BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Hidrogenizuoti riebalai - legalus nuodas?

Riebalai - nepakeičiama mitybos dalis

Riebalai yra labai svarbi mitybos dalis, tačiau šiandieną žmonės vartoja ‘blogus’ riebalus,
kurie yra pavojingi sveikatai ir normalioje visuomenėje privalėtų būti uždrausti. Taip pat didelė dalis žmonių vartoja per daug riebalų.

Patys pavojingiausi ir vieni labiausiai vartojamų riebalų yra hidrogenizuoti riebalai (pvz., margarinas, tepieji mišiniai ). Faktiškai dar 1978m Pasaulinė sveikatos organizacija (WHO), pasiūlė uždrausti hidrogenizuotus riebalus, bet įtakingi pramonės magnatai sugebėjo paveikti jos vadovus ir taip šis sprendimas yra nepriimtas iki šiol. Šiuo metu jie jau yra uždrausti visuose Niujorko restoranuose ir kai kurios kitos USA valstijos šiuo metu svarsto galimybę juos uždrausti. Danijoje maisto produktai, kuriuose yra daugiau nei 2% hidrogenizuotų riebalų yra uždrausti. Tai patys pagalvokit, jei yra uždrausti Niujorke ir Danijoje, tai yra pakankamai gera priežastis tai daryti.

Hidrogenizuoti riebalai yra gaunami pakaitinant augalinį aliejų (rapsų, saulėgrąžų, sojos, kukurūzų ir kt.) iki labai aukštos temperatūros ir taip pat pridedant vieną vandenilio molekulę. Žodis hidrogenizuotas kaip tik ir kilęs iš angliško žodžio ‘Hydrogen’ (vandenilis). Taip aliejus tampa kietas (kambario temperatūroje) ir panašus į sviestą.

Įdomumo dėlei pasakysiu, kad margarinas pirmiausiai buvo sukurtas riebinti kalakutams, bet vėliau kažkas vėliau nusprendė jį pabandyti ant žmonių.

Hidrogenizuoti riebalai yra dedami į labai daug produktų (ypatingai keptus produktus: sausainius, saldumynus, majonezą ir kt.), todėl reikia atidžiai skaityti etiketes ir analizuoti sudėtines dalis. Labai plačiai naudojami greito maisto restoranuose (McDonald’s, KFC ir kt.), kurių reikėtų vengti, nes ten, mano nuomone, nėra nieko valgomo ir tik pusiau sintetiniai maisto pakaitalai.

Margarinas blogiau nei lašiniai

Margarinas ir hidrogenizuoti riebalai yra daug pavojingesni negu sotieji riebalai, kurie yra neteisingai apkaltinti kaip daugelio ligų sukėlėjai. Nes būsite sveikesni valgydami lašinius nei vartodami margariną.

Ar gali margarinas būti sveikas?

Maisto kompanijos bando reklamuoti, kad margarinas yra labai sveikas produktas, neturintis
cholesterolio ir sočiųjų riebalų (riebalų, kurie sukietėja kambario temperatūroje, pvz., sviestas, taukai, lašiniai ir kt.). Bet tai labai klaidinanti informaciją ir tokie modifikuoti nesotieji riebalai taip pat padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Kai kas net bando reklamuoti, kad margarinas turi omega 3 ir kitų nepakeičiamų riebalinių rūgščių, bet tai tik dar vienas reklaminis triukas.  Margarine esančios omega 3 riebalinės rūgštys yra dirbtinai pridėtos (sintetinės) ir yra tokioje formoje, kad organizmas jų negali pasisavinti. Todėl neužkibkit ant šio reklaminio kabliuko. Visi margarinai yra nuodai ir turėtų būti uždrausti,
bet čia vėl maisto pramonės magnatai nenori paaukoti savo pelno ir taip tęsia nuodiję žmones. Todėl nustokite tikėję, kad valdžia ir kitos institucijos jus apsaugos. Jūs patys turite savimi pasirūpinti ir geriausia, ką jūs galite padaryti - nustoti pirkti. Kai dauguma žmonių nustos pirkę, tai jie automatiškai išeis iš rinkos. Tiesa, reikia pridurti, kad šiandien gamintojai labai sumažino margarinuose esančias transriebalines rūgštis, bet nepaisant to, margarinas yra nesveikas ir sveikatai kenksmingas produktas.

Hidrogenizuoti riebalai ir širdies ligos

Kadangi hidrogenizuotų riebalų struktūra yra pakeista (nenatūrali ir sukurta chemijos laboratorijoje), tai organizmas tokių riebalų neatpažįsta ir negali suvirškinti. Nesuvirškinti riebalai tada nusėda ant kraujagyslių ir taip per ilgesnį laiką susiaurina ir užblokuoja kraujagysles. Tai labai padidina širdies infarkto ir kitų širdies ligų tikimybę. Ne tik kad hidrogenizuoti riebalai yra
nesuvirškinami, organizmas į juos reaguoja kaip ‘priešus’ ir imuninė sistema juos ‘atakuoja’ .To rezultatas - alergijos, kraujagyslių uždegimas ir imuninės sistemos ligos. Kai imuninė sistema nuolat užimta kovojant su neatpažintais riebalais ir kitais alergenais, tai per ilgesnį laiką ji nusilpsta ir nebeturi galios atlikti pagrindinės savo funkcijos - kovoti prieš virusus ir bakterijas ir taip apsaugoti mus nuo ligų.

Jei hidrogenizuoti riebalai vis dėlto sugeba prasibrauti pro imuninės sistemos barjerą, moterims jie dažnai atsiduria krūtyse, sukeldami krūties vėžį. Plaučiau apie krūtų vėžį ir labai pavojingas mamogramas ateityje. Taip pat hidrogenizuoti riebalai sukelia kitų rūšių vėžį, II tipo debetą, moterims 70% padidiną riziką tapti nevaisinga, sukelia gimimo defektus ir daugelį kitų ligų.

1994 metais Harvard Universiteto (USA) mokslininkai nustatė, kad hidrogenizuotų riebalų vartojimas daugiau nei 200% padidina širdies ligų riziką.

Hidrogenizuoti riebalai turi sunkiųjų metalų, tokių kaip nikelio, aliuminio ir kt. likučių. Šie metalai naudojami apdorojimo procese. Patekę į organizmą sunkieji metalai yra labai žalingi ir juos labai sunku išvalyti.

Plačiau apie hidrogenizuotų riebalų keliamą pavojų galite paskaityti M.Adams knygoje ‘Poison in the Food: Hydrogenated Oils’.

Doc. Mary G. Enig ir Meryland Universito atliko įvairius tyrimus, kurie taip pat patvirtina, kad hidrogenizuoti riebalai yra pavojingi sveikatai. Plačiau apie tai galite paskaityti anglų kalba, paspauskite su pele ant mokslininkės vardo.

Apie kitus žalingus riebalus ir kuo juos pakeisti, parašysiu kituose įrašuose.

Susiję straipsniai:

Omega 3 riebalinių rūgščių svarba

Rapso aliejus - sveikas ar nuodingas?

Alyvuogių aliejus ir kiti sveikatai naudingi riebalai

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Rodyk draugams

komentarai (53) | “Hidrogenizuoti riebalai - legalus nuodas?”

  1.   Anonymous rašo:

    naikinti rama. Siaip jos jau senokai nevalgau. Butu geriau, kad placiau butu nurodyta, kur tu riebalu dar yra

  2.   Sveikuolis rašo:

    visiskai sutinku rama ir kitus margarinus reiketu kuo skubiau uzdrausti ir taip vyriausybe sutaupytu piningu sirdies ir kitu ligu gydymui.

    Kaip jau minejau straipsnyje, hidrogenizuoti riebalai yra margarinas, tepieji riebalai(nes tai sviesto ir margarino misinys), taip pat hhidrogenizuoti reibalai dedami i labai daug produktu, nes tada daug ilgesnis galiojomo laikas. Ypatigai reiketu paplite ivairiuose keptuose productuose, gali net butu duonoje ypac pigioje, taip pat sausainiuose, saldainiuose,.

    Bet patarciau skaytiti ir analizuoti etiketes, kuriuose turi buti norodyta , kad produto sudetyje yra hidrogenizuotu riebalu. ir jei yra tai aisku to produkto nepirkti.

    Todel patarciau vartoti 100% sviesta, at and duonos uzpilti saukta alyvuogiu, linu semenu ir kito geros kokybes aliejaus.

    andy

  3.   www.m0xx0r.info rašo:

    (Russian Analogy to film Super Size Me) with 2weeks experiment on Processed Food with more facts revealed in it.

    Pirmoje filmo-eksperimento dalyje pasakojama kaip hidrogenizuotus riebalus ir kokį chaosą jie daro metabolizme. Manau suprasit, kad jokių kepinių neina pirkti.

    http://video.mail.ru/mail/alex-kulpin/1/513.html Part1
    http://video.mail.ru/mail/alex-kulpin/1/514.html Part2

    Jei informacija suintrigavo, kviečiu į Andy megiamo saltinio projektą, kuriame už tokios informacijos skleidimą įgysite materialinę motyvaciją.

    Ar žinot kaip turėti Mike Adams (o gal ir ANdy) savo asmeniniu Life Coach? Su nauju mano ir kitu komandų (NaturalNews) pristatomu projektu, tai daug paprasčiau.
    Mindaugas m0xx0r.info

  4.   Mindeee rašo:

    Prisiryjau to Finetti Duo (baltas ir rudas sokoladinis tepamas kremas), o po to paskaiciau mikrobinemis raidemis uzrasa is ko padarytas (beje, lietuviskame vertime rasoma "sukietinti augalinai aliejai"), o pasirodo, kad is HIDROGENIZUOTU RIEBALU. Anksciau jau buvau girdejes apie si produkta, kad jis neleistinas vartojimui (pilna Maxima ir kitos pardos prikistos Finetti). Taigi, ismeciau visa inda. Dabar jau skaitysiu ir kitiesm patarsiu.

  5.   andy rašo:

    Labai gerai , kad supratai, kad padarei klaida ir ismetei. Nes daugelis zmoniu net ir suprate kad blogas produktas jo ismesti nenori.
    Ir deja daugeliui smoniu tektu ismesti beveik visus produktus kuriuos turi saldytuve ir virtuveij.

    Beje kai suzinojau apie tai kaip atskirti gerus papildus nuo blogu, tai taip pat ne viena ismeciau.
    Nes kam vartoti produkta kuris padarys zala, ir po to teks moketi gydytojams, pirkti vaistus ar varoti papildus.

    Beje hydrogenizuoti riebalai ir kiti blogi ingredijentai daznai yra maskuijami ivairiais daugeliui zmoniu nesuprantamais pavadinimas.
    todel reikia buti atidiems.

    MSG(monosodium glutamate /natrio glutamatas) yra dedamas i labai daug produktu skoniui pagerinti). Sis ingredijentas yra maskuojamas ivairiais pavdinimais ir jo reikia vengti nes tai exito toksinas(dirgina ir jaudina smegenis) ir sukelia kitas problemas, Del MSG daugelis kinieciu yra su akiniais(labai naudojams kinieciu restoranuose, bet dabar ir kiti resotranai deda, nes jo idejus bet koki S galima skanumynu pavrsti.

    MSG E numeris yra E621

  6.   Anonimas rašo:

    Ką valgyti…Visose etiketėse, kiek neskaitai, visur E621 ir kitokio nuodo

  7.   andy rašo:

    Reikia valgyti naturalu maista, kaip vaisius darzoves, kruopas, kiausinius, o net koki rafinuota, sintetini.
    Tikrai toli nenuvaziuosi valgydams visoki bruda ir dabar vis daugiau jaunu zmoniu serga, buten del blogo maisto.
    Vien i veido oda paziurejus, daugelis ypac jaunu zmoniu yra isberti turi visokiu spuogu, tai simptomai, kad organizmas salina toksinus. Taip pat rodo alergijas, kvieciams pienuo ir kitiems alergiskiems produktas.
    Deje to daugelis jaunu zmoniu net neitaria ir tepa tokius simptomus slopinancius kremus ir tik dar labiau save nuodija.

  8.   andy rašo:

    Tiesa, ka E621 yra daug produktu, bet paeiskojus tikrai galima rasit be jo. Ypac tai lengva padaryti valgant naturalu gamtos sutverta maista.

  9.   Vaida rašo:

    Skaitant straipsnį susidaro įspūdis, jog kažkas tikslingai bando apjuodinti margariną siekdamas kažkokių keistų tikslų (didinti sviesto pardavimus, tikslingai sunaikinti margariną, kaip atsiskleidžia komentaruose – kažkodėl siūloma būtent uždrausti „Rama“?).

    Toliau visame tekste kartojasi vien klaidos:
    1) kad sotieji riebalai yra ne tokie pavojingi kaip margarinas;
    2) teigimas, jog margarinas skatina cholesterolio gamybą;
    3) kad nesuvirškinti riebalai nusėda ant kraujagyslių ir taip per ilgesnį laiką susiaurina ir užblokuoja kraujagysles. Tai labai padidina širdies infarkto ir kitų
    širdies ligų tikimybę.
    4) Jei hidrogenizuoti riebalai vis dėlto sugeba prasibrauti pro imuninės sistemos barjerą, moterims jie dažnai atsiduria krūtyse sukeldami krūties vėžį.
    5) 1994 metais Harvard Universiteto(USA) mokslininkai nustatė kad hidrogenizuotų riebalų vartojimas daugiau nei 200% padidina širdies ligų riziką. (daugiau nei 200 proc.???)

    Rašote ir tai, jog „margarinas tik viena molekule skiriasi nuo plastiko ir buvo sukurtas riebinti kalakutams, bet vėliau kažkas vėliau nusprendė jį pabandyti ant žmonių“. Tiesą sakant tokį dalyką pirmą kartą girdžiu, nors ta tema domiuosi jau seniai, paneigtų, „lakios vaizduotės vaisiumi“ 100 proc. tokias kalbas pavadintų ir mitybos specialistai.

    Mielieji, tokias temas analizuodami pasiskaitykite specialistų komentarus, o tik paskui leiskit savo vaizduotei įsisiautėti, neklaidinkite žmonių išsigalvojimais.

    Apie tai gydytojos dietologės komentaras yra čia: http://www.alfa.lt/straipsnis/187774/?Margarino.kelias.ant.musu.stalo=2008-06-22_00-02

    Vaikų mitybos specialisto, gastroenterologo Vaidoto Urbono- čia: http://www.moteris.lt/lt/naujienos/sveika_gyvensena/mityba/gerieji_riebalai_stiprina_atminti_sirdies_darba/

    Sveikos gyvensenos propaguotojų čia: http://www.sportnutrition.lt/articles.php?id=16

    Beje, kitame blogo straipsnyje, kuris vadinasi „Omega 3 riebalinių rūgščių svarba“, jau rašoma apie tai, kad Omega-3 ir Omega-6 yra nepakeičiamųjų riebalų rūgščių grupės ir kad organizmui būtina gauti jų su maistu. Bet kiek žemiau teigiama: „Omega-6 riebalinės rūgštys vyrauja šiuose aliejuose ir iš jų pagamintuose produktuose: saulėgrąžų, kukurūzų, sojų, sezamo ir žemės riešutų, taip pat margarinuose, nes dauguma jų pagaminti iš šių rūšių aliejų. Todėl patartina šių aliejų vengti.“ Patys teigiate jog organizmui reikia nepakeičiamųjų riebalų rūgščių Omega-3 ir Omega-6, o vėliau susimaišę bandote paneigti savo žodžius? Keista, keista..

  10.   Andy rašo:

    Vaida, suprantu jus esate dietologe, deja specialistas ne visada teisus ir deja specialistai ir dietologai siandiena ne visada tarnauja zmoniu labui arba tiesiog nezino , kad jie nezino, kas beje budinga ir daugeliui gydytoju(nesakau kad as viska zinau ir visada esu teisus, jei kas teisingai pataiso tai butinai pripazistu) Keletas jusu pastabu yra teisingos bet su kai kuriom tikrai negaliu sutikti.

    VIsu pirma del margarino, jei margarinas yra sveikas produktas, tai atsiprasau. Sutinku, kad siandiena margarine yra maziau hidrogenizuotu riebalu, bet net ir toks margarinas nera sveikas produktas ir margarinas su sveika gyvensena tikrai nesiderina. Siandiena naudoja BHT - butylated hydrozynisole , BHT butylated hydroytuloen, taip pat intersterification, fractination. Sie metodai yra nauji ir dar neaisku ar jie yra saugus, gal po kokiu 10-20 metu paaiskes, kad jie nemaziau pavojingi nei tras riebalines rustys, kurios pateke i organizmas elgiasi kaipo sociosios. ir priedo jos yra nenaturalios. Todel net ir pagerintas margarinas yra nenaturalus produktas ir tiesiog pakeista molekuline struktura. Priedo daugelyje margarinu dominuoja mano ir jusu minetosio omega 6 riebalines rustys, kuriu siendiena zmones vartoja zymiai per daug ir deja negauna pakankamai omega3, ir omega 6 ir 3 santykis yra iskreiptas, todel del ir patariau zmonems siu alieju kuriouse dominuoja omega 6 vengti. nes omega 6 siais laikas randama vos ne kiekviename produkte. Priedo daugelis tu alieju yra labai rafinuoti naudojant visokius chemikalus.

    Del 200%, tai cia jau nera toks didelis skaicius. 200% tai ne 200 kartu.

    Del sociuju reibalu, tai nepatariu valgyti gyvyliniu tauku ir bet sotieji riebalai sotiesiems nelygus. Ir deja siendian dietologams sotieji riebalai associajasi su sirdies logomis ir deja tai ne tiesa.
    Sotieji riebalai randami kokoso riesutu aliejuje, palmiu aliejuje yra naudingi, nes jie turi vidutinio ilgumo riebaliniu rusciu, kurios yra lengvai pasisavinamos ir panaudojamos. Svieste randama butyrine rugstis net reguliuoja riebalu metabolisma. Ir geras sviestas bei kokoso ir palmiu aliejus tikrai daug geriau nei margarinai.

    Siandiena gamintojai ir reklamuotojai bando margarina pateikti kaip svieka produkta, dar pridedami kokiu nors vitaminu ar uzdedami kokias sirdies asociacijos ar dietologu emblmema, kuria dazniausiai nusiperka uz piningus. Bet nei vitaminai nei prieda nepadarys margarino sveiku produktu ir apie sviekata galvojantys zmones turetu jo venti. Jau geriau duona pamirkyti i alieju, kaip tai daro italai ir kitu vidurziomio juros regiono saliu zmones.

  11.   Andy rašo:

    Ten tas gydytojas Vaidoto Urbonas, taip pat margarino salininkas, bet deja nuo tokiu specialistu rekomendaciju zmoniu sveikata ne tik kad negereja, bet dar gali buti atvirsciai, kas kaip tik ir atsitiko vakaru salysi, kurs ’specialistai’ stumia ivairius produktus, naudingus ivairiems pramonems magnatamas, kaip sojos asociacija, pieno gamintoju asociacija. Rekomendacijos daznai paremiamos tu asociaciju finansuojamomis studijomis.

  12.   Vaida rašo:

    Transriebalu rugsciu siuolaikiniame margarine yra iki 1 proc., svieste - apie 5 proc., tad nereiktu siu dalyku lyginti ir hiperbolizuoti. Visko gyvenime reikia su saiku, zinoma kad saukstais kabinant margarina taip pat sveikos mitybos salininkais vadintis negalesime. Bet saukstelis koses pagardinimui ar su sumustiniu isties yra daug sveikiau nei jusu minetas sviestas, kadangi butent jame ir yra daug daugiau sociuju riebalu rugsciu, kurios patekusios i organizma uzkemsa lasteliu sieneles ir neleidzia maistingoms medziagoms pro jas cirkuliuoti, jos tampa “apsunkusios”, nepaslankios. O margarine, aliejuose augaliniuose yra polinesociuju, nepakeiciamuju riebalu rugsciu, kuriuose tik ir tirpsta tam tikri vitaminai. Aisku sveikiau valgyti naturalu, sviezia maista ir gauti tu geruju medziagu is ten, taciau jei nera galimybes to padaryti, tikrai nieko blogo ir sutepus sumustini margarinu tu medziagu pasisavinti is ten. Suprantu kad esate nusistates pries visokias reklamas, gamintojus, taciau nereikia visgi klaidinti zmoniu kad sviestas sveikiau nei margarinas- tiek gydytoju asociacijos, tiek vartotojai, nuodugniai besidomintys sia tema tokias kalbas paneigtu.

  13.   Andy rašo:

    Gerai, kad pripazystate naturalu maista ir budama dietologe turetumete butent ji rekomenduoti zmonems, o ne stumti margarina, kuris kaip sakiau nera sveikas produktas, nors greciausiai truputi geresnis nei ansktesniais metodais gaminti margarinai.

    Kas del sviesto, as turiu galvoje gera kaimiska sviesta, o ne parduotuveje parduodamus tepiuosiu misinius i kuries taip pat primaisyta margarino. Todel net ir tepiuju misiniu vartoti nereiktu. O del zmoniu klaidinimo, tai nemana, kad cia klaidinimas.

    Taip pat kaip sakiau, kad margarinui gaminti naudojami kiti metodai, kurie tikrai nera absoliučiai nekenksmingi, ir tik ateitis parodys ar tie nauji metodai geresni nei trans riebalines rugstys.

    Specialistai taip pat klaidina zmones, pateikdami ivarias rekomendacijas, kurios tarnauja ne zmoniu sveikatai, o pramones magnatams. Todėl is sukuriamos visokos nesamoningos mitybos piramides stumti pieno produktus, kurie su sveikata mazai ka bendro turi ypac pasterizuoti, kuriuos daugelis zmoniu varotoja, taip pat visokius baltu miltu gaminius ir t.t.

  14.   andy rašo:

    Vaida, turiu pripazinti, kad naturaliame kaimiskame sviesti yra truputi naturaliai esanciu trans riebaliniu rugsciu, bet jos per daugeli vartojimo metu nesukeldavo problemu. Taip pat trans fat yra ir mesoje, bet vlegi mazais kiekiais.

    Nepaisant to naturalios trans riebiosios rugstys ne visada prilygsta dirbtinai padarytomos laboratorijose ar naudojant maisto gamybos metodus.
    Panasiai kaip su suntetiniais vitaminais , kur net ir minimalus cheminiu grupiu skirtumas duoda visiskai priesingus rezultatus.

    Beje dar siulau pasiskaityti straipsni kaip margarinas yra padaromas, ties cia daugiau aprasomas ankstenis metodas, bet kai kurie zingscniai vis dar naudojami daminant ir sindiena ir po to stumiant kaip sveika produkta.

    Beje dar kepti daug sveikiau ant sociuju riebalu, kaip kokoso riesutu aliejaus ar sviesto, nes sotieji reibalai kaitinami nesioksiduoja, o 0mega 6 riebalines rugstys, kurios dominuoja daugeliyje margarinu ir alieju yra labai jautrios aukstai temperaturai ir labai greitai oksiduojasi. Oksiduotos riebalines rugstys yra dar pavojingesnes sveikatai.
    ZInoma , bet koks keptas produktas nera sveikas ir jo nereiktu vartoti.

    O kaip zinoma tik nedaugelis zmoniu varotja alieju naturaliai, kai dauguma riebalus gauna su keptais produktai ar jau idetus i ivairius gamnius, ir tokiu alieju forma daznai pakeista.

    Todel miela Vaida, neisduokit sveikatos principu ir nestumkit tokiu produktu kaip margarinas.

  15.   andy rašo:

    http://www.stop-trans-fat.com/how-is-margarine-made.html

  16.   Vaida rašo:

    Siuolaikines gamybos technologijos kaip tik leidzia gaminti produktus be transriebalu rugsciu, tas taikoma ir margarinui- jei domites, kaip sakiau, zinote jog margarine buna iki 1 proc transriebalu rugsciu, svieste - ir 5 proc., tad visgi akivaizdu jog sviestas siuo atveju nepirmauja. Kaip pats pripazistate, ir naturaliame kaimiskame svieste yra transriebalu rugsciu, ir tikrai ne “truputis”. Kaip matau, remiates vien informacija, pateikta viename puslapyje, taciau juk jis nera parengtas gydytojo ar dietologo, tad nenoreciau sutikti su pateiktais duomenimis - visgi specialistu komentarai tai paneigtu. Pasikartosiu, naturalus aliejai, augaliniai riebalai sveikiausi, taciau nemaisykite kas yra kas - gyvulinis riebalas pries augalini margarina niekad nelaimes.

  17.   andy rašo:

    Miela Vaida, ar tu gali tiegti, kad sios naujos technologijos pradetos naudoti tik pries ne daugiau nei 10 metu yra saugios. Paziurek, kiek laiko prireike issiaiskinti trans fat pavoju ir dar kiek po to prireike laiko juos sumazinti, o net ir zinodami ju pavoju uzdrausti nesiryzta.

    Todel manau neturalus kaimiskas sviestas tikrai geriau nei kazkos ten margarinas. Bet kai sakau sviestas as turiu galvoje is nepasterizuoto pieno, o ne parduotuveje parduodami tepieji misiniai. Bet dristu teigti, kad net ir parduotuveje parduodamas 100% sviestas daugeliu atveju geresnis nei margarinas.

  18.   1as rašo:

    Andy,
    O kaip lydytas sviestas, kiek jame gali būti hidrogenizuotų riebalų lyginant su kaimišku sviestu? Ar lydyto privalumas tas, kad jis ilgiau negenda?

  19.   andy rašo:

    Sveiste yra naturaliai esanciu trans fat, bet labai mazas kiekis. O kaitinimas tu trans rebiuju rugsciu (hidrogenizuotu reibalu) nepadidina, nes svieste absoluti dauguma riebaliniu rugsciu yra sociosios , o trans riebalus galima padaryti tik is nesociuju riebaliniu rugsciu, kaitinant augalinius aliejus.

    Ir siaip naminis sviestas is nepasterizuoto pieno yra gana geras produktas, nes jame nebera nei kazeino nei laktozes, kuriu daugelis nesugeba suvirskinti ir prasideda problemos.

  20.   ech rašo:

    eiliniai skiedalai. Visur argumentai “nesąmonė”, “tai yra nesveika ir viskas”. Mokslo pasaulyje toks straipsnis nieko vertas, kertasi su logika, racionalumu, hipotezė (ne teorija, nes jokio pagrindimo nėra) išdėstyta neaiškiai, nėra jokių argumentų.

  21.   Andy rašo:

    Ech nezinau koki tu moksla skaitai, jei nezinai apie hidorgenizuotu riebalu zala sveikatai. Bet velgi jei manai kad tau sveika tai valgyk i sveikata, tokiu valgytoju tikrai reikia gydytojams, farmacininkas ir pupuliacijos naikinimo salininkams, jei nori save savanoriskai nuodyti tai i sveikata.
    Yra labai daug studiju parodanciu ju zala ir net kai kurios salys juos uzdraude, tiesa si draudiima gamintojai lengvai apeina.

  22.   runce rašo:

    kiekvienas , kieno skonio pojuciai nera uzmusti dantu pastu ir maisto, paskaninto skonio stiprintuvu, gali papasakoti kokie buna pojuciai burnoje( o cia pradedamas virskintimaistas) uzvalgius margarino.

    Patikslinimas : solidus riebalai - kieti ar kietieji? riebalai, tampa solidus - kietėja.

  23.   Gedas rašo:

    Įdomumo dėlei norėčiau paklausti ar hidrinti riebalai tai tas pats kas hidrogenizuoti? pastebėjau kad daug kur rašo “hidrinti”

  24.   Andy rašo:

    JO tas pats

  25.   Luiza rašo:

    Info įdomi, nors ir ne nauja, bet labai prastas vertimas ir stilius, pataisykite bent jau esminę klaidą: “solid” angl reiškia “kietas, vientisas, tankus, grynas”,”solidūs riebalai” -visiška nesąmonė.

  26.   netikras rašo:

    :D nu jooo.. kvailas poziuris..
    “…vienas saltinis teige, kad margarinas veikia kancerogeniskai, mazina DTL’u, didina MTL’u konc., ir t.t….” o giliau meginta pasiaiskint kas kur kaip?
    pries pora desimtmeciu taip tikrai buvo.. ir pasigamindavo hidrinant riebalus nemazi trans-riebalu kiekiai (sitie yra blogieji, nes organizmas nesugeba ju apdorot). dabar yra keletas kitokiu margarino gaminimo technologiju. siais budais gaminant margarina trans-riebalu isvis nepasigamina, arba ju pasigamina labai mazas kiekis, su kuriuo organizmas dar pajegus susidorot…
    esu dar kazka is destytojo girdejes apie genetiskai pakeistus augalus, sintetinancius tik cis-riebalu rugstis, taciau nenoriu sito akcentuot, nes dar neteko gilintis i veikimo mechanizma :/

    tai va. valgykit ir dziaukites ;)

    [jei labai norit ka pasakyt - i pasta, nes cia uzsukau tik ieskodamas informacijos kolokviumui ir daugiau negrisiu]

  27.   Katrin rašo:

    Jo, kaip tik neseniai vienas daktaras pareike, kad reiktu uzdrausti sviesta, ir pakeisti “sveiku” misiniu, tikiuosi to niekad nebus. Nors sviesto daug irgi nereiktu valgut, bet jau geriau truputis naturalaus sviesto and duonos nei margarinas. Beja cia dar buna reklamu, kad margarinas labai sveika sirdziai. As jo nevalgau, tik labai nervina, kad mano draugas ji pastoviai valgo ir kai pasakau, kad nesvaika, tai zinoma susipykstam.

  28.   andy rašo:

    Na apie sio Britu gydytojo pasisakyma ir as girdejau.
    http://www.dailymail.co.uk/health/article-1244048/Ban-butter-save-thousands-lives-says-heart-surgeon.html

    Bet deja tas gydytojas arba teisiog nezino , kad nera rysio tarp cholesterolio ir sirdies ligu, nes jis visa info gauna is farmacininku ir gydytoju associaciju.
    Dar daugiau, Nes jei gydotjas paimtu paprasta biochemijos vadoveli tai pamatytu kad dauguma cholesterolio pasigamina pats organizmas pagal poreiki. Ir maiste esantis cholesteroslis yra beveik visiskai nesusijes su kraujo cholesteroliu, na nebent jis yra triusis, kuriuos seriant nenaturalia dieta padideja cholesterolio kiekis.

    Arba yra farmicininku vergas ir stumia cholesterolis mazininaciu vaistu ( statin).

    IR deja tas gydojas dar klaidina zmones, nes buten margarnas sukelias sirdies ir kraujagysliu ligas, nes jame esantys riebalai yra sugadinti, nors siuo metu trans fat labai sumazino, bet niekas neklausia kuo juos pakeite.
    O pakeite ir o pakeite juos inter-esterifikuotais reibalais((a modified fat that includes hydrogenation followed by rearrangements of fats molecules by the process called interesterification) . Ir deja dar niekas nezino ar sie inter-esterifikuoti reibalai yra visiskai saugus. ir jei gerai paziuresite tai jie atrodo kaip sotieji riebalai, kuriu visi taip bijo, bet va cia jau vartoti galima.
    http://www.transfatfree.com/pages/articles/interesterified_fat.htm
    http://my.brandeis.edu/news/item?news_item_id=7674&show_release_date=1

    Bet kol niekas to neirode, praeina nemazai laiko kol zala irodoma ir jei norite buti bandomaisiais triusiai tai prasau valgykit ta margarina, tereikia prisiminti ir tuos pacius trans riebalus, cigaretes, BPA, teflonines keptuves, mamogramas ir daugeli vaistu (ypac vioxx)
    tai dabar visi dietologai iri gydotjai klaidingai mano kad margarinas yra sveikas maistas, ir jei dar prideta kokiu sugadintu omega 3 tai jau is viso vos ne vaistas.
    Deja tai toli no tiesos ir tokie margarina su nenaturaliais riebalais kaip tik ir sukelia sirdies ir kitas ligas ( ypac vezi).

    APie cholesterli buvo daugiau diskutuota kituose komentaruose
    http://sveikatossaltinis.blogas.lt/bloga-mityba-tiesus-kelias-i-ligas-10.html#comment-4787

    http://sveikatossaltinis.blogas.lt/kava-dar-vienas-legalus-narkotikas-8.html#comment-5599

    Zinoma sviesta is pasterizuoto pieno nera idealu ir geriau vartoti kaimiska is nepasterizuoto, bet nepaisant to jis vis tiek geriau nei margarinai. Sveista zmones vartoja ilga l aika ir nors jo vartojimas mezeja , sirdies ligu skaicius dideja.

  29.   Andy rašo:

    Dar del intes-esterifikuotu riebalu tai stai viena studija parode, kad jie neigiamai itakoja glikozes ir riebalu metabolisma.

    Ir kas juokingiausia, kad buten inter-esterifikuotais riebalais(siulaikines margarinas) maitintiems zmones padidejo cholesterolis, palyginus su naturaliu alieju vartojimu. Bet truputi maziau nei trans fat riebalais.
    Ta gerbiabama dietologe Vaida pries stumdama toki margarina kaip svieka paieskokite daugiau info.

    The Malaysian-Brandeis collaboration compared trans-rich and interesterified fats with an unmodified saturated fat, palm olein, for their relative impact on blood lipids and plasma glucose. Thirty human volunteers participated in the study, which strictly controlled total fat and fatty acid composition in the subjects’ diet. Each subject consumed all three diets in random rotation during four-week diet periods. This study further confirmed previous studies in animals and humans, indicating once again that trans fats negatively affect LDL and HDL cholesterol. Surprisingly, the interesterified fat had a similar, though weaker impact on cholesterol

    Zinoma kaip sakiau sviestas is pasterizuoto pieno nera idealu, taciau ne taip blogai kaip modifikuoti riebalai.

  30.   Ghe rašo:

    Aš naudoju ghee sviestą - kaitinant iš jo pašalinami visokie nereikalingi dalykėliai. Manau, tai daug geriau už visokius margarinus. Beje, labai skaniai kvepia, kai kiti aliejai katinami tiesiog man smirda.

  31.   Gintas rašo:

    Netiesa ką rašo autorius: “kad margarinas pirmiausiai
    buvo sukurtas riebinti kalakutams, bet vėliau kažkas vėliau nusprendė jį
    pabandyti ant žmonių.”
    Margarinas buvo sukurtas 1869 metų liepos 15 dieną Paryžiuje, Imperatoriaus Luiso Napoleono III, kuris savo kariuomenei ieškojo paprastai pagaminamo, lengvai tepamo, pigaus sviesto pakaitalo, užsakymu. Margariną sukūrė prancūzų chemikas Hippopolyte Mege – Mouries.

  32.   andy rašo:

    Na matyt info yra imta is skirtingu saltiniu, bet kad margarinas nesveikas produktasi ir padidina sirdies ir kraujagysliu ligu rizika tai faktas.

  33.   Ieva rašo:

    deja, hidrinti riebalai daznai naudojami ir musu visu (o ypac vaiku) taip megstamu ledu gamyboje!

    o kas pasigenda platesnio mokslinio pagrindimo, gali paskaityti cia:
    http://www.sakiaivsb.lt/8921/hidrinti-riebalai/?read=2886

  34.   Andy rašo:

    Ghee, svestas gana geras produktas, bet reiktu kad butu is gero saltinio, ekologisko pieno ir idealiai is nepasterizuoto pieno. Nes iprastas pienas turi nemazai pesticidu, antiboitku.

    Taip pat kaitinant zuva enzimai, bet ju tik buna tik svieste is nepasterizuoto pieno.

  35.   darius rašo:

    Laba diena Andy, ar yra budu man paciam pasidaryti zuvu tauku? Turiu galimybe zveoti upetakius, kirslius, sykus, salvius, maziau galimybiu turiu gaudyti lasisas. Skyrelyje cukrus -legalus narkotikas minejau, jog noriu pasigaminti Pemmicana is dziovintos mesos, zuvies, suvilgant tuos sumaltus dziovintus produktus riebalais ir pridedant dziovintu melyniu ir brukniu. Mano suinteresauotumas- tureti ilgai negendancius produktus su maksimalia energetine verte. Is ko gaminamas parduotuvesi pardavinejamas pasudytas (vidutinio surumo) sviestas? Ar verta ji pakeisti i namini sviesta? Ka manai apie marketuose pardavinejama ivairiu riebumu grietine, piena, varske?

  36.   andy rašo:

    Na zuvu tauku gamyba yra sudetingas procesas, jus tai tiesiog valgykit ta savo pagauta zuvi. geriau virti garuose nei kepti.

    O parduotuves sviestas gaminamas is pasterizuoto pieno, jie ten viesto ir margarino misinis, tai dar pridedama rafinuoto ir esterifikuoto aliejaus, tokio sviesta nevartoti. Paruodtuvese parduodami pieno produktai yra is pasterizuoto pieno, ju geriau nevartoti, jei negali be pieno produktu, tai juos geriau pakeisti kaimiskais, is nepasterizuoto pieno
    http://sveikatossaltinis.blogas.lt/pienas-sveikatos-saltinis-ar-ligu-sukelejas-2.html

    Daug geriau yra naminis sviestas

  37.   linas rašo:

    Noreciau paklausi apie rapsu alieju. Rasote, kad jis nesveikas. Bet jeigu jie nemodifikuoti ir dar ekologiskai uzauginti, saltai spausti, nerafinuoti? Ar gali duoti naudos? Ar vis gi nepatartumet. Ar gerai ant jo kepti?

  38.   andy rašo:

    Na jei ekologiskas ir nerafinuotas tai gal dar puse bedos , ten po kitu straipsniu vienas augintojas irodinejo, kad jis neturi erusic rugsties ir yra labai geras.
    Nepaisant to as jo nevartociau.
    http://sveikatossaltinis.blogas.lt/rapso-aliejus-sveikas-ar-nuodingas-15.html

  39.   Ina rašo:

    Teko skaityti, kad lydytas sviestas - ypac naudingas produktas, ka apie tai manote?

  40.   inga rašo:

    Lydytas sviestas, kitaip vadinamas “Ghi”, bet ten neuztenka vien jo islydyti. Reikia virti ir kas karta nugraibyti nuo jo putas, t.y. pieno isrugas. Po kurio laiko, kaskart nugraibant, daugiau ju nebeatsiranda, tuomet ji galima pilti i inda ir atvesinti. Toks sviestas labai gerai kepimui arba karstiems padazams, zodziu viskam kas yra kaitinama. Bet salotoms, ar siaip del sveikatos, kaip maisto papilda, geriau vartoti nerafinuotus, ekologiskus erskeciu, avokadu, kanapiu, saltalankiu, semenu ir kitokiu augalu aliejus. Juose daug vitaminu, tikrai daugiau negu lydytame svieste:)

  41.   andy rašo:

    Siaip jis gana gerai , tik kaitiinant sunaikinami enzimai. Bet labai svarbu is kokio pieno tas sviesta padarytas, jie is karviu kurios seriamos hormanais, antibiotikais ir kotokiu brudu, kas dabar daroma daugeliyje pieno ukiu, tai tokio sviesto geriau nenaudoti.

  42.   Timas rašo:

    Kaip gaila, kad yra tokių dietologų kaip Vaida, kurie geriau rekomenduoja margariną ir sako kad sviestas yra blogai. Gaila žmonių, kurie papuola pas tokius dietologus, na ir žinoma gaila jos pačios už praplautas smegenis. Negi, kai kurie dietologai tokie akli ar jie specialai taip daro, kad klientai dažniau lankytųsi pas juos su sveikatos sutrikimais? Andy, pilnai sutinku su tavimi, kad farmacijos ir maisto pramonės magnatai valdo daugelį dalykų sveikatos sistemoje. Kai vyrauja tokie dideli pinigai tai daug kas yra paperkama jų naudai, tiek studijos, tiek pavieniai daktarai, tiek klaidinga informacija apie neva “sveikus” ar bent jau “nekenksmingus” produktus kaip šiuo atveju margarinas. Aš pasakysiu, kad ir patys žmonės nelabai domisi sveika gyvensena, nebent susimąsto kai didelė bėda susijusi su sveikata ištinka. Deja, imant daugelį chroniškų ligų dažniausiai gydomos ne tų ligų priežastys, o tiesiog simptomai. Dažnai užtenka susitvarkyti mitybą, kad nereikėtų eiti pas daktarėlį, kuris mielai išrašys vaistų receptėlį. Taip ir sukasi užburtas ratas.

  43.   VitaminasC rašo:

    o Ghee sviestas is kokių riebalinių rūgščių sudarytas? kaip suprantu ten riebalas lieka kai padarai Ghee, bet kodėljis nekenksmingas kepinant? juk kaitinant kažkas turėtų darytis su riebalais ir junginiai pašaliniai ar pan ?

  44.   Timas rašo:

    Iš sočiūjų rugščių. Gnee sviesto riebaluose esančios molekulės pradeda irti esant 250 C karštyje, todėl esant žemesnei temperaturai riebalai netaps kenksmingi.

  45.   Andy rašo:

    Na Vaida ir kiti dietologai bei mitybos specialistai yra taip ismokyti Universitetuose, tad nieko nuostabaus, kad jie ta pati teigia ir zmonems. Mano viena destytoja taip pat skundesi, kad niekaip negali motina itikinti, kad margarinas geriau nei svietas.

    O svieste esancios sociosios rugstys yra atsparesnes karsciui, nes jos yra sokciosios ir jos nesioksiduoja taip greitai. kai daugumoje alieju ( isskyrus kokoso ir palmiu) dominuoja nesociosios riebalines rugstys. SIos rugstys labai jautrios karsciui ir todel greitai oksiduojasi ir taip tampa kenksmingos sveikatai.

    bet dar karta pasikartosiu , kepti maisto produktai nera sveiki ir geriau j u vengti ar bent jau vartoti retai.

    Taip pat su sviestu yra problema, kad siais laikais karvems duoda visoki bruda ir zinoma tada sviesto kokybe buna prasta.

  46.   Omega 3 riebalinių rūgščių svarba rašo:

    [...] ilgai, sveikai ir laimingai naudojant natūralias priemones ir be nuodingų vaistų. « Hidrogenizuoti riebalai - legalus nuodas?: Rapso aliejus - sveikas ar nuodingas? [...]

  47.   Rapso aliejus - sveikas ar nuodingas? rašo:

    [...] Hidrogenizuoti riebalai - legalus nuodas? [...]

  48.   Alyvuogių aliejus ir kiti sveikatai naudingi riebalai rašo:

    [...] Hidrogenizuoti riebalai - legalus nuodas? [...]

  49.   Bloga Mityba - Tiesus Kelias į Ligas rašo:

    [...] parduotuvėse ir kitur paruoštų produktų turi visokio dirbtinio skonio gerintojų, konservantų, hidrogenizuotų riebalų, modifikuoto krakmolo, dirbtinių saldiklių ir kitų nenatūralių ingriedientų ir [...]

  50.   Jolanta rašo:

    Ar palmiu aliejus yra toks pat geras aliejus kepimui kaip ir kokosu aliejus? Ar sie aliejai turi cholesterolio? Ar tos sociosios rugstys kokosu ir palmiu aliejuje tai ir yra cholesterolis?
    Tai gal geriausia kepti tik ant ekstra virgin olive oil.

    Andy:

    Jo palmiu aliejuje pagrinde yra sociosios riebalines rugstys ir jos kepimui tinka. Augaliniai produktai iskaitant aliejus cholesterolio neturi, bet vartojant didelius kiekius jie galima padidinti cholesteroli ir kitus riebalus transportuojancius baltymus - LDL (MTL), kuri daugelis zmoniu supranta kaip cholesteroli, bet faktiskai LDL tik transportuoja cholesteroli ir kitus riebalus.
    Olyvuogiu aliejus pagrinde mononesociosios riebalines rugstys, ir jos kepant oksidauojasi, tad kepti geriau ant kokoso riesutu ar palmiu.

    Nepaisant to kaip jau ne karta esu sakes, kepto maisto reikia venti arba vartoti retai.

    Gi sviestas turi cholesterolio ir daznai galas zino is kokio pieno pagamintas, gali butureti visokiu vaistu likuciu, kito brudo, hormonu ir t.t.

  51.   Jolanta rašo:

    Ar ghee sviestas turi clolesterolio?

    Andy:

    Taip turi.

  52.   as rašo:

    kvaily, tu pirma pasidomėk, kokie aukšti reikalavimai maistui McDonald’s, o tada rašyk. Pasakysiu iškart, kad ten NIEKADA nenaudoja hidrogenizuotų riebalų

    Andy:

    Pats tu kvailys, jei McDonalds turi aukstus reikalavimus maistui tai tau reikia galva MRI istirt ir paziuret ar ten dar smegenu kiek nors like. Gal per paskutinius keleta metu lietuvoje ir kai kurios kitose salyse Mcdonals jau ir nenaudoja hydrogenizuotu riebalu, bet tai nereiskia, kad Mc produktai yra sveiki. Net ir be tu hydrogenizuotu riebalu ten yra tiek brudo kad jie normaliuoje visuomeneje (ten kur pinigai nevaldo) tokie produktai butu uzdrausti, ir nebutu leista letai nuodyti zmoniu.
    Dauguma Mc produktai yra virti riebaluose, tokie riebalai yra pavojingi sveikatai, plius pilna MSG ir kito brudo.

    Dar pasiskaityk ka deda i Mcdonald tipo maista, ir nustok paistes nesamones kad McDonald rupi kokybe. Jiems kokybe rupi tike pat kiek farmacininkamas zmoniu sveikata. Abiems pirmiausia rupi pelnas, o ne maisto kokybe ar zmoniu sveikata.
    http://naturalsociety.com/4-fast-food-ingredients-way-worse-than-horsemeat/

  53.   Aurimas rašo:

    Labai geras ir issamus straipsnis

Rašyk komentarą