų) rodo, kad vitamino C naudojimas padidėjusį sistolinį (viršutinį) kraujo spaudimą vidutiniškai sumažino beveik 5-iais mmHg. Tai neatrodo daug, bet net ir dauguma kraujo spaudimą mažinančių vaistų duoda ne ką geresnius rezultatus. Bet skirtingai nuo vitamino C, vaistai turi pašalinių efektų. Taip pat svarbus žodis ”vidutiniškai”, nes vienam gali sumažėti 10 mmHg, kitam iš viso nesumažėti. Nepaisant to, pamėginti tikrai galite. Bet net ir toks nedidelis sumažinimas turi didėlę įtaka širdies, kraujagyslių ir inkstų būklei ir mirtingumo rizikai.

Kiek reikia naudoti vitamino C, kad sumažinti kraujo spaudimą 5 mmHg?

Šiame meta tyrime apžvelgtuose klinikiniuose tyrimuose vitamino C dozė skyrėsi pradedant nuo 60 mg per dieną ir baigiant 4000mg per dieną. Vidurinė dozė (median) buvo 500 mg per dieną. Vidurinė dozė kuri skiriasi nuo vidutinės tuo, kad ji gaunama surikiavus vizas dozes nuo mažiausios iki didžiausios ir po to žiurima, kur yra vidurys. Taip sumažinama ekstremalių nukrypimų įtaka.

Tad jei jums yra padidėjęs kraujo spaudimas, galite vartoti vitaminą C. Patarčiau vartoti bent 1 gramą (1000 mg) per dieną, nes kai kuriuose tyrimuose buvo naudojama 4000 mg per dieną. Geriau vartoti vitaminą C, išgautą iš natūralių šaltinių, tokių kaip camu camu uogų. Arba bent jau buffered L-ascarobate.

Valgant daug vaisių ir daržovių 1000 mg galima pasiekti iš maisto, bet, žinoma, tada reikia suvalgyti kokį 10 apelsinų ir taip pat valgyti daug kito augalinio maisto. Aš asmeniškai beveik kiekvieną dieną su maistu gaunu virš 1000 mg vitamino C. Ir su maistu gaunant daug vitamino C efektas būtų didesnis, nes tuo pačiu žmogus valgytų daug augalinio maisto, kuris, kaip sakiau, bene geriausias metodas sumažinti kraujo spaudimą ir išgydyti kitas širdies ir kraujagyslių ligas.

Kaip vitaminas C mažina kraujo spaudimą?

Vitaminas C stimuliuoja azoto oksido gamybą (NO - nitric oxide), kuris po to atpalaiduoja kraujagysles ir taip sumažina kraujo spaudimą. Taip pat trumpalaikiai tyrimai rodo, kad vitaminas C pagerina kraujagyslių epitelinio audinio funkciją. Kraujagyslių epitelinio audinio elastingumas yra labai svarbus kraujagyslių būklės rodiklis.

Vitaminas C taip pat naudingas esant vėžiui, uždegiminėms ligoms, infekcijoms, diabetui, padidėjusiam kraujo krešumui ir kt.

Straipsnis parengtas pagal:

Juraschek et al. (2011) Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials· American Journal of Clinical Nutrition. 95 (5), 1079-1088.

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Rodyk draugams

Vaisių ir daržovių vartojimas ir stiprūs kaulai

2010-06-29

Ar tikrai pienas ir kalcis reikalingas norint turėti stiprius kaulus?

Daugelis stiprius kaulus sieja su kalciu ir ypač pieno produktų vartojimu, nes pieno pramonė sugebėjo beveik visus įtikinti, kad būtina vartoti pieno produktus, nes kitaip organizmui trūks kalcio ir kaulai taps silpni. Net ir atsisakę pieno produktų žmonės dažnai pergyvena, kad jų organizmas gali stokoti kalcio ir pradeda vartoti kalcio papildus, kurių dauguma, deja, yra labai prastos kokybės - sumaltos uolos ar jūros kriauklės. Toks kalcis naudos duoda mažai, o greičiau tik pridaro žalos, nes neorganinis kalcis greičiau atsidurs ant kraujagyslių sienelių ar kitų organų, nei pateks į kaulus. Daugiau apie tai atskiruose straipsniuose -  Ar kalcio vartojimas duoda stiprius kaulus? ir Kodėl su papildais gaunami mineralai atsiduria ant kraujagyslių sienelių?

Šį kartą - plačiau apie kitą mažai žinomą veiksnį, kuris, kaip parodė moksliniai tyrimai (tyrimų sąrašas yra straipsnio pabaigoje), yra labai svarbus norint turėti stiprius kaulus, ir galbūt net svarbesnis nei kalcio ar pieno produktų vartojimas. Šis mažai žinomas veiksnys - daugelio nuostabai - vaisių ir daržovių vartojimas, kuris iš pirmo žvilgsnio neturi nieko bendro su stipriais kaulais. Bet tyrimai rodo ką kitą

Kaip vaisiai ir daržovės įtakoja kaulų sveikatą?

Pirmiausia paaiškinsiu mechanizmą, kaip vaisiai ir daržovės įtakoja kaulų sveikatą. Daugelis vartojamų produktų (mėsa, pienas, rafinuoti produktai, daugelis grūdinių produktų, saldumynai, cukrus) rūgština organizmą - žemina pH. Apie tai plačiau jau esu rašęs atskirame straipsnyje.
PH skalė yra logaritminė, o tai reiškia, kad skirtumas tarp 6 ir 7 yra 10 kartų, o skirtumas tarp 5 ir 8 yra 1000 kartų. PH skiriasi priklausomai nuo organų ir audinių, bet dažniausiai idealu,kai pH yra truputį šarminis (daugiau nei 7). Kraujo pH yra tarp 7.35 ir 7.45 ir yra labai griežtai reguliuojamas. Net ir nedidelis nukrypimas nuo šių normų sukels sąmonės praradimą ir laiku nesuteikus medicininės pagalbos ištinka mirtis. Ir tai ypač aktualu diabetikams, kuriems dėl didelio ketonų (jie atsiranda, kai dėl nejautrumo insulinui gliukozė nebepatenka į ląsteles ir dėl to naudojamas alternatyvus energijos šaltinis - ketonai, kuriuos organizmas pagamina iš riebalų) kiekio dominuoja acidozė - žemas pH. Dr. Robert  Young (Ph Miracle autorius) teigia, kad būtent žemas pH yra viena ir galbūt net pagrindinė diabeto priežastis. Atstačius organizmo šarmų ir rūgščių pusiausvyrą, diabetas gali būti pagydomas.

Kaip organizmas palaiko kraujo pH?

Visų pirma, organizmas gamina natrio bi-karbonatą (sodą), kuris padeda neutralizuoti perteklinę rūgštį ir pakelia pH į reikalingą lygį. Deja, dėl rūgštį sukeliančios dietos, natrio bi-karbonato nepakanka ir tada organizmas pradeda imti mineralus iš kaulų, o pirmiausia imamas kalcis, kuris po to pašalinamas su šlapimu arba suformuoja inkstų akmenis. Toks pastovus, kad ir nedidelis kalcio praradimas per daugelį metų sukelia kaulų išretėjimą, osteoporozę ir kaulų lūžius. Ir dažnas klubo kaklelio lūžis senyvame amžiuje pasibaigia mirtimi arba judėjimo negalia.

Vaisiai ir daržovės šarmina organizmą

Vaisiai ir ypač daržovės yra vieni iš nedaugelio produktų, kurie turi šarminį efektą, nes jie yra įvairių mineralų, tokių kaip natrio, kalio, kalcio, magnio, taip pat natrio ir kalio bikarbonato šaltinis. Todėl jie ne tik kad nerūgština organizmo, bet taip pat padeda neutralizuoti perteklinę rūgštį. Vadinasi, tada organizmui nereikia imti mineralų iš kaulų. Tuo galima paaiškinti, kad vaisių ir daržovių vartojimas stiprina kaulus.

Kalis ir stiprūs kaulai

G.Jones (2001) pastebėjo, kad vaikai, kurių šlapime buvo rasta daugiausiai kalio, vartojo daugiausiai kalio turinčių produktų ir turėjo didžiausią kaulų mineralų tankį. Padidėjęs kalio kiekis šlapime yra daržovių ir vaisių vartojimo rodiklis. Tyrimas (Lanham-New, 2008) taip pat parodė, kad kalio bi-karbonato papildų vartojimas sumažino kalcio kiekį šlapime. Bet geriau kalį gauti su maistu nei iš papildų ir tai galima lengvai pasiekti vartojant daugiau vaisių ir daržovių.

Beje, kai organizmas taip ‘užsirūgština’, kad net ir iš kaulų imamų mineralų nebepakanka, organizmas pradeda gaminti amonia. Amonia yra labai šarminis komponentas, tačiau taip pat labai toksiškas. Tokie žmonės skundžiasi blogu kvapu iš burnos, kuris būdingas daugeliui diabetikų, taip pat daug pieno ir mėsos produktų vartojantiems žmonėms.
Tyrimai rodo, kad daugiausiai vaisių ir daržovių suvartojantys žmonės turi stipriausius kaulus (didžiausias kaulų tankis ir mineralų kiekis kauluose ir tai sumažina lūžių riziką). Tyrimas parodė, kad vaikai, vartojantys daugiausiai vaisių ir daržovių, turėjo vidutiniškai 46 g daugiau kalcio nei tie, kurie vartojo mažiausiai vaisių ir daržovių. Vidutinis suaugęs žmogus turi apie 1000 gramų. Dar vienas tyrimas (Prynne et al., 2006) su vaikais (5 metų amžiaus) taip pat parodė, kad vaisių ir daržovių vartojimas gali turėti teigiamą poveikį vaikų kaulams.

Intervencinis dviejų metų tyrimas (DeBar et al., 2006) su vaikais parodė, kad vaikų grupė, papildomai gavusi vaisių ir daržovių, turėjo stipresnius kaulus (didesnis kaulų mineralų tankis), nei tie, kurie valgė įprastą dietą. Mažas kaulų mineralų tankis reiškia, kad kauluose yra mažiau mineralų, padidėja kaulų lūžių rizika.

Kas  dar šarmina organizmą?

Organizmą labai šarmina spirulina ir chlorela, nes šie du produktai turi labai daug chlorofilo ir mineralų. Tik rinktis reiktų grynus, be jokių priedų.

Kalcio praradimas su šlapimu

Tyrimai taip pat parodė, kad daugiausiai vaisių ir daržovių vartojantys žmonės praranda mažiau kalcio su šlapimu nei tie, kurie vartoja mažiausiai vaisių ir daržovių. DASH (dietary approach to stop hypertension - mitybos metodai kraujo spaudimui mažinti) tyrimai parodė, kad dieta, turinti daug vaisių ir daržovių ir labai mažai druskos (mažiau nei 3 g per dieną) (DASH dieta, kuri buvo naudojama kraujo spaudimui mažinti) taip pat sumažino kaulų resorbciją (kalcio ėmimą iš kaulų) ir padidino hormono osteokalcino kiekį kraujyje. Osteokalcinas stimuliuoja kalcio pasisavinimą kauluose. Čia taip pat priminsiu, kad kaulų audinys yra gyvas - nuolat ardomas ir iš naujo performuojamas. Kol ardymo procesas neviršija formavimo - problemų nebūna, bet jei kaulų ardymo procesas viršija kaulų formavimą, tai žmogaus kaulai pradeda retėti ir per ilgą laiką pasidaro silpnesni, padidėja lūžių rizika. Kaulus ardo ląstelės - osteoklastai - labai panašūs į makrofagus (imunines ląsteles). Kaulus ’statančios’ ląstelės vadinamos osteoblastais. Ir, beje, per 7 metus žmogaus kaulai visiškai atsinaujina.

Tyrimas parodė, kad dieta, kurioje dominuoja rūgštį formuojantys maisto produktai, 74 % padidino kalcio šalinimą su šlapimu ir 19% padinio kaulų rezorbciją (Buclin et al., 2001). DASH tyrimas taip pat parodė, kad padidinus daržovių vartojimą nuo 3.6 porcijų per dieną iki 9.5, kalcio pasišalinimas su šlapimu sumažėjo nuo 157 mg/d iki 110 mg/d - 30% pokytis (Appel et al., 1997). Tai atrodo nedaug, bet per metus bus prarasta 17 g , per 10 metų - 170 g, per 30 metų - 510 g, ir tai vyresniame amžiuje gali nulemti klubo kaulo kaklelio ar kitų kaulų lūžį.

Rūgštis šlapime skatina kalcio praradimą

Kitas tyrimas parodė, kad moterų, kurių šlapime buvo mažiausiai rūgšties ( NEAP - net endogenous non-carbonic acid production) kaulų tankis buvo didesnis, nei tų, kurių šlapime buvo daugiausiai rūgšties. Didžiosios Britanijos mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad vaisių ir daržovių vartojančios vyresnio amžiaus moterys 5 % (statistiškai reikšmingas pokytis) padidino stuburo kaulų mineralų tankį (tankis buvo matuojamas stubure, bet labai galimas daiktas, kad mineralų tankis padidėjo ir kituose kauluose).

Tyrimas su vyresnio amžiaus moterimis (Prynne et al., 2006) taip pat parodė, kad padvigubinus vaisių ir daržovių vartojimą, kaulų mineralų tankis padidėjo 5% (reikšmingas pokytis).

Vitamino K svarba

Kita priežastis, kodėl vaisiai ir daržovės turi įtakos kaulų būklei, yra vitaminas K. Gerai žinoma, kad vitaminas K reikalingas kaip papildomas veiksnys enzimui, kuris gamina osteokalciną ir skatina kalcio pasisavinimą kauluose. Žalios spalvos lapinės daržovės turi vitamino K, todėl daržovių vartojimas siejamas su stipriais kaulais. Vitaminą K taip pat gamina žarnyne esančios bakterijos, todėl labai svarbu palaikyti gerą žarnyno mikroflorą.

Kaulų matrica (struktūra, ant kurios yra dedamas kalcis ir kiti mineralai) yra sudaryta iš kolageno (baltymas). Kolageno sintezei reikalingas vitaminas C, ir jei jo trūksta, jo gamyba blogėja ir to rezultatas - silpnesnė ar prastesnės kokybės kaulų matrica. Ir, beje, kaip rodo tyrimai, matrica yra tiek pat svarbi, kiek ir pakankamas mineralų kiekis. Ir kaulų lūžiai taip pat susiję su silpna matrica. Vėlgi gerai žinoma, kad vaisiai ir daržovės yra geras vitamino C šaltinis ir jums reikia daugiau geros kokybės su maistu gaunamo vitamino C nei rekomenduojama (40 mg per dieną). Vitaminas C taip pat svarbus osteoblastų, kurie ’stato’ naujus kaulus, gamybai. Studija parodė, kad vyrų, per dieną suvartojančių 300 mg ar daugiau vitamino C, kaulų mineralų tankis buvo didžiausias.

Antioksidantų svarba kaulams

Vaisiai ir daržovės turi daug antioksidantų - vitamino C, E, karotinų, polifenolių ir kt. Laisvieji radikalai skatina kaulų rezorbciją ir antioksidantai juos neutralizuoja ir taip sumažina kaulų irimą. Tad čia vaisiai ir daržovės vėl atlieka svarbų vaidmenį. Taipogi, vaisiai ir ypač daržovės mažina uždegiminius procesus. Organizme vyraujantys uždegiminiai procesai skatina osteoklastų, kurie ardo kaulus veiklą,.

Du skirtingi požiūriai į sveikatą

Yra du požiūriai į tai, ką reikia daryti norinti turėti stiprius kaulus. Vienas - visą dėmesį sutelkti individualiems vitaminams ir mineralams, kaip vitaminui K, D ar kalciui. Kitas požiūris būtų akcentuoti natūralų maistą, kuriame yra tūkstančiai ar net milijonai įvairių komponentų, ir kai kurie dar net neidentifikuoti ir galbūt nemažiau svarbūs. Taip pat tie komponentai veikia sinergistiškai (kartu), tai pasakytina tiek apie pasisavinimą, tiek apie panaudojimą. Manau sutiksite, kad antrasis požiūris yra geresnis, holistinis. O vaisių ir daržovių vartojimas - bene geriausias būdas propaguoti holistinį požiūrį į sveikatą. Žinoma, visiškai ignoruoti individualių elementų taip pat negalima.

Nepaisant to, daugelis žmonių nesugeba pasiekti minimalios - 5 porcijų vaisių ir daržovių per dieną. Ir tos penkios porcijos yra tik minimumas, ir reiktų bent 8 ar net daugiau. Taip pat vertėtų stengtis daugumą vartoti žalių, nes verdant kai kurie vitaminai ir kiti komponentai sunyksta. Geriau virti garuose nei vandenyje, nes taip prarandama mažiau mineralų, kurie dažnai atsiduria vandenyje.

Bet vėlgi noriu įspėti, kad norint turėti stiprius kaulus vien vaisių ir daržovių vartojimo taip pat gali nepakakti. Būtinai reiktų sportuoti, nes apkraunant kaulus jie tampa stipresni. Ypač gerai šokinėti ant tramplino. Taip pat reikia vasarą pabūti saulėje, kad pasigamintų pakankamai vitamino D, kuris skatina kalcio pasisavinimą. Kalcis bei kiti mineralai yra reikalingi, bet jų galima gauti ne iš pieno produktų, bet kitų šaltinių.

Čia yra labai geras Dr. McDougall straipsnis apie kalcio poreikį, pieno produktus ir kaulų sveikatą.

Susiję straipsniai:

Kepenų ir tulžies pūslės plovimas išgydo daugelį ligų

Kodėl su papildais gaunami mineralai atsiduria ant kraujagyslių sienelių?

Ar kalcio vartojimas duoda stiprius kaulus?

Pienas - Sveikatos Šaltinis ar Ligų Sukėlėjas?

I tipo diabetą sukelia pienas?

Straipsnis parengtas pagal:

Appel et al. (1997) A clinical trials of the effects of dietary patternson blood pressure The New England Journal of Medicine 336, 1117-1124.

Buclin, T. (2001) Diet acids and alkalis influence calcium retention in bone Osteoporosis International 12, 493-499.

DeBar, L.L. et al. (2006) A Health Plan-Based Lifestyle Intervention Increases Bone Mineral Density in Adolescent Girls Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine 160, 1269 -1277.

Jones, G. et al.(2001) Association between urinary potassium, urinary sodium, current diet, and bone density in prepubertal children American Journal of Clinical Nutrition, 73 ( 4) , 839-844.
Lanham-New, S.A. (2006) Fruit and vegetables: the unexpected natural answer to the question of osteoporosis prevention? The Americn Journal of Clinical Nutrition 3, 1254 -5.

Lanham-New, S.A. (2008) The balance of bone health: tipping the scales in favor of potassium-rich, bicarbonate-rich foods. J Nutr. 138(1),172S-177S

New, S.A. (2003) Intake of fruit and vegetables: implications for bone health Proceedings of the Nutrition Society, 62, 889-899.

Prynne et al. (2006) Fruit and vegetable intakes and bone mineral status: a cross-sectional study in 5 age and sex cohorts The Americn Journal of Clinical Nutrition, 83, 1420-8.

Vatanparast, H. Et al. (2005) Positive effects of vegetable and fruit consumption and calcium
intake on bone mineral accrual in boys during growth from childhood to adolescence: the University of Saskatchewan
Pediatric Bone Mineral Accrual Study The Americn Journal of Clinical Nutrition 82, 700 -706.

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Rodyk draugams

Kodėl su papildais gaunami mineralai atsiduria ant kraujagyslių sienelių?

2009-09-18

Mineralai yra labai svarbūs žmogaus organizmui ir nuo jų priklauso mūsų sveikata. Mineralai reikalingi kaip papildomi veiksniai, kurie naudojami aktyvuoti vitaminus ir enzimus. Iš 90 organizme randamų mineralų, 23 yra labai svarbūs ir juos turime nuolat gauti su maistu. Maiste esantys mineralai yra jonizuotos formos ir lengvai pasisavinami.

Mineralų mažėja
Deja, dėl intensyvios žemdirbystės, dirvos vis labiau stokoja daugelio mineralų (ypač magnio), o žemdirbiai šiandieną žemę tręšia tik trimis mineralais: azotu, fosforu ir kaliu. Šių trijų mineralų pakanka greitai užauginti augalus ir gauti gerą derlių, bet mitybinė maisto vertė dėl kitų mineralų stokos labai suprastėja ir todėl šiais laikais reikia suvalgyti kelis vaisius ir daržoves, kad gautume tą patį mineralų kiekį, kaip prieš 40-50 metų iš vienos. Kaip teigia USDA (Amerikos vyriausybinė organizacija), per paskutinius 40 metų kai kurių mineralų sumažėjo net 81%.

Žmonės stokoja mineralų

Kaip rodo tyrimai, daugelis žmonių stokoja mineralų (99% amerikiečių stokoja mineralų). Dviejų Nobelio prizų laimėtojas Linus Pauling teigia, kad kiekviena liga susijusi su mineralų trūkumu. Dr. Maynard Murray, knygos Sea Energy Agriculture autorius, teigia, kad jei organizme yra pakankamai mineralų, jis yra atsparesnis ligoms ir lėčiau sensta.

Papildai ne išeitis?

Sveikata besirūpinantys žmonės bando mineralų trūkumą kompensuoti vartodami papildus, deja daugelis papilduose esančių mineralų yra blogų formų (susmulkintos kriauklės ar net akmenys) ir tokių mineralų organizmas negali tinkamai panaudoti.

Mineralų molekulės dydis

Kad mineralai būtų pasisavinami ląsteliniame lygyje, jų molekulė turi būti labai maža (Angstremo dydžio) ir turi būti tirpi vandenyje. Angstremas (Angstrom) - nesisteminis ilgio vienetas - naudojamas atomo, jono, molekulės matmenims žymėti. Angstremas yra 1/ tūkstantoji mikrono (1/1000) ir 10 (pakelta -10) metro (1/10000000000) dalis. Tik jonizuotos (ionized) mineralų formos yra angstremo dydžio ir pasisavinamos ląsteliniame lygyje (gali patekti į ląsteles ir jų branduolį). Tik angstremo didžio mineralų molekulės gali patekti į ląsteles ir aktyvuoti DNR struktūras, nuo kurių priklauso dauguma organizmo procesų ir, žinoma, gera sveikata.

Makrono dydžio mineralai gali sukelti sveikatos problemas

Dauguma papilduose esančių mineralų molekulės yra makrono dydžio (tūkstantį kartų didesnės nei jonizuotos). Nors makrono dydžio mineralai iš dalies pasisavinami žarnyne ir patenka į kraujotaką, bet tokios didelės mineralų molekulės negali patekti į ląsteles. Kadangi kraujotakoje mineralų koncentracija yra gana griežtai reguliuojama, tai tokie netinkami mineralai yra atidedami ant kraujagyslių sienelių. Prasti mineralai gali duoti laikiną pagerėjimą, tačiau jei mineralų trūkumas yra labai didelis, per ilgesnį laiką tai sukels dar didesnes problemas.

Taigi, prasti mineralų papildai yra toksiški ir net pavojingi sveikatai. Vartodami pigius papildus, tokius kaip kalcio karbonatas (dauguma pigių kalcio papildų), žmonės gauna ne stiprius kaulus bet užkalkėjusias ir susiaurėjusias kraujagyslių sieneles. Net jei kai kurios mikrono dydžio mineralų molekulės ir patenka į ląstelės vidų, jos negali pasiekti ląstelės branduolio, kur yra DNR.
Jonizuoti ir koloidiniai - ne tas pats
Jonizuoti mineralai yra ne tas pats kas koloidiniai. Koloidiniai, arba dar kitaip vadinami metalinių formų mineralai, taip pat yra per dideli. Koloidinėse mineralų molekulėse mineralų atomai yra suspausti į dideles molekules ir dėl to nepasisavinami ląsteliniame lygyje.

Iš kur gauti angstremo dydžio jonizuotų mineralų?
Geriausia mineralus gauti su maistu, bet, kaip jau buvo minėta straipsnio pradžioje, šiuolaikiniai maisto produktai stokoja mineralų. Nevalyta druska, kurioje yra virš 90 skirtingų mineralų, yra labai geras mineralų šaltinis. Beje, jūros vanduo ir druska mineralų sudėtimi yra labai panašūs į kraują. Parduotuvėse parduodama druska yra rafinuota, išvalyta ir joje likęs tik natris ir chloras ir dar pridedama prastos kokybės jodo. Tokia druska yra pavojinga sveikatai ir toksiška, todėl jos vartoti nereikia. Geros druskos yra: Celtic Sea salt, Himalaju druska, Sun dried Sea salt. Tačiau reikia prisiminti, kad daugelyje tokių druskų dominuoja natris, todėl šias druskas reikia vartoti saikingai, ypač jei jums padidėjęs kraujo spaudimas, ar yra edema (skysčių susilaikymas organizme). Taip pat kartais dėl apdorojimo procesų net ir tokios druskos mineralai yra netinkami. Dr. Gabriel Cousen teigia, kad jei druska išdžiovina burną, tai reiškia joje esantys mineralai yra blogos formos.

Kiti mineralų šaltiniai

Geresnis variantas yra jūros daržovės, kuriose yra daug mineralų. Bet reikia žiūrėti jų sudėtį, nes mineralų kiekis skiriasi priklausomai nuo rūšies. Reiktų pirkti tokias jūros daržoves, kuriose daugiau magnio, pvz., Wakame (undaria pinnatifda). Jūros daržovės gali turėti sunkiųjų metalų, ypač arseno. Tačiau arsenas jūros daržovėse yra ne organinės formos ir teigiama, kad jis nėra toks toksiškas kaip organinė jo forma. Nepaistant to, labai daug jūros daržovių nereikia - ne daugiau nei 60g per savaitę. Dar galima vartoti jonizuotus jūros mineralus, tokiu kaip Ionic Trace Mineral ar geros kokybės molį, pvz., pyro clay.
Mineralų taip pat turi bičių žiedadulkės bei duonelė, bei kai kurios vaistažolės, tokios kaip dilgėlės ir kt.

Kviečių ir miežių želmenų bei kitų žalumynų milteliai taip pat turi mineralų. Todėl galima vartoti. Daug mineralų ir vitaminų turi Chlorala ir Spirulina, tik reikia, kad jos būtų iš patikimo šaltinio.
Kaip išvalyti blogus mineralus iš organizmo?
Kaip bebūtų keista, jonizuoti angstremo dydžio mineralai išvalo blogų mineralų nuosėdas iš organizmo. Blogų mineralų nuosėdos sukelia aterosklerozę (užkalkėjusios ir sustandėjusios kraujagyslės) ir tai dažnai sukelia padidėjusį kraujo spaudimą. Angstremo dydžio mineralai reikalingi daugiau nei šešiems tūkstančiams skirtingų organizmo procesų. Jei organizmas stokoja mineralų, tai enzimų veikla tampa prislopinta. Reikia prisiminti, kad enzimai remontuoja pažeistas ląsteles, padeda pašalinti mirusias ląsteles bei atlieka daug kitų funkcijų.

Jonizuoti mineralai palaiko gyvybę

Faktiškai jonizuoti angstremo dydžio mineralai palaiko gyvybę žemėje. Šie mineralai, susijungę su vandens molekulėmis, patenka į ląstelės vidų bei aktyvuoja DNR.
Jonizuoti mineralai taip pat reikalingi mitochondrijoms (randamos ląstelės viduje), kurios yra kaip energijos fabrikai ir juose vyksta  energijos reakcijos. Toms reakcijos reikalingi mineralai bei vitaminai.

Kodėl stokojama mineralų?

Dauguma žmonių stokoja mineralų todėl, kad valgo rafinuotą maistą be jokių mineralų (daugiau apie tai atskirame straipsnyje ‘Bloga mityba‘). Dar blogiau, valgo daug gyvulinių produktų, kurie labai rūgština organizmą (žemina ph). Norėdamas neutralizuoti ph, organizmas ima mineralus iš kaulų. Saldumynų valgymas taip pat sekina mineralus, nes jų apdorojimui reikalingi mineralai: vanadis, chromas, magnis, cinkas. Ir šių mineralų trūksta daugumai diabetikų.
Mineralų gali trūkti ir dėl blogo jų pasisavinimo, o tai yra dėl užsiteršusio žarnyno ir prastos floros, taip pat dėl užsikimšusių kepenų latakų ir nepakankamos tulžies gamybos. Sprendimas būtų išsivalyti žarnyną, išsiplauti kepenis ir tulžies pūslę.

Straipsnis parengtas pagal Dr.Gabriel Cousen knygą “There is a cure for diabetes’. Dr. G.Cousen yra išgydęs labai daug diabetikų ( pirmo ir antro tipo) naudodamas žalio maisto dietą). Panašiai apie mineralų pasisavinimą teigia Andres MOritz ir Dr. David Jubb.

Susiję straipsniai:

Ar kalcio vartojimas duoda stiprius kaulus?

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikite savo komentarus ir atsiliepimus žemiau.Laisvai reikškite savo nuomonę ir jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turi kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau. Arba apsilankyti mano naujame forume Buk Sveikas

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą(tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark’.
P.S.1
Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudinga
jūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas jei jiems
nusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy

http://www.buksveikas.net/