Omega 3 riebalinių rūgščių svarba

Praeitame įraše rašiau apie hidrogenizuotų riebalų keliamą pavojų sveikatai. Šiame straipsnyje pratęsiu riebalų temą.

Nepakeičiamos riebalinės rūgštys

Riebalai turi nepakeičiamų riebalinių rūgščių, kurios yra esminė geros sveikatos dalis. Yra dvi pagrindinės nepakeičiamųjų riebalinių rūgščių (poli-nesočiųjų) grupės - omega 3 grupė ir omega
6 grupė. Nepakeičiamos reiškia, kad organizmas jų negali pasigaminti ir turi gauti su maistu.

Omega 3 ir omega 6 santykis

Labai svarbus vartojamų riebalinių rūgščių santykis, kuris idealiai turėtų būti 1:1 ar 1:2. Deja, radikaliai pasikeitus mitybai, šiandien daugumos žmonių suvartojamų riebalinių rūgščių santykis yra 1:15 ar net daugiau. Šis santykis yra labai žalingas sveikatai ir yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės vis daugiau ir daugiau serga chroniškomis ligomis tokiom kaip debetas, artritas, Alzhaimerio, taip pat yra manoma kad perteklinis omega 6 riebalinių rūgščių vartojimas
skatina vėžines ligas.

Omega 3 (alfa linolenin 3 rūgštis ir omega 6 (linoleinė) riebalinė rūgštis

Omega 3 (alfa linoleninė) rūgštis ir omega 6 (linoleinė) riebalinė rūgštis

Omega 6 riebalinės rūgštys vyrauja šiuose aliejuose ir iš jų pagamintuose produktuose: saulėgrąžų, kukurūzų (santykis 1:46), sojų (1:7), sezamo ir žemės riešutų, taip pat margarinuose, nes dauguma jų pagaminti iš šių rūšių aliejų. Todėl patartina šių aliejų vengti. Ypatingai išvardintų aliejų turėtų vengti žmonės, sergantys reumatoidiniu artritu ir kitomis uždegiminėmis ligomis, nes omega 6 grupės riebalai skatina uždegimą.


Omega 3 riebalinės rūgštys mažina uždegimą

Omega 3 riebalinės rūgštys yra priešuždegiminės, todėl jas labai gerai vartoti sergant reumatoidiniu artritu ir kitomis uždegiminėmis ligomis. Taip pat omega 3 riebalinės rūgštys atlieka svarbią veiklą reguliuojant kraujo spaudimą bei cholesterolį, mažina astmos simptomus ir kitus alerginius simptomus,  apsaugo nuo gliaukomos ir stiprina regėjimą, gerina medžiagų apykaitą (metabolizmą).
Omega 3 riebalinės rūgštys gali būti gyvulinės ir augalinės kilmės. Gyvulinės kilmės šaltinis yra riebios žuvys - laisvai gyvenančios lašišos, skumbrės, sardinės, silkės. Bet tik ne žuvų
fermose augintos lašišos, kurios turi mažiau omega 3 riebalinių rūgščių, nekalbant apie tai, kad jos turi labai daug teršalų ir kitų toksinų (plačiau apie fermose auginamas lašišas ir kodėl jų reikėtų vengti ateityje). Laisvėje augančių lašišos ir fermose augintos skiriasi kaip diena ir naktis. Gyvulinės kilmės omega 3 turi daug DHA (Doccosahexaenoinė riebalinė rūgštis) ir EPA (Eicossapentaenoinė riebalinė rūgštis), kurios yra dvi pačios svarbiausios omega 3 grupės riebalinės rūgštys.
Deja, net ir laisvėje augančios žuvys dėl labai užterštų vandenų turi sunkiųjų metalų ir kitų toksinų, todėl net ir laisvėje augusias žuvis reikia vartoti saikingai (2-3 kartus per sav.). Dar galima vartoti žuvies taukus.

Augalinės kilmės omega 3

Labai geras augalinės kilmės omega 3 riebalinių rūgščių šaltinis yra linų sėmenų aliejus. Augalinės kilmės omega 3 riebalinės rūgštys yra ALA (Alfa linoleninė riebalinė rūgštis). Tačiau kad organizmas visiškai įsisavintų augalinės kilmės omega 3 rūgštis, reikia delta-6-desturase (D6D) enzimo, kuris ALA paverčia į DHA ir EPA.

Linų sėmenų aliejus

Nepaisant to, geros kokybės, neapkartęs linų sėmenų aliejus yra labai sveikas, jei jis yra šalto spaudimo. Labai tinka dėti į salotas ar košes, ar net užpilto ant duonos vietoj margarino ar sviesto. Bet reikia prisiminti, kad linų sėmenų aliejus netinka kepimui. Geriausia pirkti lietuvišką ir mano žiniomis geriausias yra „Aletovis” firmos, kuris turi trumpą galiojimo laiką, bet tai reiškia, kad jis yra geros kokybės ir šviežias. Taip pat labai gerai valgyti linų sėmenis. Tik jas reikia sumalti su kavamale ar kuo nors kitu, nes kitaip organizmas jų nesuvirškins. Bet malti reikia tik tam kartui, nes linų sėmenyse esantys riebalai labai greitai oksiduojasi (prisijungia deguonį) ir taip tampa kenksmingi. Beje, linų sėmenys turi labai naudingų skaidulų ir todėl gerai nuo vidurių užkietėjimo.
Graikiški riešutai, moliūgų sėklos taip pat turi augalinės kilmės augalinės kilmės omega 3 riebalinių rūgščių.
Yra labai daug visokių omega 3 riebalinių rūgščių papildų, bet dauguma jų neturi jokios naudos, ir perkant juos tik švaistote pinigus, todėl geriau valgyti riebią žuvį (2-3 kartus per savaitę) ar geros kokybės žuvų taukus, kuriems pagaminti naudojamos aukščiausios kokybės technologijos (AOAC) ir apdorojimo procese nenaudojami  jokie chemikalai.

Kitame įraše pratęsiu riebalų temą.

Susiję straipsniai:

Hidrogenizuoti riebalai - legalus nuodas?

Rapso aliejus - sveikas ar nuodingas?

Alyvuogių aliejus ir kiti sveikatai naudingi riebalai

Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau (Kometarai būnant kitose šalyse pagal blogas.lt nuostatus neleidžiami, čia dėl spamo). Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas, ypač gyvenate svetur, nes ten  komentarai leidžiami. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudingajūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiemsnusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition

http://www.buksveikas.net/

Facebook


Rodyk draugams

komentarai (80) | “Omega 3 riebalinių rūgščių svarba”

  1.   Anonimas rašo:

    autorius pats sau priestarauja, is pradziu raso, kad zuvyse naudinguju riebalu nerasim, nes augintose fermose ju nera, o laukinese nera del uzterstu vandenu, o veliau vis delto ragina valgyti daugiau zuvies, tai kaip ten su naudingais riebalais - gausime ju su zuvim ar ne? - taip ir nesupratau
    dar viena pastaba - straipsniai yra tikria idomus ir aktualus, taciau juose yra labai daug klaidu, kas vercia suabejoti autoriaus kompetencija…

  2.   andy rašo:

    aciu uz pastabas, na del zuvies, tai svari žuvis (is neužterstu vandenu) yra sveika, nes omega 3 iš žuvies yra geriausiai pasisavinami. taciau problema yra ta, ka juros ir vandenynai yra labai užtersti ir pasigirsta vis daugiau abejoniu apie zuvies nauda.

    del kitu klaidu, tai gerai butu jei parasytumete kokreciai, jei turite gramtines klaidas tai rasyba nera stiprioji mano puse ir is karto atsiprasau visu skaitytoju kalbininku.
    Dar karta pasikartosiu, kad gerbiu visas nuomones ir jus nebutinai turite su manim sutikti.

  3.   Euridikė rašo:

    Kadangi GNLD kompanija turi mokslininkų tarybą, kuri kuria šiuos produktus ir yra atsakinga už juos, tai papildas Omega-3 salmon oil plius yra tik iš švarios žuvies. ir tai tik vienintelė kompanija, sugebėjusi išgauti ir sudėti net 8 omega-3 riebiąsias rūgštis (EPA,DHA,DPA, stearidono, eikozanfreino, heneikozanpentaeno, alfa-linoleno, eikozantetraeno).

  4.   DVS rašo:

    o kaip rapsas, kuris šalto spaudimo? Irgo žalingas?

  5.   andy rašo:

    Salto spaudimo yra geriau nei rafinuotas, bet 'terminas salto spaudimo' yra labai neapibreztas ir gamintojai juo piknaudziauja.
    Problema su rapsu yra ta, kad beveik visas rapsas yra genetiskai modifikuotas, o modifikuoto maisto ilglaikes pasekmes nera istirtos ir gali buti labai negatyvios.
    Taip pat rapse yra maza doze erusic rugsties kuri yra nuodinga.
    Daugiau apie rapsa gali pasiskaityti
    http://sveikatossaltinis.blogas.lt/368758/rapso-aliejus–sveikas-ar-nuodingas.html

  6.   Rima rašo:

    o linu semenu aliejus turi buti kartus ir nuo ko tas kartumas priklauso?

  7.   andy rašo:

    Jie linu demenu aliejus yra kartus tai reiskia ,kad riebalines rugstys yra oksidavesi ir tai reiskia kad jis yra pasenes ir tokio aliejaus vartoti nereiketu.
    Linu aliejus labai greitai oksiduojasi ir turi labai trumpa galiojimo laika ir nusipirkus ji reikia laikyti saldytuve

  8.   andy rašo:

    Jie linusemenu aliejus yra kartus tai reiskia ,kad riebalines rugstys yra oksidavesi ir tai reiskia kad jis yra pasenes ir tokio aliejaus vartoti nereiketu.
    Linu aliejus labai greitai oksiduojasi ir turi labai trumpa galiojimo laika ir nusipirkus ji reikia laikyti saldytuve

  9.   Lina rašo:

    o ką žinai apie sunkiųjų metalų valymą iš organizmo linų sėnenų nuoviru? ar tai veiksmingas būdas?

  10.   andy rašo:

    Apie susnkiuju metalu valyma linu semenu nuoviru nesu girdejes.
    Mano nuomoone efectyvesnis butu naudojimas maltus linu semenis, nes tada lieka visos skaidulos ir kiti naudingi elementai kaip liganai.
    Is kitos puses linu semenu nuoviras yra naudojamas kai kurioms virskinamojo trakto sutrikimamas gydyti ir duoda gerus resultatus.

    Del sunkiuju metalu valimo tai yra ivariu metodu ir kai kurie net pavojingi.

    Sunkiuosius metalus gerai valo bentonite (vulkano pelenai) bet ji naudojant reikia labai apriboti maisto vartojima arba kelias dienas net pasnikauti.
    Taip pat rasoma, kad chlorela taip pat valo sunkiuosius metalus bei visi augalai turintis chlorofilo(kurie yra zalios spalvos)
    Taip pat gerai infra raudonu spinduliu sauna/pirtis.

  11.   Judas rašo:

    autoriui patarčiau pasimokyti biochemijos prieš rašant junginių pavadinimus tokius kaip "Doccosahexaenoinė reibalinė rūgštis"

  12.   andy rašo:

    Aciu uz pastaba i dabar ja kaip tik ir mokausi.
    O lietuvisko tikslaus pavadinimo nezinau , bet esmes tai nekeicia
    O tikslus pavadinimas yra
    Docosahexaenoic acid (DHA)arba 22:6(ω-3
    Kuri kaip turbut zinai turi 22 anglies atomus

  13.   www.m0xx0r.info rašo:

    Mano puslapio moxxor.lt Produkto skiltyje apie DHA (puslapyje spauskit CTRL+F ir atsiradusiam paieškos lange įveskit DHA ) bei koks natūralus produktas šimtus kartų efektyvesnis antiuždegiminiu efektu nei žinomi aliejai. AMerika keičia omega-3 šaltinį į šį.
    Ieškau žmonių dirbti su moxxor.lt moxxor.ru projektais.

    Kviečiu priartėti arčiau prie NaturalNews.com prisijungiant prie naujo NaturalNews projekto (pirmas produktas po portalo autoriaus ~500 peržiūrėtų, su kuriuo jis sutinka susiesiti finansiniais ryšiais. Tikrai Retos galimybės jausti o vėliau asmeniškai turėti Mike Adams o galbut ir Andy tureti savo treneriu (Life Coach). Mindaugas, m0xx0r.info

  14.   antimatrica rašo:

    Graikiniai riešutai :)

  15.   andy rašo:

    Graikiniai riesutai turi nemazai omega 3 riebaliniu rugsciu

  16.   Anonimas rašo:

    vartoju latvišką sėmenų aliejų:omega6-19g, omega 3-51g 100-e gramų.ar tai geras santykis?dar yra:prisotintos rieb.rūgštys 6g,
    mononeprisotintos rieb.rūgštys 24g;
    polineprisotintos rieb rūgštys 70g.
    Man dažnai yra padidėjęs cukrus kraujyje.Kiek galėčiau vartoti aliejaus, kad nepakenktų? dėkui

  17.   ausrinė rašo:

    o iš kur gauti to Delta-6 enzimo?

  18.   andy rašo:

    Reikia ziureti , kad jis butu salto spaudimo.
    Jei yra problemu su scukrumi, tai riebalus reiktu varotiti saikingai( nevarototi daugiau nei sauksta per karta). Bet siaip omega 3 riebalines rugstys ir linue semenu aliejus yra naudingas diabetikams.
    Siaip diabetikams patartina varoti truptuti kokoso riesutu ar kokoso riesutu aliejaus, nes ten esancios vidutinio ilgumo riebalines rugstys lengvai pasisavinamos ir naudojamos kaip alternativus enrgijos saltnis.

    Bet siaip diabetas ir cukraus problemos yra del per didelio kiekio anglevandeniu ir ypac riebalu, nes riebalai labai sumazina insulino priejima prie gliukozes ir taip reikia daugiau insulino ir sumazeja lasteliu jautrumas insulinui.
    Ir zinoma reikia butinai mankstintis , sportuoti.
    Taip pat kuri laika galima pabandyti visiskai eliminuoti riebalus , bet kokiai savaitei ir ziureti kaip kinta cukraus kiekis. Nes yra atveju, kai eliminavus riebalus ir pradejus valgyti daug zalio maisto cukraus problemos ir net diabetas susitvarko ir net vaisiai nesukelia problemu.

  19.   andy rašo:

    Del delta 6 enzimo tai ji gamina tik pats organizmas. Ir gamiba ir omega3 pedirbimas i DHA ir EPA sumazeja esant pertekliniam omega 6.
    Todel sprendimas yra arba tik minimaliai varoti omega 6 arba valgyti zuvu taukus kurie turi DHA ir EPA.

  20.   Anonimas rašo:

    O ar uztenka vien tik graikiniu riesutu kaip omega 3 saltinio? Ir jei taip, tai kaip daznai ir kokiais kiekiais reiketu juos vartoti?

  21.   andy rašo:

    Yra visokiu nuomoniu. VIeni mano kad oraganizmas is augaliniu omgea 3 (alfa linolenic fatty acid) nelabai sugeba pagaminti DHA ir EPA riebalines rugstis, kurios yra bene svarbiausios ir naudingiausios. Bet cia mano ziniomis labai priklauso nuo to kiek vartojama omega 6, jei daug tai tas mechanismas nelabai veikia ir jei mazai tai geriau.

    O del kiekio ta velgi priklauso, jei profilaktiskai tai kaip rodo tyrimai net 2-3 riesutai duoda naudos. Bet priedo butu gerai karts nuo karto pavartoti linu semenu aliejaus ar linu semenu seklu.
    O jei vyrauja uzdegiminiai procesai, kaip artritas ir kt, tai manau geriau vartoti zuvu taukus ir tada reikia zymiai daugiau , koki 2 saukstus per diena.

  22.   Anonimas rašo:

    As ir pats iki siol vartojau zuvu tauku tabletes, bet kai perskaiciau kad 90% visu papildu yra nenaudingi tai kolkas nusprendziau ju nebepirkti. O del linu semenu, tai niekad neesu ju naudojes tai nelabai zinau kokius reiketu prikti.

  23.   Anonimas rašo:

    Dar karta skaitydamas jusu straipsni pastebejau, kad minejote "Aletovis" firmos linu semenu alieju, tai bandysiu surasti kur ji pirkti savo mieste.

  24.   andy rašo:

    Jo aletovis alieju pats vartodavau kai gyvenau lietuvoje. Bet geriausia pirkti is sveiko miasto parduotuviu, kur ji laiko saldytuve.
    Del zuvu tauku capsuliu tai jos yra daug mazesnes vertes nei paprasti zuvu taukai. Nes dozes ten labai minimalios ir priedo tos kapsules ir visokio medziagu pagamintos tai geriau jau naturalu produkta vartoti.
    Net ir 5ml saukstelis duos daugiau naudos nei kelios kapsules ir priedo bus zymiai pigiau.

  25.   andy rašo:

    Jo aletovis alieju pats vartodavau kai gyvenau lietuvoje. Bet geriausia pirkti is sveiko miasto parduotuviu, kur ji laiko saldytuve.
    Del zuvu tauku capsuliu tai jos yra daug mazesnes vertes nei paprasti zuvu taukai. Nes dozes ten labai minimalios ir priedo tos kapsules ir visokio medziagu pagamintos tai geriau jau naturalu produkta vartoti.
    Net ir 5ml saukstelis duos daugiau naudos nei kelios kapsules ir priedo bus zymiai pigiau.

  26.   Anonimas rašo:

    O kaip jus patartumes, ar geriau naudoti linu semenu alieju, ar zuvu taukus? Beje, gal zinote kokie yra kokybiski zuvu taukai lietuvoje?

  27.   andy rašo:

    Kaip sakiau, priklauso nuo jusu poreikiu ir omega 6 vartojimo. Jei pas jus nera jokiu uzdegiminiu procesu ir vartojate tik gerai sveikatai palaikyti, tai linu semenu aliejus gerai, tik su salyga, kad jus saikingai varotjate omega 6. Bet jei yra priesingai - vartojate daug omega 6 ,vyrauja uzdegiminiai procesai ( kaip artritas, ir kitos ligos kurios baigiasi - itas) tai geriau vartoti zuvu taukus.
    Taip pat galima butu vartoti pakeiciant ir zuvu taukus ir semenu alieju, nes semenu aliejus turi kitu medziagu kuriu nera zuvu taukuose , kaip lignanai. Priedo semenu aliejuje tikrai nera gyvsidabrio. Bet daugelije zuvu tauku gyvsidabrio taip pat nera nes jis isfiltruojamas.
    Del firmos tai kiek zinau meller yra neblogi,
    Siaip anksciau esu varotjes Carlson firmos , kuris importuoja is norvegijos ir poto savo etiketes uzklijuoja ir buten ant vieno stiklinio butelio buvo isgraviruota meller.
    Bet velgi gali buti skirtingo ligio produktai skirtingoms salims.
    Nes pavyzdziuo lietuvoje parduodamu zuvu tauku kaina yra keleta kartu mazesne nei uk ar USA. Nezinau ar tai kokybes skirtumas , darbo jegos ar dar kokios nors priezastys.

  28.   Sefas666 rašo:

    Sveikas, klausimas butu toks: Kokiuose produktuose daugiausiai omega 6? Nes dbr vartoju omega 3 kapsules, taip pat zuvies stengiuosi suvalgyt 2-3 kartus per savaite. Anksciau geriau ir semenu alieju, bet kadangi su sanariais man kazkas yra, o tai skaitosi uzdegimo pozymis, tai reiktu zymiai maziau omega 6. Kolkas planuoju omega 3 gert 3x diena ir galvoju dar semenu pridet. Tik pirma atsakymo noreciau i pirma klausima:)

  29.   Sveikuolis rašo:

    Daugiausiai omega 6 yra saulegrazy, soju, kukuruzu safflower, aliejuose, taip pat margarinuose. Daugumoje reisutu taip pat dominuoja omega 6, isskyrus graikiskus riesutus, ir kokoso.
    Kas del linu semenu aliejaus tai jame kaip tik labai daug omega 3 ir labai mazai omega 6. Tiesa , kad is omega 3 organizmas pagamintu DHA ir EPA reikia, kad omega 6 ir 3 santykis butu ne daugiau kaip 3;1. TIesa linu semenu omga 3 - alfa linolenic acid- taip pat naudinga, net jei ir nepaverciam i DHA.
    Kas del kapsuliu, tai geriau varotokit zuvu taukus, nes tuose kapsulese dozes labai mazos ir priedo dar neaisku is ko ta kapsule padaryta.
    Dar omega 3 yra CHia sekluose, kanapiu aliejuje. IR beje manoma, kad kanapiu aliejus tutri idealu omega 6 ir 3 santyki. Bet jei yra uzdegimas tai geriau zuvu taukai.

    Taip pat uzdegiminius procesus labai skatina kepti mesos produktai ir juose esanti arachidinines rugsties ir kitu uzdegimus skatinanciu medziagu. Taup pat butinai reikia atsisakyti pieno produktu, ypac pasterizuotu.
    http://sveikatossaltinis.blogas.lt/pienas-sveikatos-saltinis-ar-ligu-sukelejas-2.html
    Taip pat cukraus, baltu miltu gaminiu.
    Dar uzdegimui mazinti gerai tumerikas, cesbkas ir sisteminiai enzymai (fermentai).

  30.   Sefas666 rašo:

    Aciu uz issamu atsakyma. Einu skaityti straipsni apie piena. Bet paskaitinejes sudetis zuvu tauku geriamu ir kapsuliu, tai tu kapsuliu dha ir epa koncentracijos didesnes nei skyscio formoje, be to sako jog kapsules geriant nera tokio pavojaus perdozuoti kaip su skyscio forma.

  31.   Andy rašo:

    Na turi buti labai geros kapsules tada arba prasti taukai, nes man dar neteko matyti kapsules, kad butu daugiau DHA ir EPA nei saukste zuvu tauku. O del perdozavimo, tai vartodoam po sauksteli ar sauksta tikrai neperdozuosite.
    Perdozavimas yra greiciausiai del zuvu taukuose esancio vitamino A, bet dabar ji daugelis sumazina iki minimaliudoziu. Problema su zuvu taukais gali buti tik del sunkiuju metalu, bet juos daugelis geru firmu isfiltruoja ir pagal mercola, istyrus kai kuriuos zuvu tauku papildus, sunkiuju metalu daugelyje rasta nebuvo.

  32.   antanis rašo:

    Euridike,
    ar Jus pati naudojate GNLD “OMEGA-3PLUS”?Pasiulykit ir artimiesiems,tai tikrai vienintelis mitybos papildas pasaulineje rinkoje,kuriame 8 poli nesociosios rugstys,reikalingos visuose organizme vykstanciuose procesuose.Ypac minetu rugsciu turetu gauti motinos isciose besivystanti nauja gyvybe,kad i pasauli ateitu pilnavertis ZMOGUS:mastantis,fiziskai stiprus!Ne tai,ka matome dabar-chiperaktyvus vaikai,linke nusikalsti paaugliai (o ir vyr.amziuje taip pat),progresuojanti Parkinsono bei Alchaimerio liga,kraujagysliu ir sirdies veiklos sutrikimai,sanariu problemos,vidiniai uzdegiminiai procesai .
    GNLD SAB pateike “OMEGA-3PLUS”tyrimu medziaga,kuri nebekelia abejoniu:reikia ar nereikia mums valgyti daug taurios zuvies,kitu atveju naudoti “OMEGA-3PLUS”kapsules,kurios saugios. Protingos MAMYTES pradeda naujagimiams mineto papildo duoti jau nuo men. (vietoj susintetinto vit D)Ir dziaugiasi vaikeliu sveikata!
    Tad bukime sveiki ir rupinkimes artimaisiais
    O JUMS, Andy, siulyciau rimtai pasidometiGNLD SAB veikla,susitikti su Gydytoju ekspertu is Kauno kliniku Sauliumi Pampiku.Oi kiek daug suzinosite ir tikiu dar aktyviau dalyvausite medicininiame svietime.

  33.   andy rašo:

    Na del omega papildu tai mano nuomone daugelis ju yra tik zmoniu apgaudinejimas ir pinigu svaistymas. Paprasciausiai juos geriau gauti is maisto ir ju papildai tai tik lengvas budas nulupti pinigus. Geriau omega tris gauti is linu semenu alieju, linu semenu, kanapiu aliejaus, ar geros kokkybes zuvu tauku, o ne ten kokia kapsule gerti, ir priedo ten labai daznai buna tiesgio minimalios dozes.

  34.   Renata rašo:

    As asmeniskai labai dziaugiuosi, kad Lietuvos vaistinese atsirado LYSI firmos Omega3 zuvu taukai citrinu skonio.Ten viename arbatiniame saukstelyje (5ml) yra 1 gramas omega3 riebiuju rugsciu.Tai ilgam uztenka buteliuko, o ir skonis man labai patinka(gaivus).Naudoju profilaktiskai ir dovanoju juos savo artimiesiems.Be to girdejau, kad skysta forma daug geriau pasisavinama.

  35.   antanis rašo:

    Renata,
    tikrai musu vaistinese nesurasite “OMEGA-3PLUS”
    3 kapsuliu normoje yra 460mg EPA,480 mg DHA,50mgDPA ir 80 mg
    ivairiu omega-3riebalu rugsciu.Visi zaliavu saltiniai kruopsciai tikrinami del daugiau kaip 160 potencialiu tersalu,kuriu leistina norma lygi nuliui!
    Tyrinejimai rodo,kad omega-3riebalu rugstys padeda subalansuoti riebalu lygi kraujyje ir skatinti angliavandeniu apykaita.Delto labai svarbu,kad organizmas pakankamai gautu visa omega-3riebalu seima,kuri svarbi optimaliai zmogaus mitybai.Pasaulineje rinkoje(55 pasaulio salyse-3 metai ir Lietuvoje- GNLD mineta papilda tiesiogiai parduoda tik GNLD konsultantams)siai dienai yra vienintelis tokios sudeties papildas “OMEGA-3PLUS”www.harmonija.visiems.lt

  36.   Ramune rašo:

    Aciu Andy uz issamu paaiskinima, turejau itarimu del zuvu tauku kapsuliu…
    Savo vaikui 7m duodu geriamus zuvu taukus miolers tuti -fruti skonio.
    Butinai nusipirksiu linu semenu aliejaus. Kaip jus manot kiek reiketu vartoti linu semenu aliejaus i diena vaikui ir suaugusiam? Ir kuriuo metu laiku geriau?

  37.   andy rašo:

    Na nesenai gavau info, kad daugelis zuvu tauku turi PVC (polyvinyl chloride) chemikalu likuciu, ir kai kuriuose ju buvo dideli kiekia. Taip pat paskutiniu metu girdejau keleta negatyviu interviu apie zuvu taukus.
    Todel juos jei vartosite vartokite mazais kiekiais ir is patikimo saltinio

  38.   mune rašo:

    Nelabai as gaudausi apie ta Omega 3 , bet gan nemazai laiko geriu SUNTORY firmos DHA plius EPA ,ten reiskias dar yra sesamin ,zelatin ,vitaminE ,glicelin . DHA300mg , EPA100mg ,seamo 10mg , vitaminoE55mg ar tai ir butu Omega 3 . Ar zinote ka nors apie ARA tai arachidonic acid plius DHA ,gal tas Omega 3 . Paaiskinkit man

  39.   andy rašo:

    Arachidonine rugstis yra prailginta omega 6 riebaline rugstis, jos didelis kiekis siejamas su uzdegiminiais procesais. Tad jos geriau nevartoti, organizmas ir taip jos pats pasigamina kiek riekia.
    Geriau vartoti grynus zuvu taukus kaip carlson ar kazka panasaus.
    Arba naudoti linu semenis, ju alieju, chia seklas, kanapiu seklas ir alieju, graikiskus riesutus, ir lesiti organizmui paciam pasigaminti DHA ir EPA, tiesa sis procesas ne pas kiekviena gerai veikia , ypac jei vartojama daug omega 6.

  40.   mune rašo:

    Dekui Andy , zinosiu dabar . O ka gero duoda Safarinas, kaskas minejo kaskur kad ji deda i arbata , ir ar milteliai geriau . Dekui.

  41.   andy rašo:

    Jie cia jus apie Šafrana, tai jis stiprina imuniteta, gerai akims, taip pat pelengvina PMS simptomus.
    Kas geriau milteliai ar arbata negaliu pasakyti. Bet tikriausiai milteliuose bus didesne doze.

  42.   andy rašo:

    Safranas taip pat turi pries-veziniu medziagu, gerina atminti, yra geras antioksidantas.
    http://www.zhion.com/herb/Saffron.html

  43.   haris rašo:

    Kokiais kiekiais naudoti kanapiu seklas? Jas reikia valgyti su visais lukstais?

  44.   Andy rašo:

    Geriau pirkti isgvaldytas, nes taip uzims labai daug laiko kol nulukstensite, o valgyti su visais lukstais nera labai skanu ir kazin ar gerai.
    Kiekiais velgi, priklausom gali pradeti nuo sauksto ar dvieju, ir po to padidinti iki 50g ar daugiau.

  45.   mune rašo:

    Dekui Andy uz Safrano informacija ir uz pavadinimo pataisyma . Skaiciau straipsni . As pirmoke kas liecia zoleles , prieskonius ir visa kita . Gal ka zinot apie pupeles ? Esu girdejusi , juodu pupeliu arbata skaitosi gera , tik nelabai supratau kuom ji gera . Dekui

  46.   Andy rašo:

    Nesu apie tokia arbata girdejes negaliu pasakyti arba reikia anglisko pavadinimo.

  47.   mune rašo:

    Nezinau kaip butu anglishkai, bet paprastos pupeles tik juodos ir is ju daroma arbata . Man sunkiai sekasi skaityti jaroglifus ir nesuprantu kaip jie ja gamina ,bet pasistenksiu suzinoti . Taip pat esu girdejusi kad pupas labai gerai yra valgyti ir kad butent juodos yra gerai del spuogu ant veido ,nutukimo . Tai esu girdejusi Korejoj. Nezinau kiek tiesos .

  48.   Mantas rašo:

    Ar maximose pardavinėjamas šaltai spaustas linų sėmenų aliejus tinkamas vartoti? Kažkaip maxima ir sveikas maistas nesiderina.

  49.   andy rašo:

    Nezinau koki ten pardavineja, bet geriau pirkti is sveiko maisto parduotuviu kaip Aletovis firmos. Bet velgi reikia kad butu laikytas saldytuve ir nepasenes.

    Dar geriau yra teisiog nusipirkti linu semenu ir juos sumalus uzpilti vandeniu ir valgyti tokia kaip kose. TIk reikia malti viena kartui, nes sumalti oksiduojasi.

    Su aliejumi problema, kad jis taip pat labai greitai oksiduojasi. Ir jie aliejus yra kartus tai zenklas kad jame esancios riebalines rugstys yra oksidavesi ir tokio varoti nereiktu.

  50.   Timas rašo:

    O kaip yra jei alyvuoju aliejus turi kartumo? Ar tai zenklas kad jis jau nebe visai salto spaudimo? Nes extra virgin gali buti ir kartus ir nekartus tai nelabai suprantu koks is ties turi buti. Is kur zinoti kad alyvuogiu aliejus yra isties salto spaudimo?

  51.   andy rašo:

    Na del alyvuogiu aliejaus tai ji kartais gali tureti savotiska sskoni kuris glai buti ir kartus. Priklausos kur alyvuoges yra auge ir kokiu laiku surinktos.

  52.   Timas rašo:

    Vistik kiek pasiskaiciau kokybiskame neturi buti kartumo, tik aromatai kazkiek skiriasi http://www.sveikiproduktai.lt/content/extra-virgin-alyvuogiu-aliejus-coriolanum-ekologiskas-250-ml-la-molazza sitas turbut neblogas ir rugstingumas tik 0.2?

  53.   andy rašo:

    Na sitas atrodo geras, bent jau is aprasimo.

  54.   VitaminasC rašo:

    alyvuogių aliejus ne kartus, o aitrus labiau būna. Galbūt maišai šituos skonius. Kartus negali būti, bet aitrus su prieskoniu keistu visada bus, jei geras ir jei alyvuogės geros.

  55.   Andy rašo:

    Na cia gerai pataisei, zodis ‘aitrus’ labiau tinka.

  56.   dalia rašo:

    Laba diena! Perskaiciau straipsni apie pieno nenauda,o kaip del kefyro,suriu ir liesos varskes????? Labai megstu siuos pieno gaminius,vartoju kasdien ir maniau gerai daranti,ar nebus taip kad tik kenkiu sau???? Pastaruoju metu pradejo labai trasketi sanariai,ar gali tai buti nuo per didelio siu (kefyro, varskes bei surio) produktu vartojimo?????
    Gal galite atsakyti i elektronini pasta….
    Aciu!!!!!

  57.   Mantas rašo:

    Visi pieno produktai gaminami iš pasterizuoto pieno lygiai taip pat kenkia.

  58.   VitaminasC rašo:

    p. dalia - sanariai traška ne vien dėl to, kad įtakoja tai tikrai.
    paprastrai nuo 40m jau profilaktiškai patariama gerti gliuokzamino, gerų aliejų kad tepti sąnarius papildomai ir išvengti skausmų ir dar didesnių problemų.
    pieno produktu jei atsisakytum tikėtin kad pagerėtų apskritai sveikata, bet vien to gali nepakakti, nes dar daug ką sudaro kita mitybos dalis, jūsų gyvensena ir t.t.

  59.   Zita rašo:

    Aciu visiems diskutuojantiems.Kuo daugiau jusu minciu ir ziniu, tuo visu akiratis platesnis,sveikata geresne. Belieka tik dazniau ir placiau sypsotis.SEKMES VISIEMS!

  60.   mijuka rašo:

    Butinai nusipirksiu linu semenu aliejaus. Kaip jus manot kiek reiketu vartoti linu semenu aliejaus i diena vaikui ir suaugusiam? Ir kuriuo metu laiku geriau? Ant tuscio skrandzio ar ne?
    Taip pat klausimelis, jei malsiu linu semenis ir darysiu tokia kaip kosele, kiek jos reiketu suvalgyti? ir kokiu laiku?

  61.   andy rašo:

    Na linu semenu galima suvaroti iki 6 saukstu perdinea ( cia nemalti), bet tai gana didelis kiekis, nes jie labai isbringsta, tar siulau prediti nuo 1-2 saukstu per diena. Vaikui ta gal ir saukstelio pakaks, ypac jie labai mazas, jie maziau nei metai tai geriau linu semenu neduoti. Kada varotoi nera labai svarbu, bet siaip geriau su masitu. Jie yra viduriu uzkietejimas, tai geriau vatroti ryte pries valgi. Tai gerios sios probemos gdymo priemone, taip pat gerai

    Del aliejaus tai velgi jei yra rimtu problemu galima net 6 saukstu (90lm ar gramu) per diena ( jie yra koks vezys ar kas nors panasau), siaip profoilatiskai 1-3 saukstai. Geriau su maistu. Vaikui tai velgi priklasu nuo amziau, bet bet velgi 1 saukstas butu gerai. nepaisant to geriau predti no arbatinio saukstelio ir po to padidinti doze.

  62.   laura rašo:

    mijuka, alieju reiktu vartoti visada, visa gyvenima, o ne kazkuri laikotarpi. Kaip ji vartoti didelio skirtumo nera, ar ant salotu, ar viena sauksciukais gerti.

  63.   laura rašo:

    Tik bebent kazkuriais laikotarpiais, kai kimba tam tikros ligos ar negalavimai, ta kieki galima padidinti. O siaip paprastai suaugusiam du sauksteliai i diena. Cia kaip ir be vandens, jeigu neisgersit per diena, bus negerai organizmui, arba be vasiu ar darzoviu prabuti diena, taip ir aliejus reikalingas, seklos, riesutai.

  64.   mijuka rašo:

    O kaip ivairus riesutu aliejai? Pvz grakisku riesutu ir t.t. kokios ju gerosos savybes? Gal yra kokios naudingumo aliejaus lenteles, kas daugiausiai naudingas, kas ne, gal net zalingas.

  65.   andy rašo:

    Daugeliu ateju geriua valgyti pacius riesutus, nes spaudziant alieju daznai tos riebalines rugstys pazeidziamos. Bet kaip sakiau reikia kad tie riesutai butu geros kokybes. O naudingumo lenteles tai nezinau.
    Taip pat gerai avokadas.

  66.   laura rašo:

    As manau, kad labai jau didelio skirtumo nera kieno tas aliejus, ar vienokiu ar kitokiu riesutu, ar avokadu, ar semenu, kanapiu, agurkliu, ersketuogiu, nakvisu ir t.t. ir pan. svarbu, kad tai omega3 butu, kad sviezias, nesusioksidaves, nekaitintas, nerafinuotas. O siaip galima kaitalioti. Viena kart nusiperkate viena, kai pabaigiate, perkate kita. Vienuose daugiau vitami vienu, kituose kitu. Nenoriu reklamuoti, bet Vilniuje yra viena parduotuve, ten prekiaujama aukstos kokybes aliejais ir yra labai didelis pasirinkimas. Taip pat ju puslapyje yra siek tiek aprasyta apie tuos aliejus ir jus is aprasymo galite issirinkti sau tinkamiausia. http://kosmetika.aromata.lt/lt/produktai/spec_aliejai/

  67.   mijuka rašo:

    Cia lyg kosmetiniai aliejai… Ten baziniai ir spec…. Tai juos visus galima ir i vidu? Aisku gal pasirodysiu visiska dun dun, bet apsvieskit :)

  68.   Laura rašo:

    Na taip, jose gi jokiu chemikalu nera. Ir aplamai su kosmetika tas pats, jeigu negali deti i burna-netepk ir ant odos, nes dalis isigeria ir net patenka i kraujotaka. Ir tarkim tepantis kuna kasdien cheminiais kremais desimtimis metu, tikrai nemaza dalis kraujotakoje atsiduria, arba bent jau odai zalos nemazos gali prodaryti. O aliejai labai universalus, jeigu jie svarus, geros kokybes, tai juos labai ivairiai galima panaudoti. Tiek maistui, tiek tepant oda, tiek plaukams ir dar daug kam. As pati naudoju ju procukcija tiek isoriskai, tiek i vidu. Is pradziu man ir toks klausimas kilo, galvojau galbut jie nera labai svariai higieniskai pagaminti, kad vartoti maistui, bet pasnekejus su jais prekiaujanciom moterim, jos patikino, kad visiskai nesibaiminciau. Tik aisku maistui naudokite be eteriniu alieju ir ne misinius, o koki gryna, vienos rusies alieju. Stai kakavos sviesta naudoju tiek tepant kuna, tiek gaminant kakavos gerima. Ant kokosu aliejaus kepu maista ir taip pat panaudoju isoriskai. Ivairius nakvisu, ersketuogiu, agurkliu naudoju kaip vitaminu saltini, maisto papilda, geriu mazais sauksciukais, galeciau panaudoti ivairiau, i salotas ir pan., bet jie man per brangus. Salotom dazniausiai alyvuogiu ir semenu alieju perku. Kaip jau minejau svarbiausiai nenusipirkti su eteriniais aliejais ir misiniu, nes ten pasirinkimas labai didelis. Del sviestu (sviestmedzio, mangu ir pan.) naudojimo maistui nesu tikra, nezinau ar ten omega3 ar omega6 vyrauja ir skonio nezinau, bet manau net ir jie gali duoti naudos, is ju tik kakavos sviesta naudoju.

  69.   Rapso aliejus - sveikas ar nuodingas? rašo:

    [...] ilgai, sveikai ir laimingai naudojant natūralias priemones ir be nuodingų vaistų. « Omega 3 riebalinių rūgščių svarba Alyvuogių aliejus ir kiti sveikatai naudingi riebalai [...]

  70.   Hidrogenizuoti riebalai - legalus nuodas? rašo:

    [...] natūralias priemones ir be nuodingų vaistų. « Cukrus – legalus narkotikas? Omega 3 riebalinių rūgščių svarba [...]

  71.   Sol rašo:

    Geras straipsnis apie trans-riebalus. Bet apie “Omega” ne visai sutinku su autorium. Pradedant nuo sudėties: Moliūgų aliejus praktiškai neturi Omega 3, geriausiu atvėju iki 4 % o jūsų išpeiktos Omega 6 yra iki 45%. Ir santykis 1:10, pagal jus baisus. bet sveikatos atžvilgiu jis yra vienas iš geriausiu. Žmogaus lastelės membranos lipidų sudėtis yra 1:4 (omega3r : omega6), tai gal ne tokia jau baisi ta omega 6, kuria mes gaunam su maistu ? Ir aliejai ( saulėgrąžų, kukurūzų, sojų, žemės riešutų) jeigu tik jie natūralūs, argi nesudarytų konkurencijos trans-riebalams mūsų organizme? Žmonės amžiais valgė tuos aliejus ir nesirgo taip, kaip dabar.

  72.   Moškė rašo:

    citata: “Jeigu įjungtume logikos likučius į darbą ir nukreiptume juos į tolimesnę praeitį, tai šie sugeneruotų jums štai tokią mintį ir galvoje ją rikteltų gana garsiai: „Na nevalgė mūsų protėviai tiek tų aliejų, nevalgė!“ Nereikia atgal toli eiti, pakaks kokio šimtmečio ir pamatysite, kad aliejus buvo prabanga (ypač šiauriečiams), jo išgavimas reikalavo papildomo darbo, įrangos, aliejus blogai laikėsi, greitai gedo (ar labai ilgai skanus išlieka parsineštas iš turgaus sėmenų aliejus?). Tačiau atsiradus technologijoms, šaldytuvams ir galimybei pigiai prisiauginti, tarkim, rapsų, kai kam atsirado ir didžiulis potraukis iš viso to išspausti dar ir gerus pinigus.”

    http://www.homosanitus.lt/lt/homo_sanitus/turinys/metabolizmas/Alieju_ir_zuvu_tauku_mitai#

    http://www.homosanitus.lt/lt/homo_sanitus/turinys/metabolizmas/Ar_verta_vartoti_Omega_3

    tad gerai pagalvokite, ar tikrai gėris Omega 3 ?

    Andy:

    Visu pirma pasakysiu, kad mano straipsnis apie omega 3 http://sveikatossaltinis.blogas.lt/omega-3-riebaliniu-rugsciu-svarba-13.html yra rašytas senokai ir po to apie omega 3 ir kitas riebalines rugstis suzinojau žymiai daugiau. TIesos tuose straipsniuose yra , bet kai kurie dalykai manau perdeti.

    Taip žuvu taukai ar DHA ir EPA (abi randamos žuvu taukuose) naudojamos dideliais kiekias gali tureti ir neigiama poveiki, esu mates tyrimu kur zuvu taukai padidina diabeto rizika ar net ateroskleroze. Bet gali buti kad tai yra tiesiog nuo prastos kokybes zuvu tauku, kurie greitai oksiduojas, nes turi 5-6 nesociasias jungtis. Ir dalis rinkoje esanciu zuvu tauku yra oksidavesi.

    Del augalines kilmes omega 3 - alfa linolejine rugstis, tai velgi jos be proto nereikia, nepaisant to, tai yra nepakeiciama riebaline rugstis, kurios truputi reikia gauti su maistu. Velgi ideliai geriau ja gauti is seklu, riesutu, darzoviu, vaisiu, o ne alieju. Geriau omega 3/ALA gauti is chia seklu, kanapiu seklu ar linu semenu, nes linu semenu aliejus labai greitai oksidauojasi ir daznai buna pasenes. Ir oksidavusios riebalines rugstys yra pavojingos. Asmeniskai siuo metu beveik nevartoju jokiu alieju, tik chia sekos, linu semenus, truputis kitu riesutu ir avokadas. Daugeli dienu mano riebalu kiekis nevirsija 10% energijos, kas buti 20-25g riebalu per diena, dazniausia buna maziau nei 20g.
    Del sociuju riebalu tai velgi , truputis nieko, bet dideliais kiekias ne ir kokkoso riebalu geriau nevartoti, nes yra tyrimu rodanciu , kad sotieji ir daugelis kitu riebalu sumažina kraujagysliu lankstuma ir kraujo tekejima ir taip padidina sirdies ir kraujagysliu ligu riziką. Apie kraujagysliu valyme esu rašes atskirai

    Taip pat pasiziurek sita ir kitus komentarus forume

    Priedo dideli kiekia sociuju ir kitu riebalu mažina insulino jautruma, ko rezultatas padidejusi insulino gamyba arba padidejes kraujo cukrus ir po to diabetas II.

    Bet apie omega 6 ŧen ant homosanitus.lt truputi perdeta. Problema yra ta kad dauguma zmoniu vartojamu omega 6 ir 3 yra prastos kokybes, pakaitintoks , dalinai hydrogenizuotos (partially hydrogenised) ar reesterifikuotos. Tokios riebalines rugstys zinoma tik sukels zala. Nepaisant to manau saikingai varotojant augalines kilmes omega 3 ir 6 gali buti naudinga. Ir tai parodo beveik kiekviena studija kur tyria riesutu vartojima. Dauguma riesutu turi daug omega 6, nepaisant to riesutuose esancios omega 6 ir 3 yra geresnes kokybes nei randamos perdirbtame, keptame maiste ar alieju buteliuose. Tad velgi ne visos omega 3/6 yra vienodos.

  73.   SVARBU rašo:

    BUTINA
    PASKAITYTI, PAMASTYTI IR PASIDARYTI SAVO ISVADAS

    http://www.homosanitus.lt/lt/homo_sanitus/turinys/metabolizmas/Alieju_ir_zuvu_tauku_mitai#

    http://www.homosanitus.lt/lt/homo_sanitus/turinys/metabolizmas/Ar_verta_vartoti_Omega_3

  74.   VitaminasC rašo:

    nematot, kad kartojatės su tais linkais?

  75.   Moškė rašo:

    “Bet apie omega 6 ŧen ant homosanitus.lt truputi perdeta.”

    manau, nė kiek neperdėta.

    Kitas straipsnis apie tai. Gal geriau išaiškinta.

    http://www.homosanitus.lt/lt/homo_sanitus/turinys/metabolizmas/Kuo_ypatingi_aspirinas_ir_imbieras

    “Esant uždegimams, teisingas žingsnis būtų vienintelis – apriboti Omega6 riebiųjų rūgščių pakliuvimą į organizmą.”

    kitame straipsnyje http://www.homosanitus.lt/lt/homo_sanitus/turinys/metabolizmas/Neisgydomos_ligos

    “visos tokios (autoimuninės) būsenos labai pablogėja ir paaštrėja, kai į organizmą patenka visų rūšių aliejai (ypač kenksmingi šiuo atveju kepti aliejai ir žuvų taukai – beveik konjugatai) ir trūksta amino rūgščių, tai yra baltyminio maisto, konkrečiai – mėsos. ”
    Darykit išvadas….

  76.   ina rašo:

    Andy,ne karta esu girdejusi, jog malant linu semenis kavamale dingsta visos naudingos medziagos ir omega 3. ar tai teisybe? niekur neradau pagrindimo sio teiginio

    Andy:

    Abejoju siuo teiginiu, priesingai is nesumaltu nelebai ten tas medziagas ir pasisavinsi, tiesiog praeis per zarnyna nusuvirskintos ir tiek. TIk kaip ne karta sakiau reikia malti tam kartui, pries valgant, nes sumalti ir palikus ilgesniam laikui jie oksiduojasi, todel neikada nereikia pirkti maltu.

  77.   ina rašo:

    labai aciu uz atsakyma, malsiu semenis toliau be baimes :)

  78.   laura rašo:

    Noreciau pasiteirauti del kakavos sviesto. Kokios ten rugstys dominuoja? O gal nera isvis,nes kiek domejausi, tai sotieji riebalai, kaip ir unikalusis kokoso sviestas.

    Andy:

    Na visu pirma pasakysiu, kad net ir sotieji rieblai yra riebalines rugstis, nera riebalu be riebaliniu rusgciu.

    Kakavos svieste dominuoja sotieji riebalai: palmitine (16 anglies atomu) ir stearine riebalines (18 anglies atomo) rugsyts, apie 30% surado mononeosciosios riebalnes rugstys/oleine rugstis (tokia pat kaip alyvuogiu aliejuje). Dar yra truputi omega 6. Cia yra visas kakavos ir kitu riebalu riebaliniu rugsciu profilis
    http://www.scientificpsychic.com/fitness/fattyacids1.html

  79.   Andzela rašo:

    homosanitus raso , kad omega 3sukelia sirdies, kraujagysliu ligas, vezi, tai pagrista moksliniais tyrimaishttp://www.homosanitus.lt/lt/homo_sanitus/turinys/metabolizmas/Ar_verta_vartoti_Omega_3

  80.   VitaminasC rašo:

    “Tačiau kad organizmas visiškai įsisavintų augalinės kilmės omega 3 rūgštis, reikia delta-6-desturase (D6D) enzimo, kuris ALA paverčia į DHA ir EPA.”

    Gal žinot kaip įtakojamas tas D6D žmogaus organizme? Skaičiau kad dėl senėjimo proceso arba ligų arba dietos jis nustoja būti gaminamas? Tada augalinis aliejus nenaudingas be jo žmogui ?

    Kokia dieta trukdo gamintis D6D?

    Andy:

    Na visu pirma reiktu patikslinti savokas. Pasisavina reiskia, kad patenka is sistemine cirkuliacija/krauja. Tad augalines kilmes omega 3 (alfa linolenic acid) yra puikiai pasisavinama.

    Tavo klausimas yra ar zmoniu organizmas sugeba paversti augalines kilmes omega 3 (alfa linolenic acid) i EPA ir DHA, ir ta procesa atlieka D6D eznimas. Sis enzimas taip pat pavercia omega 6 (linoleic acid) i arachidonine rugsti. Tad jei valgoma daug omega 6 ir mazai omega 3 (augalines kilmes) tai EPA ir DHA produkcija sumzeja.
    Nezinau kad kokie kiti produktai be omega 6 itakotu EPA ir DHA producija (ar D6D enzima). Is augaliniu alieju tik linu semenu ir kanapiu aliejus turi omega 3, kituose tan arba is viso nera arba labai minimaliai.

    Yra didelis klausimas kiek tu EPA ir DHA zmogui reikia, nes sios rugstys turi 5 ir 6 nesociasias jungtis, kas reiskia kad jos greitai oksiduojasi. Ir dideliu ju kiekia gali ne tik issekinti antioksidantu resursus, bet ir sukeloti kitas problemas iskaitant vezi.

    Ideliai reiktu pasidaryti testa paziureti koks yra DHA ir EPA ligis.
    Vienas tyrimas parode, kad faktiskai veganai turejo didesni DHA kieki nei kiti, ir net negu tie kurie valge zuvi.
    http://newsletter.vitalchoice.com/e_article001932826.cfm?x=b11,0,w
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20861171
    Tiesa tyrimas turi kai kuriu limitaciju, kaip pvz buvo testuojama kraujyje o ne red blood cell membranose, kaip daugumoje kitu ankstesniu studiju.

    Nepaisant to sis tyrimas rodo, kad veganai sugeba pasigaminti EPA ir DHA. Zinoma idealiai reiktu pasidaryti testa pasiziureti koks jusu ligis. Taip pat jau yra augalines kilmes DHA kaip is kai kuriu juros dumbliu ar net pas mus augancios purslanes.

Rašyk komentarą