BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Archyvas: ‘pieno žala’ kategorija

Acne (spuogai) ir pieno produktai

2017-01-30

Acne (spuogai) yra labai dažna odos problema nuo kurios kenčia labai daug paauglių. Bet taip pat gali būti ir vyresnio amžiaus žmonėms. Yra keturi pagrindiniai šios ligos komponentai: (1) per didelis riebalų išsiskyrimas per odą, (2) per didelis odos ląstelių dalinimasis/augimas, (3) bakterijos bei (4)uždegiminiai procesai.

Kaip susiformuoja spuogai/acne?

Spuogai susiformuoja kai odos poros užsikemša su senom mirusios odos ląstelėm. Paprastai senos odos  ląstelės tiesiog nusilupa ir pasišalina nuo odos paviršiaus, bet kai oda yra per daug riebaluota/oda išskiria per daug riebalų, senos odos ląstelės sulimpa ir taip užblokuoja odos poras. Užblokuotose porose gali pradėti veistis įvairios bakterijos tuo sukeldamos uždegimą ir ko pasekoje atsiranda spuogai/acne.

Kaip pieno produktai veikia hormonų balansą ir sukelia acne?

Yra ne vienas tyrimas kur parodė, kad acne atsiradima padidina gyvulinių produktų ir ypač pieno produktų vartojimas, ko pasekoje  išbalansuojami kai kurie hormonai. Tai skatina padidėjusį riebalų išsiskyrimą per  odą, bei uždegiminius procesus.

Didelis kiekis  gyvylinių  baltymų padidina IGF-1

Pieno produktai bei didelis kiekis baltymų ir taip pat didelis kiekis greitai pasisavinamų angliavandenių (cukrus ir jo turintys produktai) padidina insulino kiekį bei insulino augimo faktorių 1 (IGF-1). Padidėjęs IGF-1 net tik kad padidina vėžio riziką, bet taip pat sukelia uždegiminius procesus, neigiamai išbalansuoja kitus hormonus, padidina odos išsiskyrimą per odą. Priedo daugelis gyvulinių produktų taip pat turi daug riebalų, kas gali padidinti riebalų išsiskyrimą per odą.

Acne dažniausiai patiria paaugliai. Viena iš priežasčių yra tai, kad natūraliai dėl augimo tokiame amžiuje būna padidėję IGF-1 ir kiti augimą ir vystymąsi skatinantys hormonai. Bet pienas skirtas tam kad per metus iš mažo veršio užaugtų didelė karvė/jautis, todėl karvės piene būna žymiai daugiau ir stipresnių hormonų bei augimą stimuliuojančių faktorių/medžiagų, nei žmogaus piene. Vartojant pieno produktus IGF-1  kiekis dar labiau padidėja ir ko pasėkmė atsiranda acne ir kiti neigiami šio hormono poveikiai. Pieno produktai taip pat aktyvuoja dar vieną signalizavimo ‘‘kelią” žmogaus organizme - mTORC1 , kuris siejamas su daug ligų, tame tarpe acne bei vėžiu. Kadangi dauguma žmonių vartoja karvės pieną ar jo produktus, tai šiandieną didelė dalis populiacijos gyvena su pastovia overaktyvuota mTORC1 signalizavimo sistema.

Baltymų papilpdai ir acne
Viena iš priežasčių, kodėl žmonės ir sportininkai kurie naudoja daug baltymų papildų (ypač pagamintų ir pieno produktų - whey protein) ir valgo daug gyvulinių baltymų turi acne. Net moterims ir merginoms įvairūs sporto klubų treneriai pataria naudoti visokių proteinų papipldų, kai daugelis žmonių jau ir taip baltymų gauna daugiau nei reikia. Kita acne priežastis yra steroidų naudojimas, kas vėlgi gana dažnas atvejis, nes juos vartoja ne tik profesonalus sportininkai bet ir paprasti žmonės, kurie nori greitai užsiauginti raumenų dėl estetikos.

Kai kurios baltymuose esančios amino rūgštys yra insulinogeninės - stimuliuoja insulino gamybą ir net stipriau nei paprastas cukrus ar balta duona. Taip jūs perskaitėte teisingai, baltymai ir kai kurios amino rūgštys stimuliuoja insulino gamybą. Merginoms ir moterims acne bei odos problemas taip pat dažnai gali sukelti naudojama hormoninė kontracepciją.

Karvės piene yra daug hormonų
Karvės pienoas ne tik kad padidina IGF-1 bet ten taip pat natūraliai randama daug kitų hormonų. Dauguma naudojamo pieno yra iš  karvių, kurios jau būna apvaisintos ir laukiasi kito veršio. Ko pasekoje piene būna dar daugiau hormonų (ypač estrogenų), kurie patekę į organizmą dar labiau išbalansuoja hormonus ir taip gali prisidėti prie acne atsiradimo. Beje, labai daug visokių Paleo deitos šalininkų kalba neigiamai apie soją, bet sąmoningai ar tiesiog dėl nežinojimo pamiršta pasakyti, kad karvės piene yra žymiai daugiau  ir stipresnių estrogenų nei sojoje (fito estrogenai turi daug silpnesni poveikį nei gyvulinės kilmės estrogenai). Daugiausiai hormonų būna nugriebtame piene (skimmed milk).  Piene esantys estrogenai taip pat gali įtakoti moterų ir merginų menstruacinį ciklą/ovuliaciją, bet plačiau apie tai kitą kartą. Skaitantiems anglų kalba galite pasiskaityti čia kas atsitiko tyrimo dalyviams kurie tris savaites gėrė po dvi stiklines pieno.

Kaip išvengti ar išgyydti acne?
Pagrindinis patarimas norint išvengti ar išgydyti acne tai atsisakyti visų pieno produktų bei daugelio kitų gyvylinių produktų. Yra ne vienas pavyzdys, kai atsisakius pieno produktų ar perėjus prie veganiškos mitynos acne išnyko. Nepasant to, net ir valgant veganiškai, svarbu nepadauginti riebalų , nes tai taip pat gali sukelti acne. Čia yra dviejų veganių merginų patirtis, kaip joms atsirado acne pradėjus valgyti daugiau riebalų turinčio maisto, bei kaip sumažinus riebalų kiekį acne išgijo.
Taip pat patartina vengti daug cukraus turinčių produktų, kurie gali sukelti staigų gliukozės ir insulino padidėjimą kraujyje bei padidėjusį  IGF-1.

Produktai bei vitaminai ir mineralai kurie gali sumažinti acne riziką

Šie produktai bei vitaminai ir mineralai gali sumažinti acne riziką: cinkas, karotenoidai (randami morkose bei žalios spalvos lapinėse daržovėse,  bei vitaminas E ar jo turintys produktai kaip moliūgų sėklos, braziliški, migdolų ir kai kurie kiti riešutai.

Acne taip pat gali būti susijusi su prasta žarnyno flora, kuri yra labai įtakojama nuo to ką valgome bei antibiotikų naudojimu.

Daugiau apie tai kaip ir kodėl gyvyliniai produktai sukelia acne siūlau pažiūrėti Dr. Gregor iš Nutritionfacts.org video:

The Acne-Promoting Effects of Milk

Saving Lives By Treating Acne With Diet

National Dairy Council on Acne and Milk

Why Do Vegan Women Have 5x Fewer Twins?

Straipsnis parengtas pagal:

Melnic et al. (2012) The impact of cow’s milk-mediated mTORC1-signaling in the initiation and progression of prostate cancer

Melnic et al. (2013) Milk is not just food but most likely a genetic transfection system activating mTORC1 signaling for postnatal growth

Melnic (2009) Milk consumption: aggravating factor of acne and promoter of chronic diseases of Western societies

Spencer et al. (2009) Diet and acne review of evidence

Dr Furhman. Preventing Acne with Diet

Kad išjungti blogas.lt dedamas reklamas užsidėkite reklamų blokerius ant Firefox naršykles, kaip Adblock plus.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą, kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.

P.S.1 Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudinga jūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiems nusiųstumėte mano blogo adresą.

Andrius, BSc Nutrition, MSc, working towards PhD

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Strava athlete (runner & cyclist)

Rodyk draugams

Slyvos stiprina kaulus

2011-08-26

Ar tikrai reikia vartoti pieno produktus norint turėti stiprius kaulus?

Kai pasakai žmogui, kad jam reiktų atsisakyti pieno produktų, tai tuoj pradeda klausti, iš kur gaus kalcio. Apie  pieno produktų žalą esu rašęs anksčiau.  Taip pat esu parašęs straipsnius ‘Ar kalcio vartojimas duoda stiprius kaulus’ bei ‘Vaisių ir daržovių vartojimas ir stiprūs kaulai‘, ‘Kodėl su papildais gaunami mineralai atsiduria ant kraujagyslių sienelių?‘. Šį kartą apie dar vieną gana netikėtą produktą, kuris yra, kaip rodo moksliniai tyrimai, labai naudingas kaulams. Ir tas produktas yra slyvos.

Floridos valstijos universiteto profesorius Bahram H. Arjmandi teigia, kad ištyrus labai daug vaisių nustatyta, kad džiovintos slyvos turi didžiausią teigiamą poveikį kaulų tankiui. Buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 100 post-menopauzinio amžiaus moterų. Vienai grupei (55 moterys) buvo pasakyta per dieną suvalgyti 100g (apie 10 slyvų) džiovintų slyvų per dieną, kai kita grupė vartojo tokįi patį kiekį džiovintų obuolių. Abi grupės moterų taip pat gavo 500 mg kalcio ir 400 IU vitamino D per dieną. (Tiesa grupių dydis skiriasi science daily ir orginale. Tyrimo autorius neatsakė  į mano el.laišką, todėl negaliu pasakyti kodėl. Gali būti, kad dalis tyrimo dalyvių tiesiog pasitraukė tyrimo eigoje).

Slyvas vartojusios moterys turėjo didesnį kaulų tankį

Metus laiko moterys, vartojusios slyvas, turėjo žymiai didesnį kaulų tankį nei tos, kurios valgė džiovintus obuolius. Panašūs rezultatai buvo ir ankstesnėje trumpesnio laikotarpio studijoje, kur taip pat slyvas vartojusios moterys turėjo didesnį kaulų tankį. Teigiama, kad slyvos mažina kaulų resorbciją (kaulų ardymą). Čia priminsiu, kad kaulinis audinys yra nuolat perdirbamas/ardomas (tai atlieka ląstelės osteoklastai) ir po to vėl iš naujo ‘gaminamas’ naujas kaulas (tai atlieka ląstelės osteoblastai). Jei kaulų ardymas prilygsta statymui, tai kaulų tankis ir išlieka stabilus, bet jei ardymas viršija statymą, tai kaulų tankis pradeda mažėti ir per ilgesnį laiką gali išsivystyti osteoporozė ar padidėti kaulų lūžių rizika.

Slyvos turi daug antioksidantų

Tad galite pradėti valgyti slyvas. Mano nuomone, vartojant džiovintas geriau jas išmirkyti, nes tada bus lengviau suvirškinti. Beje, slyvos taip pat gerai, jei yra užkietėję viduriai. Taip pat slyvos turi vieną didžiausių  antioksidantų potencialų (antoixidant potential) pagal ORAC skalę - 8500 μmol of TE/100 g. Ir tai vienas didžiausių antioksidantų potencialų tarp visų vaisių. Štai  obuoliai (šviežūs) - 2200 -4200 μmol of TE/100g (priklausomai nuo rūšies), avietės - 4900 μmol of TE/100 g, šilauogės - 6200 μmol of TE/100g, miške augančios mėlynės - 9200 μmol of TE/100g. TE- yra trolox equivalent, trolox yra sintetinis vitaminas E, kuris naudojamas laboratorijoje kaip matuoklis palyginti įvairių produktų antioksidantų potencialą.  Bet antioksidantų potencialas priklauso nuo to, kokiose sąlygose augalas augo, taip pat nuo transportavimo, saugojimo ir t. t. Tad slyvas tikrai verta valgyti. Tiesa, yra viena problema- slyvos yra gana daug purškiamos, tad geriau pirkti ekologiškas.

Kas dar naudinga kaulams:

Kaulams dar gerai žalios spalvos daržovės (salotos, špinatai, salierai), taip pat brokolis, kale, Collard green, chia sėklos - visi šie išvardinti produktai turi kalcio ir kitų kaulams (ir ne tik) reikalingų medžiagų. Bet kaulams reikia ne vien kalcio, labai svarbus vitaminas D, kuris pagerina kalcio pasisavinimą, taip pat reikia magnio stroncio, barono, silicio (jo daug turi horsetail/ dirvinis asiūklis), taip pat vitamino C. Dar labai svarbu sportuoti, nes fizinis krūvis stiprina kaulus. Ypač gerai trampolynas.

Straipsnis parengtas pagal:

Hooshmand et al. (2011) Comparative effects of dried plum and dried apple on bone in postmenopausal women British  Journal of Nutrition.

Arimandi et al. (2002) Dried plums improve indices of bone formation in postmenopausal women

No Bones About It: Eating Dried Plums Helps Prevent Fractures and Osteoporosis, Study Suggests
Tikiuosi, kad ši informacija jums bus naudinga ir prašau palikti savo komentarus ir atsiliepimus žemiau. Laisvai reikškite savo nuomonę. Jūs nebūtinai turite su manimi sutikti - aš gerbiu visas nuomones. Jei turite kokių nors klausimų ar norėtumėte gauti papildomos informacijos, palikite žinutę žemiau. Arba apsilankykite mano naujame forume Buk Sveikas. Ir taip pat per Facebook, kur dažnai įdedu nuorodas į naujai rastą aktualią informaciją.

P.S.Taip pat blog’ą galite prenumeruoti į savo asmeninį kompiuterį per RSS srautą (tai tikrai ne virusas ir jo nereikia bijoti), kuris randamas kairėje pusėje, žemiau ‘Kategorijos’. Reikia paspausti ant RSS ir išsaugoti kaip ‘bookmark‘.
P.S.1
Jei manote , kad mano blog’e pateikiama informacija gali būti naudinga
jūsų draugams, artimiesiems ir kolegoms būčiau labai dėkingas, jei jiems
nusiųstumėte mano blogo adresą.

Andy, BSc Nutrition

http://www.buksveikas.net/

Facebook

Rodyk draugams

Astma: kas sukelia ir kas apsaugo?

2010-07-27

Šiandien vis daugiau žmonių ir ypač vaikų serga bronchine astma. Šiame straipsnyje bus analizuojama, kas sukelia astmą ir kas sumažina susirgimų riziką.

Antibiotikai

Tyrimai rodo, kad jei vaikai iki vienerių metų vartoja antibiotikus, tai padidina astmos riziką. Vartojant antibiotikus ne nuo kvėpavimo takų susirgimų, astmos rizika padvigubėja, o vartojant daugiau nei kartą, ir jei motina neturi astmos, tai rizika taip pat padidėja du kartus. Taip pat naudojant antibiotikus daugiau nei vieną kartą per pirmus gyvenimo metus ir namuose neturint šuns, astmos rizika taip pat padidėja du kartus.

Kad šuo namuose sumažina astmos riziką galima paaiškinti tuo, kad jis į namus atneša visokių mikrobų, kurie padeda suformuoti geresnį imunitetą ir taip išvengiama astmos, nes ji yra autoimuninė, uždegiminė liga. Kiti tyrimai taip pat rodo, kad šuns ar katės buvimas namuose sumažina astmos ir alergijų riziką vaikams.

Valikliai

Tyrimai rodo, kad įvairūs namuose naudojami valikliai taip pat padidina astmos riziką. Motinos, kurios per nėštumą ir po jo dažnai naudoja valiklius, padidina vaiko astmos riziką. Tyrime dalyvavo 13 tūkst. vaikų, kurie buvo sekami nuo gimimo iki 16 metų. Šis tyrimas parodė, kad vaikai, kurie susiduria su chemikalais ankstyvame amžiuje, 41 % daugiau suserga astma.


Padidėjusią riziką galima paaiškinti tuo, kad valikliai sumažina įvairių mikrobų, bakterijų kiekį aplinkoje ir jų trūkumas neleidžia tinkamai susiformuoti imuninei sistemai ir dėl to padidėja astmos rizika. Ši hipotezė yra žinoma kaip Higienos hipotezė.
Valikliuose esantys chemikalai taip pat gali padidinti astmos riziką, baliklis - natrio hypochloritas (NaClO). Čia reikia pažymėti, kad daugelis žmonių naudojamų chemikalų nėra gerai ištirti, ir, be to, labai retai kada tiriamos kelių chemikalų sąveikos.

Šiuos pavojingus valiklius galima pakeisti vandenilio peroksidu, soda, obuolių actu, citrinos rūgštimis ir kitomis natūraliomis priemonėms. Indus galima plauti karštu vandeniu. Yinkamai gaminant maistą bei vengiant kepto daug riebalų turinčio maisto indų plovimas nesukels problemų.

Plastikas - dar vienas astmos kaltininkas

Tyrimai su pelėmis rodo, kad BPA (bisphenol A), kuriis yra randamas įvairių tipų plastike, taip pat padidina astmos riziką. Todėl reiktų kiek galima vengti plastiko, nenaudoti plastikinių butelių, juos pakeisti plieno ar stikliniais buteliais . Taip pat reikia vengti skardinėse parduodamo maisto, nes jų paviršius turi BPA. Rreiktų kiek galima sumažinti įvairius plastikinius įpakavimus, valgyti kuo natūralesnį maistą, ir niekada nešildyti maisto plastikinėje pakuotėje, niekada nedėti tokiu pakuočių į mikro bangų krosnelę, nes pakaitinus BPA labai lengvai patenka į maistą.

Paracetamolis ir  kiti nuskausminamieji vaistai

Nuskausminamųjų vaistų - Acetaminophen, kuris geriau žinomas kaip Paracetamolis, vartojimas padidina astmos riziką tiek vaikams, tiek suaugusiems. Acetaminophen aktyvus ingredientas taip pat randamas Tylanolyje, Panadolyje, Anacine ir kituose vaistuose. Rizika didėja su doze.
Kita studija ( Nagel et al., 2010) parodė, kad suvalgant tris ar daugiau burgerių per savaitę padidėja rizika susirgti astma. Tačiau vėlgi reikia pažymėti, kad burgeriai yra nesveikas maistas ir tai nereiškia, kad vartojimas mažiau nei tris burgerius per savaitę yra saugus ir nekelia pavojaus sveikatai. Tokio brudo, kurio net maistu nesinori vadinti, iš viso nereikia leisti vaikams vartoti.

Užterštas oras ir pelėsiai

Dar vienas didelis rizikos veiksnys yra užterštas oras, todėl reikia gerai išvėdinti namus, ir, jei įmanoma, laikyti atvirą langą (jei negyvenama prie kelio ar bent jau langas nėra į kelio puse).
Namuose esantys pelėsiai taip pat padidina astmos riziką ir gali sukelti kitas ligas. Todėl jei namuose yra pelėsių, reikia juos išnaikinti.

Pieno produktai

Pieno ir pieno produktų vartojimas vaikams ir suaugusiems padidina astmos riziką bei paūmina ligos simptomus. Jei sergate astma, reikia būtinai vengti pieno produktų ir ypač pasterizuotų. Objektyvumo dėlei pasakysiu, kad kai kurie tyrimaiparodė, kad pieno produktų vartojimas sumažino astmos riziką, tačiau gerai žinoma, kad n