BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Žuvų taikai: naudingi ar žalingi?

Žuvų taukai yra labai populiarus maisto papildas, ir juos vartojantys žmonės galvoja, kad jie yra naudingi sveikatai. Bet ar tai tikrai tiesa?
Keletas tyrimų parodė, kad žuvų taukai gali būti užtėršti. Štai Norvegų maisto apsaugos minesteriją rado, kad žuvų taukų produktai turėjo karcinogenų (sukelia ar skatina vėžio vystimąsi), kaip dioksinai. Tiesa, reikia pasakyti, tai buvo netradiciniai žuvų taukai (dažniausiai žuvų taukai yra išgaunami iš menkių kepenų), o iš didesnių žuvų, kaip rykliai, ratfish ir kt, šios žuvys yra didėsnės ir minta kitom mažom žuvim, todėl jų organizme susikaupia daugiau  teršalų, bei toksinų.

Kanados altikta studija (2009m) su yprastais žuvų taukais, rado, kad 30  papildų turėjo polychlorinated biphenyls (PCBs) bei organochlorinų (insektidų).

Oksiduoti riebalai pavojingi sveikatai

Taip pat reikia pažymėti, kad žuvų taikuose esančios nesočiosios rienbalinės rūgštys (EPA ir DHA), turi penkias/šešias dvigubas, jungtis, kas reiškia, kad jos labai greitai oksiduojasi. Oksiduoti riebalai yra pavojingi, gali paskatinti vėžio vystimąsi, bei širdiens ir kraujagyslių ligas. Ir kaip rodo tyrimai dažnai būna, kad parduodami žuvų taukai yra oksidavesi.

Dar vienas tyrimas rado associaciją tarp žuvų taukų naudojimo, ir asthmos. Vėlgi, toks tyrimas  parodo tik asociaciją, ir nereiškia, kad žuvų taukai būtent sukėlė astmą. Bet tyrimo, autoriai mano, kad žuvų taukuose esantys toksinai gali būti daugiau žalingi, nei nauda gaunama iš DHA ir EPA riebalinių rūgščių esančių žuvų taukuose. Plačiau apie tai dr. Gregor video.
Ar verta naudoti žuvų taukus?

Tad ar verta vartoti žuvų taukus? Galbūt geriau naudoti alternatyvas? Viena iš jų yra linų sėmenys, bei chia sėklos. Šie du augalai turi augalinės kilmės omega 3 ribealinių rūgščių (ALA - alfa linoleninė riebalinė rūgštis). ALA turi tris dvigubas jungis (EPA turi 5, DHA - 6). Organizmas gali paverti ALA į EPA ir po to į DHA, bet svarbu nevartoti daug omega 6 riebalinių rūgščių (dauguma aliejų (sojos, kukurūzų, saulėgražų ir kt), manoma kad omega 6 : 3 santykis turėtū būti ne daugiau nei 5:1 (pvz 5g omega 6 ir 1g omega 3), kiti pataria dar mažiau, ir net 1:1.  Nes tas pats enzimas paverčia ALA į EPA, bei AL (linoleninė rūgštis - omega 6) į arachidoninę rūgštį, kuri skatina uždegiminius procesus. Tiesa, kurie žmonės turi šio enzimo defektą, arba jis funkcionuoja blogai, tad organizmas nesugeba pasigaminti pakankamai EPA ir DHA.

Dar viena alternatyva, yra iš jūros dumblių išgautos EPA ir DHA, kurios yra augalinės kilmės, bei neturi žuvų taukuoe randamų toksinų.
Taip pat reikia pažymėti, kad vartojant žuvų taukus ar išgrynintas DHA, EPA reiktų naudoti vitamino E, kuris sumažina oksidacijos procesus, tai ypač svarbu, nes naudojant didelius kiekius žuvų taukų, galima sukelti vitamino E trūkumą. Taip pat jei jau naudosi žuvų taukųs ar DHA, EPA, tai naudokite po labai nedaug, nes organizmui šių riebalinių rūgščių reikia labai mažai.

Dar kas norite paskaityti daugiau yra geras Prof. Brian Peskin straipsnis apie žuvų taukų žalą.  Pasakysiu, kad šis straipsni būvo atšauktas, bet ne dėl klaidingos info, bet dėl to, kad prof. Brian Peskin nedeklaravo konfliktuojančių interesų. Bei kiti du  jo straipsniai: šitas ir šitas.Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition, MSc,

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Strava athlete (runner & cyclist)

Patiko (9)

Rodyk draugams

komentarai (2) | “Žuvų taikai: naudingi ar žalingi?”

  1.   Nomeda rašo:

    Mūsų giminėje sąlyginai paplitęs Hodžkinas ir kiti vėžiniai susirgimai, todėl jau ne vieną sykį esu lankiusis pas daktarus. Dauguma jų, beje, rekomendavo gerti žuvų taukus!

  2.   Monika rašo:

    Jau ne vienerius metu zmones vartoja zuvu taukus, todel manau, kad nesant kitiems sveikatos sutrikimams, kuriuos jie galetu pabloginti, zuvu taukai, vartojami saikingai ir atsakingai geras vitaminas sustiprinti organizma.

Rašyk komentarą